Prečo a ako chodiť NABOSO?

03.05.2016 19:23

Chôdza na boso je prastará a jedinečná  činnosť priblíženia sa k svojej podstate. Vyjadruje to, čo naozaj sme, nie to čo je na nás nalepené. Je to Vnútorný stav Ticha.  Práve chodením po zemi naboso sa približujeme sami sebe. Vylaďujeme sa. Obrusujeme. Je to zážitok...

 

 

Prečo chodiť naboso?

Chôdza na boso, Gašparík, Cesta k sebe,

Reflexno-zdravotný význam- Na chodidle sa nachádzajú reflexné body celého nášho organizmu. Skúmaním a diagnostikou týchto bodov sa zaoberá reflexná diagnostika chodidiel. Celé telo si tak môžeme harmonizovať stláčaním, masírovaním, či hladením príslušných plôšok zodpovedajúcim danému orgánu. Tým sa organizmus stabilizuje, očisťuje, lieči. Odvádzajú sa toxíny z tkanív, miznú spazmy, zatvrdnuté svalové miesta. Odvádza sa z tela tiež kyslosť a stlačením danej plôšky sa ovplyvňuje okamžite daný orgán.

 

ďaľšie prospešné zdravotné účinky bosej chôdze...

 

Chodidlá sa tu masírujú samé, reflexné plôšky dostávajú tak potrebnú stimuláciu a zlepšuje sa látková výmena. Účinky na telo pri bosej chôdzi sú v podstate rovnaké ako účinky masáže, len ešte viac koncentrovanejšie. Pri celkovej masáži pôsobíme okrem iných účinkov na svaly, lymfatický systém, uvoľňujeme a odvádzame prebytočné toxíny do lymfatického riečišťa. U stimulácii reflexných plôšok na chodidle bosou chôdzou ihneď stimulujeme všetky orgány a mobilizujeme celé telo k vyššiemu výkonu, energetike. Detoxikujeme sa. Uvoľňuje sa napätie, zlepšuje sa metabolizmus a podporuje sa celý organizmus. Nepriamo sa ovplyvňuje väčšina vnútorných orgánov.

 

 

Duchovný význam- Bosá chôdza nás intenzívne, ihneď spája s energiami Zeme. Naše energetické telo je často blokované psychocystami, vytvorenými našimi tieňovými emóciami. Tu vzniká prebytok energie. Prejavuje sa zrýchlením dýchaním, bolesťami nôh, hlavy, krížov a celkovej únavy tela. Jednoduchým pochodom po holej zemi sa bosá noha intenzívne dotýka očisťujúcich energií Zeme a telo sa zbavuje týchto nadbytočných  záťaží. Tiež sa samozrejme dostáva do rovnováhy, pretože v Prírode je všetko v rovnováhe. Sme súčasťou prírody bosými nohami oveľa viac než v topánkach.

 

 

Uzemňovanie- Osobitý význam bosej chôdze má uzemňovanie. Keď chceme dôstojne žiť, potrebujeme mať korene v zemi. Nie vo vzduchu. Stabilizujeme sa, chôdza naboso, cesta k sebeuvoľňujeme, uzemňujeme. Cez chodidlá k nám prúdi hustá energia Zeme. Všetko prebytočné však naspäť odteká chodidlami preč. Neuzemnený človek často žije v ilúziách, stavia si vzdušné zámky, chýba mu pokora a vďačnosť. Nie je prepojený. A keď nie je prepojený, zle sa mu žije, ťažko súcití s inými, má málo empatie voči iným a menej si váži aj samého seba. Uzemnený človek prijíma všetko tak ako je.  Kráča životom v spojení. Vie si vyložiť situácie, ktoré sa mu dejú a prijíma ich s pokorou. Viac si váži seba a tým pádom aj iných. Vie lepšie spoznať svoje vlastné chyby a učiť sa z nich.

 

Strom- Pokiaľ by sme stromu odpílili korene, ťažko by mohol žiť. Môže byť na pohľad pekný a silný, no časom zhynie. Nemá korene, nemôže prijímať zo zeme energiu a živiny. Ak by mal silné korene, no nemal by korunu s listami, ihličím, ťažko by mohol rodiť plody.

 

 

Praktické rady k bosej chôdzi

Ak ste sa rozhodli vyskúšať chodenie na boso, alebo už tak chodíte, možno Vám padne vhod množstvo mojich praktických rád a poznámok z osobnej skúsenosti. Chodiť na boso môžete aj v snehu, no pokiaľ v tomto smere nemáte skúsenosť, radšej sa vyzúvajte na jar, alebo v lete. No aj krátky čas naboso v zime, urobí svoje, no netreba to preháňať. Veľa ľudí sa domnieva, že ak sa vyzujú, prechladnú.

 

 

Pozrime sa na zvieratá...

To je však len zase program, ktorý vychádza z odpojenia sa od prírody. Zvieratá stále chodia bosé a sú oveľa zdravšie ako ľudia.  Chôdza na boso nás učí Pokore. Učí nás, že veci nie sú tak ako sa javia. Napríklad ste chodili aj dve hodiny bosí a už Vám bolo mierne chladno. Rozum velí, daj si topánky, prechladneš. No vy ešte vytrváte a neskôr zistíte, ako ste sa dobre cítili. Aj napriek chladu ste prešli viac ako od Vás chcel rozum. Tak sa učíme presadzovať naše hranice v sebe samom, objavujeme viac svojich schopností. Teda dokážeme vždy viac ako nám velí rozum.  Bosé chodidlo sa vystavuje aj možnému zraneniu, určite väčšiemu ako v topánke. No treba sa na to pozrieť inak ako nám chce kázať myseľ... Veľa z toho, čo sa nám rozumovo zdá správne, býva niekedy podložené nie srdcom, či vnímaním, ale špekuľovaním.

 

 

Pozor na rozum...

Práve náš rozum vychádza nie tak často z vlastných skúseností ako z mienky verejnosti a spoločnosti. To my môžeme ovládať rozum a nie on nás. Aj to je pokora, pretože keď ideme bosí, skrátka ideme a nechávame sa viesť. Je chybou premýšľať vetami- „Čo ak si niečo pichnem do nohy? Nie je tu sklo? Had? Nejaké tŕne?“- To sú otázky, ktoré sa vynoria vždy u každého človeka, skúšajúceho bosú chôdzu. Práve to je nabososkúška, pretože tieto otázky nám dáva naša myseľ-rozum. Tu sa môžeme veľmi dobre učiť Dôvere v dobro. Dôvere, že je o nás postarané. Tu sme prepojení. Vždy.  Pokora je aj o viere, prijatí toho, čo treba.

 

 

Ak chodíme naboso- veríme.

Teda ak chodíme bosí - veríme. Ak si aj niečo pichneme do nohy, vždy to o niečom svedčí. O tom ale neskôr. Sami uvidíte, že ak sa vyzujete a začnete chodiť bosí, prvé minúty budú akési neisté, akoby zviera zo ZOO vypustili do divočiny. No za pár chvíľ sa tak oťukáte a spojíte so Zemou, že budete bosí chodiť rovnako pevne ako v topánkach. Začnete inak dýchať... Teda najdôležitejšími úkonmi je pre nás pri bosej chôdzi podľa mňa - Odovzdanosť, uvoľnenie, ľahkosť, učenie sa veriť, pokora, vďačnosť. Napojenie. To všetko môžeme získať bosou nohou na zemi.

 

 

Ak sa cítite vyčerpaní, chorí, máte horúčku, určite choďte na boso.

Však s mierou a riaďte sa intuíciou. Tiež ak máte malé dieťa. Veľmi dobrá voľba. Treba naň určite dohliadať.  Prakticky sú výhodnejšie väčšie kamienky asi okolo 3.cm veľkosti, než chôdza po piesku a maličkých kamienkoch. Z hľadiska reflexológie u malých kamienkov a piesku /hlavne preto, že sa zaboríte nohou do piesku/, nedochádza tak k stimulácii plôšok ako pri chodení po tvrdej zemi, tráve, či napríklad riečnom kamenistom brehu.  Vždy sa ale riaďte intuíciou, kedy je pre Vás dobrý taký alebo iný terén. Pri bosej chôdzi, nech je to už akýkoľvek terén, sa vždy očistíte a uzemníte.

 

 

Kde a po čom kráčať?

Najlepšie čo naďalej od mesta,  teda možného znečistenia. V lese, na lesnej lúke, po hline, tráve, piesku, kameňoch.  Iný účinok má chôdza po tráve ako po kameňoch. V tráve cítite ľahkosť a oddych. Telo je príjemne nohami položené a prepojené so zemou a vnímate každý dotyk bylín, stoniek. Viac sa otvárate, ste akoby v meditácii. Chôdza po kameňoch je väčšia odovzdanosť. Netreba to ale siliť, hrať sa na hrdinov. Vždy sa nechajte viesť, čo ešte treba. Napríklad máte pred sebou lesnú cestu. Po jej okrajoch je chodníček z uležanej trávy a uprostred  viac kameňov. Je na Vás po čom sa rozhodnete ísť.

 

 

Počúvajte telo a intuíciu.

Počúvajte telo a intuíciu. Pretože telo samo dobre vie, čo a kde si potrebuje niečo riešiť napríklad s vnútornými orgánmi a nasmeruje Vás tam a tak, aby ste si chodením po teréne stimulovali práve potrebné plôšky daných orgánov.  To je však len jedna z možností. Keď cítite, že je čas si dať topánky, majte so sebou vždy teplé a hrubé ponožky. Pri nasúvaní ponožiek si nechajte malé nalepené  zbytky tráv na chodidle. Budú ešte dobre pôsobiť aj v ponožke. Potom ucítite ten rozdiel. Chodiť bosý a v topánke. Po bosej chôdzi budete mať pocit akoby ste boli v eufórii, prežiarení silou a energiou.

 

Smolenice a Hlboča...

Napríklad ja som pred časom prešiel v Smoleniciach celú dolinu Hlboče na boso. Terén je tam zmiešaný, aj kamene, či udupaná hlina. No schválne som si vyberal kamene a keď som cítil, doprial som si chôdzu aj po hline. Po tejto chôdzi som ešte týždeň cítil v chodidlách vibrácie a prúdenie. Bolo to skvelé.

 

Keď začnete chodiť bosí, na začiatku môžete cítiť strach, obavy, či bolesť, keď stúpite na kameň. To je v poriadku a práve to sú signály, keď niečo staré a tvrdé v nás nechce zmenu, nechce ísť vpred. Rozum Vám povie- Kašli na to, keď Ťa niekto uvidí, čo si o Tebe pomyslí...- No vy buďte len sami sebou a kráčajte. Kráčajte. Kráčajte!

 

 

Dodatky a Upozornenia.

Ak budete dlhšie praktikovať chôdzu naboso, zistíte, že ste odolnejší a prejdete viac. Budete si viac veriť. Zvládnete aj náročný skalný terén, kde by ste si predtým ani netrúfli stúpiť bosou nohou. Okrem mnohých pozitív spomenutých v tomto článku sú na mieste aj upozornenia. Znejú. – Nepreceňujte sa. Občas pozerajte aj kam stúpate, nehrajte sa na hrdinov. Zem nás síce nabíja silou pri chôdzi, no neodstráni napríklad rozbitú fľašu na lesnej ceste... Tiež sa môžu vyskytnúť očistné stavy. Telo sa bosou chôdzou intenzívne nabíja a čistí a tak po pár dňoch môže prísť nádcha, menšie bolesti. To sú však stavy, kedy sa uvoľňujú väčšie energetické blokády. Vtedy je dobré to vydržať a napríklad si dať teplý kúpeľ a aromatickým olejom.  Pozor na mokrú trávu ak zostupujete zo svahu bosí! Dosť sa šmýka a navyše členok na boso nemá takú oporu ako v topánke. Treba byť opatrní. Naopak stúpanie do svahu ide naboso oveľa ľahšie.  

 

 

Pichli ste sa? Je to v pohode.

Pozrite sa, kde je miesto vpichu. Zapamätajte si to miesto, alebo ho označte a doma si pozrite mapu reflexných plôch chodidla. /na konci článku je link na stiahnutie danej mapy/ Podľa tejto mapy si môžete určite kde ste sa pichli a aký orgán prislúcha tomuto miestu. Platí tu pravidlo. Vždy ak sa pichneme, stane sa tak len do plôšky orgánu, ktorý potrebujeme preliečiť. Takto daný orgán dáva o sebe vedieť.Chôdza na boso, reflexné zony, chodidlá, Gašparík

 

 

Kúpali ste sa už nahí?

Po všetkých vymenovaných súvislostiach týkajúcich sa danej témy, je chôdza naboso v prvom rade zážitok a úžasné uvoľnenie. Je to niečo, ako keď sa kúpete v rybníku. Viete ako sa cítite pri kúpaní v plavkách. No pri kúpaní byť úplne nahí a tak splynúť s vodou je už iný zážitok. Aj tu ste prepojení viac ako v plavkách. Oveľa viac. A tak je to aj s chôdzou naboso.

 

 

Mapa reflexných zón. Prevzaté zo stránky manželov patakyových. Obrázok na stiahnutie vo zväčšenej forme tu- www.patakyovi.cz/mapa-reflexnich-zon.php