Sauna- čo treba vedieť?

10.05.2015 18:19

Saunu pozná každý z nás. Mnohí vieme o jej liečivých účinkoch, no mám pocit, že iba málo ľudí ju využíva a pravidelne zaraďuje do svojho života. Ukážeme si ako sa správne saunovať a priblížime si túto tému aj z iných smerov. Odokryjeme si aj pár mojich očistných tipov, ktoré môžeme prekvapivo použiť aj v saune.

 

 

História v obradoch...

 

Sauna je vlastná hlavne severským národom s chladnejším podnebím. V našich klimatických podmienkach, je jej používanie menej v popredí. Aj keď ju už nájdeme vo wellness programoch takmer všetkých hotelov, či väčších penziónov. História saunovania siaha do oveľa hlbších časových rozmerov, než sa na prvý pohľad zdá. Už juho i severoamerickí indiáni si stavali tzv. potné chyže. Boli to väčšinou kruhové nižšie stavby v vyhĺbenou kruhovou jamou uprostred. Do nej sa naukladali rozpálené kamene, ktoré uvoľňovali teplo. Na kamene sa liala voda, ktorá uvoľňovala paru, podobne ako v dnešných saunách. Je vhodné podotknúť, že vstup do potnej chyže mal veľmi často obradný charakter. Kľudne to môžeme prirovnať k rituálu fajčeniu fajky u indiánov. Bol to posvätný obrad a už len účasť na ňom, bolo preukázaním cti a dôstojnosti k zúčastnenému. Aj naša potná chyža mala prinajmenšom podobný obradný ráz.

sauna, Gašparík Peter, cesta k sebe,

Vstup do potnej chyže inscenoval obrad očisty. Prepustenie sa zo starého, očistenie sa. Symbolizoval odľahčenie tela i duše. Často mu predchádzalo obdobie hladovania, či pôstu a odriekávania modlitieb. Tento očistný obrad sa často používal pred vykonaním dôležitého rozhodnutia, iniciáciou, alebo pred vstupom na životnú križovatku.

 

Dnes má sauna /ako potomok potnej chyže/, viac relaxačný až komerčnejší, než očistno-duchovný charakter. Mnoho ľudí si chodí do nej oddýchnuť, či sa iba ohriať. No tento článok vznikol hlavne preto, aby saunovanie priblížil v hlbšom, širšom, prakticko-duchovnom merítku.

 

V saune môžeme len tak sedieť, ležať, rozprávať sa, smiať... No ak ju chceme využiť čo najviac, môžeme v myšlienkach podporiť celý proces aj energeticky, či sa s kvapkami vylúčeného potu zbavovať aj nežiaducich psychických a fyzických záťaží. Najprv si ale napíšeme praktickejšie veci.

 

Akú saunu si vybrať?

 

Podľa mňa sú najlepšie parné, či suché sauny. Vhodná je aj infrasauna, no tá je často priestorovo menšia a ťažšie sa tam mení poloha tela. Infrasauna má tú výhodu, že sa zahreje okamžite a hreje na nižšiu teplotu, než parná či suchá. Pobyt v infrasaune, môže byť teda aj dlhší. Zdatnejší jedinci v nej vydržia aj 3O.minút. Oproti tomu v suchej, či parnej, sa dá vydržať maximálne 15-2O.minút, podľa teploty v saune a zdravotného stavu človeka. Samozrejme tento čas je veľmi orientačný a individuálny.

Gašparík Peter, sauna, cesta k sebe,

 

Kedy sa môže ísť do sauny?

 

Ak máte rozpory, či saunu môžete, alebo nie, určite si vyhľadajte aj iné informácie na internete, alebo sa poraďte s lekárom. Ja tu uvádzam hlavne všeobecnejšie odporúčania.

  • ak chcete podporiť detoxikáciu Vášho tela
  • ak máte v poriadku srdce a aj krvný tlak- /netrpíte vysokým krvným tlakom/
  • ak máte suchú, popraskanú pokožku- ak jete priveľa mäsa a slaných jedál
  • ak Vás bolia kĺby, čo môže byť spôsobené usadenými soľami, ktoré sa cez pot v saune môžu ľahšie vyplaviť

 

A kedy sa najčastejšie sauna neodporúča?

  • pri nádorových ochoreniach
  • mokvavých ekzémoch
  • pokročilých vírusových ochoreniach
  • horúčkach
  • problémoch so srdcom a vysokým krvným tlakom

Ak ste napríklad trochu nachladnutí a ochorenie je iba v začiatkoch, teda je vo fáze- „niečo na mňa lezie“, skúste ísť do sauny. No iba v prípade, že tam budete sami. Mnohí to síce v takomto štádiu neodporúčajú, no ak si trúfate, skúste. Bude to pre telo možno nezvyčajné, no sauna Vám veľmi dobre uvoľní dýchacie cesty a môže pomôcť ochorenie zastaviť. Taktiež preteplí telo, čo je dobré ak často kýchate, ale nie ste ešte chorí. Máte iba zapchaté dutiny. Tieto stavy prichádzajú aj z istého podchladenia tela, teda je Vám napríklad stále zima. Vtedy tiež môžete skúsiť saunu. Ale tento postup platí iba v počiatočnej fáze ochorenia. Ak už stále kýchate, máte opuchnutý nos a tečie Vám z neho, určite zostaňte doma a spravte si saunu v posteli so zázvorovým čajom.

 

Ako sa na saunu pripraviť?

 

Ak chceme, aby nám sauna priniesla dostatočný efekt, je ešte treba vedieť nasledujúce:

  • Saunu si objednajte na hodinu. Kratší čas Vám neodporúčam.
  • Hodinu pred saunou nič nejedzte. Alebo ak chcete, môžete sa saunovať počas hladovky, či pôstu. Tým sa ešte viac prečistíte.
  • V saune je vhodné byť sami, alebo s niekým koho poznáte. Preto sa pred objednaním informujte, či budete v nej sami.
  • Zoberte si so sebou napríklad servítky na uvoľnené hlieny z nosa.
  • Do sauny vstupujte určite nahí. Nie v plavkách, pretože zabránite voľnému prúdeniu krvi a hlavne v oblasti podbruška sa človek v saune najviac potí. V oblasti okolo pohlavných orgánov sa nachádzajú vo väčšom množstve lymfatické uzliny a práve tu sa predpokladá zvýšená potivosť. Preto je dobré zbytočne nebrániť odvodu potu plavkami. Pobyt v saune v plavkách je aj tak neprirodzený a efekt potenia bude neúplný.
  • Do sauny si môžete zobrať uterák na ktorý si sadnete.
  • V saune nejedzte, nepite, ani sa nemasírujte. Taktiež neprevádzajte žiadne iné činnosti.
  • Nehrajte sa na hrdinov, kto tam vydrží najdlhšie. Pri teplote 90 stupňov, ktorá v saune je, sa vám výrazne prehrieva celé telo a stačí malá nevoľnosť, točenie hlavy, aby ste si odniesli nepríjemné spomienky. Pamätajte si, že ak ste v saune sám a následkom takéhoto „hrdinstva“ stratíte vedomie, nemusíte sa už prebrať. Preto buďte opatrní.
  • Pri prvom nutkaní a potrebe vyjsť zo sauny von- tak určite urobte.
  • Po saune sa hneď osprchujte. Vylúčený pot obsahuje nežiadúce látky a jeho zaschnutie na pokožke nie je vhodné.
  • Použite najprv vlažnú a až potom studenšiu, alebo úplne studenú vodu.

 

Prestávky medzi saunovaním.

 

Zoberme si to prakticky. Rozhodli ste sa ísť do sauny. Objednali ste si ju na hodinu a budete tam s Vaším priateľom, či priateľkou, alebo sami. Pred saunou sa osprchujte a použite aj napríklad sprchový gel, aby ste pokožku čo najviac zbavili mastnoty. Nemyslím tým, že by ste boli špinaví a preto sa sprchovali. Ide tu o to, že pokožka obsahuje prirodzený mastný film,  chrániaci ju pred vysúšaním. Keď si dáte pred saunou sprchu a použijete sprchový gel, mastný film odnímete a tým pokožke pomôžete k ľahšiemu poteniu. Môžete si telo premasírovať suchým uterákom a vstúpte nahí do vyhriatej sauny. Môžete sedieť, alebo ležať, je to na Vás. Na vyšších priečkach sauny je vždy teplejšie ako na spodu. Po 1O-15.tich minútach vyjdite von /čas je iba orientačný/, osprchujte sa a ľahnite sa na lôžko, alebo do odpočívarne, ktorá by mala byť v blízkosti sauny. Vopred si pripravte cca- 2.litre čistej, neperlivej vody a napite sa viac ako obvykle. Mám skúsenosti, že mnoho ľudí po saune skoro nič nepije a ak áno, tak len malý pohárik vody. To je veľmi málo... Ľahnite si na lôžko a oddychujte. Neprechádzajte sa, ani neseďte, len v pokoji ležte. Môžete cítiť ako Vám rýchlo bije srdce. Keď sa Vám pulz upokojí a vy si oddýchnete /asi tak za 1O-15.min/, vstúpte do sauny opäť. Tentokrát v nej asi vydržíte o niečo kratšie. Keď vyjdete von, opäť sa osprchujte, ľahnite si na lôžko a doplňte tekutiny. Takto Vám v pohode prejde celá hodina a budete sa cítiť skvelo. Ak budete cítiť, že by ste šli do sauny aj na tretí vstup, tak choďte. Riaďte sa vždy tým, čo Vám hovorí telo. Ak to tak nebudete cítiť, tak si radšej oddýchnite na lehátku. Počas hodinového pobytu v saune, takýmto postupom, by ste mali vypiť podľa veku, hmotnosti a pohlavia, cca 1-1,5 litra čistej neperlivej vody.

 

sauna, Gašparík peter, cesta k sebe,

 

Meditácia v saune.

 

Tu sa dostávame do bodu, kedy môžeme z pobytu v saune vyťažiť viac ako zvyčajne. Každú činnosť, ktorú robíme, môžeme obohatiť aj istým vnútorným rozmerom. Tým jej dávame nové energie. Je to podobné ako napríklad pri hladovke. Môžeme hladovať len tak, že nebudeme nič jesť, no môžeme do procesu zapojiť aj konštruktívne myšlienky ako- „Hladujem. Hladujem dobrovoľne a práve teraz sa každá moja bunka očisťuje. Moja myseľ je ľahšia a pokojnejšia. Ďakujem, že môžem hladovať takýmto spôsobom.“ Toto isté platí aj v saune. Môžete si predstaviť ako sa cez Váš pot vylučujú soli z kĺbov, či rôzne nežiaduce energie- napríklad strach, neistota, nervozita. Vy ako tvorca svojho sveta, môžete dať povel, aby všetky bunky práve teraz začali vylučovať škodliviny a odpadové látky vo väčšej miere. Skúste precítiť ako Vám s každou kvapkou potu odchádza z tela i aury, ťažká a manipulačná energia, alebo energie, ktoré nie sú Vaše. Mohli ste ich prebrať od iných ľudí, prostredia, zvierat. Vylúčenie tohto všetkého môžete v saune podporiť. Keďže po Vás prídu do sauny aj druhí ľudia, je vhodné a taktné ak si predstavíte ako všetky Vami vylúčené ťažké energie vsiaknu buď do zeme, alebo ich presvetlí prúd svetla. Môžete požiadať svetelné bytosti, Boha, Buddhu, Ježiša, či čomukoľvek veríte, aby všetky negatívne energie premenili na lásku, alebo aby každý človek, ktorý do sauny po Vás vstúpi, bol obdarený svetlom a pokojom.

 

Samozrejme tieto metódy môžete použiť na všetko v živote, čím práve teraz prechádzate. Takýto spôsob je vedomý, zrelší a určite vhodnejší, než len sedieť a potiť sa s vedomím, že sa už nevedieť dočkať, kým zo sauny vyjdete von. Samozrejme, môžete to prevádzať aj takto menej vedome, je to na Vás. No prvý spôsob je viac účinnejší. Ak robíme hocakú činnosť s láskou a  sme pri nej prítomní-uzemnení, naša sila narastá. Všetko naše dianie môžeme obohatiť týmto vnútorným-duchovným rozmerom. Efekt našej práce sa tým znásobuje nielen pre nás, ale aj pre druhých ľudí a naše okolie. Približujeme sa tak skutočne viac k tomu čím sme. Tvorcami svojej reality.

 

Poloha tela v saune.

 

Platí, že čím sedíte na vyšších priečkach, alebo vyššie – tým je vzduch teplejší. Najteplejší je pri strope. Môžete sedieť aj ležať. Ak ležíte, dajte si pod seba uterák ak chcete, pretože drevené dosky na ktorých zrovna v tej chvíli nesedíte sú veľmi horúce. Ak máte problémy s chrbticou, ľahnite si celým chrbátom na dosky a preteplíte si tak celú oblasť.

 

Sauna a masáž.

 

Mnoho ľudí sa pýta, či je lepšie najprv sauna a až potom masáž, alebo naopak. Ak chcete spojiť saunu s masážou, je to výborná kombinácia- no najprv by mala byť sauna a až potom masáž. Naopak určite nie. Sauna svaly prehreje, uvoľní a pripraví tak pôdu pre masáž, ktorá sa už postará o všetko potrebné. Svaly sa lepšie uvoľnia a účinok masáže po saune je oveľa komplexnejší.

 

Všetko v našom živote nás môže iba obohatiť. Aj na prvý pohľad normálna vec akou sauna dnes je, nám môže priniesť mnoho zaujímavých podnetov. Tiež skrášliť a spestriť náš život smerom k farebnejším rovinám. Verím, že sa po tomto článku do nejakej sauny vyberiete a vyskúšate si všetko na vlastnej koži.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...