Týmto dýchaním si výrazne zlešíte Váš život.

28.05.2017 13:37

Páčil by sa Vám jednoduchý, rýchly a praktický spôsob ako sa môžete upokojiť doslova za pár sekúnd? V tomto článku Vám ukážem efektívny spôsob ako jednoduchým dýchaním výrazne upokojiť a zharmonizovať celé Vaše telo aj myseľ. Budete prekvapení ako je to účinné. Poďte čítať...

 

Tento krát sa presunieme do Indie, ktorá nám cez jogu zanechala mnohé cenné informácie. Určite ste už počuli o dýchacích cvičeniach. O tom ako je možné dychom dosiahnuť rovnováhu a harmóniu, alebo sa k tomu aspoň priblížiť. Áno, budeme dýchať. A to nie hocijako. Toto uvoľňujúce dýchanie pochádza z jogy a nesie názov Nadi shodana. Čo tento názov znamená?

 

Nadi- sú energetické kanály, ktorými sú spojené naše orgány. V čínskej tradičnej medicíne ich nazývame meridiány /môžete si ich predstaviť ako neviditeľné cesty spájajúce orgány/

Shodana- znamená čistiť, očisťovať, detoxikovať.

 

 

Je teda isté, že toto dýchanie nás prečistí, doslova oživí, prevzdušní, upokojí, vyladí. Už teraz Vás vidím ako sa po ňom cítite skvelo a ľahko.

 

Bonus navyše:

 

Tento spôsob dýchania doslova a do písmena vylaďuje naše mozgové hemisféry. Čo to v praxi znamená? Ste viac rozumovejší a praktickejší lotostyp človeka? Toto dýchanie Vám pomôže doladiť Vašu kreativitu a intuíciu. Ak ste intuitívnejší, umeleckejší typ, dýchanie Vám pomôže byť aj viac praktickejším.

 

Doslova nás harmonizuje, pomáha vylaďovať nás a dávať do svojho stredu. Tiež nám umožňuje byť flexibilnejším, uvoľnenejším. Za krátky čas ním môžete nájsť vnútorný pokoj, priestor, ticho- keď to budete najviac potrebovať.

 

Ako na to?

 

Poloha tela:

 

Sadnite si na stoličku, či do tureckého sedu s prekríženými nohami. Je dôležité, aby ste mali chrbát vystretý a boli ste uvoľnený. Kľudne sa môžete aj postaviť. No lepšie je na začiatok sedieť. Dôležité je, aby sa Vám sedelo príjemne, nemali by ste pociťovať napätie, či tras v tele.

 

Postup dýchania: /pozorne si to prečítajte aj viac krát- dôležité./

  • Budeme používať ľavú ruku. Pravú majte pohodlne položenú na kolenách, či vedľa tela.
  • Prostredníkom ľavej ruky zatvoríte pravú nosnú dierku- urobíte nádych ľavou dierkou
  • Palcom ľavej ruky zatvoríte ľavú nosnú dierku- urobíte výdych a nádych pravou nosnou dierkou
  • Prostredníkom ľavej ruky zatvoríte pravú nosnú dierku urobíte výdych a nádych ľavou nosou dierkou.
  • Týmto spôsobom dýchajte minútu-dve, alebo pokiaľ nepocítite výrazné upokojenie
  • Dýchanie skončíte vydýchnutím cez ľavú nosnú dierku
  • Na úplný záver sa nadýchnete obomi dierkami súčasne a potom už dýchate tak ako zvyčajne

 

Dýchací vzorec:om

 

  • Nádych cez ľavú nosnú dierku
  • Výdych cez pravú nosnú dierku
  • Nádych cez pravú nosnú dierku
  • Výdych cez ľavú nosnú dierku- a zase dokola

 

Dĺžka dýchania:

 

Ako som už spomínal, dýchajte tak dlho ako Vám to vyhovuje. Optimálne výsledky dosiahnete cca 10.minútovým dýchaním denne. No môžete dýchať aj menej, riaďte sa Vašou intuíciou. Telo Vám samé napovie, kedy prestať. Budete to cítiť.

 

 

Dĺžka nádychov a výdychov:

 

Všeobecne platí, že výdych by mal trvať 2x tak dlhšie ako nádych- To znamená, ak sa nadychujete 4 sekundy, výdych má trvať 8 sekúnd. No na začiatok sa tým príliš nezaoberajte. Svoju pozornosť upriamte len na nádych a výdych, na samotnú činnosť dýchania. Nepočítajte sekundy, lebo sa neuvoľníte... Dôverujte svojmu telu, nadýchne sa a vydýchne koľko potrebuje.

 

Pamätajte. Dýchanie ukončujete výdychom cez ľavú nosnú dierku a potom sa nadýchnete obomi dierkami súčasne.

 

Moje odporúčania:

 

Na začiatok si natrénujte sled dýchania, to znamená, akou dierkou sa nadychujete ako sa má dýchať, aby ste to ovládali. Zistíte, že to bude vyžadovať štipku Vašej pozornosti, pretože ak ste roztržití, alebo nezvyklí so sebou pracovať, budete mať trochu chaos akú nosnú dierku prikryť a s akou urobiť nádych a výdych. Pozrite si ešte raz postup dýchania a dýchací vzorec v tomto článku.

 

Berte to s humorom. Takto sa aj otestujete ako ste na tom s koncentráciou. Do 5 minút si to však rýchlo osvojíte a môžete začať dýchať. Už Vás potom nebude rozptyľovať, ako dýchať, ale už si budete vychutnávať dýchanie samotné a budete pri ňom plne prítomní.

 

Dýchaním privádzame vedomie do nášho tela. Podľa mňa a mojich skúseností jednou /možno najdôležitejšou vecou/ v živote je byť vedomým a bdelým. Dýchanie a obzvlášť tento spôsob Vás k tomu môže postupne priviesť.

 

 

Možné stavy pri tomto dýchaní:

 

  • Môžete sa na začiatku cítiť nepohodlne, akoby ste sa nemohli dodýchnuť. Vtedy zachovajte dýchací vzorec, no nádychy si predĺžte. Nadychujte sa 5-8 sekúnd, tak ako to budete cítiť.
  • Dýchací vzorec vždy zachovajte.
  • Môžete mať pocit, že sa dusíte. Buďte pokojní. Čistia sa Vám dráhy a telo sa nastavuje na novú úroveň dýchania. Pokračujte v dýchaní, len urobte výrazne dlhšie nádychy. Vždy zachovávajte dýchací vzorec. Za chvíľu sa budete cítiť lepšie. Verte mi.
  • Dĺžka nádychov a výdychov sa počas cvičenia môže meniť. To je OK. Čím viac budete uvoľnenejší, tým bude dýchanie jemnejšie, nádychy aj výdychy kratšie.
  • Môže sa vám stať, že po cca 3.minútovom dýchaní skončíte a dlhšie sa nebudete mať potrebu nadýchnuť. Jednoducho zotrváte v príjemnom stave bez dychu. Budete cítiť ako ste zavzdušnení, plní energie, ako máte jasnú myseľ. Sú to skvelé pocity.

 

Poďte na to.

 

Dýchacie cvičenia patria ku klenotom vnútornej obrody. Môžete nimi veľmi ľahko prejsť do nového stavu vedomia, zažiť pokoj, úplnosť, celistvosť, či príjemné nádherné pocity vyrovnanosti a harmónie. Užite si to a objavujte. Ak Vám na pripadať dýchanie zložité, alebo nepohodlné, vytrvajte a dýchajte aspoň chvíľu týmto spôsobom. Ak prejdete pomyslenú hranicu nepohodlia /ktorú všetci zažívame ak sa učíme niečo nové/, Váš život sa obohatí. Prajem Vám to.

 

 

Prečítajte si aj ďaľšie články v Užívateľskej sekcii: