Celulitída- Ako na ňu?- 1.časť

27.10.2013 17:55

Už dlhšie som sa k tejto téme chcel na stránke vyjadriť, pretože ako masér sa v mojej práci s touto témou stretávam. Vždy dostávam otázky ako na ňu, čo zaberá a podobne. Pokúsim sa zhrnúť všetko to, čo viem a ostatné už nechám na Vás.

 

V každom tele sa vytvárajú tukové bunky. Tuk slúži termostaticky, čiže pomáha regulovať telesnú teplotu. No hlavne je zdrojom energie v obdobiach, kedy jej málo málo- napríklad z potravy. Zapotíte sa, športujete a telo si vydanú energiu zoberie z tuku. Preto je šport populárny, pretože okrem iného- pomáha chudnúť, čo ocenia hlavne ženy. Tuk je v našej téme veľmi dôležitý, pretože sa priamo podieľa na procese celulitídy. No tuk nechajme chvíľu tak a prejdime k lymfatickému systému...

 

Lymfatický systém...

 

Je rozložený po celom tele. Začína sa naslepo tenučkými vlásočnicami rozvetvenými v podkoží. Od týchto vlásočníc sa dostávame k lymfatickým cievam pomerne hrubším, ktoré na rozdiel od tenších už majú malé chlopne a tak dokážu posúvať lymfu až k lymfatickým uzlinám. Tu sa lymfa čistí a zneškodňujú sa patogénne látky, ťažké kovy, stopy liekov a podobne. V podkľúčkových jamkách /pod kľúčnymi kosťami/ sa lymfa opäť vlieva do krvného obehu. Lymfa je číra tekutina obsahujúca odpad, ktorý vylučujú bunky do medzibunkového priestoru. Niečo je odvedené krvou, no väčšie molekuly, bielkoviny a podobne sa odvádzajú lymfou. Ak by sme nemali lymfatický systém, opuchli by nám nohy, ruky. Napríklad ak dlho cestujete a sedíte niekoľko hodín v autobuse bez možnosti pohybu- napuchnú Vám nohy. Odpuchnú ak sa začnete hýbať...

 

Ako vzniká celulitída?

 

Tukové bunky sú vytláčané do podkožia, kde sa usádzajú a tlačia na lymfatické cievy uložené v podkoží. Tým ich stiahnu, zmrštia a lymfa nimi pretekajúca je spomalená. Začína sa v cievach hromadiť. Taktiež sa zhoršuje odvod nielen metabolitov, ale aj bielkovín. Tie sa v podkoží hromadia a začínajú tvrdnúť. Fibrotizovať. V podkoží tak vznikajú nevzhľadné hrbolčeky už známej pomarančovej kôry. Hlavnou príčinou vzniku celulitídy je zastavenie a nahromadenie lymfatickej tekutiny v podkoží vplyvom stlačenia tukových buniek a stvrdnutie bielkovinovej zložky na tuhý fibrín. Samozrejme okrem tejto hlavnej príčiny existujú aj vedľajšie, ktoré uvediem tiež.

 

Celulitída, ženská pokožka, Gašparík Peter, Masáže

 

Prečo muži nemajú celulitídu?

 

Rozdiel je v kolagénových vláknach. Kolagén tvorí časť kože, ktorá obsahuje mazové, potné žľazy, cievy a nervy. Kolagén umožňuje pokožke byť pružnou, elastickou a udržuje jej prirodzené napätie. Je to najpevnejšia bielkovina v prírode. Vplyvom starnutia stráca elastickosť a pokožka je zošúverená, ochabnutá, vytvárajú sa na nej napríklad škvrny. Kolagénové vlákna tvoriace túto časť kože sú u žien položené zvislo, zatiaľ čo u mužov vytvárajú nepreniknuteľnú mriežku. Viď obrázky. U žien sa tukové bunky dostávajú až do podkožia - kolagénovými vláknami prechádzajú. No u mužov cez mriežku kolagénových vlákien tukové bunky neprechádzajú.

 

Ďaľšie faktory podporujúce vznik celulitídy.

  • Genetické dispozície
  • Štruktúra ženskej pokožky
  • Blokáda lymfatických a žilových ciev
  • Fibrotizovanie bielkovín v poškodenej časti kože
  • Hormonálna antikoncepcia- /zvýšená tvorba hormónov/ a tým zablokovanie tvorby nového vajíčka / telo je neustále akoby v stave tehotnosti, čo spôsobuje zvýšenie tvorby nových tukových buniek a najmä po puberte ich enormné zväčšenie/
  • Fajčenie- spôsobuje zúženie ciev- aj lymfatických..
  • Životný štýl- málo účelového pohybu /cvičenie, plávanie, beh, chôdza, joga, pilates a pod/
  • Zvýšená konzumácia tukových a tukotvorných potravín
  • Minisukne a tangá. Pokožka na týchto miestach nie je dostatočne chránená oblečením, čo spôsobuje zväčšenie tukovej vrstvy.

 

Ako liečiť celulitídu?

 

Možností na liečbu celulitídy je viacero. Ak si nájdete na Googli túto tému, objavia sa hneď množstvá odpovedí. Pred písaním tohto článku som si prezrel niektoré takéto liečenia aj ja a rád by som napísal svoj názor. Nech už si hovorí a píše ktokoľvek a čokoľvek- rešpektujem jeho názor. No viem, že najúčinnejšia forma liečby a odbúravania celulitídy je anticelulitídna masáž v kombinácii s lymfodrenážnami hmatmi.  Akýkoľvek krém, alebo škoricový zábal, nemôže urobiť manuálnu prácu rozvoľnenia tukových buniek... A už určite nie usmernenie lymfy a tukových buniek do lymfatických uzlín. Samozrejme, ani každodenná lymfatická masáž Vám nepomôže ak v tomto programe bude chýbať vaša aktívna účasť. Teda zmena jedálnička, kvalitný pitný režim, pohybová aktivita a podobne.