Celulitída- ako na ňu? 2.časť

10.05.2015 17:42

Prvú časť tohto článku nájdete tu.

 

Krémy, tabletky, škoricové zábaly...

 

Krém môže podľa jeho kvality pôsobiť na podkožné tkanivo a rozpúšťať tukové bunky. Každý výrobca napíše, že to tak funguje... Môže, isto, ale žiadny krém nikdy celulitídu nevylieči- ani tabletka. Ak by aj krém rozpustil tukové bunky, neodvedie takto vzniknutú hmotu do lymfatických ciest a neusmerní lymfu. Toto sa deje cielene najmä pri lymfatickej masáži, alebo menej cielene pri pohybovej aktivite a automasáži. Škoricové zábaly sú populárne pre ich tepelný efekt. Ide tu opäť o to isté. Rozohriať tkanivo a uvoľniť. Ak sa to aj podarí, tak čo ďalej? Čo s tým? Všetko, čo sa uvoľnilo sa potrebuje odplaviť... Videl som i prístrojové „ rozbíjanie“ tukových buniek v jednom salóne. Je to naozaj jedna z možností, ktoré môžu mať svoj efekt. No vždy po takomto zákroku by mala nasledovať manuálna lymfodrenáž. Na odplavenie a usmernenie metabolitov, lymfy do lymfatických uzlín.

 

Celulitída, Peter Gašparík, Trenčín, MasážeČo podľa mňa pomáha.

 

Správna výživa- Veľa zeleniny a ovocia. V zime sušené ovocie a naparenú zeleninu. Ak jete mäso, tak najmä domáce kurčatá, alebo akúkoľvek domácu hydinu. Vyhýbajte sa červenému mäsu. Výborné sú ryby- i keď nechutia každému... Menej živočíšnych bielkovín. Doplniť si rastlinné bielkoviny ako tofu, morské riasy- /Nori, Wakame/. Sladkovodné riasy- /Spirulina, Chlorella/, semiačka aj mleté- sezam,ľan, slnečnica. Výborné raňajky sú celozrnné kaše z vločiek varených vo vode. Niet lepších raňajok!

 

Pitný režim-  Určite čistú vodu ak máte možnosť z lesného prameňa. Ak nie, tak aj z vodovodu a viac ako ste zvyknutí. Množstvo vypitej vody závisí od telesnej aktivity, športovania, ročného obdobia a pod. Vynikajúce sú zeleninové šťavy. Ak máte doma odšťavovač- dajte mu zabrať.

 

Pohyb- Každá pohybová činnosť spotrebováva energiu získanú z potravy a znižuje sa tým možnosť premeny energie z potravy na tuky. V tomto prípade je vhodný beh, bicyklovanie, power joga, plávanie, korčuľovanie, skákanie cez švihadlo. Pokiaľ je štádium celulitídy väčšie, doporučuje sa cvičenie v návlekoch, kompresných nohaviciach, alebo bandážovanie.

 

Saunovanie- Po prvom vstupe do sauny sa odporúča osprchovať vlažnou a až potom studenou vodou. Je dobré si chvíľu oddýchnuť, doplniť tekutiny a opäť ísť do sauny. Na celulitídu má saunovanie pozitívny vplyv, pretože dochádza vplyvom teplôt k rozvoľneniu sfibrotizovanej lymfy. Na záver je vždy dobrá studená sprcha. Po procedúre si môžete vziať suchý froté uterák a prechádzať si ním od koncov prstov až ku stehnám. Tým sa cirkulácia lymfy zvýši. Pri akýchkoľvek lymfatických problémoch ako je napr. opúchanie nôh, je potrebné masírovať si nohy od prstov k panve- nie naopak. Ak aj začnete od stehien, pohyb musí vždy smerovať k panve.

 

Moja rada na záver.

 

Ak chcete účinnejšie zredukovať celulitídu, najprv odstráňte čo najviac faktorov ovplyvňujúcich jej vznik. Zmeňte aspoň čiastočne stravu a čo najviac vylúčte tukotvorné a tukové potraviny- /tučné tvrdé syry, tavené syry- bambino, karička, majonézy, vyprážané jedlá, bravčové a hovädzie mäso, vajíčka, mlieko/ Začnite vykonávať aktívnejšie účelový pohyb- /nestačí, že máte v práci pohybu dosť...- pretože toto často nie je účelový, ale jednostranný pohyb/ teda cvičenie, jogu, behajte. Zapojte saunovanie. Po kúpeli sa utrite dosucha a uterákom, alebo rukami si masírujte problémové oblasti smerom do rozkroku. Veľa pite. Na problematické miesta zaiahnuté celulitídou si obliekajte teplejšie oblečenie. Ak používate hormonálnu antikoncepciu vysaďte ju nadobro... Ak máte nejaký krém proti celulitíde, používajte ho, no žiadny krém to za Vás neurobí. Redukcia celulitídy je žiaľ často celoživotnou záležitosťou a vyžaduje pravidelné ošetrovanie postihnutých oblastí a správne preventívne postupy.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...