Ako začať cvičiť pohodlne a bez nútenia? 3. časť

17.12.2015 20:31

Koľko a ako často cvičiť?

 

Najlepšie každý deň, alebo aspoň obdeň. Je dobré cvičiť aj ráno, síce ste trochu stuhnutí po noci, no do 5.minút cvičenia ste uvoľnení. Vhodný čas je aj medzi 14-16stou. Neskôr okolo 19-stej už cvičte len jemné cviky. Napríklad Chi Kung, či Tai Chi. Ak to necvičíte, urobte si len jemné naťahovacie pohyby - také aké potrebujete.

 

Pohrajte sa s tým. Podvečer nie je dobré sa veľmi zadýchať a spotiť. To môžete ráno, či na obed. Podvečer už veľmi nie. Večer by sme sa mali viac uzatvárať byť v pokoji a byť hlavne so sebou. K tomu prispôsobte aj cvičenie.

 

Ja to robím takto:

 

Ráno po sprche si urobím teplý čaj. Ak mám čas, vyhradím si tak hodinu na cvičenie. Na rozprúdenie a uvoľnenie svalov si dám niekoľko krát Pozdrav Slnka. Keď cítim, že sa mi telo zahrialo a uvoľnilo, idem posilovať. Urobím niekoľko angličákov, /angličák je kombinácia drepu, kliku a výskoku v jednom cviku- je to poriadny zaberák/, klikov, drepov. Počty sú teraz oveľa vyššie ako kedysi a keď mám chuť, dám si poriadne do tela. Až zo mňa leje. Niekedy však menej, ako to cítim. Samozrejme pred cvičením nič nejem, len dopíjam čaj. Po cvičení si vždy dám ako proteínovú bombu teplú ovčiu žinčicu. No to len vtedy, keď posilujem. Po žinčici mi energia vydrží aj hodinu a až potom si dám najčastejšie ovsenú kašu. O tejto kaši ako o skvelom rannom jedle píšem aj tu.

 

 

Výborná kniha- možno aj pre Vás.

 

Ohľadom posilovania som si kúpil výbornú knihu, ktorú Vám takisto odporúčam. Som zástanca cvičenia v súkromí a veľmi nemusím fitká, zdvíhať činky a podobne. Radšej posilujem s váhou svojho tela. Alebo zdvíham 8.kilový batoh naplnený fľašami s vodou. Na túto tému vyšla spomínaná vynikajúca kniha, ktorú napísal na slovo vzatý chlapík, tréner elitných jednotiek. Je určená hlavne pre mužov, no aj ženám prinesie veľa. Skutočne odporúčam. Mne dala a dáva ozaj veľa.

 

Ak mám napríklad veľa masáží a bolia ma kríže, neposilujem, ale viac cvičím Pozdrav slnka.

 

Takmer pravidelne každý večer cvičím pri rieke vyše hodinu Tai Chi. Je to vynikajúce cvičenie nielen na telo, ale i na koncentráciu a myseľ. Denne meditujem, či už doma, alebo pri rieke. Keď naozaj cítim potrebu vyvetrať si hlavu a ani meditácia nepomáha, zoberiem tenisky a či je zima, alebo teplo-idem behať. Keď som však unavený a nič sa mi nechce, necvičím. No viem, že ak necvičím napríklad aj 4.dni, už mi chrbát dáva vedieť. Keď mám potom možnosť, vždy začínam Pozdravom slnka. To je pre mňa základ. Na tom staviam a podľa potreby dopĺňam ďalšie cvičenia.

 

A Vy?

 

Vy môžete mať podobný, alebo úplne iný program, no je dobré kombinovať cvičenia podľa aktuálnej potreby, Vašej povahy a osobnosti. Vidíte, že ak má niekto problémy s chrbátom a beháva, asi to tak efektívne nie je. Vždy je treba kombinovať a postupne cvičenia zefektívňovať. Niečo viac cvičiť, iné menej. Samozrejme všetko má svoje hranice a takže netreba to preháňať, hlavne na začiatku.

 

No ak ste na začiatku, buďte na seba aj trochu prísni, pretože to často inak nejde. Keďže ste nemali potrebný návyk, budete mať sklon od toho bočiť. /preto som písal o tom vstávaní, či prechádzke/ V nadšení niečo začnete, no potom môžu prísť prídu výhovorky a budete chcieť skončiť. Nedopusťte to.

 

Svalovica. No a?

 

Je to úplne prirodzené. Jasné, že ak ste dlho nič necvičili a začnete trochu behať, cvičiť,- budete mať na druhý deň svalovicu. Odporúčam - vykašlite sa na to a cvičte aj so svalovicou. Možno trošku menej, ale cvičte.

 

Trik na svalovicu spočíva v tom, že ak ju máte, telo a rozum vám hovorí, "nerob to, lebo to bude ešte viac bolieť! Čo nevidíš, že sa neviem ani pohnúť a ty ideš zase cvičiť? Šibe ti?" No aj napriek tomu choďte.

 

Ak totiž začnete cvičiť, alebo behať aj so svalovicou prvé minúty budú ťažké. No robte radšej menej, ale neprestávajte. A zázrak. Do 5.minút od začiatku sa Vám telo uvoľní. Nebudete tomu asi veriť, ale je to tak. Svalovicu už nebudete cítiť. Na druhý deň bude menšia a na tretí ešte menšia. Za týždeň už nebude vôbec. A vyhrali ste.

 

 

Toto všetko získate- a ešte viac.

 

 Začnete sa meniť. Budete mať viac sebavedomia, pretože uvidíte, že to funguje. Budete istejší a mať viac sebadisciplíny. A toto Vás začne hnať dopredu. Vtedy si len nezabudnite opakovať Váš zámer, prečo to robíte. A je tiež fajn dopracovať sa až k tomu, aby cvičenie, behanie, alebo akýkoľvek účelový pohyb sa stal Vašou potrebou. Rovnakou potrebou ako sa ísť najesť.

 

Vaše telo i myseľ si na nový pohyb zvykne a po dňoch svalovice a odriekania nabehne na nový režim. Zrazu budete cítiť, že chcete cvičiť a nebudete premýšľať nad tým či sa Vám chce, alebo nie. Začne vznikať potreba a telo si ju bude pýtať. Po cvičení sa vždy budete cítiť plní energie, síl a to je pocit, ktorý sa vám postupne začne prenášať aj do života. Budete silnejší, nielen fyzicky, ale aj psychicky. Začnete inak premýšľať, zmení sa vám povaha, budete priťahovať úplne iných ľudí a situácie.

 

Vaše zdravie sa tiež zlepší a skoro zistíte, že sa už tak nezadýchate, alebo viac unesiete. A to nehovorím o chrbáte. Veľké množstvo všetkých bolestí a ťažkostí s chrbátom súvisí s nedostatkom správneho pohybu. /píšem správneho- pohyb v práci, jednostranný pohyb nie je ten správny.../ Zlepší sa Vám trávenie a vylučovanie, budete mať prirodzene viac energie. Budete mať lepšiu a stabilnejšiu náladu a psychicky budete viac sústrednejší a uzemnenejší. Viac zvládnete.

 

 

Vidíte koľko toho je?

 

A to všetko získate len tým, že si niečo zaumienite a budete sa toho držať. A pôjdete aj keď Vám druhí budú hovoriť že Vám haraší, že prečo to robíš, alebo Vás nebudú podporovať. Ak to zvládnete a prídete do tohto bodu, už nemusíte chodiť na pol hodinové prechádzky, aby ste si vypestovali nový návyk. Už to bude Vašou súčasťou a potrebou. A ciele o schudnutí a veľkých svaloch budú smiešne. Áno budete mať aj svaly a lepšiu postavu- no pravdepodobne Vám už na tom tak záležať nebude. Prestanete byť na to naviazaní. Pretože už budete niekto iný.

 

Upozornenie:

 

Vždy cvičte v priamej úmere k Vášmu zdravotnému stavu. Ak ste boli napríklad operovaní na platničky a máte ešte bolesti, tak necvičte, no môžete si napríklad masírovať chodidlá, alebo /pokiaľ bolesti už prejdú/ si zájsť na veľmi jemnú Breussovu masáž. Tu za Vás pohyb vykoná masér. Vždy cvičte tak ako to sami cítite. Nie je potrebné a ani dôležité zaujímať extrémne fyzické polohy v joge, stáť na hlave či sa dlaňami dotýkať zeme pri predklone.

 

Je však dôležité, aby ste vaše cvičenie, jeho druh, intenzitu, pravidelnosť a štruktúru- prispôsobili Vám. Nepozerajte sa, že ten a tá už cvičia to a to a ja ešte len začínam. Pozerajte sa len na seba a porovnávajte sa len so sebou. Zo začiatku robte pohyby pomalšie a menej opakovaní. Necvičte rýchlo, hneď po jedle, tesne pred spánkom  /okrem Tai Chi a Chi Kung/  Nájdite si na cvičenie svoj čas.

 

Ak Vás niečo bude po cvičení bolieť a bude to bolesť tupá, podobná svalovici, je to v poriadku. Ak to bude bolesť ostrá a pichľavá, spomaľte, robte menej opakovaní, alebo deň-dva necvičte vôbec. Nechoďte za hranice Vášho tela. Čím budete cvičiť viac, hranice sa Vám budú posúvať a zvládnete viac.

 

Tak čo IDETE do TOHO?

 

Tento článok má za účel nasmerovať Vás k cvičeniu. Predstavuje ten prvý stimul, štart do aktivity. Samozrejme okrem toho je dôležitá aj strava, pravidelnosť, postupnosť, pravidelný odpočinok a podobne. Toto však nie je témou tohto článku.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...