Bakerova cysta- ako na ňu?

31.08.2014 18:05

Chorobné prejavy kolien sú pomerne časté a zväčša sa pri ich liečení používajú operačné chirurgické zákroky, alebo kortikoidy. V súvislosti s kolenom nás môže pekne potrápiť aj Bakerova cysta.

 

V tomto článku si povieme:

 

Dá sa Bakerova cysta liečiť aj prírodne?

Čo spôsobuje jej vznik?

Ako jej vzniku predchádzať?

 

Čo to tá Bakerova cysta je?

 

Jedná sa o hmatateľný cystický útvar nachádzajúci sa v zákolennej jame pod kolenom. Cysta sa nachádza zväčša viac na vnútornej strane zákolennej jamy. Obsahuje tekutinu a je často bolestivá. Ak sa nelieči obmedzuje pohyblivosť kolena a celej nohy.

bakerova cysta

Možná príčina vzniku Bakerovej cysty.

 

V rôznych článkoch na internete sa píše, že pravá príčina je ťažko objasniteľná, alebo neobjasnená. Tento článok nepíše lekár a ani nechcem lekárom konkurovať, no napíšem svoj názor. Môžete, aj nemusíte s ním súhlasiť.

Príčinou vzniku môže byť /aj keď minimálné/ natrhnutie kolagénových vlákien v chrupavke kolena. V tomto prípade v kolennom menisku dochádza k zvyšovaniu vody, čo môže spôsobiť vznik tejto cysty.

 

Alebo môže vzniknúť aj z týchto faktorov:

  • Dedičné predispozície
  • Začínajúca artróza- /vysychanie kĺbových chrupaviek a strata ich elasticity/
  • Kratšia končatina- obvykle to súvisí so šikmým sklonom panvy / Pozrite si k tejto téme články uvedené nižšie- Prekladanie nohy cez nohu/
  • Poškodenie menisku kolena /pádom, úrazom, športom, zdvíhaním bremena/
  • Nedostatočný pohyb- /dlhé sedenie, dlhé státie, nerovnomerné zaťaženie kolena/
  • Pohyb nad mieru- /napríklad pri vysokých športových výkonoch/
  • Dna- hromadenie kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch – /výrazne obmedziť, alebo vynechať tučné červené mäsá a mäsové výrobky/
  • Celkovo zanesenie organizmu a hlavne prekyslenie tela

 

Bakerova cysta postihuje viac mužov ako ženy.

 

Chrupavky a kĺby potrebujú mazať.

 

Tak ako motor Vášho auta, aj naše kĺby potrebujú mazivo. Čo myslíte, že sa stane ak chrupavky začnú vysychať? A to si píšte, že vyššie uvedenými okolnosťami chrupavky vysychať určite budú. O naše kĺby sa takmer vôbec nestaráme a robíme pre ne niečo, až keď nás bolesť pritlačí. Chrupavka totiž nemá krvné zásobovanie. A tak sa do nej nedostávajú živiny krvou ako u ostatných orgánov. Je vyživovaná iba difúziou z kĺbovej tekutiny. /z tejto tekutiny do nej prenikajú výživové látky/ Pri jej poškodení sa potom veľmi ťažko regeneruje.

bakerova cysta,

Skôr ako si povieme o prírodnej metóde liečby Bakerovej cysty, ešte jedna možná príčina jej vzniku.

 

Obličky.

 

Práve v mieste vzniku Bakerovej cysty /v zákolennej jamy viac na vnútornej časti kolena/ prechádza dôležitý meridián obličiek. Meridián je orgánová dráha. Každý orgán v našom tele má určitú dráhu, ktorá prechádza telom. A práve obličkový meridián prechádza cez túto oblasť.

 

 

Čo to znamená?

 

Jednoducho sa viac pozrieť na svoje obličky. Môže nám k tomu pomôcť ak si zodpovieme na tieto otázky.

 

  • Nesolím priveľa? /veľa soli sa nachádza aj v syroch, bryndze, mäse, sušienkach, čipsoch.../
  • Čoho sa bojím? /strachy, úzkosti, fóbie, strach zo smrti, o deti a pod/
  • Prečo sa niekedy cítim tak ustráchane?
  • Ktoré moje vzťahy /aj vzťah so sebou/ potrebujú pomoc a liečenie?
  • Prečo nenosím teplé ponožky /aj na spánok/ a mám studené kríže? hlavne ženy- krátke tričká s holým pupkom...
  • Prečo si nedávam viac pozor na prechladnutie v krížovej oblasti?
  • Nehučí mi v ušiach?- Tinitus
  • Vaječníky, maternica, semenníky, prostata- mám tieto orgány v poriadku? /Pálenie pri močení, výtoky.../
  • Možno by mi pomohol aj tento obličkový čaj...

 

Všetky tieto otázky súvisia s obličkami. Vráťme sa na záver k našej cyste.

