Celozrnné pečivo- je naozaj celozrnné?

10.05.2015 19:25

Dnes už často môžeme počuť o celozrnných výrobkoch, celozrnnom pečive, rožkoch, chlebe. Väčšina ľudí snažiacich sa zdravo stravovať sa na tieto pojmy odvoláva. Veľmi používané sú aj v ženských časopisoch, kde sa predkladá diéta, alebo akýkoľvek spôsob chudnutia. Rozšírené sú rozličné fitness bagety. No je celozrnné pečivo naozaj celozrnné? Čítajte - dozviete sa viac.

 

V minulosti som niekoľko rokov pracoval v pekárni, takže sa k tejto téme viem vhodne vyjadriť. S istotou Vám môžem napísať, že na našom trhu nie je v skutočnosti žiadne celozrnné pečivo. To sa týka rohlíkov, bagiet, kaiseriek a podobne. Skutočne celozrnný slovenský chlieb na našom trhu je iba jeden- Slatinský celozrnný chlieb. Predáva sa zabalený a krájaný. Žiadne iné chleby, ktoré dostanete kúpiť nie sú celozrnné. Reťazec Billa ešte predáva nemecký chlieb- krájaný a ten je celozrnný tiež.

 

Prečo je potom pečivo tmavé?

 

Pri miesení cesta sa doň pridáva slad, ktorý je tmavý. Pečivo má tak sladšiu chuť a je tmavšie. Celkovo vzniká dojem celozrnného výrobku, no je to iba klam. V realite je pečivo vyrobené z klasickej bielej múky a je iba prifarbené tmavým sladom. Táto informácia sa týka aj chleba. V Kauflande a Tescu napr. vidno malý tmavý chlieb. Je tmavý, až čierny. Budi tak dojem celozrnného. Nedajte sa však nachytať....

 

Celozrnný, alebo viaczrnný?

 

Celozrnné...

je iba to pečivo /rohlíky, chlieb/, ktoré obsahuje 70% a viac celozrnnej múky. Túto podmienku na našom trhu spĺňa iba už vyššie spomenutý Slatinský chlieb. Mimochodom na obale toho chlebíka je táto informácia uvedená... S celozrnným cestom sa pracuje podstatne inak ako s cestom z bielej múky. Má inú dobu kysnutia, pečivo a chlieb z celozrnnej múky sa pri „váľaní“ a priamo v peci správajú inak, než z bielej múky. Celozrnná múka je i drahšia ako biela. Zákazník, ktorý je naučený na nadýchané, nafúknuté pečivo si môže na „ťažké a tuhé“ celozrnné rožky a chleby, nie veľmi zvyknúť... Preto sa viacerým pekárňam oplatí radšej piecť viaczrnné pečivo, pretože celozrnnú múku buď neobsahuje, alebo keď tak veľmi málo. Ak Vám niekto povie, že sa stravuje zdravo a na raňajky mal celozrnný rožok-  dajte mu prečítať tento článok.

 

Celozrnné pečivo, Cesta k sebe, gašparík,

Mylná domnienka je aj tá, že celozrnné pečivo, alebo chlieb - má byť tmavé. V skutočnosti celozrnná múka vôbec nie je čierna, ani tmavá. Sám doma pečiem chlieb s veľkým podielom celozrnnej múky a vôbec nie je čierny. Celozrnný výrobok inak vonia, je ťažší, hutnejší, no čierny nie je vôbec. Z celozrnného chleba si dáte krajec a cítite, že ste niečo zjedli. Boli časy, keď som zjedol aj polovicu bieleho chleba a za chvíľu som bol hladný...

 

Viaczrnné.

Tento pojem je často uvádzaný u chleba a pečiva. Realita je taká, že do klasickej bielej múky sa pri miesení pridáva zmes semiačok a jadierok. Tie môžete nájsť buď priamo vo vnútri výrobku, alebo na povrchu. Často sa na povrch prisýpajú aj ovsené vločky. Takéto pečivo je iba viaczrnné, vôbec nie celozrnné. Jestvujú rôzne balené viaczrnné zmesi, ktoré sa do cesta pridávajú.

 

Aký je rozdiel medzi celozrnnou a bielou múkou?

 

V krátkosti napíšem, že nesmierny. Celozrnná múka vzniká pomletím celého zrna. Teda obalu zrna- otruby a klíčku zrna. Práve tieto dve položky obsahujú mnoho cenných látok, vitamínov, minerálov a vlákniny- tak vhodnej v dnešnej dobe pre človeka. Je len škoda, že otrubami a klíčkami sa kŕmia prasatá, ktorým sa pridávajú do kŕmnych zmesí....

 

Biela múka je iba čisto vymletá škrobová jednotka. Je zbavená otruby a klíčku. Žiaľ nemá takmer žiadnu výživnú a kalorickú hodnotu. Navyše zvýšená konzumácia bielej múky /teda i farbených a „celozrnných“ rožkov a „fitness“ bagiet/ vedie k narušenej činnosti pankreasu a spomaleniu trávenia. Vzniká tzv. syndróm lenivého čreva, vznikajúce zápchy... Presné rozdiely medzi obomi múkami si môžete pozrieť na internete.

 

Samozrejme občas dobre padne nejaká vianočka, či kaiserka aj z bielej múky. No iba občas. Samozrejme ak cítite, že chcete zostať pri „klasike“ - bielych rožkoch a bielom chlebe- je to Vaše rozhodnutie. Týmto článkom iba vyjadrujem môj názor, ktorý som mal na pláne zverejniť už dlhší čas. Nech už ste však ktokoľvek, verte hlavne sami sebe a nedajte sa zlákať na nákupné taktiky obchodníkov, ktorí žiaľ často vôbec nevedia, čo predávajú. Alebo to vedia a zamlčujú. Aj tu je dobré vedieť, čo kupujeme. Pretože nie vždy je to to, čo si myslíme.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...