Vymeňte klasické maslo za GHEE. Ukážem Vám ako na to.

30.10.2015 17:56

gheeNemáte radi klasické kravské maslo? Máte intoleranciu na mliečnu laktózu, alebo jednoducho nemusíte mliečne výrobky? Používate drahé nátierky z obchodov? Som si istý, že ak skúsite tento recept, veľa vo Vašom stravovaní sa zmení. Áno. Skúste GHEE. Zlatý poklad z Indie.

 

Čo to je Ghee?

 

Vyrába sa z klasického kravského masla, no nie je to maslo. V podstate sa jedná o nasýtený maslový tuk, ktorý s bežným maslom nemá nič spoločné. Ghee sa nazýva aj prepustené maslo, no o tom neskôr. Neobsahuje žiadne mliečne bielkoviny a mliečne zložky. Taktiež neobsahuje ani vodu. Naopak obsahuje celú radu vitamínov a minerálov, ktoré vznikajú priamo pri jeho výrobe.

 

Čo sa dozviete v tomto článku?

 

  • Zoznámite sa s Ghee
  • Ukážem Vám ako si Ghee môžete pripraviť u Vás doma
  • Dozviete sa pikošky o tom ako sa vyvarovať chybám pri jeho príprave

 

 

Ako pomáha Ghee?

 

Posilňuje imunitu

Zlepšuje a zrýchľuje trávenie (klasické malo trávenie zhoršuje a spomaľuje/

Znižuje množstvo cholesterolu v krvi

Znižuje krvný tlak

Zlepšuje pamäť a funkcie mozgu

Slúži ako prevencia voči chorobám srdca a ciev

Posilňuje nechty a vlasy

Obsahuje vitamíny A, E, K, B12

 

 

Na čo môžete Ghee používať?

 

Všade tam, kde ste používali maslo. Teda na chleba, iné pečivo. Je skvelé ako náhrada masla s džemom na chlebe, alebo s inou nátierkou. Ghee je aj samostatná nátierka. Môžete s ním vyprážať, alebo aj variť. Použiť ho všade tam, kde ste predtým dávali olej. Ghee sa takmer neprepaľuje a vôbec sa nekazí. Taktiež si ním môžete natierať chodidlá, alebo hrudník ak máte chrípku a vykašliavate hlieny.

 

Krátko z histórie Ghee.

 

Je veľmi známe v Indii a pravdepodobne odtiaľ prišlo aj do sveta. V tejto krajine ho uctievajú, je súčasťou náboženských obradov a textov piesní. Ghee je tak staré a cenené, že som čítal texty o tom ako v Indii žobráci pokiaľ mali nejaké peniaze, nekupovali si nič iné, len Ghee. Vedeli, že im môže doslova zachrániť život. Ghee má v Indii rovnaké postavenie ako olivový olej v Taliansku. Je to národný poklad.

 

 

Ghee, alebo prepustené /očistené/ maslo?

 

Aj keď sa obe pripravujú rovnako, je rozdiel medzi Ghee a prepusteným maslom. Vysvetlíme si aký.

 

 

  • Prepustené maslo:

Maslo zbavené mliečneho tuku a vody, no na dne nádoby nevznikli pripálené bielkoviny. Prepustené maslo má len mierne žltú farbu a slabšiu orieškovú chuť.

 

  • Ghee:

Ghee nám vznikne ak maslo dlhšie varíme a na spodku hrnca sa nám prirodzene pripália mliečne bielkoviny. Práve tie vytvárajú sýtejšiu farbu a bohatšiu chuť i vôňu.

 

 

Ako to mám ja s Ghee?

 

Dlho som o tom čítal, kým som sa odhodlal k jeho príprave. Zaujímalo ma to, pretože klasické maslo som nemal veľmi rád a vedel som, že ak maslo kombinujem s chlebom, pre telo to nie je dobrá kombinácia. Navyše mliečne výrobky /okrem ovčej žinčice/ nemám v láske, tak som sa potešil, keď som našiel možnosť vyrábať si z klasického mliečneho masla zdravý pokrm a navyše hocikedy doma.

 

Z ghee som nadšený a aj preto tento článok vznikol. Zároveň Vám tu predložím postup jeho prípravy, pretože z vlastnej skúsenosti viem, že sa potrebujú dodržať isté postupy. A tiež som čítal mnoho receptov ohľadom ghee na internete, no väčšina z nich sa čiastočne rozchádza s mojím postupom prípravy. Takže ideme na to.

 

 

Čo budeme potrebovať?

 

  • 2 kusy klasického kravského masla z obchodu /2 x 250g/
  • Menšiu ale širšiu nerezovú rajničku, alebo hrniec.
  • Sitko /stačí aj plastové/
  • Ešte jednu menšiu nádobu
  • Drevenú varešku
  • Sklený pohár s viečkom

 

 

 

Na Ghee si vyhraďte čas, kedy sa budete venovať len jeho príprave. Nemali by ste odbiehať, pozerať telku, telefonovať a podobne. To všetko narúša výsledok a rozptyľuje vašu pozornosť.

 

 

Čo Ghee nesmie?

 

Nesmie silno vrieť ako voda

Nesmie sa použiť silný plameň

Nemali by ste počas jeho prípravy odchádzať od sporáka. Je treba byť tam...

 

 

Miešanie ghee:

 

Ghee je počas celej prípravy nutné miešať, no netreba každú chvíľu. Stačí tak 2x za minútu. Posledných 20.minút však miešajte iba vrch, nezachádzajte vareškou na dno, pretože by ste rozvírili pripaľované bielkoviny.

 

 

Pred začiatkom prípravy:

 

Pozrite sa na hodiny a stopnite si presne 45.minút. Podľa mojich skúseností je ghee najlepšie práve vtedy ak ho pripravujeme 45.minút. Ak ho robíme kratšie vzniká len prepustené maslo, bielkoviny sa tak nepripaľujú a ghee stráca farbu a orieškovú chuť.

 

Ak ho robíme dlhšie ako 45.minút, hotové ghee sa Vám môže pri izbovej teplote roztopiť. Vznikne Vám z neho olej. /ako sa to stalo mne/ Pravé ghee má zostať v tuhej konzistencii aj pri izbovej teplote.

 

 

Takže ideme na to.

 

Začiatok a do 7.minút...

Každú kocku masla rozkrojíme na tri diely. Do rajničky vložíme teda 6 dielov masla a zapálime plameň. Vtedy začíname počítať 45.minút. Plameň by mal byť na minime, zvoľte najmenší horák.

 

Z vlastnej skúsenosti viem, že ak sa maslo iba rozpúšťa, môže byť plameň aj trochu väčší, no je treba to kontrolovať. Maslo sa Vám na malom plameni roztopí za cca 7.minút. Je dobré ho miešať aspoň 2x za minútu.

 

Keď sa maslo rozpustí, za krátky čas začnú z dna na hladinu vychádzať malé biele bodky. To sa začínajú zrážať bielkoviny. /je to vidno na vedľajšom obrázku/

 

12. minúta /približne/

 

 

Vytvára sa hustá pena a plameň môžete stíšiť na minimum. Celá konzistencia má bublať, akoby odfukovať. Nesmie vrieť ako voda. Penu z hladiny NEZBIERAME. Len zase miešame cca 2x za minútu.

 

 

 

 

17.minúta /približne/

 

 

Pod penou je už vidieť žltý číry olej. To je základ pre naše ghee. Dôležité je miešať /môžete kľudne aj od dna/ a neodchádzať od sporáka. Plameň je na minime.

 

 

 

 

 

22.minúta /približne/

 

Peny začína byť viac a celá hmota v hrnci začína hustnúť. Penu nevyberáme. Na dne sa už začína vytvárať usadenina pripálených bielkovín. Preto od tohto času už miešajte IBA HORE. NIE NA DNE.

 

 

 

 

 

 

30.minúta /približne/

 

 

Pena začína rednúť, a už nie je tak hustá. Stále viac sa nám ukazuje žltá farba ghee. Na dne je možné zazrieť vznikajúcu usadeninu. Stále miešame 2x za minútu a miešame iba hornú časť pri hladine.

 

 

 

 

 

40.minúta /približne/

 

Pena už mizne a celá zmes vydáva zvuk ako keď sa niečo škvarí. Na dne vidieť usadeninu. Miešame iba zhora.

 

 

 

 

 

 

 

45.minúta- Hotovo

 

Hotovo. Vypneme plameň a pripravíme si veci na cedenie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Filtrácia ghee:

 

Pripravíme si jeden čistý malý hrniec-rajničku, sitko a čistý sklený pohár s viečkom.

 

Takto rozpálenú zmes precedíme cez sitko do malého hrnca. Sitko nám zachytí malú penu, ktorú vyhodíme. Sitko znovu umyjeme a hlavne osušíme, aby nebolo mokré.

 

 

 

 

 

Vezmeme sklený pohár a precedíme hmotu ešte raz cez sitko do skleného pohára. Takže cedíme 2x. Ešte teplé ghee má svetlú žltú farbu. Jeho vôňa ešte nie je tak cítiť. Až po stuhnutí bude farba a vôňa výraznejšia.

 

 

 

 

Hotové ešte teplé ghee.

 

 

Takto teplý tuk necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Pokiaľ je ghee teplé- NEPRIKRÝVAME viečkom.

Viečkom prikryjeme až keď ghee vychladne. Keď vychladne, môžeme ho dať do chladničky, alebo v zime aj von. Rýchlo stuhne. Po stuhnutí ho už necháme pri izbovej teplote. Nemalo by sa vám roztopiť. NETREBA ho mať v chladničke. Ghee sa vám nepokazí, keďže neobsahuje ani vodu ani mlieko.

 

 

 

 

 

Tu je vidieť pripálené mliečne bielkoviny na dne hrnca. Takto by to malo vyzerať. Tie je treba chrániť tak, že asi v polovici prípravy nemiešame od dna, ale len zhora- aby sme bielkoviny nechali pripáliť a nerozvírili ich. Oni vytvárajú chuť takú typickú pre ghee. Nebojte sa pripáleninu umyjete ľahko...

 

 

 

 

Malý tip:

Odporúčam vám na prípravu ghee vyhradiť si sklený pohár, do ktorého budete dávať iba ghee. Ak ho miniete a budete si robiť nové, pohár nemusíte umývať od zbytkov starého ghee. / je to pekne vidieť na fotke so sitkom pri filtrácii, pohár ešte obsahuje staré ghee a už tam ide nové.../ Nové ghee, ktoré budete do pohára nalievať sa krásne spojí so zbytkami starého.

 

 

gheeAko spoznáme, že sa nám ghee podarilo?

 

Po stuhnutí má žltú farbu, maslovo olejovú vôňu a tuhú konzistenciu. Nerozteká sa do oleja, ale drží si pri izbovej teplote tvar. Konzistenciu má podobnú masti a stojí v ňom lyžička.

 

Budem len rád ak sa podľa tohto článku naučíte ghee pripravovať. Je to úžasná vec do života, pretože sa raz a navždy zbavíte klasického masla /ktoré aj zahlieňuje a ochladzuje- zato ghee čistí, vyživuje a otepľuje/ a získate nové podnety, ktoré môžete naučiť aj Vašich známych.

 

Určite mi napíšte ako sa Vám darilo pri tvorbe ghee a aké s ním máte skúsenosti. Veľa šťastia v objavovaní.

 

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...