Život bez telky? - 1.časť

11.04.2014 20:09

Mnohí z nás si už dnes život bez telky nedokážu predstaviť. Je zdrojom našich informácií, relaxu, zábavy a „vypnutia sa“. To všetci poznáme. No ja sa pýtam... Čo ak nám toto „zariadenie“ oveľa viac berie ako dáva...?

 

Televízne médium má veľkú informačnú silu. To, čo je v televízii sa veľmi rýchlo šíri medzi ľudí. To, čo je v telke je známe a pravdepodobne je „asi“ aj dobré a pre nás vhodné. To, čo je v telke má akúsi nepísanú dôveryhodnosť. Televízia prišla do našich životov ako nový člen rodiny. Takmer každý človek ju má doma, mnoho rodín má aj dva-tri televízory. Jeden v obývačke, druhý pre deti, aby nerušili dospelých v ich izbe a ďalší napríklad aj v spálni. Na telku sme si akosi všetci zvykli. Je tu a istým, veľmi podstatným vplyvom tvorí naše životy. No mám pre Vás jednu otázku...

telka a deti,

 

Dokážete si predstaviť Váš život bez nej?

 

Vyskúšajte sa nad tým zamyslieť. Aký by bol Váš život bez nej? Čo by ľudia v dnešnej dobe robili, keby nemali doma televízory? Čomu by sa venovali a ako by trávili svoj čas? A hlavne, čo by to s ľudmi spravilo ak by nemali doma tento prístroj? Aké vnútorné pochody by to v nás odštartovalo? Kam až hlboko siaha naša závislosť od telky?

 

Samozrejme viem, že nie každý pozerá televíziu. Mnoho ľudí, stálych čitateľov tejto stránky, má určite aj iné záujmy, a nie každý na svete televízor doma má, alebo si ho môže dovoliť. No ak si zoberieme len takú najobsiahlejšiu skupinu ľudí, klasickú slovenskú rodinu... , tá určite doma televízor má a venuje mu pomerne veľa svojho času...

 

Prečo sme od telky závislí?

 

Pretože nám ponúka lacnú v mnohom povrchnú formu zábavy a napĺňania času. Netreba nič robiť. Iba si sadnúť a nechať do seba prúdiť mnoho informácií, javov a iných svetov. Je to pasívna zábava, ktorá síce môže byť v niečom prospešná, no vo veľkom dôsledku nás okráda o čas, schopnosti a realizáciu. No mám ešte ďalšiu otázku.... Je toto všetko potrebné?

 

Je telka naozaj tak potrebná?

 

Môj názor je taký, že pre život človeka televízor vôbec nie je potrebný.  Viem, zdá sa to čudné, pretože ste si na telku u Vás doma zvykli. Tvorí súčasť Vášho života. No dá sa aj bez nej. A úplne v pohode. My nepozeráme televízor, ani nevlastníme televíziu už asi 6.rokov a... sme tu. Žijeme. A vôbec nemám pocit, že by sme sa doma nudili. Napríklad ja si nedokážem vôbec predstaviť, že mám voľný čas a strávim ho niekoľko hodín "len tak" pred telkou, pozeraním na markízacke seríály, alebo podobne. Pripadalo by mi to ako úplná strata času, ktorý môžem oveľa konštruktívnejšie, premyslenejšie a hlavne efektívnejšie využiť.

 

Samozrejme neprichodí mi tu porovnávať sa s druhými. Len chcem ukázať, že sa dá žiť aj bez telky a bez vplyvu médií.

telka vo vani

Človek je však tvor zvedavý a prahne po informáciách. A najviac po tých negatívnych, pretože to v ňom vyvoláva lavínu vzrušenia, zdanlivého vzrušenia, ktorému sa mu v jeho bežnom živote nedostáva. Dnešný človek žije v relatívnom pohodlí a bezpečí, preto ho každá nebezpečná informácia zaujíma a porovnáva si túto situáciu so svojím životom. Je rád, že jemu sa „toto zlé, čo vidím v telke“ nestalo a tak ak aj zrovna nežije šťastný život- pri videní, že druhí sa majú ešte horšie sa uspokojí, že „až také zlé to zase nemám...“ Lenže to je prístup, ktorý nás nedovedie vôbec nikde...

 

Tiež máme sklony druhých ľutovať a stotožňovať ich život s naším. Ak vidíme v televízii nejakú negatívnu situáciu, sme navonok rozhorčení, no v našej vnútornej tichosti sme radi, že sa to nestalo práve nám. Ak však na tieto negatívne situácie vedome reagujeme, napríklad rozčulovaním sa, komentovaním- tým sa nimi plníme a priťahujeme ich do svojho života. A to je skryté, negatívne pôsobenie televízie. Samozrejme toto nerobí len telka, no práve pri nej je to rozšírené až masovo. Pretože je to „massmédium“...

 

Čo ak máme v sebe sklad plný nepotrebných a starých vecí?

 

Takto sa deje to, že nasávame do seba životy a svety iných ľudí, ktorými si vypĺňame náš vlastný priestor. Ten sa časom podobá na sklad, kde je všetko. Len chýba tomu označenie a systém. Ťažko sa vieme sa v tom sklade orientovať. No čo je ešte horšie, sú tam veci, ktoré vôbec, ale vôbec nepotrebujeme. Mali by ste doma veci, ktoré vôbec nepotrebujete? Prekračovali by ste ich vo Vašej obývačke a tvárili sa, že ich nevidíte? Alebo by ste ich vyhodili? Taký človek je potom podráždený, impulzívne hovorí o všetkom možnom, čo sa ho ani netýka, no nevie to zastaviť. Pretože je plný informácií, ktoré z neho robia nákladné zviera. To len má na sebe náklad a nevie, kde je, kam ide a čo nesie. A navyše ani nevie aký to má pre neho zmysel... Toto nám robia všetky médiá. Televízia, tlač, rádio aj internet. A je to iba časť z celého balíčka.

 

Televízia nás oberá aj o náš čas, ktorý by sme zmysluplnejšie dokázali stráviť so sebou, či s niekým iným. A tu je ďalší problém, pretože mnoho ľudí skrátka vôbec netuší, čo to znamená byť so sebou. Pýtajú sa- „ A to, čo mám len tak sedieť a pozerať do blba?“ radšej si zapnú telku „ nech sa konečne niečo deje“... a to je práve to. Ak sa v nás nedeje nič, sme prázdni. Nemáme čo by sme sami sebe podarovali, alebo o čo by sme my sami stáli. Tak potrebujeme “akciu“, nech to má grády. Pustíme si telku, aby nás niečo zaplnilo, pretože sa bojíme našej prázdnoty. Mohlo by sa tam niečo objaviť, čo by sme asi nechceli...

 

Navyše televízne médium je maximálne zmanipulované. Sú nám podsúvané správy, ktoré musia byť schválené a hlavne čo možno najviac negatívne. Inak by neboli tak zaujímavé. To sa týka nielen správ, ale i energií. Ak slovku energie nerozumiete, pozrieme sa teraz na príklad, ktorý Vám veľa objasní...

 

Čo si povieme v druhej časti článku?

 

Pozrieme sa ako nám telka často gumuje mozog...

Čo sa robí s človekom, ktorý pozerá stále reklamy v TV

a ako na neho reklama v TV vplýva... Plus ďalšie zaujímavosti...

zostaňte s nami... vysielanie bude pokračovať....

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...

 

Diskusná téma: Televízia. Viete si predstaviť život bez telky?

Dátum: 21.01.2017

Vložil: Tana

Titulok: Tanajulcovana

Dobrý deň!
Veru veru,zivot bez televízora je fantastický.My sme bez telky uz viac ako 10 rokov a máme super klud. Ked som bola v porodnici,TV bezal stále. Ze ako kulisa...najhorsí zázitok z nemocnice. To co tam dávajú?! Tí ľudia sa tam hádali aj v programe o varení. Naozaj povyhadzujte TV,bude sa Vám zit skutocne lepsie,zdravsie a hlavne reálnejsie.

Dátum: 19.01.2017

Vložil: deni

Titulok: pokoj a kľud

od apríla 2016 sme v domácnosti bez televízie. pokiaľ chcem pozerať nejaký program či film, vyhladáme si ho na internete. problém v našej rodine je ten, že manžel vyrastal a žil ako totálny televízorový maniak..dieťak tomu malo sklony, preto som v podstate ja sama vyrazila televízny prijímač z domácnosti.manžel si musel zvyknúť a preorientovať sa. viac si hľadá na internete zaujímavé programy. to, od čoho sme najviac oslobodení sú stupídne programy komerčných TV staníc a ich nekonečné reklamy. vďaka ti Bože aj zato.

Dátum: 18.07.2015

Vložil: Katka, Sereď

Titulok: bez TV

Peťo má pravdu. TV vysielanie neuveriteľne MANIPULUJE s ľuďmi, ,,straší", oberá ľudí o čas. Ľudia by mali byť viac spolu, alebo sa venovať koníčkom, niečo tvoriť. Človek je veľmi šikovný tvor, hlavne decká. Keď veľa času trávia pri TV, ani nevedia, aký majú v sebe talent, lebo keby boli venovali čas sebe, vytvorením nejakých krásnych vecí by to zistili. Takto by spoznávali zmysel života, samého seba, rástla by ich sebadôvera. No pri TV nezistia nič.

Dátum: 13.05.2015

Vložil: Matej

Titulok: druhá časť?

Ahoj, akosi nejde načítať druhú časť článku - ako keby bol zmazaný, alebo mal neplatný odkaz

Dátum: 07.05.2014

Vložil: LucyLuv

Titulok: paradox

Od kedy nemam TV, zrazu sa vobec nenudim a stale je co robit. Kym som telku mala, tak som sa stale pred nou nudila.. Je Vam to povedome? :)

Dátum: 12.04.2014

Vložil: Viera

Titulok: Bez telky.

Ano,viem.Clovek by bol spokojnejsi,zil by viac pritomnost bez negativnych emocii.

Pridať nový príspevok