 

Ako liečiť Bakerovu cystu?

 

Keď odložíme operatívny zákrok, či punkciu /odsatie kvapaliny z cysty/ odporúčal by som najprv zmerať si pH moči, alebo slín. Ak je kyslé, je možné prehodnotiť svoj jedálniček.  Aj v prípade, že máte cystu-  s kolenom môžete veľmi pomaly cvičiť. V rámci Vašich možností. Koleno potrebuje pohyb. A určite si ho masírujte. Čím? Povieme si teraz.

 

Ľubovníkový, trezalkový olej.

Áno vyskúšajte náš ľubovníkový olej. Pôsobí upokojujúco, vyživuje chrupavky, pomáha pri bolestiach nielen kolien, ale aj všetkých ostatných kĺbov. Ako jediný olej preniká aj do najhlbších vrstiev.

Pri vzniku Bakerovej cysty a aplikácii ľubovníkového oleja, je veľmi pravdepodobné, že saľubovníkový olej cysta zmenší, alebo stratí úplne. Prečítajte si fórum o liečení bakerovej cysty ľubovníkovým olejom.

 

Toto je prírodná metóda liečby, alebo... alebo možno skúsiť kortikoidy, chirurgiu, či odsatie kvapaliny... Ktorý spôsob by ste si vybrali Vy?

 

  • Samozrejme nič v našom živote nie je len tak. Čokoľvek sa udeje, má určitý zmysel. Ak budeme s cystou bojovať, vráti sa nám to na inej rovine a ťažšie sa jej zbavíme. Je dôležité uvedomiť si, prečo ju mám. Prijať to a vedome sa k tomu postaviť. Prehodnotiť svoje postoje a návyky. Skutočné liečenie zahŕňa vždy celého človeka. Všetky tu spomenuté možnosti liečby sú len doplnkové. V skutočnosti sme my tým liečiteľom. Nič a nikto to za nás nespraví...

 

Súvisiace články:

 

Máte skúsenosti s Bakerovou cystou? A ako ju liečite?

Dátum: 18.12.2016

Vložil: Janka

Titulok: Bakerova cysta

V roku 2008 som mala úraz,pád,pri ktorom som si rozbila celé pravé koleno,vyhodila rameno,a po dvoch mesiacoch po ukrutných bolestiach v krížoch sa zistil aj nalomený stavec,ktorý mi tlačil na spinálne n.a boli bolesti v dolných končatinách.Moja hrdosť mi akosi nedovolila,chcela som byť hrdina a neišla som k lekárovi.Výsledok:rameno mi vrátil do pôvodného stavu liečiteľ,koleno bolelo,tak som si robila obklady a masti,a pri natieraní som zistila pod kolenom veeeeľkú hrču.Noha bolela neznesiteľne,išla som k lekárovi a vybral mi 3 plné striekačky skalenej tekutiny.Potom nasledovala operácia,artroskopia aj náprava všetkých meniskov.Cystu mám stále,už 7 rokov,chodím ju vyberať.
No stavec a platničky mi operovali,v chrbte mám kovy,ale chodím,som povďačná odborníkom.
Mala som 3 poistky,no nakoľko som nebola na prvotnom ošetrení,mi to neuznali,nech žijú poisťovne.Už nemám žiadnu,načo aj?
Neverím na žiadnu ličbu takejto cysty,len vyberať,aale hrozí,že zatečie aj členok.
Snáď,do hliny dobré.

Dátum: 13.10.2016

Vložil: Marta

Titulok: Bakerova cysta

Mne tiez zistili ultrazvukom cystu pod kolenom, ortoped operaciu neodporucal ani odsatie, v prvom rade som zacala brat Condrosulf, potierala som koleno, kremom hyalfit, alebo Colafit, obe su s kyselinou hyaluronovou, potierala som cystu lubovnikovym olejom,davali mi rehabilitaciu tzv. rebook to je elektroliecba, potom som zacala bicyklovat na rotopete a v tom aj pokracujem doma, cysta sa zmensila a absolvovala som aj RTG terapiu, slabsie ziarenie, tak dufam ze to pomoze, a treba pohyb, pohyb, nepretazovat koleno, ale pohyb je nutny,

Dátum: 27.02.2017

Vložil: Zuzana Sedmakova

Titulok: Re:Bakerova cysta

zdravim, chcela by som sa spytat ako ste na tom dnes s cystou?
Mne ju totiz nedavno zistili( ze vraj som ju ale mala roky) a taktiez mi povedali ze to nie je diagnoza ze to nieco zapricinuje ten liquid v kolene. Druhy krat mam teraz opuchnute cele koleno musela som si aj volno zasa zobrat z prace. Objednali ma k fyzioterapeutovi tak som zvedava.

Dátum: 29.05.2016

Vložil: robo

Titulok: cysta

Ked som bol maly mal som bakerovu cystu, kazdy mesiac mi ju odsavali (injekcie) ale vzdy sa to do mesiaca vratilo, doktor navrhol chirurgicky zakrok, po ktorom sa mi to uz nevratilo a pouzivanie roznych masti a pripravkov neodporucam nakolko mi vobec nepomohli..

Dátum: 13.05.2016

Vložil: Zdenka

Titulok: Backerova cysta

Mne ju zistili dnes po osetreni na ultrazvuku mam ju velku 10/8/15 mm ...dost ma to boli...

Dátum: 26.08.2017

Vložil: Helena

Titulok: Re:Backerova cysta

Mám beckrovu cystu 25-8-15mm

Dátum: 27.04.2016

Vložil: Majka

Titulok: Bakerova cysta

Dobrý večer aj mne ju diagnostikovali na MR je veľká
20-5-25 mm dnes mi lekár povedal že to nie je na operáciu tak ma objednal do nemocnice na liečbu neviem prečo ma nechce operovať poradil by mi niekto dakujem

Dátum: 25.02.2016

Vložil: Anna Gregorová

Titulok: bakerova cysta

Určite si dajte vysetriť či nemáte v tele parazity.
Anglická doktorka Clarková parazitologička hovorí že povodcom vsetkých chorob su parazity. Preto si odsedela 3 roky vo väzení.A Bakerova cysta patrí sem tiež.
Len vysetrenia na parazity sa v našom Slovensku nedočkáte.
Treba ist mimo.
Dr.Carková píše vo svojej knihe že choroby by neexistovali keby telo nebolo plné toxínov a parazitov. A vlastne lekári by nemali prácu a farmácia bussines.
To je holá pravda.

Dajte si do googlu dr.Clark a tiež slovíčko parazity - uvidíte aj na youtube čo vsetko naše telo obsahuje a lekári mčia o tom.
U mna sa našli nejaké parazity a sučasne aj Bakerova cysta.
Dakujem za radu - olej trezalkový

Dátum: 23.02.2016

Vložil: Andrej

Titulok: dubacik13@gmail.com

ja mam bakerovu cystu od maja 2014 kedy pri uraze kolena/roztrhnutý predný krížny väz,poškodené menisky trochu aj chrupavka pri artroskopiji mi ju navrtávali/ artroskopija bola vykonaná v júni 2014 nasledovali liečebné procesy ako ľubovníkový olej masáže nakoniec punkcie/niekoľko/ zároveň kotikojidy ale nepomohlo.V januári 2015 prvá operácia cysty ktorá bola vraj velká ako priemerná mandarinka vo february nastala recidiva cysty prasknutie jazvy nasledne druha operacia cysty zaroven zaplatanie koleneho puzdra ale to nie je vsetko lebo v marci nastali dalsie komplikacie pravdepodobne mi zaviedli pri druhej operacii zlateho stafilokoka co sa prejavilo zapalom v kolene /CRP-170 norma je do 6/ a nasledovala tretia operacia takzvaný preplach kolena a dlhodoba liecba kolena antibiotikami/cca 6 mesicov som ich jedol ako deti lentilky/zhruba po troch mesiacoch od tretej operacie som si nahmatal znovu cystu, ktoru som si uz dal niekolko krat vytiahnut ale je tam do teraz niekedy po zatazi je velka ako golfova lopticka.preto vas prosim o radu co dalej operovat to nechcu velmi ani doktori lebo cysta sa vraj nachadza blyzko hlavnej tepny.ps:ak mate niekto cislo na doktora housa tak mi prosim vas poslite lebo naozaj som uz hotovy kolko sa to somnov vezie.

Dátum: 22.05.2015

Vložil: Adriana Š.

Titulok: bakerova cysta

Zdravím. Ja mam s Bakerovou cystou problém už od januára tohto roku, kedy sa mi zjavila z ničoho nič. Som aktívna športovkyňa (basketbal, volejbal), ale zrovna v tomto zimnom období som sa športu príliš aktívne nevenovala. Skôr som začala piť veľa očistných čajov a snažila sa dodržiavať zdravý jedálníček a ako ruka v ruke s tým sa objavila aj Bakerova cysta. V marci mi na MRI potvrdili menšiu Bakerovu cystu a poškodenie mediálneho menisku prvého stupňa a kým som sa dostala po mesiaci čakania na artroskopiu, tak akoby sa cysta čiastočne vstrebala a aj bolesti kolena ustúpili. Teraz mám skoro mesiac od operácie, koleno zaťažujem pokiaľ necítim začínajúcu bolesť, postupne začínam s rehabilitáciou na klinike, ale trápi ma znovu napľnená cysta, dokonca ešte väčšia a bolestivejšia ako pred operáciou v tom istom mieste vzadu na kolene. Vie mi niekto povedať ako je to možné, že aj po vyčistený meniskov sa cysta môže naplniť opať? Ďakujem.

<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>

Pridať nový príspevok