Máte jazvy? Pozrite sa ako na ne.

29.06.2015 18:18

Jazvy. Určite nejaké máte. Malé, veľké... Jazvy po ranách, porezaní, operáciách, pôrodoch a podobne. V tomto článku sa budeme zaoberať tematikou jaziev a hlavne tým ako ich ošetrovať.

 

Čo sa v tomto článku dozviete?jazva

 

  • Čo je v skutočnosti jazva?
  • Prečo je tak dôležité ošetrovať ju?
  • Čo jazvy v našom tele spôsobujú?
  • Čo predstavujú?
  • Ako ich ošetrovať a prečo?
  • Príbeh priehrady na rieke...

 

Na začiatok si však napíšeme niečo o energiách. Aký to má s jazvami súvis?

 

Veľký. Tento úvod je dôležitý v tom, aby ste pochopili, čo sa v skutočnosti v našom tele deje. Všetko okolo nás je energia. Aj monitor, na ktorom čítate tento text - je len zhmotnením energetických častíc. Energia je všade. Je to život. Naše telo je prúdiaca energia. Ak sa jej tok na niektorom mieste obmedzí, zrýchli, či spomalí, alebo dochádza k jej hromadeniu- časom môže vzniknúť ochorenie. Všetko v našom tele je teda podmienené fungovaním energie v rovnovážnom stave. Taktiež každý orgán v našom tele má svoju energetickú dráhu, ktorou je vyživovaný nielen orgán samotný, ale aj jeho najbližšie okolie. Všetko má súvis so všetkým.

 

Predstava priehrady.

 

Teraz si na chvíľu predstavte tok rieky. Vidíte ako tečie? Jej tok je široký a rýchly. Rieku môžeme prirovnať k toku energie v našom tele. Nič jej nebráni voľne tiecť. No teraz niečo urobíme. Postavíme na nej priehradu. Čo sa stane? Ak doprostred rieky postavíme priehradu, na jednej strane bude vody veľmi veľa, ale na druhej zase veľmi málo. Vytvorí sa nerovnováha. Predtým to bola široká rieka tečúca jedným prúdom. Teraz je zastavaná priehradou. Na tej strane, kde je vody veľa, samozrejme vzniká veľký tlak a napätie. To isté sa deje aj v našom tele. Preto sú steny priehrad také hrubé...

 

priehrada

 

Ak pôjdeme ešte ďalej, predstavíme si, že na druhej strane priehrady, kde je vody málo, žijú zvieratá a rastliny, ktoré boli zvyknuté na mnoho vody. No teraz je tam vody málo a tak trpia jej nedostatkom. Môžu dokonca zahynúť, alebo budú živoriť. Skrátka a dobre, nerozvinú sa do svojej sily tak ako predtým.

 

Táto rieka však predtým ústila do menšieho mora. Čo sa stane teraz, keď je zastavená priehradou? Voda z rieky do mora už pritekať nebude. More bude postupne vysychať. Spočiatku to nie je viditeľné, pretože vody je v mori veľa. No ako plynú roky, more vysychá. A to iba preto, pretože tok rieky je zastavený priehradou.

 

Prirovnajme si to.

 

V tomto prípade je teda tok rieky energia nášho tela. More je orgán v tele, ku ktorému energia prúdila. A čo je priehrada? Priehrada je jazva. Veru tak...

 

Čo teda v skutočnosti jazva je?

 

Je to prekážka toku energie. V našom tele má každý orgán svoju energetickú dráhu, ktorou je vyživovaný. Nejedná sa tu však o výživu na základe potravy. Je to nehmotný jav. Ak sa jazva nachádza na mieste, kde prebieha napríklad dráha žalúdka, môžete mať dlhoročné problémy s trávením, plynatosťou, či nafúknutým bruchom. Nemusíte vedieť, z čoho to je.

 

No jazva /záleží podľa jej hrúbky a dĺžky/ môže výrazne znižovať energiu v danom orgáne. Teda ako v našom príbehu s priehradou.

 

Ako sa to môže prejavovať v tele?

  • Disharmóniou
  • Poruchami trávenia
  • Zmenami na koži
  • Menšie psychické zmeny a ďalšie.

 

Témou orgánových dráh, alebo meridiánov sa úzko venuje napríklad meridánová masáž a úplne prirodzene sa s meridiánmi pracuje v čínskej tradičnej medicíne. Pracujem s nimi aj ja pri mojich masážach.

 

Prečo je dôležité jazvy ošetrovať?

 

Ak ošetrujete jazvu, vyrovnávate prúdenie energie na mieste, kde sa jazva nachádza. Prispievate tak k znovuobnoveniu rovnováhy a obnovovaniu prirodzeného zdravia.

 

Ako to môže vyzerať v praxi?

 

Napríklad ste po operácii žlčníka. Jazvu máte na pravej strane brucha. Môžete, no nemusíte pociťovať zhoršenie trávenia. Pretože žlčník sa nám stará hlavne o trávenie tukov. Stačí ak si budete túto jazvu hladiť štyrmi spojenými prstami odhora dole. /bližšie vysvetlenie v ďalšom texte článku/

 

Čo to znamená?

 

Jednoducho si spojíte štyri prsty ruky /od malíčka po ukazovák/ a miesto, kde máte jazvu začnete pravidelne každý deň hladiť. Najskôr jemne, no neskôr môžete aj viac pritlačiť. Dôležitá je v tomto prípade pravidelnosť. Môžete to robiť aj palcom. Na jazvu môžete naniesť trochu oleja, ale olej, krém, alebo čokoľvek iné - je až druhoradé. Podstatnejšie je jazvu hladiť. Pracovať s ňou.

 

Prečo jazvu hladiť?

 

Pretože tým zabezpečíte jej postupné oživenie. Miesto okolo jazvy a jazva samotná, často stráca energiu. Nie je tak citlivé, alebo je citlivé až veľmi. Len si to skúste. Ak máte jazvu, dotknite sa jej. Čo cítite? Väčšina ľudí cíti jazvu samotnú, či okolie jazvy inak. Buď je to miesto chladné, teplejšie, svrbí, alebo je akési neduživé. To je presne to. Tým, že budeme jazvu hladiť do nej prinesieme energiu. Je to dôležité. Pretože tým že to robíte, akoby búrate pomyslenú priehradu a energia môže postupne tiecť tak ako predtým. V našom príbehu o priehrade sa voda opäť dostáva do mora...

 

 

Upozornenie: Ak máte jazvu, už nikdy energia nebude tiecť presne tak silno ako predtým. No hladením, masírovaním jazvy podľa tohto článku, môžete jazvu viac spriechodniť a Váš stav zlepšiť. Ak používate nejaké krémy, či mastičky na jazvy, používajte ich aj naďalej. No je potrebné ako som už spomínal najprv jazvy hladiť, či masírovať podľa tabuľky. Používanie krémov je až druhoradé.

 

 

Akým smerom jazvu hladiť?

 

Vždy je dobré rešpektovať prúdenie energie na danom mieste. V niektorých orgánových dráhach prúdi energia zdola nahor a v iných zhora dole. Ukážeme si na príkladoch akým smerom, môžete svoje jazvy hladiť.

 

  • Prikladám tabuľku, kde si nájdete miesto s jazvou a smer jej hladenia.

 

Časť tela, kde sa nachádza jazva Smer hladenia jazvy
Ruka- vonkajšia strana Od prstov smerom k hlave
Ruka- vnútorná strana Od hlavy smerom k prstom
Chrbát- celá oblasť Od hlavy smerom k nohám
Noha- vonkajšia časť Od bedier k prstom nohy
Noha- vnútorná časť Od prstov nohy ku bedrám
Brucho a hrudník Od bedier ku hlave
Pupok a celá čiara od pupku ku hlave Smerom k hlave
Hrádza Smerom ku genitáliám
Koleno- vonkajšia časť Smerom k prstom na nohách
Koleno- vnútorná časť Smerom k bedrám
Koleno- spredu a zozadu Smerom k prstom na nohách
Bedrové kĺby a trup zboku

Tvár
Smerom k prstom na nohách

Od stredu tváre k ušiam

 

Ako tento spôsob môže pomôcť?

 

Aj keď sa to zjavne nezdá, tento spôsob môže pri pravidelnom používaní výrazne zlepšiť:

 

  • pooperačné stavy
  • činnosť operovaných orgánov
  • vzhľad jazvy
  • psychický stav
  • upraviť telesné funkcie a metabolizmus

 

Ak už nemáte žlčník...

 

Ak ste po operácii žlčníka, a vybrali vám ho, orgánová dráha tam však stále je. Preto si jazvu hľaďte spôsobom, ktorý je uvedený v tabuľke.

 

Ak si nebudete vedieť rady...

 

Ak nebudete vedieť akým smerom máte jazvu hladiť, robte to iba krúživým pohybom. Je to určite lepšie ako nič, no nájsť správny smer je v tomto prípade tiež dôležité.

 

Prajem Vám nech tento spôsob prinesie ďalšie bonusy k Vášmu zdraviu a kondícii.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...

Veľmi dobrý pomocník na liečbu jaziev je masáž. Preto Vám odporúčam k tejto téme tieto články:

 

Máte otázku k tomuto článku? Napíšte ju.

Dátum: 30.12.2015

Vložil: Beláková Eva

Titulok: JAZVA

Prosím Vás o radu - syn Peter má jazvu nad perami na pravej strane a syn David zasa dosť škaredú na hrudníku. Akým spôsobom by sa dalo pomôcť?
Vopred ďakujem za odpoveď.
Srdečne pozdravujem Eva.

Pridať nový príspevok