Liečba kolena a bedrového kĺbu.

26.10.2013 12:26

Tento text môže pomôcť všetkým. No je aj ucelenou malou časťou mňa samého, ponúkajúc výlet k práci na sebe. Tiež chcem ukázať, že bolesť si môže vyliečiť každý. Netreba sa ľakať a v panike ísť hneď k lekárovi. Je dôležité veriť svojmu telu a pristupovať aj k svojej bolesti ako svojmu priateľovi. Keď som to zvládol ja, zvládnete to určite rovnako výborne aj Vy.

 

Poznámka: článok som písal v roku 2013, no má pomerne značnú čítanosť, tak Vám ho prinášam vo vylepšenej forme. Slová a štruktúru textu som od tej doby vôbec nemenil. A som rád, že téma článku už je za mnou, no každopádne vám môže veľmi dobre pomôcť ak riešite bolesti bedier, či kĺbov. Začítajte sa...

 

Už dlhšie som si všímal, že ťažko kráčam zo schodov nadol. Pravé koleno ma tak začalo bolieť, že som mohol zísť len veľmi pomaly. Bolesť sa stupňovala zvláštnym spôsobom. Pri chôdzi zo štvrtého poschodia ma ešte nič nebolelo. liečba kolenaNo na treťom som už v kolene cítil tlak a na prízemie som sa dostal len horko-ťažko. Pritom keď som šiel nahor, bolesť zmizla.

 

Prejavovala sa len keď som zo schodov schádzal. K tomu sa ešte pridružila bolesť pravého bedrového kĺbu. Pri rannom cvičení som vôbec nemohol dať nohu do klasickej polohy. Začal som sa pýtať...

 

 

Prečo bolesť kolena?

Cez vonkajšiu stranu kolien prechádza meridián žlčníka, ktorý má priamy súvis s pečeňou. Tu som našiel spojenie. Silný, potlačený hnev, ktorý sa v niektorých dňoch menil až na agresivitu. Bol som veľmi prchký a podráždený. Kolená sú o pokore prijať niečo. Spýtal som sa seba v čom potrebujem byť viac pokornejší? Kde neprijímam všetko v mojom živote tak ako je? Čo chcem možno násilne tlačiť a meniť vôľou? Čo nenechám voľne a slobodne plynúť?

 

 

V ďalšie dni som na bolesť kolena akosi zabudol, pretože sa prejavovala len keď som schádzal zo schodov. No keď som už ani po rovnej ceste skoro vôbec nemohol ohýbať pravé koleno a v bolesti som zatínal zuby, uvedomil som si. Vďačnosť. Začal som ďakovať za bolesť a prijal som ju ako svoju súčasť. Objal som ju ako malé dieťa a pýtal sa, čo mi chce povedať. Koleno som si medzitým už niekoľko krát natieral tinktúrou z Kostihoja, čo pomerne dobre zaberalo. No vedel som, že Kostihoj nemôže vyliečiť celé koleno. Je potrebná práca so sebou. Na užívanie liekov som nikdy nebol, takže nad touto otázkou som nepremýšľal ani trochu.

 

koleno

Prijal som aj svoj hnev, ktorý som v sebe mal. Na lúke podvečer som sa pár krát vyzul a naboso ešte takmer v snehu som vydupával do Zeme všetko, čo mi nepatrilo.  Prišlo aj na výkriky zlosti. Hnev som potreboval najprv prijať za svoj a snažil sa uvedomiť, čo mi chce povedať. Potom som ho jednoducho vydupal do zeme, vykričal, vyskákal. Uvolnil preč.

 

 

A viete, čo sa stalo?

Bolesť kolena prestala.  A začal som mať veľkú chuť na domácu kvasenú zeleninu- Pickles.  Tú som začal vo väčšej miere doma robiť a jesť. Vedel som, že pečeň mi tak hovorí o potrebe očisty. Prichádzala jar a vtedy sa pečeň zvykne viac ozývať. Mal som potrebu mať na sebe zelené oblečenie.  Prestal som dávať do jedla pikantné Tabasco, alebo Chilli. To zvyšovalo môj vnútorný oheň, ktorý mal účasť na hneve a poškodzoval pečeň. Všetkého s mierou. A tak mi skladačka zapadla.

 

 

Zhrnutie.

Bolesť v kolene z vonkajšej strany- meridián žlčníka. Žlčník súvisí s pečeňou. Pečeň so zlosťou. Blížila sa jar, kde pečeň potrebuje oživiť po zime naklíčenými a nakvasenými potravinami. Pečeň miluje zelenú farbu a zelenou je možné tento orgán utíšiť, pohladiť. Požiadal som seba o odpustenie za to, že som energiu hnevu do seba vniesol a pripustil, aby moje telo ovládla. Bolesť zmizla rovnako rýchlo ako prišla. Ide tu len o to, uvedomiť si prečo nám bolesť prišlapočúvať odpovede, ktoré nám naša intuícia hovorí.  Potom môže odznieť.

 

 

A čo bedrový kĺb?

Začal ma veľmi bolieť po tom, čo som v tuhých mrazoch pil asi týždeň iba zelený čaj. Tento čaj je výborný, no ochladzuje telo. V zime v takomto množstve /okolo 2 litre denne/ nie je až tak vhodný. Bolesť v bedrovom kĺbe súvisí aj s obličkami. Práve tie trpeli na podchladenie aj pitím zeleného čaju. Obličky symbolizujú vzťahy a z emócií je to strach. Oba tieto aspekty som prebral so sebou a začal na nich pracovať. Kĺb sám o sebe ohýba niečo v tele, takže v istom smere symbolizuje aj pružnosť človeka. To ako sme pružní v myslení, cítení, činoch, konaní. Aj na túto stránku som sa pozrel.

 

 

Koleno je už v poriadku.

Pri cvičení ma kĺb stále bolel, koleno už nie. No napriek tomu som cvičil. Nie tak ako so zdravým kĺbom, ale ako som mohol. Na noc som si brával dvoje ponožky, aby boli nohy v teple, natieral si celé telo sezamovým olejom, /zahrieva/, hlavne miesto kde ma kĺb bolel. Pil teplý obličkový čaj z nazbieraných byliniek. V tomto prípade oveľa lepšie ako zelený čaj.  Fungoval som však normkolenoálne, nik by nepovedal, že so mnou niečo je. Bolesť kĺbu prestala asi za dva týždne od začatia liečby. Pritom som nebral žiadne lieky, neležal v posteli.

 

 

Vedel som, že bolesť ku mne prišla preto, aby som sa od nej niečo naučil. Zmenil svoje postoje a  prístupy. Prijal svoj hnev, strach a tak ho premenil na dôveru. Pomohla  mi vypestovať v sebe iné vzory zaobchádzania v situáciách, kde namiesto strachu jednám s dôverou v seba. Namiesto vnútornej nervozity si radšej počkám a opýtam sa, či na hneve chcem stavať svoje správanie. Umožnilo mi to rozlišovať medzi tým, čo ma chce ovládať a čo môžem ovládať ja.

 

 

Verím, že tento krátky článok pomôže aj Vám. Ak máte podobné problémy, choďte cestou vnútra. Verte si a pýtajte sa seba. Zoberte seba za ruku a s úprimnosťou k sebe urobte pohovor so sebou. Nehnevajte sa na seba, nekritizujte. Pristupujte k sebe s láskou. Súcitom. Takúto situáciu sme si vybrali, aby nás niečo naučila. Alebo siahnite po chemických liekoch. Máme voľbu. Čo nás viac naučí? Odpovede ležia v nás ako skryté poklady. Práve bolesť je jedným z pomocníkov.  Akási pomysliteľná lopatka, ktorá nám pomáha tento poklad vykopať.

 

Pozrite si aj: