Čo nám chce povedať naše telo?

20.07.2015 15:31

Pichli ste sa do chodidla? Máte na chodidle pľuzgiere, otlaky, škrabance, alebo zhrubnutú kožu? Ako nájsť v tom súvislosť? A čo sa za tým skrýva? Ako spoznať túto často krát tajomnú reč nášho tela? Povieme si o tom v tomto článku.

 

Možno ste už počuli o tom, že na chodidlách sú „nejaké“ zóny, ktorých stláčaním môžeme ovplyvňovať vnútorné orgány. Či už ste to počuli, alebo nie, dôležité je to, že tomu tak naozaj je. Tie „nejaké zóny“ sa v skutočnosti nazývajú reflexné plôšky, na ktorých sa nám zobrazujú nielen vnútorné orgány, alebo aj napríklad lymfatický systém, žľazy s vnútorným vylučovaním a rôzne energetické body.

 

Na začiatok si to priblížime.

 

Aby sme tomu lepšie pochopili, môžeme si opäť niečo predstaviť. Pomôže nám, ak si predstavíme ako z našich vnútorných orgánov prúdia neviditeľné nitky do našich oboch chodidiel. Každý orgán v tele má na chodidlách svoje zakončenia a je s touto plochou chodidla prepojený. Anatomicky sa to dokázať nedá, no tejto téme sa venuje už určite viac ako tisíc rokov tradičná čínska medicína a zaoberá sa ňou taktiež akupresúra a akupunktúra. Podstatou teda je, že vždy keď si stlačíme určité miesto na chodidle, nepriamo ovplyvňujeme niektorý orgán v tele.

 

Čo sa deje pri stlačení?

 

Pri stlačení reflexnej zóny na chodidle je z danej oblasti vysielaný slabý elektrický impulz, ktorý príde k orgánu s ktorým je zóna na chodidle spojená. Následkom toho sa napríklad v pečeni začnú procesy, pomáhajúce k čisteniu, zrýchleniu funkcie orgánu a výraznej detoxikácii. My to pociťujeme v prvom rade ako príjemný uvoľňujúci pocit, teplo, mravenčenie, alebo slabšiu, či silnejšiu bolesť. Všeobecne platí- čím väčšia bolesť, tým viac daný orgán potrebuje pomoc, alebo je viac zaťažený.

 

 

Poďme ale ďalej.  Aké sú súvislosti v praxi?

 

 

Keď sa napríklad pichneme do chodila, vždy to symbolizuje proces uvoľnenia prebytočnej energie, alebo stimuláciu. Viem, že tomu asi nerozumiete, tak to vysvetlím. Napríklad v pečeni máte už dlhší čas viac naakumulovanej energie. Mohla tam prísť z dôvodu hnevu, stresu, prepracovanosti. Mohla tam však vzniknúť aj následkom konzumácie ťažkých jedál. Jednoducho sa tam energia kopí. A ako sme si ukázali v článku o jazvách na príklade s priehradou – tam, kde je energie prebytok, vzniká napätie.

 

Keď sa pichnete, napríklad pri bosej chôdze po lúke do plôšky pečene /nachádza sa iba na pravom chodidle/, čo sa stane? Pichnutím do plôšky sa energia v orgáne uvoľní. Pretlak, ktorý v samotnej pečeni bol, sa môže viac, či menej uvoľniť práve tým, že sa pichnete do reflexnej plôšky pečene na chodidle. Alebo na druhej strane- vaša pečeň potrebovala stimuláciu, pretože jej energia chýbala.

 

Jednoduché, však? Taktiež ak máte napríklad zhrubnutú kožu pod malíčkom, symbolizuje to často preťaženie podpažných lymfatických uzlín. Ak sa pichnete do stredu chodidla, ide o Vaše obličky. Ak si vykĺbite palec, alebo s ním zakopnete, hovorí ku Vám krčná chrbtica. Ak sa jedná o zakopnutý malíček, môže to signalizovať močový mechúr. Alebo nakoniec ak sa Vám vytvorí zhrubnutá koža na chodidle pod palcovým kĺbom, s najväčšou pravdepodobnosťou ku Vám prehovára žalúdok.

 

 

Takýchto súvislostí je na našom tele mnoho. Ukážeme si ďalšie.

 

  • Ak Vás bolí pravá strana tela /niečo na pravej strane/ symbolizuje to našu mužskú časť. Teda rozhodovanie, myseľ, vonkajší svet, smerovanie, koncentráciu.

 

  • Ak je niečo na ľavej strane- to je zase spojené s ženskou časťou v nás. Teda cítenie, intuícia, vnútorný svet, vzťahy. Samozrejme aj vzťah k sebe.

 

  • Nohy zase určujú smer, ktorým sa v živote vydávame. Nohami kráčame. Ruky sú o našich činoch.

 

 

Ak nás bolí napríklad oko, môžeme to zhodnotiť aj takto:

 

  • Ak je to pravé oko: Čo v mojom živote nechcem vidieť z pohľadu rozumu, logiky, konania? Čo mi chýba? Na čo ma toto oko v mojej mužskej časti upozorňuje? Nechcem vidieť kam v živote idem? Vidím kam v živote idem?

 

  • Ak je to ľavé oko: Čo v mojom živote nechcem vidieť v súvislosti s láskou, citmi a mojou ženskou časťou? Vidím, čo som urobil sebe, alebo druhým? Chcem to vidieť? Kde v sebe potrebujem vidieť viac lásky? Otázok môže byť mnoho...

 

  • Palec na ruke, či nohe má tiež súvis s otcom.
  • Malíček na ruke, či nohe zase s mamou.

 

Aj keď sa to nezdá, všetko v našom živote má nejaké súvislosti. Všetko so všetkým súvisí a v konečnom dôsledku sa to deje len na základe našich myšlienok. A vždy pre naše dobro...

 

Stalo sa Vám niečo na prstoch nohy, alebo ruky? Porezali ste sa do prsta, alebo vás bolí? Čo to znamená v reči nášho tela?

 

Prsty na ruke- je jedno, či pravá, alebo ľavá ruka

  • palec- pľúca
  • ukazovák- hrubé črevo
  • prostredník- obal srdca
  • prstenník- trojitý ohrievač
  • malíček- tenké črevo a srdce

 

 

Prsty na nohe- je jedno, či pravá, alebo ľavá noha

  • palec- prvý prst – pečeň, slezina
  • druhý prst- žalúdok
  • tretí prst- neuvádza sa
  • štvrtý prst- žlčník
  • malíček- piaty prst- močový mechúr

 

Čo to znamená?

 

Napríklad ak sa vám vytvorí zmena na koži v oblasti palca ruky, znamená to, že Vám Vaše pľúca niečo chcú povedať. Ak napríklad fajčíte, môže to signalizovať budúce problémy s dýchaním, alebo nižšou kapacitou pľúc.

 

Ak ste sa porezali do ukazováka na ruke, Vaše hrubé črevo môže byť zanesené, alebo potrebuje prečistiť.

 

Je mnoho súvislostí, ktoré ak si len začneme všímať, môžeme mnoho získať. Rôzne choroby v našom tele nevznikajú ihneď. Vždy je to postupný proces, ktorému predchádzajú aj takéto malé upozornenia organizmu.

 

Mapa reflexných zón.

 

Mapa, ktorú vám ponúkam je unikátna. Vyhotovili ju manželia Patakyoví, ktorí sa reflexnou diagnostikou zaoberajú už niekoľko desaťročí a sú majstri vo svojom obore. Osobne som sa reflexnú masáž chodidiel učil od nich.

 

>>> PREJSŤ NA VAŠU MAPU REFLEXNÝCH ZÓN.

 

Ako pracovať s mapou?

 

Otvoríte si odkaz uvedený vyššie a uvidíte mapu chodidiel. V hornej časti otvorenej stránky je lišta, na ktorú keď kliknete, zobrazia sa Vám orgány, ktoré môžete na mape nájsť. Ak napríklad chcete nájsť, kde sa nachádza reflexná zóna pečene /po česky játra/, nájdete si ju v ponuke a kliknete na játra. Na mape sa vám zobrazí červenou blikajúcou farbou. Podľa tohto si môžete v domácich podmienkach pozerať čo vám Vaše chodidlá a celé telo chce povedať.

 

Prajem Vám nech tieto nové vedomosti využijete vo Vašej každodennosti a slúžia k Vášmu zdraviu.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...