Žihľava. Netradičný spôsob ako ju zaradiť do jedálnička.

14.05.2015 15:28

Žihľava. Pozná ju každý z nás. Mnohí z nás poznajú jej krv čistiace účinky, či ju vidia na obaloch šampónov.

No v tomto článku si samozrejme ukážeme niečo viac. Ukážeme si ako môžeme práve žihľavu použiť pre naše zdravie.

 

Žihľava sa dá jesť. Je bohatá na vitamín C, železo, vápnik, horčík, chlorofyl, betakarotén.žihľava dvojdomá

 

Bola by preto škoda nechať ju len tak bez povšimnutia. Raz som dokonca niekde čítal, že obsah vitamínu C v žihľave je niekoľko krát vyšší než u pomarančov, či citrónov. Je totiž známe, že práve divo rastúce byliny obsahujú oveľa viac výživných látok ako nakupované ovocie, ktoré je často striekané a pestované na vysilenej pôde.

 

Ešte ku chlorofylu.

 

Chlorofyl je zelené farbivo. Každá rastlina, ktorá je zelená obsahuje chlorofyl. Chlorofyl je známy svojou schopnosťou liečiť vnútorné zápaly, či zle hojace sa rany. Žihľava je teda podľa mňa unikát v tom, čo obsahuje. Myslím, že to bola práve Mária Trebenová, ktorá sa ohľadom tejto rastliny vyjadrila, že keby ľudia vedeli aká je liečivá, pestovali by ju v záhradách... Čo poviete?

 

Keď na prechádzke lesom zjeme niekoľko týchto rastlín, budeme sa cítiť oveľa lepšie. Sviežejšie a doslova sa natankujeme živou, čerstvou energiou. Doplníme vitamíny a minerály. Často krát chodíme okolo zázrakov, no nevšimneme si ich. Buď ich nevieme rozpoznať, alebo nepoznáme, že nám môžu poslúžiť. Praktikovaním tohto článku, nech to znie už akokoľvek jednoducho, docielite aj určité prepojenie sa s prírodou. Všetci sme súčasťou Jedného a aj v takýchto zdanlivo nepatrných chvíľach sa to dá pocítiť.

 

Ako žihľavu jesť?- Pre lepšiu informovanosť Vám odporúčam pozrieť si fotky vo fotogalérii...

 

Áno, jesť. Hoci je pŕhlivá, je veľmi chutná a svieža. Existuje niekoľko spôsobov ako ju bezpečne jesť, no predložím Vám môj patent, ktorý som vymyslel a je zo všetkých spôsobov najlepší. Prečo? Lebo sa dá použiť priamo na mieste a žihľava neprichádza o žiadne výživné látky. S výnimkou toho, že stratí trochu vody. Takže poďte sa pozrieť ako na to.

 

Papierová utierka, alebo 2. papierové servítky.

Áno, budete potrebovať papierovú utierku, ale radšej do rezervy dve. Odtrhnete žihľavu za vršok. /vršok preto, lebo práve on obsahuje najviac chlorofylu a liečivých látok/ Položíte ju na papierovú utierku a žihľavu do nej úplne zabalíte. Tak, aby nebola vidieť.

 

Stláčanie.

Teraz ju v pästi silne stláčate zo všetkých strán. Tým prasknú kapsule, ktoré spôsobujú pŕhlenie. Treba ju však postláčať dôkladne. Práve preto je dobré vziať si na to hrubšiu papierovú utierku, alebo aspoň dva tenké papierové servítky. Aby Vás žihľava nepopálila cez papier. Keď ju dobre postláčate, odbalíte ju.

 

žihľavaOdbalíte.

Vyberiete ju von a môžete vidieť, že sa predtým hrdá rastlina zmenila na nepoznanie. Teraz vyzerá úplne neškodne ako tráva.

 

Urobíte guličku.

Teraz by už nemala páliť- /teda keď ste ju dobre postláčali/. No predsa sa mi osvedčila jedna výborná metóda. Urobte z nej guličku a aj tú dobre postláčajte medzi prstami. Docielite tým, že kapsule, ktoré nepraskli, prasknú a žihľava sa stane úplne bezpečná pre Váš jazyk.

 

Môžete jesť. Ako?

Guličku si vložte do úst do miest, kde sú zadné stoličky a hryzte len na jednej strane. Pretože aj pri najlepšom stláčaní sa môže stať, že sa môžete popáliť.

 

Všetko je síce možné, no ak ste to urobili dôkladne, bude to v poriadku.

 

Takýmto spôsobom môžete zjesť niekoľko rastlín za sebou a budete sa cítiť skvele! Určite Vás poteší pocit, že ste práve do Vášho tela priniesli mnoho čerstvej energie a vitamínov v úplne prírodnej forme.

 

Pre rýchlejší postup môžete vložiť do servítky aj viacero rastlín. No to skúšajte až keď si budete istí s jednou.

 

Papierová utierka sa vám znehodnotí asi po 10tich rastlinách, tak si radšej zoberte dve. Celý postup som vám vyfotil a nájdete ho aj s popisom na konci tohto článku vo Fotogalérii.

 

Je úžasné ako nás príroda obdarúva takýmito darmi. Na prvý pohľad žihľava, ktorú považuje väčšina ľudí za burinu sa vo Vašich očiach môže zmeniť sa krásnu liečivú rastlinu. Stojí za to sa jej poďakovať. Tak nech Vám chutí a užívajte si život plnými dúškami.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...

 

Diskusná téma: Žihľava. Netradičný spôsob ako ju zaradiť do jedálnička.

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok