Domáci chlieba - ako ho upiecť? - 1.časť

03.11.2013 18:38

Dnes som bol v jednom nákupnom centre a videl som tam skutočne veľké chleby. Tak som si povedal-"No to je taká veľkosť ako pečiem aj ja", boli naozaj veľké pecne. Pozrel som sa na vizitku, čo to za chleba vlastne je. Bol upečený z bielej múky  a na jeho naozaj značnú veľkosť, mal váhu len 1.kg. Chlebík, ktorý tu prezentujem je dvakrát ťažší ako tento z obchodu. Ak ho upečiete, podľa tohto receptu, bude mať hmotnosť okolo 1,850 kg. To už je peceň z ktorého sa najedia aj tri rodiny... Ako takýto chlieb upiecť a z čoho, Vám povie tento článok..., plus pár zaujímavostí k tomu.

 

Chlieb je oddávna našou súčasťou

Každý ho pozná. Mnoho ľudí ho je. Existuje v rôznych veľkostiach, formách, chutiach. Inak sa pečie, inak je. Základ potravy. Dával sa ako obetina, dar. Mnohí básnici ho ospevujú a čoraz viac  ľudí vie o čom chlieb naozaj je. Priznám sa, sám som len pramálo tušil význam chleba a jeho symboliku, pokiaľ som ho ešte piekol. V pekárni. Tam som videl ako sa s chlebom pracuje. Ako som s ním pred niekoľkými rokmi pracoval aj ja. Nebolo to veľmi dôstojné. Veľa chlebov sa vyhadzuje do vriec, mnoho sa len tak vyhodí do kontajnera. Tie, ktoré sa už nevmestia do pece, prilepia sa na lopate, alebo sádzačskom páse, natiahnu pri sádzaní, spadnú na zem. Odvtedy už prešlo veľa vody pod mostami a mnoho sa zmenilo. Vyzrelo. Vykyslo. Presne ako chlebík. Nevážime si potraviny a chlieb už vôbec.  Veľmi si prajem, aby sa to zmenilo. Chleba si môžeme predstaviť aj symbolicky. Stačí aby sme ho mali a človek prežije. Často sa hovorí, že žije na chlebe a vode. Aj tieto povedačky nám ukazujú, že samotný chleba  a voda stačí k žitiu. Človek nezomrie od hladu. Vítanie hostí chlebom a soľou tiež len podčiarkuje jeho veľký význam. Chleba nie je len potravina. Podľa mňa aj symbol jedla, hojnosti. Úcty ku jedlu. V moderných hypermarketoch je naschvál oddelenie chleba a pečiva na samom konci. Preto, aby si človek keď ide za chlebom prešiel celý obchod a kúpil toho čo najviac. Aj tu sa využíva potreba chleba...

 

Chlieb náš každodenný...

Ponúkam Vám návod na jeho prípravu tak ako ho pečiem ja. Kto raz skúsi takýto chlebík, ucíti aká je v ňom sila, vtedy lepšie pochopí veľa súvislostí. Chlebom sa to len začína...

 

Domáci chleba, Gašparík, Peter, Cesta k sebe,

Vlastný chlebík...

Na začiatok si povedzme ešte pár slov. Pečenie chleba bolo považované v starších časoch za slávnosť. Chlieb sa piekol raz za týždeň a ku sviatkom. Inak sa jedávali hlavne placky. Chleba je slávnostný pokrm, ktorý je silný a živý sám o sebe. Preto je dobré pred samotnou prípravou sa trochu vydýchať a byť v kľude. Počas pečenia, miesenia, váľanie chlebíka neodbiehajme, neupratujme. Chlebík sledujme a buďme s ním v spojení.

 

Pripravíme si:

  • 500g. Celozrnnej pšeničnej múky
  • 500g. Bielej hladkej pšeničnej múky
  • jednu kocku droždia
  • polievkovú lyžicu morskej, alebo himalájskej  soli
  • drvenú rascu, ľanové, tekvicové a slnečnicové semená

 

Postup.

Pripravíme si kvások. Jednoducho. Do 3 dcl, teplej /ak bolo droždie v chladničke dlhší čas, alebo je zimné obdobie, tak viac teplejšej/ vody, rozmrvíme medzi prstami celé droždie. Až tak, že vo vode nezostane ani kúsok pevnej hmoty. Dáme kvások na teplé miesto a necháme 15-20. minút stáť v teple.

 

Príprava zmesi.

Odvážime si pol kila z oboch múk. Celozrnú používame, aby bol chleba silný a hustý, bielu preto, pretože z kila celozrnnej múky by bol chleba ťažký ako kameň a horšie by sa dopekal. Aj tak pol kila celozrnej múky Vám z chleba urobí malý zázrak. Preto je celozrná múka na výrobu tohto chlebíka podmienkou. Môže byť aj špaldová, no mám dobré skúsenosti s pšeničnou. Pripravíme si väčšiu najlepšie sklennú misu, do ktorej múky už odvážené vsypeme. Tu nám bude aj chlebík kysnúť, tak tá misa potrebuje byť trochu väčšia. Pridáme jednu polievkovú lyžicu morskej soli a ešte tak tretinu lyžičky. Pridáme drvenú rascu. Podľa cítenia. Drvená má väčšiu arómu ako celá. Ak máte radi rascu, dajte viac. Pridáme podľa cítenia ľanové a slnečnicové semiačka. Teraz celú zmes dobre drevenou vareškou premiešame. Je to dôležité, aby sa múky premiešali a soľ s prísadami tiež.

 

Pridávanie vody do zmesi.

Vodu pridávame veľmi opatrne. Najprv môžeme minúť kvások. Vo kvásku je 3dcl vody, /môžete aj 4 dcl/, tú vlievame do múky tak na tri krát, opatrne. Dobre zakaždým premiešame. Cesto zvykne klamať, pretože sa nám zdá, že tam ešte je potreba vody, no ak jej pridáme veľa, už ťažko chybu napravíme. Preto s vodou Opatrne. Pripravíme si do džbána asi 0,5 litra vlažnej vody. Tu chcem povedať, že ak robíte chlebík v zime, použite teplejšiu vodu. Ak v lete a sú vonku tropické horúčavy, tak aj studenú. Ak dáte príliš teplú vodu, cesto má sklon hniť a rýchlo vykysnúť. Ak dáte veľmi studenú, cesto veľmi nevykysne. Predtým ako začnete prilievať vodu do zmesi, aj na tri krát zvážte jej teplotu.

 

Preto to píšem, pretože som roky pracoval v pekárni na všetkých pozíciách. Miesil som stovky chlebov a tak viem, že teplota vody a jej množstvo je veľmi dôležitý údaj. Ak máte v múke už celý kvások teda 0,3 dcl vody, môžete pridať ešte tak 0,25- 0,4 litra vody. No je to len orientačné. Túto vodu pridávajte len opatrne a na viac krát. Radšej pridajte menej ako viac. Po každom pridaní dobre s vareškou premiešajte. Nemiešajte cesto rukami, je to nepraktické a bude sa Vám lepiť na prsty. Vareška je oveľa lepšia. Rátajte však s tým, že to pôjde ťažšie, keďže kilo múky a z toho pol kila celozrnej je veľká sila. Keď sa Vám zdá, že vody je už dosť, dobre premiešajte cesto. Na spodu nesmú zostať stopy múky. Takto ho mieste aj 10. minút. Ak budete cítiť, že treba pridať vodu, dajte. Len veľmi máličko. Výsledné vymiesené cesto by malo byť vláčne a nie veľmi husté. No ani nie veľmi voľné. Veď gazdinky, vy už viete ako na to. Ja cesto miesim od prvého pridania vody aj 20 minút.