Kŕčové žily. Ako ich liečiť?

26.10.2013 12:39

Kŕčové žily patria k najrozšírenejším ochoreniam cievneho systému. Mnoho ľudí to už považuje za bežný jav. Dokonca je stále viac takých, ktorí sa uspokoja s vyjadrením lekára- „To je normálne, vo Vašom veku je to prirodzené. Budete brať lieky“... Chcem tu opísať a poukázať na príčiny vzniku kŕčových žíl a následnú prevenciu tohto stavu. Ale hlavne to, že vždy máme na výber a len my rozhodujeme kto vezme zodpovednosť za naše zdravie.

 

Kŕčové žily sú aj o kŕči...

Už sám názov „kŕčové“ žily o niečom svedčí. Žijeme v istom kŕči? Kde sa to prejavuje? Čo je príčinou môjho kŕču? Mnoho ľudí s týmto ochorením si dáva úzke pančuchy. Myslia si tým, že svaly sa stiahnu a tak spevnia v nich uložené cievy a žily. No je to len odkladanie smetí pod skriňu. Môže to pomôcť len na určitý čas. Prečo?

 

Príčina vzniku kŕčových žíl.

Nedostatok pohybu. Svaly v dolných končatinách ochabujú. Práve svaly sú tie, ktoré držia, obopínajú žily a cievy. Keď sa svaly uvoľnia, ochabujú aj žily. Tie sa stávajú náchylnejšie na zväčšovanie, opúchanie. Prečo toto ochorenie postihuje hlavne oblasť nôh? Príčinu hľadajme aj v gravitácii Zeme. Krv sa prirodzene dlhým státím, sedením na stoličkách, pohodlných mäkkých kreslách - v nohách hromadí. Svaly sú nedostatkom pohybu uvoľnené, ochabnuté. A práve oni pomáhajú krvi posúvať sa v cievach. Hlavnú prácu robí samozrejme krvný obeh a srdce, no ako vidíme v niektorých partiách tela to nestačí. Krv sa hromadí a vznikajú zápaly.  Ďalšou príčinou je strnulosť človeka. Neochota byť pružný. Telesná i duchovná lenivosť, vyhýbanie sa novým situáciám. To ako cieva, žila stráca pružnosť a postupuje do „kŕču“ v kŕčových žilách, rovnako to isté robí človek na duchovnej úrovni. Neochota pristupovať na kompromisy, nepružnosť, tvrdohlavosť. Takýto človek si ťažšie dá niečo vysvetliť, menej rozumie potrebám druhých. Možná je i slabšia sebareflexia.  Jedlo a výživa hrajú tiež kľúčovú rolu. Treba spomenúť pohánku, ktorej semená obsahujú rutín. Ten pomáha navracať žilám pružnosť, elastickosť. Výborným zdrojom rutínu je aj biela vrstva pod šupkou v citrusových plodoch. No tie konzumujme radšej v lete ako v zime...

 

Pri pohybe...

Pri pohybe sa svaly zmrštia, stiahnu a opäť roztiahnu. Pracujú ako piest. Práve tento pohyb svalu pomáha  cievam a žilám. Žila vo svale je tak jeho pohybom tiež stláčaná a krv v nej rýchlejšie prúdi.  Hlavne sa dlho nezdržuje v dolných končatinách. Nehovorím tu o opuchoch, lymfedémoch, ktoré sú zapríčinené nahromadením lymfy v lymfatických cievach. Tu ide o krvné cievy. Ak si napríklad ráno zacvičíte, či zaskáčete ako na švihadle, rozprúdite aj krvný i lymfatický obeh. Pohybom sú zo žíl odvádzané i odpadové látky, tam usadené nahromadenou krvou. Napríklad tromby- krvné malé zrazeninky, spôsobujúce opuchy, zanesenia žíl. Pohybom sa zrýchli cirkulácia krvi a zväčší sa jej prietok. Nie všetky, no postupne niektoré tromby sú odvádzané krvou do veľkých lymfatických ciev nachádzajúcich sa v brušnej dutine a pod kľúčnymi kosťami.

 

Ďalšia prevencia.

Sedenie. Ako sedíte? V stoličke? Dlho? Stojíte v práci? Ak máte sedavé a stojaté zamestnanie, pozorne čítajte. Vždy počas prestávky v práci, alebo doma si skúste sadnúť na kolená. Vonkajšiu stranu chodidla priložíte o podložku a sadnete si na pokrčené kolená. Je to jogový sed. Veľmi jednoduchý a ešte viac účinnejší. Alebo známy „turecký“ sed. Pokiaľ sedíte doma, majte čo najviac nohy v týchto dvoch sedoch. Nenechávajte ich dlho spustené pod gaučom, kreslom. Krv sa v nich hromadí a Vaše kŕčové žily sa len posilňujú. Účinnosť týchto dvoch sedov spočíva v cirkulácii. Nohy sú stlačené váhou tela a krv v nich uložená je tlakom vytláčaná do panvovej oblasti. Nohy sa vám uvoľnia a krv slobodne prúdi. Tento spôsob je možné použiť aj pri bolestí a únave nôh. Napríklad z dlhého státia, či sedenia v aute. Je to skvelá prevencia i na bedrové kĺby.

 

Dôležitá poznámka.

Ak máte zapálené kŕčové žily a už veľmi vystúpené, boľavé na dotyk- tieto sedy nerobte. Hrozí totiž ich prasknutie. Počítajte s  tým, že Vaše žily sú oslabené, neznesú väčší tlak. Mohli by ste si poškodiť. V takomto prípade zvoľte radšej jemný dotyk. Jemne si prstami prechádzajte po nohe od spodu nahor, aby ste krvi pomohli vystúpiť smerom k panve. Nehovorím tu o masírovaní nôh. V takomto prípade zvoľte jemné hladkanie v už spomenutom smere.  Alebo odpočívajte s vyloženými nohami. Môže tu veľmi pomôcť i „bicyklovanie“ s nohami vo vzduchu, pri polohe na chrbáte. Tieto opatrenia platia naozaj len pri silne vystúpených a zapálených žilách.

 

Veľa ľudí berie chemické lieky aj na tento problém. Zbytočne len podporujeme chemický priemysel, ktorému na našom zdraví až tak nezáleží. Týmto spôsobom si môžeme pomôcť my sami. Bezplatne, slobodne s dobrým pocitom váženia si seba samého. S rozhodnutím prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.

 

Pozrite si aj: