Otužovanie- ako na to?

10.05.2015 18:16

Poznáte ten pocit, keď je vonku mínusový mráz a Vy sa bojíte vystrčiť čo len nos z domu, aby ste neprechladli? Radšej zostaneme sedieť doma a keď nemusíme, nejdeme von. A teraz si viete predstaviť, že ráno vstanete, otvoríte dokorán okno, či je plus, alebo mínus a na minútu prevetráte celú miestnosť? Nie je Vám z toho zima? A čo keď poviem aké zdravé je si dať studenú sprchu hneď ráno? Čo je na tom pravda? Dá sa skutočne otužovaním získať pevnejšie a ucelenejšie zdravie?

 

Prečo ráno studená sprcha?

 

Naše telo je vysoko vodivé. Počas noci sa elektrický náboj rozdelí nerovnomerne. Horná časť nášho tela sa nabije kladne a spodná záporne. Dochádza tu k narušovaniu elektrického náboja organizmu a zároveň na bunkovej úrovni k nerovnomernému prúdeniu energie. Môžeme sa cítiť unavení, opuchnutí, malátni. Orgánové dráhy sa môžu buď preťažiť, alebo sú zablokované. Samozrejme podobným spôsobom má tento systém priamy následok i na pH /zásaditosť-kyslosť/ nášho tela. Preto je ranný moč takmer vždy kyslý. To je dôsledok aj tejto situácie. Naše bunky plávajú v tekutine. Človek sa na  cca.80 % skladá z vody. Pozrime sa bližšie ako fungujú naše bunky pri otužovaní studenou sprchou. Bunka má bunečnú membránu chrániacu jej vnútorný aparát. Aktivita membrány je priamo úmerná aktivite vnútra bunky. Teda ak je bunečná membrána slabo nabitá, bunka nefunguje tak ako má. Vnútorný aparát  je pasívny.

 

Ako má fungovať bunka?

 

Aktívna a zdravá bunka produkuje energiu na ktorú potrebuje výživu. Tú získava z už spomenutej medzi bunečnej tekutiny.  Ak je bunka menej aktívna, výživy si berie menej a odpad vzniknutý produkciou sa nevylučuje v dostatočnom množstve. Ak to urobí jedna, je nahradená, ak viac buniek, vzniká nerovnováha a ak sa tak stane napríklad s bunkami pečene, človek je ohrozený. To už sa nahradiť nedá. Vychádzame z predpokladu ako malé ovplyvňuje veľké a naopak.

 

Vstanete z postele, dáte si hneď kávu, alebo párky a Vaše bunky sú aj tak dosť oťapené vyššie spomenutou situáciou, že ich samozrejme týmito raňajkami ešte viac spomalíte. Výsledkom je zápcha, upchatý nos, alergie, bolesť hlavy, zápach z úst. Ak by ste si dali studenú sprchu, elektrický náboj v tele sa vyrovná. Na bunky má chlad stlačujúci účinok. Toto stlačenie vytvára spomínaný elektrický prúd. Ten začne prúdiť rýchlejšie a membrány buniek sa nabíjajú. Dôsledkom toho je akýsi teplotný šok, ktorý zažijete po pár sekundách studenej sprchy. No výsledkom sú živšie bunky. Z pozície malátnosti prechádzajú do aktivity. Aktívna bunka pracuje v súlade so sebou i okolím, je viac životaschopnejšia, odolnejšia proti vírusom. Je to ako s  nami. Ktorý človek bude zdravší?  Ten, kto sa hýbe, cvičí, pláva, udržuje sa v aktivite v lete i zime, primerane odpočíva a namáha svaly, myslí radostne,  alebo vylihujúci pre telkou, chrúmajúci namrzene čipsy, so strachom čo len vystrčiť nos, aby neprechladol? Odpovedzte si sami... Aktivita je život. Pasivita smrť, zastavenie.

 

Ako na to?

 

Ráno vkročte do vane a pustite na seba najprv pol minúty teplej vody. Ak je Vám chladnejšie, môže byť aj horúca. Potom zmeňte vodu na studenú a sprchujte sa ňou od tváre po členky asi päť sekúnd. Telo sa okamžite vzpruží a začnete rýchlejšie dýchať. Budete sa cítiť dobre. Chce to istú dávku odvahy, ale stojí to za to. Po studenej, dajte ešte teplú toľko koľko potrebujete a zase studenú ako znesiete. Podotýkam, že studená voda nemá byť vlažná, ale studená. Ale zase nie ľadová. Sprchovanie si môžete rozdeliť na teplá, studená, teplá, studená, teplá a zakončíte studenou vodou. Ak by ste ukončili teplou, urobili by ste si nie dobre. Totiž kožné póry sa teplou vodou otvoria a ak ich nezatvoríte studenou, Vaše telo sa stane vstupnou bránou pre mnohé cudzie energie z okolia a od iných ľudí. Cez pokožku s otvorenými pórmi môže do Vás ľahšie prúdiť patogénna energia zvonku. /chlad, elektrosmog.../ Ak ukončíte sprchovanie studenou vodou, póry sa zatvoria a Vy  získate akýsi obranný pancier voči vplyvom zvonku. Samozrejme všetkého s mierou. Studenou vodou sa v zime nemusíte sprchovať tri minúty, aby ste získali nejaký „pancier“. Už po niekoľkých sekundách sa póry zatvárajú. Úplne postačí desať sekúnd.

 

Bunky sa tak stanú aktívnejšie, prestane Vám byť stále zima, budete mať teplejšie nohy a ruky. Zlepší sa Vám metabolizmus, trávenie, imunita, budete viac čulejší. Nehovoriac už o tom, že práve studená voda z nás veľmi dobre zmýva rôzne prebraté energie, elektrosmog z počítača, mobilu a televízie. Aspoň vidíme aký veľký dar je voda. Porozmýšľajte o tom. Jednoduchšia cesta k vlastnému zdraviu už asi nie je.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...