Čo je najdôležitejšie robiť ráno?

04.02.2016 21:38

Stalo sa Vám už toto?

Prebudíte sa a hneď vhupnete do rána. Zapnete rádio, idete si umyť zuby a urobíte si kávu. Zrazu v rádiu niečo počujete a chytí Vás to. Začnete nad tým premýšľať s pocitom- „ako sa to mohlo stať...“ , alebo „tak toto je už vrchol“... Potom Vám niekto niečo povie, a nemusí to byť príjemné. To Vás môže nahnevať. Ako tak ide ráno, máte pocit, že ste vstali ľavou nohou. Celý ste rozhádzaní. Už to neurobí ani druhá káva a tak idete v tomto stave do práce. Tam sa vám celé doobedie krútia hlavou myšlienky na to, čo bolo ráno doma a neviete sa ich zbaviť. Do toho si ešte pamätáte ten podlízavý refrén piesne z raňajšieho rádia, ktorý sa Vám stále a stále vynára v hlave. Máte toho dosť, no neviete ako to vypnúť... Siahate po čokoláde...

 

Asi sa vám to už stalo, myslím si, že každý to viac-menej poznáme. Je to častá skúsenosť. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že o nič nejde- v skutočnosti ide o veľa.

 

Čo si v tomto článku si ukážeme?

  • čo je najdôležitejšie robiť ráno a prečo,
  • ako predchádzať týmto negatívnym stavom,
  • a ako sa trvale naladiť na pozitívnejšiu vlnu.

 

Keď dočítate tento článok, budete vedieť jednoduché, no účinné pravidlo, ktoré Vám môže vniesť veľa pokoja do vášho života.

 

Pripravení? OK- poďme na to.

 

Ráno je myseľ najčistejšia.

 

Oddýchnutá a po spánku prázdnejšia, než počas dňa. Keď máme prázdnu-ľahšiu myseľ /oslobodenú od všetkého smetia/, potom do nej môžeme uložiť viac pozitívnejších vecí a tie sa budú zrkadliť v našom živote. Keď máme myseľ plnú smetí, budú sa odrážať aj v našom živote. A to tak, že si ich budeme stále priťahovať. Preto je dobré začať hneď ráno a vedome sa vyladiť na to, čo naozaj chceme a nie na to, čo nechceme.

 

Čo sú „smeti“ v mysli?

 

Z kuchyne ich vyhadzujeme do odpadkového koša, ktorý potom vynesieme do kontajnera. Ako by ste sa však cítili, kebyže všetky smeti, ktoré sa u Vás v domácnosti vyprodukujú, by sa vysýpali doprostred vašej obývačky? Asi by sa vám to nepáčilo. Nikomu nie. No v skutočnosti veľmi mnoho ľudí žije s takouto skládkou smetí v ich hlave a nielen, že smeti nevynášajú, ale robia všetko preto, aby si tam pridávali nové. Určite je dobré naučiť sa vynášať smeti z hlavy. To súhlasím. No je ešte lepšie naučiť sa a zmeniť svoje správanie tak, aby sme smetie do hlavy už nedávali. Aby sme ju mali čistú. A to je najdôležitejšou pointou tohto článku.

 

 

Čo nám vkladá smetie do hlavy?

 

Na prvom mieste sú to médiá. TV. Hlavne správy, reklamy, upútavky filmov, pozeranie na TV len preto, aby sme si „skrátili čas“. Bulvár, noviny ako Nový čas, Plus 7 dní. Bezbrehé blúdenie internetom, počítačové hry, klebetenie po telefóne, ohováranie a riešenie života druhého človeka, zaujímanie sa o všetko a všetkých len nie o seba, hodnotenie druhých, slepá viera v autority, horory, porno, politika, voľby a predvolebné kampane, manipulačné bilbordy, nákupné centrá, nakupovanie z rozmaru. Taktiež aj pocit, že všetko je ťažké a hlavne ja som ten chudáčik, pocit, že ma nikto nemá rád, že som na všetko sám. Strach, obavy, pochybnosti, stres, prílišná starostlivosť, uletenosť, nezodpovednosť...

 

Dôležitý je náš pocit.

 

Dá sa povedať, že všetko pri čom sa cítime nedobre, pri čom nemáme dobrý pocit a cítime, že by sme mohli náš čas venovať niečomu užitočnejšiemu, nám viac, alebo menej zanáša myseľ smetím. Keď niečo robíme proti sebe. Vieme, že by sme to už nemali robiť, pretože nám to nič zmysluplné neprináša a robíme to. Napríklad hráme počítačové hry do zblbnutia a na stole nás už týždeň čaká diplomová práca.

 

Na druhej strane situácie pri ktorých sa cítime dobre, máme pri nich v našom tele, bruchu a v srdci pocit, že sú pre nás, cítime pri nich teplo, nadšenie, radosť - tie nám dávajú energiu a podporu. No sú aj veci, do ktorých sa musíme “nútiť“, pretože vieme, že sme ich zanedbali a cítime, že by vedeli obohatiť náš život – napríklad cvičenie, učenie sa nejakej látky, cudzieho jazyka, štúdium na škole a pod. Tu sa nám spočiatku môže zdať cesta ťažká, no ak ju prekonáme, pocit radosti a ľahkosti sa dostaví aj z týchto vecí. A zase nás budú podporovať a vďaka nim budeme rásť.

 

 

Čo je najdôležitejšie robiť ráno?

 

Aj keď Vás pri odpovedi na túto otázku asi napadlo mnoho vecí, ktoré nesúvisia s týmto článkom, pointa je inde.

RÁNO JE NAJDÔLEŽITEJŠIE UVEDOMOVAŤ SI, ČOMU VENUJEME SVOJU POZORNOSŤ.

Samozrejme toto sa netýka len rána, ale celého dňa. No ráno to môžeme oveľa ľahšie korigovať a pracovať s tým.

 

 

Chcete príklady?

 

OK. Napríklad ráno keď vstanete, si hneď pustíte rádio a tam hrá nejaká vaša obľúbená pieseň. Je v slovenčine, a jej refrén je poriadne ľahko zapamätateľný. Čo sa stane? Vaša myseľ si pieseň rýchlo „uloží“ a zapamätá. Oveľa rýchlejšie ako keby ste rovnakú skladbu počúvali počas dňa. Tým pádom ju budete vo svojej hlave počúvať stále a dokola sa Vám bude opakovať. Už sa Vám to stalo? Počúvali ste len tak ráno rádio a nejaká pieseň z neho Vám utkvela v pamäti tak, že ste si ju nevedeli z hlavy vyhodiť aj pol dňa?

 

 

Čo je na tom zlé? Kde je pointa?

 

Možno sa pýtate tieto otázky... Zlé na tom nie je nič, no ani dobré nie. Určite Vám to nič neprinesie, nijako to neobohatí Váš život. Sú to iba prázdne informácie, ktoré zaberajú miesto na Vašom harddisku. V počítači sa to dá zmazať, no ako to vymažeme z hlavy?

 

Pointa je v tom, že týmto venujeme pozornosť balastu, ktorý si potom budeme aj priťahovať. Naozaj balastu, pretože aj keď je pieseň pekná a páči sa nám, nedáva nám do nášho života nič. Možno budete poznať celý text naspamäť a na chvíľu zjavne zabudnete na to, čo Vás prípadne bolí, trápi a pod. No je to iba náplasť, v skutočnosti sa tým nič nerieši.

 

Čo ráno naozaj nerobiť?

 

Úplne najhoršie je ráno pustiť si správy z telky a rádia. Alebo ísť na internet a čítať si čo je nového vo svete. Alebo sa pohádať s niekým v rodine, či v telefóne. To sú tie najväčšie smeti, ktoré nám do ešte čistej hlavy prídu. A čo budú takéto smeti v našej hlave robiť? Rozkladať sa, zaberať tam miesto a čo je najhoršie, priťahovať si smetí ešte viac.

 

 

Preto je dobré venovať /hlavne/ ráno pozornosť IBA tomu, čo nám naozaj prinesie to, čo potrebujeme. Čo nám pomáha rásť, čo prináša život do nášho života, čo nás obohacuje a podporuje, povznáša.

Pri čom sa skrátka cítime dobre v srdci, že to tak cítime a v hlave, pretože aj náš rozum nám hovorí, že je to pre nás dobré. Mali by sme mať pri tom dobrý a naplňujúci pocit.

 

Ako na to?

 

Tak, že si budeme uvedomovať na čo sa zameriavame.

 

 

Ukážeme si pár príkladov z praxe:

 

Napríklad- potrebujete mať viac času na seba.

 

Ráno vstaňte a len tak seďte. Ak máte doma a v práci hluk a potrebujete ticho, toto Vám pomôže. Dýchajte a seďte. Nerobte nič. Tým sa posilníte oveľa viac akoby ste robili niečo, čo nechcete. Už to, že budete len dýchať, spôsobí to, že sa zameriate prirodzene na svoje telo, začnete si ho uvedomovať. Energia v našom tele nasleduje náš dych a dychom privádzame vedomie do nášho tela. Takže ak budete len chvíľu ticho sedieť a uvedomovať si ako dýchate, urobíte pre seba naozaj veľa.

 

Ďalší príklad: chcete riešiť peniaze. Radi by ste ich mali viac.

 

Ráno vstaňte a po hygiene si len tak sadnite na gauč, urobte si dobrý čaj a 15.minút si čítajte nejakú knihu o peniazoch. O tom ako ich k sebe pritiahnuť. Ako si svoju myseľ nastaviť na hojnosť. Alebo si pustite nejaké audio o tom ako získavať peniaze. Nejakú nahrávku na You tube, či prednášku týkajúcu sa Vašej témy.

 

Chcete sa naučiť angličtinu?

 

Vždy ráno 15.minút predtým ako pôjdete do práce počúvajte anglickú výslovnosť a čítajte si anglický text. Nahrajte si do mobilu, či MP3 prehrávača anglické nahrávky a počúvajte ich cestou do práce. Je to oveľa lepšie ako počúvať rádio v autobuse, či pesničky v prehrávači.

 

Tento postup môžete aplikovať na všetko, čo chcete zmeniť, vyliečiť, dosiahnuť.

 

Teraz si spomeňte na ten refrén piesne o ktorom som písal na začiatku. Už neviete, ktorý? No predsa ten ktorý sa Vám v hlave od rána opakuje a vy ho odtiaľ neviete dostať. Čo je lepšie? Čomu je lepšie venovať pozornosť hneď ráno? Pustením si rádia a počúvaním pesničiek, alebo uvedomelým dýchaním, čítaním ako pritiahnuť viac peňazí, či naučiť sa angličtinu?

 

 

Samozrejme pustiť si občas ráno rádio Váš život nepoloží, no veľké veci sa skladajú z malých, zdanlivo nepodstatných vecí. Ak sa tieto malé “nepodstatné veci“ spoja, vzniknú veľké podstatné.

A to už má svoju cenu a váhu.

 

 

Odkiaľ začať?

 

Mnoho ľudí si toto uvedomuje, no nevedia odkiaľ začať. Ťažšie sa začína počas dňa, pretože prídete z práce a ste často ohučaní od iných ľudí, šéfa, pracovných vecí a doma Vás čakajú deti, rodina. Ste radi, že máte čas vyložiť si nohy a dať si niečo jesť.

 

Preto je dobré aplikovať a začínať tieto veci robiť ráno. Využite čistý stav vašej mysle.

 

Ak to však nezmeníme, budeme to mať takto stále. A stále sa to bude točiť dokola. Len si potrebujeme určiť priority, čomu sa budeme venovať viac a čomu menej. Alebo ak sa to naozaj nedá, obetujte trochu svojho spánku a vstaňte o hodinu, či pol hodinu skôr a venujte sa sebe.

 

Takže začať treba od seba a najlepšie nasledujúce ráno.

 

 

Najdôležitejšia vec ráno je naozaj uvedomiť si, čomu venujeme svoju pozornosť. Od toho sa odvíja ako sa cítim, od toho ako sa cítite sa odvíja, čo ku Vám prichádza a od toho, čo ku Vám prichádza sa odvíja to, čo dosahujete a aké máme výsledky.

 

Podľa mňa by sme mali hlavne ráno a aj počas dňa pracovať najviac s vlastnými informáciami, so svojimi myšlienkami. Nepotrebujeme vedieť čo sa kde stalo a kde koľko napadlo snehu, či kto s kým spal.

Toto sú tie „smeti“ o ktorých som písal.

 

 

Tvoríme si vlastnú realitu.

 

  • Spýtajte sa bezdomovca na čo celý deň myslí a budete vidieť, že na ulici skrátka musí byť...
  • Spýtajte sa úspešného podnikateľa, na čo celý deň myslí a uvidíte, že úspešným skrátka musí byť.
  • Spýtajte sa chorého človeka, ktorý je stále chorý na čo celý deň myslí a uvidíte, že skrátka chorý musí byť...

 

 

Možno sa Vám zdá, že o tomto som už písal, no považujem to za maximálne dôležité. Možno Vám pomôže ako to mám ráno ja. Samozrejme nie je to striktné, no tak na 80% to reálne takto mám.

 

 

Zaujíma Vás ako to mám ráno ja?

 

Ráno vstanem a zapnem notebook. Pozriem si emaily, ktoré prišli, no neodpovedám na ne. Len si pozriem. Ak je niečo súrne, čo nemôže počkať, odpoviem, no nestáva sa to často. Na emaily neklikám a nečítam ich, pretože by som sa už napájal na niečo, čo by nebolo o mne. Nechcem čítať hneď ráno niečo o druhom človeku. Emaily, na ktoré je treba odpovedať si označím. Zatváram poštu a idem do kúpeľky na záchod a do sprchy. Sprchu si dávam ráno vždy. Vyjdem zo sprchy a urobím si čaj.

 

Keď ho mám hotový, sadnem si k nemu a pustím si nejakú príjemnú hudbu, takmer vždy buď bez slov, alebo s minimom slov v angličtine. Ráno vždy meditujem, vedome dýcham, a riešim si to, čo potrebujem. Robím napríklad aj techniku, ktorú som vám opísal v tomto článku. Takto som aj pol hodinu, koľko potrebujem a koľko mám času. Popri tom pijem čaj. Keď cítim, že som pripravený vkročiť vedome do nového dňa, idem cvičiť, čo mi zaberie tak pol hodinu až hodinu. Nasledovne vybavujem poštu a až keď cítim hlad, idem si variť kašu.

 

Potom sa už bežne zapájam do dňa, no aj tak k sebe nepúšťam informácie, ktoré nepotrebujem. Telku nepozerám, rádio nepočúvam a vždy sa ku mne dostanú informácie, ktoré potrebujem.

 

No to je pekné, ale ja nemám toľko času...

 

OK, veď niekedy ani ja nie. V tomto prípade si vždy ráno urobím základnú meditáciu a ak ma čakajú masáže, najem sa aj keď veľmi hladný nie som. Robím však maximum preto, aby som venoval pozornosť hlavne svojim veciam, sebe a tomu, čo potrebujem. Ak si stále myslíte, že sa to nedá a že nemáte čas, prečítajte si ešte raz celý článok o cvičení, tam to opisujem.

 

Len my to tvoríme...

 

Len my si určujeme na čo čas máme a na čo nie. Vždy si ho môžeme aspoň trošku nájsť a vždy je to len naša výhovorka že ho nemáme. Pretože máme naozaj dostatok času na všetko, čo potrebujeme. Len mnoho času venujeme nepodstatným, či menej podstatným veciam. A tu je vhodné rozhodnúť sa venovať prioritám a rozlišovať, čo mi naozaj pomáha rásť a čo naopak nie.

 

 

Mojím zámerom je, aby v Užívateľskej sekcii boli články čo najpraktickejšie, ktoré môžete s ľahkosťou hneď zapojiť do života. Téma v tomto článku je najdôležitejšia zo všetkých a odvíja sa od nej všetko v našom živote. To, čomu venujeme pozornosť v našom živote- TO RASTIE.

 

 

Ak sú to negatívne veci a sťažovanie sa, priťahujeme si toho ešte viac. Ak naopak pozitívne veci, ktoré nás oduševňujú a podporujú, náš život sa začne podľa toho utvárať. Začneme byť pokojnejší, stabilnejší a vyrovnanejší.

 

Zrazu zistíte, že ten kúsok času, ktorý ste obetovali pre seba ráno sa Vám začína vracať. Viete si zrazu lepšie usporiadať čas a máte ho tak viac pre rodinu, deti, manžela, manželku. Tých pár raňajších minút so sebou sa vám vrátilo v mnohom. Pretože ste sa rozhodli a začali konať v svoj prospech.

 

Podľa mňa sa to vyplatí, čo poviete?

 

P.S. - dajte mi na môj email vedieť, ako to máte ráno vy. Aké máte „rituály“ a ako svoje dni začínate. Teším sa na podnety.

 

P.P.S- v budúcom článku si ukážeme jednu techniku ako môžete nechcene a stále sa opakujúce slová v mysli napríklad refrén piesne z raňajšieho rádia/, nahradiť niečím užitočnejším.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...