Kaša- matka naša - 1.časť

03.11.2013 16:36

         Možno si spomeniete na časy, keď sme ako malé deti povinno-nepovinne, azda labužnícky, alebo zo zvyku- jedávali rodičmi pripravenú krupičnú kašu varenú v mlieku. Posypaná Grankom v plytkom tanieri, podobala sa skôr na zákusok alebo predkrm... No určite nemala na sebe napísané- „Keď ma zješ, dobre sa aj naješ, pretože ja som jedno z Tvojich hlavných jedál...“ Takéto slová Vám asi Vaša krupičná kaša nikdy nepovedala, pretože ani nebol dôvod. Veľmi nezasýtila a ani zďaleka sa nepriblížila sile ozajstnej kaše- jedla našich predkov. Kaše, ktorej tisícročná tradícia je tu stále medzi nami a my ako Slovania, máme ku nej viac než blízko. 

 

Po prečítaní tohto článku už možno nebude kaša ako kaša. Dozviete sa ako si pripraviť kvalitnú kašu, kde a aké kúpiť suroviny, plus iné potrebné a zaujímavé informácie. Veď nie nadarmo hovorili naši predkovia prirovnanie-  Kaša-matka naša....

 

Je tradičné jedlo Slovanov, no aj iných indoeurópskych národov. No práve my Slovania máme ku nej naozaj blízko. Jedávala sa hlavne ako slávnostný pokrm, ochutená slivkami, medom, orechmi. Varená hlavne v mlieku, no i vo vode. Jej základ tvorili obilniny. V starých časoch  /Veľká Morava/ hlavne proso, pšenica, jačmeň, raž, ovos.  Oveľa neskôr pribudla pohánka a kukurica.

 

A hlási sa o miesto v našom jedálničku.  Aj pre jej pohotovú prípravu, výživnú a kalorickú hodnotu, skvelú chuť s dlhým pocitom nasýtenia.  Práve v dobe presadnúcej rýchly, pochybne kvalitný, prechemizovaný a podvyživený jedálniček, je viac ako vítaným pomocníkom. Pripravená z vody navyše spĺňa aj nároky delenej a racionálnej stravy.

ovsená kaša

Prečo jesť kašu?

Ak hľadáte zmenu Vášho jedálneho lístka, alebo túžite pre seba urobiť niečo dobré, máte zdravotné problémy, vyrážky, akné, zápchy, zapáchajúci dych z úst, slabé trávenie, plynatosť- kaša je tu pre vás... Obilninová kaša varená vo vode je veľmi ľahkým a výborne stráviteľným jedlom, vhodným hlavne na raňajky. No môžete si ju uvariť počas celého dňa.  Ocenia ju ľudia, ktorí sa „nestíhajú“ ráno najesť a ak sa aj najedia- sú o chvíľu hladní. Tiež ľudia s podráždeným žalúdkom, nervozitou, zápchami, obezitou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, alebo rôznymi postihnutiami kože. Ak Vám vypadávajú vlasy, lámu sa nechty, slabšie vidíte, to všetko sú príznaky aj chýbajúcich živín. Určite nie všetky, ale veľa dôležitých minerálov, vitamínov, sa dá v kaši nájsť. Samozrejmosťou je vláknina, ktorá napríklad v bielom pečive, bielych cestovinách, či mäse úplne chýba... Pri pravidelnej konzumácii kaše sa vám prirodzene upraví trávenie, vylučovanie, zlepší sa stav Vášho tela i duše.

 

Glykemický index.

Nie som odborník na výživu a preto Vám presnú definíciu tohto pojmu nenapíšem. Viem však, že glykemický index priamo závisí od rýchlosti uvoľňovania živín a cukrov zo skonzumovaného jedla. Jedlá s vysokým glykemickým indexom Vás okamžite nasýtia a veľmi rýchlo ste po nich hladní. Hladina cukru v krvi po zjedení napríklad bieleho rožku so salámou rýchlo stúpne... No keďže toto jedlo je výživovo takmer prázdne, telo si z neho zoberie čo sa dá a zase sme rýchlo hladní. Dobrý príklad sú zákusky, koláče a rafinovaný cukor prednostne. Dáte si takéto niečo, chvíľu je fajn, no o pár minút klesne v krvi cukor /zbytočne sa preťažuje pankreas, ktorý inzulínom hodnotu cukru v krvi zmenší/ a telo si pýta druhé jedlo... A zas by sme si niečo dali... Potraviny s vysokým glykemickým indexom sa správajú ako pretrhnutie priehrady. Chvíľu je všade až priveľa vody, no keď sa rýchlo minie zostane len trhlina v priehradnom múre. Zrazu vody nikde. A tak musí opäť dotekať. Pre telo je tento proces veľmi nárazový, neprimeraný až stresujúci. Príkladom pre tieto potraviny je väčšina jedál dostupných v obchodoch, sladkosti, polotovary, mliečne výrobky, všetko biele pečivo bez výnimky, biela ryža, biele cestoviny a podobne. Určite to je chutné, no jesť iba tieto potraviny Vám časom neprinesie nič pozitívne.

 

Potraviny s nízkym glykemickým indexom,

sa správajú odlišne. Energiu uvoľňujú postupne a pomaly. Obsahujú oveľa viac výživových látok, vlákniny a sú veľmi vhodné pre každého človeka. Príkladom môžu byť celozrné, alebo grahamové cestoviny, grahamové rožky, celozrný chlieb. /Pozor! Nie tmavý, viaczrnný, či úplne čierny chlieb- celozrná múka tam zďaleka nie je- Jediný naozaj celozrný slovenský chlieb na našom trhu je Slatinský chlieb- 500g./  Ďalej natural ryža, zelenina, obilniny, strukoviny. Práve obilninové kaše spĺňajú tieto kritériá a dokážu pevne zastať výdatné a bohaté raňajky tak, že do obeda vôbec hladní nebudete. /Záleží na zložení a množstve kaše, Vašej fyzickej aktivite a podobne/ Energia z týchto potravín sa uvoľňuje pomaly a tak človek po zjedení takéhoto jedla nemá pocit, že sa prepchal, ani sa neodplazí s plným bruchom. Pocit zasýtenia príde o čosi neskôr a pretrvá pomerne dlho. Podľa množstva kaše a jej zloženia aj tri-štyri hodiny po zjedení. Kaša a potraviny s nízkym glykemickým indexom sa správajú na rozdiel od pretrhnutej priehrady pokojnejšie. Voda nepritečie s hukotom a v takom množstve- príde pozvoľna. Najprv pramienok, potôčik, rieka. A potom ako sa spaľujú živiny, zase odteká z rieky na potok, z potoka na prameň... Kľudne a pokojne...

 

Aké suroviny a kde ich kúpiť?

Toto je veľmi dôležitá otázka, pretože väčšina ľudí je nastavená ak sa povie kaša- na krupičnú, alebo instantnú v krabici od Nestlé... Nedajte sa zlákať tým, čo nepotrebujete. Pravda sa vždy skrýva v hĺbke a nemá na sebe pestrofarebný obal ani drahú načačkanú reklamu v telke... Je skôr v tichosti a vedie k nej úzka, málo vyšliapaná cestička. Ale oplatí sa po nej ísť. Suroviny na kašu používajte ovsené, pšeničné, ražné, pohánkové vločky. Alebo aj špaldovú, kukuričnú krupicu.

ovsená kaša

Ovsené vločky- Sú bežne k dostatiu a práve preto, že je ich veľa, človek nevie aké si vybrať. Moja rada- vyberajte si vločky od slovenských výrobcov. Lepšie sa oplatí kúpiť 400.gramové ako malé balenie vločiek. Na trhu sú celé vločky i jemné, nasekané. Odporúčam zadovážiť si celé vločky, pretože jemné sa veľmi rýchlo rozvaria a kaša z nich je veľmi hustá až mazľavá. Pri varení kaše z jemných vločiek musíte na ňu dávať pozor a doslova pri nej stáť. Takže radšej celé. Ovsená kaša má viacej tukov a chutí výborne. Určite z nej ale nepriberiete.

 

Špaldová krupica- BIO- Táto krupica tvorila dlhoročného favorita na našom raňajkovom kašovom Menu. Nie sú to vločky, ale klasická krupica zo špaldy. /pšenica špaldová/ Kde ju môžete kúpiť a ako pripraviť kašu z tejto krupice sa dozviete nižšie.

 

Kukuričná krupica- Najemno namleté zrno kukurice. Kaša z krupice sa pripravuje inak ako z vločiek. Spôsob prípravy kaše z krupice bude v tomto článku ozrejmený. Kukuričná kaša je menej sýta, zase však pôsobí veľmi teplo a rozohrieva telo. Jej chuť je príjemná a dá sa kľudne jesť iba okorenená perníkovým korením, plus prisladená medom.

 

Ražné vločky- Sú tmavšie a tvrdšie. Aj sa varia dlhšie a nerozvaria sa tak ako ovsené. Ak jete kašu z ražných vločiek, máte v nej ešte viditeľné celé vločky a pôsobí skôr ako nie uvarená, ale „napučaná“ kaša. Výborná je s medom. Raž má špecifickú nasladlú chuť.

 

Pšeničné vločky- Sú podobné ovseným, no nemajú takú kašovitú chuť a tiež sa trochu dlhšie varia.

 

Pohánkové vločky- sú uznávané odborníkmi na výživu, no mne čisto pohánková kaša veľmi nechutí a skôr si tieto vločky pridávam do už hotovej ovsenej kaše. Zato uvarené zrno pohánky je výborné a hodí sa ako príloha, alebo hlavné jedlo takmer vždy. No najviac v zime.

 

Kde kúpiť suroviny?

Nejdem robiť nikomu reklamu, ani nie som za tento článok platený, no uvediem mená obchodov, kde sa dajú kúpiť kvalitné suroviny na kašu len pre Vašu informovanosť.

Ovsené vločky- 400.gramov /celé vločky, nie nasekané-„jemné“/ CBA- potraviny stoja okolo 35.centov. Dobré ovsené vločky majú aj v Lidl-i, no tam sú z Nemecka a sú jemnejšie spracované.  Špadlová krupicu- BIO. Tú vyrába  Ekotrend Myjava a dá sa kúpiť bežne v Kauflande. Je balená v papierovom žltom balíčku. Veľmi dobrá krupica- chutná, voňavá a výživná. Pšeničné, pohánkové vločky kúpite najvýhodnejšie tiež v Kauflande.

 

pokračovanie článku...