Semiačka Chia ako superpotravina, alebo môj príbeh Chia.

17.05.2015 13:22

Poznáte semiačka CHIA?

 

  • Viete, že sa jedná skutočne o superpotravinu?
  • Ak hľadáte zdravý zdroj bielkovín, omega 3 a 6 mastných kyselín a množstvo antioxidantov plus k tomu rýchlychia semiačka zdroj energie- čítate správny článok.
  • Ak ste športovec a máte zvýšený výdaj energie- chia je úplne pre Vás
  • Ak potrebujete doplniť energiu ste tu správne.

 

Čo to Chia je?

 

Jedná sa o veľmi drobné semená Šalvie hispánskej. Rastie výlučne na území južnej Ameriky, hlavne v oblasti Mexika a Bolívie.

 

Najprv Vám poviem ako som sa k chia semiačkam dostal ja.

 

Môj príbeh s názvom Chia...

 

Mám rád behanie a kúpil som si výbornú knihu o behaní Zrozeni k Běhu od Christophera McDougalla. V knihe opisuje svoj skutočný príbeh ako sa dostal k mexickému domorodému kmeňu ktorého obyvatelia sú považovaní za najlepších ultra bežcov planéty. Títo ľudia netrénujú v školách, konzumujú ľahkú stravu a napriek tomu sú najlepší bežci sveta. Práve Christopher bol u nich na „návšteve“, keď si všimol, že jedna žena pripravuje akýsi nápoj... Čo sa dialo, nám už predstaví sám Christopher tak ako to píše v jeho knihe...

 

O niekoľko mesiacov skôr som sa dozvedel, že iskiate je známe tiež pod názvom chia fresca- teda studená chia. Pripravuje sa rozpustením semiačok chie vo vode s trochou cukru a zopár kvapkami citrónu. Pokiaľ ide o nutričný obsah, vyrovná sa jedna polievková lyžica chie, krému vyrobeného z lososa, špenátu a ľudského rastového hormónu. Napriek tomu, že sú semiačka veľmi malé, sú plné mastných kyselín omega 3 a omega 6, bielkovín, vápnika, železa, zinku, vlákniny a antioxidantov. Pokiaľ by ste si mali vybrať potravinu na opustený ostrov, len ťažko by ste našli niečo lepšieho ako chiu, prinajmenšom v prípade, keď máte záujem o rast svalovej hmoty a zníženie hladiny cholesterolu i rizika srdečných chorôb. Po niekoľkých mesiacoch diéty obsahujúcej chiu, by ste pravdepodobne dokázali doplávať domov. Chia bývala kedysi tak cenená, že ju Aztékovia, posielali svojmu vládcovi ako dar. Aztéckí bežci žuvali tieto semiačka cestou do boja a indiáni kmeňa Hopi sa nimi kŕmili pri svojich impozantných behoch z Arizony k Pacifiku.

 

Čo všetko Chia obsahuje?- /táto časť je prebratá z internetu/

  • 5 krát viac vápnika, ako sa nachádza v mlieku (+ obsahuje látky, ktoré podporujú transport vápnika priamo do kostí),
  • 2 krát viac bielkovín, ako obsahujú ostatné semená,
  • 2 krát viac draslíka, ako majú banány,
  • 3 krát viac antioxidantov, ako sa nachádza v čučoriedkach,
  • 3 krát viac železa ako v špenáte,
  • najvyšší obsah Omega 3 a 6 mastných kyselín, obsahujú ich až o 80% viac, ako sa nachádza v ľanových semiačkach,
  • množstvo vlákniny,
  • vitamíny skupiny B.

 

chia semiačka

Keďže behávam aj ja, hneď som si semiačka kúpil. Začal som ich jesť napučané vo vode, tak ako to písal Christopher v knihe. Viete, čo sa udialo za týždeň? Odbehol som dva krát tak dlhšiu trasu a to úplne v pohode s ľahkosťou! Bol som úplne prekvapený ako chia funguje. Okrem toho cítim viditeľne viac energia a sviežosti.

 

Ako pripraviť Chiu?

 

Do bežného pohára na pitie nalejete do dvoch tretín vodu. Pridáte tak 3.polievkové lyžice semiačok chie. Premiešate a necháte chvíľu stáť.

 

Semiačka sú veľmi hydrofilné, to znamená, že sa ihneď obalia vodou a napučia. Zväčšia svoj objem. Po chvíli ich musíte opäť premiešať, pretože sa ľúbia zoskupiť do hrudiek, ktoré sa potom ťažko rozdrobujú. Ak ich nebudete na začiatku miešať, vytvorí sa vám na hladine pomerne tuhá vrstva semiačok, ktorá sa už potom len ťažko rozmieša. Asi za 5.minút ich znovu premiešajte. Budete vidieť ako zväčšili svoj objem a úplne naplnili pohár.

 

Asi tak po 30.minútach napučia do takmer plnej veľkosti. Opäť ich dobre premiešajte. Ak na začiatku dáte väčšie množstvo Chie a menej vody, môže sa Vám stať, že vypijú vodu natoľko, až vytvoria v pohári hustý gel. Vtedy len prilejte trochu vody naviac. Skúšajte a experimentujte. Nie je predpísané koľko vody a koľko gramov chie treba dávkovať. Prax vám určite ukáže najviac.

 

Ako môžete nápoj spestriť?chia

 

Ak Vám takáto raw chia nebude chutiť, môžete pridať pár kvapiek citróna, trochu škorice, či medu. Samozrejme aj vtedy je celú hmotu dobré poriadne rozmiešať. Mne však chia chutí tak aká je. Len chia a voda.

 

Niekedy si ju pripravím veľmi hustú a dokáže rýchlo zasýtiť. Inokedy si napučanú chiu pridávam do ovsenej, či špaldovej kaše. Pretože, keď sa chia zmieša so sacharidmi, dokáže si udržať energiu ešte dlhšie. To znamená, že budete viac nasýtení. Chia skutočne dodáva veľké množstvo energie a niektorí ju prirovnávajú k Red Bullu v prírodnom zložení!

 

Chia bio, či nebio...

 

Treba napísať, že pri pestovaní chie sa nepoužívajú žiadne herbicídy, nakoľko túto rastlinu nenapáda žiaden hmyz a je sama o sebe veľmi odolná. Takže ak v obchode nájdete semiačka chie v bio kvalite, ide len o obchodný ťah.

 

Kde kupovať Chiu?

 

Osobne ju kupujem v Coop Jednote v množstve 250g. Je to najvýhodnejšie balenie a cenovo tiež primerané. V bio obchodoch je trochu predražená a v menšom množstve.

 

Aký je rozdiel medzi semiačkami? Sú lepšie biele, či čierne?

 

Jediný rozdiel je vo farbe. Semiačka chie dostanete kúpiť pravdepodobne v zmesi oboch farieb, pričom tých čiernych je tam viac. Čierne pochádzajú zo šalvie kvitnúcej na modro a biele zo šalvie kvitnúcej na bielo. Šalvia, ktorá kvitne na bielo sa trochu ťažšie pestuje, preto môžu byť samotné chia semiačka v bielej farbe vzácnejšie, no na výživovej hodnote to nič nemení.

chia

 

Ako chutí?

 

Pokiaľ si zarobíte len čisté semiačka s vodou tak úplne prírodne, takmer bez výraznejšej chuti. Má príjemnú vôňu. Keď ju necháte vo vode dlhšie s pridaním medu /napríklad cez noc/ , môže začať jej chuť a vôňa pripomínať kvasený nápoj. Je to výborné, chutné a svieže.

 

 

Niekomu však chia nemusí sadnúť, pretože ak dáte semiačok viac, vypijú aj viac vody. Vtedy budete mať v pohári hustý sliz, ktorý niekomu nemusí byť vizuálne príjemný. Mne to však chutí aj také.

 

Kde ešte Chiu použiť?

Môžete ju pridávať do kaší, placiek, pomlieť a užívať tak, alebo som už videl aj raw chlieb vyrobený z chie. Skúšajte a uvidíte na sebe rozdiel. Verím, že Vám táto sympatická a chutná potraviny významne obohatí Váš život. Určite má čo ponúknuť.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...