Jano Majerčík- Piesňodary

31.10.2013 19:49

Rodený liptovčan Jano Majerčík, rodofolkový pesničkár, ktorého tvorba je nasýtená ľudskou človečinou, prináša jeho album- Piesňodary. Štýl a celkový výraz jankovej hudby je veľmi autentický, jednoduchý a voľne citlivo podaný. Cit a vyznanie sa v slovách. Na albume sa nachádza 14. rodofolkových piesní majúcej každá svoj príbeh. Úvodná Óm nás prevedie zvukom trombity a drumble. Je to ako úder na silný zvon.  Po tomto vstupe nastupuje Jano s jeho pokojnou a  precítenou hrou na gitaru v piesni Človek. Text, atmosféra tu obsiahnutá disponuje výrazným posolstvom, ktoré je nutné vstrebať na viac krát. Janova tvorba je na prvý pohľad pre nezasväteného jednoduchá. No keď poslucháč dovolí, aby cit vnesený do tohto umenia odomkol jeho srdce, otvorí sa tajomstvo. Jano Majerčík, Cesta k sebe, gašparík, Peter,

Ponúka sa nám farebná paleta brnkačiek, riffov, melódií, zádumčivých i silných tónov hlasu, výrazových refrénov a poetiky. Áno, poetika tu má svoje čestné miesto. Janove piesne majú podklady básní. Žijú výrazom, členením, začiatkom, koncom. Príbeh. Pieseň Fúkaj- mi atmosférou pripomína vypaľovák Kukulienka z prvého albumu. Refrén je divoký a vyzývavý. „Keď hora vyrastie a stane sa hájom posvätným...-„ Krčmáročka a Slivovička- patria do kategórie veselých piesní. Sú ľahučké, podchytené hravosťou. Prvá sa vyznačuje originálnym hlasovým podaním a druhá mi veľmi pripomína tvorbu Lasicu, Filipa a Satinského z legendárnej platne Bolo nás jedenásť.

Rozjímavé piesne ako Idem poľnou cestou, alebo rodinná Padá hviezda-  voňajú domovom. V prvej cítite prach cesty, dotyk lúky a v druhej okúzli teplo rodiny. Pieseň Padá hviezda- jednoducho napísaná rodinná óda s citom tak príznačným. Skúste si ju pustiť večer pri sviečke a buďte s tým koho máte radi. Bosé nohy, dlane plné jahôd, dunčo fučiaci do tváre, ohníček pod nebom z hviezdičiek... Vedomecká pieseň O hline- svojím textom ide pekne do zeme. Dáva nám ochutnať hĺbku. V piesni Rozladená- autor upozorňuje na skrytý problém ľudstva, vzťahov, situácií a človeka. Končí nečakane, prekvapivo, Akoby nám autor chcel povedať, aby sme si koniec dosadili my sami... Skladby Múza- a - Tak mi na um prišla -  disponujú veľkým prehľadom pre jednoduchosť. Veľmi nápadné a farbisté sú-  titulná Piesňodary a Spadlo si nám z neba. Tieto piesne sú vo vnútri ohnivé aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá. Majú silnú atmosféru, svojskosť, človeka nútia spievať si, počúvať srdcom. Zapájať a obnovovať svoje korene.  Tieto piesne  žijú.  Spievajú s  hmlistou lúkou, slnkom, vôňou lesa, dolín a človečiny.