Jedzte túto potravinu a výrazne sa vám zlepší zdravie.

27.01.2017 17:51
  • Kupujete si výživové doplnky?
  • Zdajú sa Vám málo funkčné a pridrahé?
  • Chcete vedieť ako si môžete vašu stravu rýchlo a jednoducho doplniť vitamínmi a minerálmi 100 % prírodnou cestou?

 

Veľa ľudí si kupuje v lekárňach výživové doplnky, vitamíny v kapsuliach, tablety, guličky, vitamínové prášky, či len šumivé multivitamíny. V dobrom domnení, že im pomôžu dozásobiť sa vitamínmi. Podľa mňa tu cesta nevedie...

 

Je totiž dokázané, že umelé vitamíny naše telo príma len obmedzene a navyše ak sú ešte obalené v nejakej želírujúcej látke, je to akoby sme spolu so zemiakmi jedli aj igelit v ktorom ich pri kúpe prinesieme domov. Nefungujú tak ako majú a často je to zbytočná strata peňazí. /samozrejme česť výnimkám/

 

Riešením je zamerať sa na potraviny, ktoré v sebe obsahujú prirodzene veľa výživy, minerálov a vitamínov, sú pre naše telo a aj peňaženku dostupné.


 

Tento článok je práve o takejto potravine. Ktorá to je?

 

>>> ČIERNY SEZAM.

 

Tento čierny poklad som objavil nedávno a budete sa čudovať- o jeho existencii na tejto planéte som nič nevedel. Len som sa prehrabával v kuchyni a tu zrazu celé neotvorené balenie čierneho sezamu.

 

No, hneď som si spomenul, že som ho kúpil, no dávno som na to zabudol. Keď som čierny sezam uvidel, pohol sa v mojom tele zvláštny pocit, ktorý akoby mi hovoril- „To je to, čo potrebuješ, toto si daj“.

 

Rýchlo som zobral mlynček na mak a pomlel si z neho na vyskúšanie. Chuť bola výborná a keďže som mal zohriatu omáčku s ryžou, pridal som si do nej pomletý sezam. Omáčka bola z neho celá čierna. Chutila výborne, odlišne a orientálne.

 

Čo obsahuje čierny sezam?

 

Výnimočne sem zaradím citáciu z internetu, prečítajte si to pozorne prosím.

 

Semienko sezamu čierneho je zložené z: 20% bielkovín, 50% rastlinných olejov, 16% sacharidov a 9% vlákniny. Obsahuje aj mnohé vitamíny zo skupiny B, ďalej vitamíny A, D, C a podiel vitamínu E obsiahnutého v čiernom sezame sa považuje za najvyšší zo všetkých potravín rastlinného pôvodu. Vitamín E podporuje správne delenie buniek a jeho dlhodobé užívanie neutralizuje hromadenie radikálov v bunkových stenách a oddiaľuje tak proces starnutia.

 

V najväčších a najkomplexnejších čínskych spisoch Materia Medica sa uvádza:„Jedenie čiernych sezamových semienok môže po 100 dňoch vyliečiť všetky chronické ochorenia, zlepšiť pokožku na tele a tvári po jednom roku, zvrátiť šedivenie vlasov po 2 rokoch a umožniť opätovný nárast zubov po 3 rokoch“.

 

Čierny sezam pozitívne ovplyvňuje správne fungovanie obličiek, pečene, pľúc, sleziny a očí. Kvôli vysokému obsahu vápnika vplýva pozitívne i na hustotu kostnej drene. Odporúča sa tiež na zvýšenie kvality vlasov a nechtov. Pozitívne účinky boli preukázané aj u ľudí s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vysoký obsah železa z neho zasa robí skvelého bojovníka proti chudokrvnosti. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu sú sezamové semienka vhodné pre dojčiace matky, športovcov a ťažko pracujúcich. Sezam sa tiež odporúča podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy.

 

Kde používať čierny sezam?

 

Do polievok, omáčok, kaší, ryže, na cestoviny. Je to jednoducho skvelý spôsob ako si rýchlo, hravo a poľahky ihneď doplniť dôležité vitamíny a minerály do tela.

 

Dôležité.

 

Pred použitím ho treba pomlieť, aby sa rozrušili jeho steny a výživné látky boli Vaším telom oveľa lepšie vstrebané. Nemeľte si ho prosím do zásoby. Inak zoxiduje a stratí väčšinu svojej výživy. Nameľte si ho vždy čerstvý.

 

IBA NELÚPANÝ.

 

Sezam si kúpte nelúpaný. obsahuje viac výživy ako lúpaný. Na obale je napísané, či je lúpaný, alebo nie.


 

Aké množstvo?

 

Ako budete cítiť. Keď pomeliete 2-3 polievkové lyžice, budete mať mnoho namletej hmoty. Vyskúšajte a experimentujte.

 

Ako mlieť sezam? Na akom mlynčeku?

 

Najlepší je ručný mlynček na mak.

 

Sezam vám jedlo zafarbí...

 

Áno okrem toho, že Vám jedlo zafarbí na čierno /ak si ho dáte do pšenovej kaše, bude sa Vám zdať akoby ste tam mali mak.../ okrem toho dodá špecifickú chuť, pretože má silnejšiu arómu ako sezam biely.


 

Olej aj sezamová pasta.

 

Na trhu je dostať aj olej zo sezamu, no väčšinou sa jedná o olej z bieleho sezamu. No dá sa zohnať aj pasta z čierneho sezamu. Z bieleho sezamu je pasta známa pod názvom Tahini, no ako vidno na obrázku zoženiete pastu aj z čierneho... >>>>>>

 

Tak čo ako sa Vám páči tento nápad? Je to podľa mňa určite lepšie ako kupovať si drahé a nie vždy kvalitné doplnky z lekární. Semená sú vždy najcennejším zdrojom energie, pretože v sebe obsahujú silu pre budúci rast celej rastliny.

 

TIP:

Keď si budete sezam mlieť, prisypte si do mlynčeka aj ľan a chia semienka. Všetko spolu pomeľte a získate natankovanú porciu zdravia z ktorej budete mať radosť po celý život.

 

Aká je cena čierneho sezamu?

 

Rôzna, no približne za 250g zaplatíte v Bio kvalite 3 € Určite si ho však kúpite aj lacnejšie.

 

Tak ako, už sa prehrabávate v kuchyni a lovíte čierny sezam? Alebo už rovno meliete? Majte sa krásne.

 

 

Prečítajte si aj podobné články v Užívateľskej sekcii: