Život bez telky? 2.časť

12.05.2015 11:25

Prvú časť tohto článku nájdete tu.

 

 

Ako nám TV doslova „gumuje mozog“ ?

 

Ukážeme si príklad z praxe: V TV programe si nájdete svoj film. Pred ním však beží desaťminútová reklama, ktorá je zmesou všetkého možného. Rozličných informácií, javov, svetov a nátlaku. Všade prítomné reklamy sú podvedomý nátlak na každého z nás. Telka je ich plná, lebo z nich žije. Reklama skončí, no film ešte nezačína, pretože prichádzajú upútavky na ďalšie filmy a seriály, trvajúce päť až desať minút. Opäť sú tam energie ako napríklad- „Prišiel o všetko... túži pomstiť rodinu a bojovať s temnotou, aby zachránil svet“, alebo „Svet aký ho nepoznáte! Svet, ktorý ste si mysleli, že nejestvuje. Svet, kde sa život začína aj končí zápasom“... a tak podobne. Určite to mnohí poznáte. Neviem ako vy, no ja toto vnímam ako vedomú manipuláciu. K týmto upútavkám je ešte vybratá vhodná ukážka z filmu /samozrejme taká, aby zaujala/ a aktivačná, burácajúca hudba. Je to podobne ako trailer, ktorý nás má upútať a preto musí byť úplne dych berúci.

 

No a náš film stále ešte nezačal... Pretože musela byť reklama a upútavky. Keď konečne začne, hrá približne dvadsať minút. Potom príde reklama, kde sa nové „pumpovanie“ začína odznova. A tak to beží stále ďalej a znova. Film, ktorého pôvodná dĺžka má 90.minút sa vplyvom reklám a upútávok natiahne na minimálne dve hodiny. Tak najmenej pod hodinu človek pozerá balasty a nechá sa vedome ohlupovať.

 

Aký to má vplyv na našu psychiku?

 

Napríklad môžeme reagovať aj takto- „Ach somári, akurát, keď je ten film taký dobrý, oni tam dajú reklamu“... Už sa rozhorčujeme a znervózňujeme. Toto sú drobné informácie, ktoré sa do nás ukladajú ako do toho pomysleného skladu o ktorom som písal v prvej časti tohto článku. Ak sa k tomu pridajú podstatne horšie informácie o správach, najnovšie voľbách, štrajkoch, vojnách, nešťastiach a podobne + reklamy a + upútavky... Čo to s nami urobí? Urobí to z nás pravdepodobne chodiace nákladné zviera, ktoré ani nevie čo má na sebe.

facebook, tv, závislosť

Človek potom reaguje a necháva sa ovládať podľa toho, čo na sebe a v sebe má. A o to niekomu veľmi ide. To je žiaľ manipulácia a ovládanie.

 

Pretože ako sa dá najľahšie, najrýchlejšie zmanipulovať podprahovou informáciou najväčší počet ľudí? Cez médiá.

 

Hadička v hlave...

 

Mnoho ľudí ráno vstane a zapne si telku. Ich život sa skladá z tematiky odvysielanej v TV. Všetko preberajú, komentujú a rozčuľujú sa nad tým. „Ako je možné toto a ako zase toto... ako to mohli alebo nemohli urobiť“... Ich život tvorí telka. Jej podmaz znie v celom dome, byte a živote. Vedome ich ovplyvňuje a určuje ich život. Títo ľudia vôbec nevedia, že sa dá jednoducho aj inak a netušia, čo to s nimi robí. Mnoho z nich sa podobá na vedomých robotov, ktorí /nielen pred telkou/ si napoja do hlavy hadicu a pohodlne si sadnú do kresla. Zapnú TV a pokojne cez hadičku nasávajú všetky informácie. Vypnú telku, hadičku si odpoja /často si ju však neodpoja/ a idú spať. /Videli ste film MATRIX? ak ešte nie, odporúčam pozrieť.../ V hlave a ich energiách to urobí obrovský guláš, ktorý ich jednoducho zahltí a prevalcuje. Takýto človek je potom absolútne neempatický voči sebe i druhým, chová sa strojovo a hlavne reaguje. Reaguje na všetko, čo je okolo neho a desí ho predstava, že … že sa raz s jeho telkou niečo stane. Čo bude potom? Čo ak sa mi telka pokazí? To bude moja nočná mora! Čo budem potom robiť? Ako vydržím ten týždeň, kým sa mi opraví, alebo si kúpim novú?

 

Áno, teraz som opísal tú extrémnejšiu formu závislosti od TV. No aj u bežných rodín napríklad s deťmi sa toto tiež môže stať.

 

Ako sa tomuto dá vyhnúť?

Ukážeme si niekoľko príkladov:

 

 

Vyberajme si to, čo chceme pozerať.

 

Zapnete si film v čase, kedy sa má vysielať a vypnete TV keď film skončí. To sa ľahko píše, no človek je tvor zvedavý, tak medzi reklamou vo filme prepína stanice a opäť nasáva to, čo nechce. Ak máte deti, tak tie ak ich neustrážite, pozerajú všetko...Veľa televízorov podporuje funkciu- Program v programe.- Na obrazovke TV máte otvorených niekoľko okien a v každom beží program od inej stanice. V jednom okne, správy, v druhom film, v treťom reklama. Načo je nám toto? Potrebujeme zároveň pozerať niekoľko staníc naraz? Niekto možno povie,- „aby sme boli informovaní“. No aj keby to boli najkvalitnejšie informácie, ľudský mozog ich nestíha všetky spracovať. Výsledkom je, že pozeráme síce všetko, ale poriadne nič. Mozog a my, máme z toho chaos. A ten chaos, či si ho uvedomujeme, alebo nie- sa prenáša do nášho života.

 

Stiahnite si film z internetu.

 

Stiahnete si film z internetu a pozeráte ho cez telku. To je celkom iné, pretože tu si už vyberáme a nenapájame sa na mašinériu televízneho programu. Film začne a skončí tak ako má. Nič nám do toho nevstupuje. Filmy, alebo rozprávky pre deti sa dajú v pohode stiahnuť z internetu a dnes už majú moderné televízory aj vstup na USB. Film skopírujete na USB a prehráte v TV. Je to úplne iný rozmer, ako sledovať celé vysielanie napríklad JOJ-ky, alebo inej stanice, len preto, že práve dávajú Váš obľúbený film. Pretože -„aj toto si môžem pozrieť, aj toto a ešte toto“... a už sa namotávate.

 

Nevyberáte si vy, ale nechávate sa unášať. V každom okamihu nášho života sa potrebujeme rozhodovať. A ak si vyberiete film na DVD, alebo ho stiahnete z netu, vyberáte si. Ak sledujete program v TV, môže sa to zdať, že si vyberáte, no v skutočnosti je do Vás napumpovaný riadny guláš informácií. To isté sa týka aj rádia, či internetu. Rádio je podobné ako TV, no jeho vplyv je oslabený tým, že nemá vizuálnu zložku. Avšak je stavené na hudbe, ktorá je tiež umelo vytváraná a podsúvaná nám ako to naj a naj. Česť výnimkám ako napríklad rádio SLOBODNÝ VYSIELAČ. Nie je umelo manipulované a ponúka hodnotu.

Telka a dieťa

 

Obmedzením TV.

 

To je jedna z možností, no nie vždy prináša účinok. Pretože ak sa rozhodnete telku obmedziť, napríklad Váš brat, alebo sestra môžu mať iný názor a budú ju pozerať aj vtedy, ak budete spolu v jednej izbe. Tu už je potrebné akosi sa dohodnúť a hlavne povedať, čo áno, a čo už nie.

 

Najlepšie je telku zo života úplne vyškrtnúť.

 

 

Možný argument- Veď nie všetko v TV je také škodlivé...

 

Áno, to je pravda. Sú tam napríklad skvelé dokumenty o rôznych veciach v živote. Človek sa môže veľa dozvedieť. Výborné komédie- človek sa môže zasmiať. Skvelé prírodopisné filmy- človek môže veľa spoznať. Skvelé rozprávky pre deti- môžu sa zabaviť. Toto všetko sa dá dnes už takmer zadarmo, alebo zadarmo stiahnuť z internetu. Komédiu, rozprávku, či dokument si môžete pozrieť často aj na You tube, či rôznych serveroch ponúkajúcich online filmy.

 

Výhoda takto stiahnutých filmov je, že si ich pozeráte bez reklám, bez upútavok a kedy chcete Vy. Nie ste napojení na celý ten kolobeh televízneho vysielania... Pozeráte iba film, kďežto ak pozeráte rovnaký film v TV vysielaní- nepozeráte iba film. Ale všetko okolo toho... často je film to posledné, čo sa v telke pozerá.

 

Ja Vám nemôžem písať, čo máte robiť- je to o Vašej voľbe. Každý si vyberáme vlastné radosti.

 

Facebook, závislosť

Možný argument- A internet? Tam je predsa tiež všetko a dá sa tam tiež dobre namotať.

 

Namotať sa dá všade. Záleží iba ako sa rozhodneme. Ako si vyberáme. Internet je síce obrovský, no tu si môže človek vyberať asi najľahšie. Nie je tu časté online vysielanie, takže človek ak si nájde to, čo ho baví, zostane pri tom a ak nie, stránku opustí. Internet ponúka najširšiu škálu možností a rôznych informácií. No veľmi ľahko sa stane, že človek „prepadne“ kúzlu internetu a jednoducho sa v ňom stratí. Tak strávi na nete aj niekoľko hodín, kliká na nové a nové stránky až sa prekliká často k tomu, čo vôbec nechcel. A nasáva tak podobné informácie ako z TV- aj keď nie v takej silnej forme.

 

Je jedno, či pozeráte TV, internet, počúvate rádio, čítate tlač- Ak využívame tieto prostriedky cielene so zámerom, aby skvalitnili náš život a pomohli nám napredovať- je to v poriadku. Môžu nás obohatiť. No ak sa nimi necháme pohltiť, už sme nimi ovládaní a strácame sa. Miesto toho, aby nám slúžili- slúžime my im.

 

Pretože je rozdiel ak človek dovolí novým technológiám, aby ho ovládli a určovali mu život a rozdiel ak on je ten, kto si z nich vyberá a vhodne nimi svoj život dopĺňa. Odrazu mu zostane čas na mnoho nových vecí a príležitostí, ktoré mu predtým unikali. Ak človek dlho nepozerá TV a potom si niekde na návšteve pozrie film so všetkými reklamami, ukážkami a energiami, bude si pripadať ako domorodý indián, zvyknutý na prírodu a kľud, ktorý sa zrazu ocitol na najrušnejšej New Yorskej ulici... A bude z toho mimo ako Krokodíl Dundee...

 

Keď už bola reč o telke... ak si chcete pozrieť výborné filmy, tu sú...

  • Nádherná zelená- výborný zábavný francúzsky film s veľkou múdrosťou, ktorý bol dlho zakázaný...
  • Karamazovci- český vynikajúci divadelne spracovaný snímok na motívy románu F.M. Dostojevského
  • Leví Kráľ- jeden z najlepších animákov všetkých čias.
  • Náš domov- film podľa skutočnosti o Živote po smrti