Očista pečene. Alebo ako som si čistil pečeň.

22.04.2019 14:59

Veľa ľudí podstupuje hlavne na jar rôzne očistné kúry. Používame rôzne detox metódy, najčastejšie nejaké tinktúry, kvapky, vitamíny. Skúsenejší už bylinky, cvičebné programy, hladovky. A čo očista pečene? V tomto článku vám ju predstavím priamo z prvej ruky, teda tak ako som ju urobil ja.

 

Čo sa tu dozviete?

  • Prečo očista pečene a aký to má zmysel?
  • Uvediem Vám postup čistenia.
  • Najčastejšie otázky a odpovede k téme.

 

Kedy potrebujete očistu pečene?

 

Keď...

  • Vás často bolí hlava, máte migrény a bolesť po stranách hlavy
  • Máte problémy so žlčníkom 
  • Máte suchú pokožku.
  • Máte ekzémy, vyrážky na tele, tvári.
  • Ste podráždení, nervózny, náladový, prchký, agresívny
  • Často vzdycháte. Cítite tlak na hrudi
  • Máte dlhodobo stuhnuté trapézy, hornú časť chrbáta a krčnú chrbticu.
  • Často vás pichá, páli medzi lopatkami.
  • Máte problém zamerať sa na jednu vec, sústrediť sa.
  • Jete často bravčové, hovädzie mäso /každý druhý-tretí deň/, vysmážané, fritované
  • Jete tvrdé a tavené syry, bielu múku, biely cukor, majonézy, fast-food
  • Pijete kravské mlieko a jete často mliečne výrobky /nespadajú tu tvaroh, žinčica a kefír/

 

Podľa čínskej medicíny sa disharmónia pečene prejavuje vyššie uvedenými príznakmi. A škodia jej potraviny, ktoré som uviedol. Ak sú v pečeni kamene, alebo zastavená žlč, pečeň nemôže dobre pracovať. Energia v nej viazne, zauzlí sa a my máme problém. Či už v trávení, alebo problémami so žalúdkom a slezinou...

 

Týka sa Vás to.

 

Teraz si poviete, že sa Vás to netýka. Ale áno, týka. Dnešná rýchla doba podporujúca stres, napätie, rýchlosť... to všetko nám /okrem iného/ tvorí tlak v pečeni. Pečeň je orgánom, ktorý najviac reaguje na stres a tlak. Je ako puberťák. Ak ju neustrážite, nedáte jej hranice, začne si v tele robiť čo sa jej zachce.

 

Ako to myslím? Príklad s čajníkom...

 

Predstavte si čajník s horúcou vodu, ktorý sa neustále zohrieva. Pomyslený čajník je Vaša pečeň. Oheň pod ním je tlak, stres, napätie... Keď oheň neznižujeme /neuvoľňujeme tlak, sme stále v strese a napätí/, tlak v čajníku /pečeni/ sa zväčšuje až začne voda vrieť. U mnohých ľudí voda v ich „čajníku“ vrie neustále... Pečeň, ktorá je takto postihnutá, má schopnosť napádať ostatné orgány okolo seba. Môžete mať teda problémy s obličkami, krížami, alebo vám nemusí dobre tráviť. Môžete mať žalúdočné problémy, alebo vredy na žalúdku. A aby toho nebolo dosť, ak máte zanesenú pečeň, môžete mať problém s hrubým črevom a pľúcami. Takže vidíte, pečeň sa určite týka aj Vás.

 

Ideme na očistu?

 

Napísali sme si stručne prečo treba očistu robiť a aký má zmysel. Teraz sa s vami podelím o to ako som pri očiste postupoval. Nemusíte to robiť tak ako ja. Postupov na očistu pečene je niekoľko. Postupoval som podľa metódy od ruského spisovateľa G. Malachova, autora mnohých kníh s podobnou tematikou.

 

Dôležité:

 

Ak sa rozhodnete pre očistu pečene, udržujte si celý čas pozitívny prístup, dôveru a dobrú vieru. Akýkoľvek prevládajúci pocit strachu, obáv, napätia môže celú Vašu očistu zmariť.

 

Kedy som očistu začal?

 

Najlepšie je stanoviť si termín tak cca 3 dni pred splnom, v deň splnu, alebo tri dni po splne. Vyhraďte si na to 2 dni. Zoberte si dovolenku a neplánujte si naozaj nič. Dodržte termíny podľa lunárneho kalendára. V opačnom prípade sa očista nemusí podariť. Všeobecne je dobré robiť očistu na jar /marec-apríl-máj/, alebo na jeseň.

 

Čo budete potrebovať?

  • Irigačnú súpravu na prevedeniu očisty hrubého čreva- klystíru... áno odporúčam.
  • 5 veľkých citrónov /najlepšie s čo najtenšou šupkou/
  • 300 ml kvalitného panenského za studena lisovaného olivového oleja- extra virgin.
  • Termofor /plastová fľaša do ktorej nalejete horúcu vodu/
  • Váš zámer, dôveru a pohodovú náladu.

 

POSTUP.

 

Stanovenie termínu.

 

Napríklad si za čas očisty zvolíte sobotu a nedeľu. V piatok sa ľahko navečerajte /žiadne mäso, syry, salámy/. V sobotu /deň Vašej očisty/ nebudete jesť nič. Naozaj nič. Ako ráno v sobotu vstanete, po použití toalety si urobte klystír. Ja viem, pravdepodobne budete mať k tomu odpor. Ale urobte to. Hrubé črevo je dobré očistiť, aby Vám počas dňa, keď nebudete jesť neprenikali toxíny z čreva do krvi. Inak Vás môže bolieť hlava a budete unavení. Ak si urobíte klystír, budete sa cítiť lepšie.

 

Buďte so sebou.- Váš vnútorný postoj.

 

Po klystíre samozrejme nejete nič. Pite teplú vodu, alebo čaj. Čas trávte hlavne so sebou. Nepozerajte TV, veľmi netelefonujte. Radšej si zájdite do prírody, kde budete sami a naladíte sa na seba. Celý čas sa akoby zhovárajte so svojím telom a pečeňou.

 

Môžete aj takto: prehováram s úctou k svojmu telu. Dnes dobrovoľne nejem. Všetky moje tráviace orgány si môžu oddýchnuť. Ďakujem všetkým mojim orgánom za vykonanú prácu. Dnes si s vďačnosťou a dôverou očistím moje telo a pečeň. Ďakujem za túto možnosť-

 

Je dôležité, aby ste pozornosť preniesli do vnútra k pečeni a vnútorným orgánom. Je potrebné, aby ste boli pozitívne naladení a pristupovali ku všetkému s dôverou. Je dobré ak prejavíte úctu a vďaku Vašej pečeni a celému Vášmu telu a vnútorným orgánom. Vtedy svoje telo pripravíte na proces očisty a podporíte ho.

 

Naladenie.

Vnútorné naladenie je dôležité. Pokiaľ budete mať počas očisty myšlienky úplne niekde inde, budete sa s niekým hádať, rozprávať, telefonovať... rozhodí Vás to a nebudete sa sústrediť na očistu. Preto zotrvajte v naladení. Každú chvíľu myslite na Vašu pečeň, predstavujte si ako sa očisťuje a ďakujte jej za všetko, čo pre Vás kedy urobila a robí.

 

 

Prikladáme termofor.

 

Asi o 15-stej hodine si priložíte teplý termofor /odporúčam Vám doňho naliať asi 90 stupňovú vodu/ Postupujte opatrne- termofor je veľmi teplý. Priložte si ho najskôr cez niekoľko vrstiev oblečenia /tričko, deka/ a keď bude chladnúť až potom na holé telo. Umiestnite ho na posledné rebrá na pravej strane tela. Približne na tom mieste sa nachádza Vaša pečeň.

 

Ľahnite si a ležte. Asi o pol hodinu môžete cítiť ako Vaša pečeň vplyvom tela začne pulzovať. Nahrievanie pečene veľmi výrazne podporí neskoršie vylučovanie kameňov a žlče. Pečeň sa oživí a zrýchli svoju činnosť. Termofor si na sebe nechajte asi do 18-stej hodiny. Celý tento čas len ležte.

 

Poznámka- /Termofor máte priložený neustále okrem chvíľ, keď pôjdete piť olej so šťavou. Máte ho priložený aj medzi prestávkami na pitie oleja a šťavy. Teda od cca 15-stej hodiny až do kedy pôjdete spať/

 

 

Olej a citrón.

 

Po 18-stej vstaňte a odložte na chvíľu termofor. Rozkrojte citróny na polky a vytlačte z nich šťavu. Preceďte cez sitko, aby sa zbavila kôstok. Takto pripravenú šťavu si dajte nabok. Zoberte odmerku a vlejte do nej šťavu. Objem šťavy by mal byť približne 300ml /ak ste použili veľké citróny/. Vezmite si olej a pripravte dva malé poháre.

 

Jeden pohár budete mať na olej a druhý na citrónovú šťavu. Teraz... Nalejte do jedného pohára 100ml šťavy a do druhého pohára 100ml oleja.

 

Toto potrebujete vypiť... Ja viem. Nič moc... Ale bez toho to teraz nejde. Poďte na to. Nebabrite sa s tým. Potrebujete to vypiť naraz a rýchlo. Hlavne olej v takomto množstve nemusí byť príjemná vec, takže začnite najprv olejom. Vypite dúškami celých 100ml oleja a ihneď na to potrebujte vypiť 100ml šťavy.

 

Poznámka- / pri pití oleja som zistil, že je dobré posledný dúšok oleja úplne neprehltnúť, ale zapiť ho šťavou pokiaľ je ešte zvyšný olej v ústach. Pri pití oleja môžete mať pocit na zvracanie, ktorý okamžité vypitie šťavy ihneď zastaví /

 

Ďalšie 2 dávky...

 

Tak čo- vypili ste už prvú dávku? Skvelé, tak si choďte teraz ľahnúť a za 15-minút idete na druhú. Rovnakým spôsobom vypijete druhú a potom za ďalších 15-minút aj poslednú tretiu. Medzi pitím oleja a šťavy máte termofor stále priložený.

 

 

Vypili ste už všetok olej aj šťavu?

 

Dobre. Teraz už všetko nechajte tak. Ešte skontrolujte či máte dostatočne teplý termofor. Ak nie, vodu z neho vylejte a zohrejte si ju na vysokú teplotu. Teraz už len ležte. Nerobte nič. Nepozerajte TV, ani nič nečítajte.

 

Len ležte. Môžete mať rôzne stavy. Tým, že sa vaša pečeň už niekoľko hodín nahrieva, rýchlejšie pracuje. Môžu sa Vám uvoľňovať potlačené emócie, plač, hnev. Môžete mať chuť plakať. Keď to príde, plačte. Tým sa práve emócie uvoľňujú. Môže Vám byť trochu zle od žalúdka. Môžete cítiť chuť oleja, alebo sa Vám ozve brucho. To je všetko v pohode. Prejde to. Pamätajte si. Ak ste už prišli až sem- očistu potrebujete dokončiť. Teraz už nemôžete cúvnuť.

 

Odloženie termoforu.

 

Termofor úplne odložte až tesne pred zaspaním o cca 22 hod. Počas spánku ho nemusíte mať priložený.

 

Kamene...

 

Kamene môžu začať odchádzať buď v noci okolo 1-3 hodiny rannej, alebo na druhý deň. Toto je veľmi individuálne a u každého človeka je proces odlišný. Rátajte však s tým, že na druhý deň ráno sa môžete cítiť unavený. /preto som odporučil vyhradiť si na čas očisty aspoň 2.dni/ Keď vstanete, je dobré urobiť si znova klystír. Potom sa najedzte, ale len ľahko. Napríklad ovsenú kašu varenú na vode. Alebo ak máte možnosť ako prvé jedlo si dajte mrkvovú šťavu z čerstvo odšťavenej mrkvy. Prosím Vás, nedávajte si chleba, párky, salámy a podobné veci. Môžete si tým uškodiť.

 

V tento deň nič nepodnikajte, buďte hlavne doma, alebo ešte lepšie, choďte sa niekam prejsť. Pokiaľ Vám kamene neodišli ráno, môže sa tak stať v priebehu celého dňa. Vtedy uvidíte, čím bola Vaša pečeň zaťažená. Môže z Vás odchádzať veľa vecí. Kamene rôznej veľkosti /až do 3-4 cm/, množstvo malých kamienkov, chumáče a chuchvalce žlče. To všetko bránilo vašej pečeni uvoľniť sa.

 

Deň po očiste radšej jedzte menej a ľahké jedlá. Neodporúčam Vám jesť niečo ťažké, mäsové, vyprážané, či syrové.

 

Poznámka- / očista pečene je najťažšia vtedy ak ju robíte prvý raz. Vtedy vám môže odchádzať najviac kameňov. Počas celej procedúry si udržujte pozitívnu náladu a dôveru. Pamätajte, že ak máte strach, vaše telo na to reaguje, stiahne sa a celá procedúra s tým ľahko zmarí. Ak dodržíte čo som tu písal a budete mať pozitívny prístup s dôverou, určite to zvládnete/

 

 

NAJČASTEJŠIE Otázky a Odpovede.

 

Kedy si mám robiť očistu?

 

Najlepšie v jarných mesiacoch, alebo na jeseň. 3 dni pred splnom, v deň splnu, alebo 3 dni po splne.

 

Prečo mám vypiť toľko oleja?

 

Dávka 3x100ml, je pre dospelého človeka. Môžete si dať oleja aj menej, no nie zas úplne málo, alebo žiaden. Olej zvláčňuje žlčové cesty, takže Vám kamene budú ľahšie prechádzať cez žlčovody.

 

Nemôže sa mi nič stať?

 

Vždy sa môže niečo stať. Žlčovody sa dokážu veľmi roztiahnuť, takže cez ne dokážu prejsť aj veľké kamene o veľkosti aj cm. Keď kamene z pečene odchádzajú, nie je to bolestivé, skôr len cítite v bruchu určitý tlak. Pamätajte, že pečeň musí byť dobre prehriata termoforom, aby bola vláčna a priepustná.

 

Dajú sa nejako rozpoznať žlčové kamene vo WC?

 

Keď Vás to zaujíma, kamene na hladine vody plávajú. Sú zelenkavo modrasté a sú mäkké.

 

 

Môžem použiť miesto citrónu a olivového oleja aj niečo iné?

 

Používa sa aj Glauberova soľ, no s ňou nemám skúsenosti. Namiesto citrónu sa používa aj grep, no citrón je silnejší. Namiesto olivového oleja sa používa aj slnečnicový, no olivový je určite lepší. Bude dobré ak zostanete pri kombinácii olivový olej + citrón.

 

 

Nevyšli mi žiadne kamene. Čo sa stalo?

 

Buď ste žiadne nemali, alebo ste si málo zohriali pečeň, či ste nevypili toľko oleja a citrónu, koľko ste mali. Alebo ak ste toto splnili, pravdepodobne ste neboli na očistu sústredení. Vaša myseľ sa zaoberala niečím iným a očistou pečene. Mali ste strach a pochyby. To Vám zablokovalo celý proces.

 

 

Ako často je treba čistiť pečeň?

 

Pečeň má 4 laloky, takže ak sa dáte dokopy po prvej očiste, nasledujúci spln si môžete urobiť ďalšiu. Pokiaľ ste urobili očistení už niekoľko a žiadne kamene z Vás už nevychádzajú, pečeň sa Vám očistila.

 

 

Musím použiť termofor?

 

Áno, bez neho to nejde. Teplom sa pečeň aktivuje. Termofor je nutný.

 

 

Kde kúpim termofor a súpravu na klystír?

 

Termofor sa dá ľahko zohnať aj na internete, alebo v zdravotníckych potrebách. Kúpte si radšej väčší a kvalitnejší. Je dôležité, aby mal dobý , najlepšie šroubovací uzáver. Súpravu na klystír dostanete tiež v zdravotníckych potrebách. Alebo si ju pozrite na internete pod názvom- irigačná súprava.

 

Záver.

 

Očista pečene je bezpečná, bezbolestná, no vyčerpávajúca metóda. Ak sa na ňu dáte, spoznáte viac seba samých, uľaví sa Vám na tele aj na duši a nebudete musieť možno za pár rokov podstupovať bolestivé a nepríjemné chirurgické zákroky pri odstraňovaní kameňov. Pomôžete si takto sami. Zvýši sa vám sebavedomie, zlepší život. Tak teraz už len smelo do toho.

 

 

Podobné články v Užívateľskej sekcii: