Píšťala Koncovka - 2.časť

01.11.2013 15:28

Starostlivosť a údržba.
Zaobstarajte si púzdro do ktorého nástroj po hre vložíte. Ak nemáte púzdro, ušite si ho z tvrdšej látky. Je dobré ak ho môžete na vrchu uviazať, aby Vám píšťala nevypadla. Ak ste v lese a začne pršať, je nerozumné na nej dlho hrať v daždi. Radšej ju vložte do púzdra, ono ju chráni pred vlhkosťou, alebo nárazmi. Môže sa stať, že píšťalu držíte pri návrate domov v ruke a potknete sa na lesnej ceste. Spadnete a keď ju nemáte  v púzdre, môžete ju oškrieť. Ak Vám aj trochu namokne, nič sa nedeje. Ona je už od výroby ošetrená, takže určite niečo vydrží. No po príchode domov ju takto navlhnutú vždy vytiahnite z púzdra a nechajte prirodzene vyschnúť pri izbovej teplote. Nie pri peci, radiátore. Obal dajte tiež vysušiť. Piskvor  môžete udržiavať čistý aj suchou handričkou, alebo lepšie tampónom na odličovanie. Ak sa priveľmi pohrúžite do hry, môže sa stať, že budete do píšťaly fúkať aj sliny. Ak to budete robiť často a nebudete ich otierať, piskvor môže od slín napučať. Ešte som sa s tým nestretol, no je dobré o tom vedieť a pre slintáčov sliny z píšťaly otierať.  V zime  na mrazoch hrá píšťala inak ako v lete. Je tuhšia, horšie sa na ňu hrá. Neotvorí sa Vám tak ako keď je vonku slnko.  Na veľmi silné mrazy by som ju ani neťahal.

 

Takto hrá píšťala koncovka...

 

 

Mazanie.
Najlepšie sa osvedčil parafínový olej. Dostanete ho kúpiť v lekárni, alebo na požiadanie Vám ho tam namiešajú. No ak ho nemáte, ja som dával i ľubovníkový, ľanový, teraz dávam sezamový. Naneste na handričku trochu oleja a celú píšťalu potrite. Bude možno mastná, no poteší sa. Olej vsiakne do dreva. Potom ju obráťte nahor a o niečo väčšie množstvo nalejte priamo do jej vnútra cez spodný otvor.  Točte ju medzi prstami, aby sa olej dostal do čo najväčšej plochy.  Nechajte ju otočenú hore nohami a počkajte až olej vytečie piskvorom von. Takto ju premažete a necháte stáť opretú o skriňu. Neopierajte ju o stenu, lebo sa Vám vytvorí olejový fľak.  Položte pod ňu však vždy nejakú handričku, pretože vždy nejaký prebytočný olej vytečie. Olej pomáha chrániť drevo pred suchom, vlhkom, dažďom, vetrom, snehom. Tiež Vám píšťala lepšie hrá. Ak ju nemažete znie sucho a ťažko s ňou dosiahnete vysokých dlhých tónov. Zadrháva. Mazanie píšťaly robte pri častom hraní v prírode tak raz za mesiac. Ak ste ju priniesli po viac krát domov mokrú a nenamazali ste ju, urobte tak. No pri pravidelnom mazaní nemusíte olejovať po každom príchode domov. Aj tu sa riaďte citom. Sami budete cítiť, kedy treba dať olej.
 

 

Improvizácia, vystretý chrbát a dýchať, dýchať...
Ak ste začiatočníci, cvičte hlavne dýchanie. Existujú dychové cvičenia. Alebo len hlboký nádych, prestávka a dva krát tak dlhý výdych. To môžete robiť bez píšťaly.  Hrou na žiadnu inú píšťalu sa nenaučíte tak dýchať ako pri koncovke. Ak sa rozhodujete medzi kúpou šesťdierovej, alebo trojdierovej píšťaly a koncovky, no nemáte skúsenosti s týmito nástrojmi- tak určite koncovka. Ak sa naučíte dýchať na koncovke, ľahšie sa uplatníte pri hraní na iných píšťalách. Pri hre najviac improvizujte. Platí pravidlo. Kratšie a sekanejšie tóny Vás nabudia, posmelia. Dlhšie a tichšie zase zlaďujú, upokojujú.  Koncovka prirodzene rozvíja naše srdce. Ak hráte, hrajte v stoji. S vystretou chrbticou. Nehrajte veľmi v sede /aspoň nie silné a ťahavé tóny/. V sede môžete na píšťale rozjímať v tichých tónoch napríklad večer. Ale len s vystretým chrbátom dosiahnete plný výkon. Píšťala nás tak učí i vyrovnanému a vystretému postoju k sebe a životu. Po čase môžete hrať tak, že odpočúvate inú koncovku. Alebo hudobný album, kde je v hojnej miere táto a iné píšťaly. Napríklad pred mnohými rokmi, keď som sa cvičil na vtedy mojej prvej koncovke, postupoval som rovnako. Večer som si len tak slabúčko fúkal a rozjímal s ňou. Keď som sa trochu osmelil, vyšiel som aj von k rieke fúkať. No tu som narazil na môj ostych, keď som sa hanbil, že ma bude niekto počuť. Trvalo mi dlho, kým som to v sebe prekonal. Preto aj Vám hovorím, hrajte na verejnosti. Za roky čo hrám, či už v byte, ale hlavne v prírode mi nikto nepovedal, že sa mu to nepáči, že ho to ruší, alebo sa aspoň nik neprišiel sťažovať. Ale doma hrám aj tak málo. Keď už tak len na polovičný výkon... V prírode sa to však ozýva všetko inak. A je to dobré aby to ľudia počuli, že hráte. V tejto modernej dobe je veľmi potrebné takéto čosi. Pretože veľa ľudí to nepozná a vždy ich to poteší, alebo zaujme. Takže si verte a choďte do toho!
 

 

Požičať či nepožičať?
Koncovka je Váš nástroj. Vaša súčasť. Ak máte priateľov podobne cítiacich a chcú si vyskúšať hru, kľudne im ju požičajte. Zlaté sú aj malé deti, tie si chcú pískať stále. Tiež aj cudzí človek, ktorý Vás počuje pískať a pristaví sa pri Vás. Keď cítite, že je otvorený a chce si skúsiť, požičajte. Veď od toho píšťala je, aby sa jej poslanie šírilo. No sú ľudia, ktorí si Vás môžu doberať a robiť si žarty s chcením si skúsiť, čo to tam pískate. Takým  nepožičajte píšťalu vôbec, nie sú na to pripravení a zbytočne by ste ju museli po nich očisťovať. Ani im ju nedávajte do rúk! Píšťala je duchovný nástroj. Pamätajte na to.
 

 

Perúnovo drevo od Žiarislava.
Ak si trúfate hrať podľa nahrávky, zožeňte si tento album. Je to asi najlepšia nahrávka z ktorej sa dá výborne naučiť hrať na koncovku.  Krásny a živý album. Bol vypredaný, no má vyjsť opätovne. Pustite si ho a môžete sa snažiť na píšťale opakovať čo budete počuť. Veľmi Vám to pomôže.
 

 

Cesta Koncovky a Prírodné bytosti.
Nepoznám prírodne cítiaceho človeka, ktorý by si nevyskúšal, alebo nepoznal koncovku.  Zmení Vám život. Dostanete sa na cestu vnímania, vyciťovania, viac sa spojíte s Vašou dušou, prírodou. Koncovka prirodzene zapadá do našich lesov a lúk. Hraním na ňu sa spájate s rodnými silami živlov, oživujete ich v sebe a uzemňujete sa. Nádherne znie silný rozfuk keď stojíte na skale a pod Vami zíva hlboké údolie. Už hrou na píšťalu vytvárate energie života, prebudenia a oslobodenia.  Pomáhate a dávate.  Len sa otvorte! Dávajte časť seba, oživujte prírodu ešte viac ako je. Hrou na píšťalu môžete prírodným bytostiam darovať veľa krásnej energie. Oni to potrebujú. Túto energiu oni použijú na ich účely, alebo ju zasadia do krajiny. Na oplátku Vám darujú pohľad na srnu, ukážu miesta s dubákmi, alebo liečivými bylinami. Tóny píšťal priťahujú vzdušné bytosti vetra. Nie je nič nezvyčajné ak pri Vašej silnej hre na koncovku privoláte vietor. Až tak silný, že Vám ide do piskvora a píšťala tak ťažšie hrá. Mne sa raz stalo, že som hraním privolal búrku.  Dokonca i vtáci keď počujú koncovku stíchnu a potom sa snažia spievať podľa nej. Oni cítia, že to je živé. Veru, veru... Ako je zrazu v lese ticho, keď dohrá koncovka. Ako je živo-plno. Všetko stíchne. A každý strom, bytosť, bylina čaká čo bude ďalej. A Vy len hráte a hráte. Svojho ducha necháte prejaviť sa ako on chce a pomáhate všetkým. Sebe, prírode, iným ľudom, svetu. A Boh sa na Vás pozerá a má z toho radosť takú veľkú ako je v rovnakom okamihu veľké Vaše srdce.

 

Pozrite si aj: