Behanie- ako začať a čo nám beh prináša? 2.časť

10.05.2015 19:27

Prvú časť tohto článku nájdete tu.

 

Bez zastavenia.

 

Ak beháte - vopred si dajte záväzok, že dobežíte k svojmu cieľu- bez zastavenia. Inak Váš beh nemá tak potrebnú motiváciu a nezistíte koľko skutočne dokážete odbehnúť. Ak si nevypestujete na začiatku určitý postup a systém ako behať- podlomíte iba svoju pevnú vôľu a dovolíte mysli, ktorá vám bude hovoriť - stop, už si unavený, nechoď ďalej, - aby si s vami robila, čo chce. Nebudete si môcť dávať ani ďalšie-dlhšie vzdialenosti, pretože nikdy seba dostatočne nevyhecujete k výkonu. Nebudete vedieť, koľko skutočne zvládnete zabehnúť. Radšej si zvoľte kratšiu vzdialenosť a pobežte pomalšie, ale nezastavujte sa. Ak to dokážete tak....

rodinka behá,

 

Pevná vôľa.

 

Tak nielenže posilníte seba tým, že ste to zvládli, ale budete mať zo seba radosť. Budete silnejší. Vaša pevná vôľa bude silnejšia a to, čo ste týmto dosiahli môžete použiť aj v živote. Mám pocit, že ozajstná sila nášho tela a to, čo si my myslíme, že môžeme dosiahnuť- sú v častom rozpore. Napríklad: na začiatku Vám poviem- Odbehnite k tamtomu mostu. Vy sa na mňa pozriete a poviete- To je ďaleko. A ešte bez zastávky? To nezvládnem... A ja Vám poviem- Nemyslite na to, či to zvládnete. Jednoducho bežte! Nepozerajte sa dopredu, ale iba asi 5.metrov pred seba. Nevšímajte si okolie, nevenujte mu pozornosť a energiu. Všímajte si seba. Vnímajte sa. Svoje pohyby, reakcie tela, dýchanie, zvuk nôh dopadajúcich na zem. Toto si všímajte. Vy sa rozbehnete a pobežíte k mostu. Zvládnete to. A pritom by ste si včera určite mysleli, že to nikdy nezvládnete. Tu je ten rozpor medzi našom skutočnou silou a predstavami našej mysle, čo môžeme a čo nemôžeme zvládnuť. A to je to, čo ma beh najviac učí... Máš na viac ako si si myslel. Otvára centrum nových síl. Nielen fyzických, ale aj dôležitých psychických a duševných.

 

S hudbou, alebo bez?

 

Veľa bežcov behá so slúchadlami v ušiach. Počúvajú hudbu. Je to len môj názor, no ja sa s týmto nestotožňujem. Keď bežím - v hlave sa mi odvíjajú myšlienky a je len na mne, čo s nimi urobím. Ak ich vypracem, vyčistím si myseľ, pobežím lepšie-mám viac energie. Veľmi dôležité je, že vnímam seba. Je to ako meditácia. Som sám so sebou. Venujem energiu sebe a nerozptyľujem sa. Ak by som počúval hudbu, venoval by som pozornosť hudbe a na seba by mi nezostalo. Bežal by som, no bežalo by hlavne moje telo. Moja myseľ a duša by počúvali hudbu. Asi by to nebolo dobré, pretože by som sa cítil neúplný. Bez hudby mi síce vybiehajú myšlienky, no môžem s nimi pracovať a byť tak plnšie vedomý si toho, kde som, kto som a čo práve robím.

 

Keď dobežíte...

 

Keď sa zastavíte a už nemôžete ďalej bežať, alebo cítite, že na dnes máte dosť- určite ešte chvíľu kráčajte. Urobíte chybu, keď si sadnete na najbližšiu lavičku, na zem a nalejete do seba hneď pol litra studenej vody. Vaše telo po behu bude ešte chcieť istý zotrvačný pohyb, ktorým by sa mohlo utíšiť. A tým je chôdza. Stavím sa s vami, že ak odbehnete bez zastavenia 2.km a zrazu sa zastavíte, určite budete v sebe cítiť nutkanie sa hýbať- kráčať. Práve chôdza po behu slúži na vydýchanie sa a upokojenie srdca, tela, svalov. Tento stav trvá podľa okolností asi 3.minúty, no môže aj viac. Keď cítite, že ste sa upokojili a srdce sa dostalo do normálneho rytmu, sadnite si a napite sa.

 

Máme viac síl ako si myslíme.

 

Áno- beh ma učí aj toto. Máš v sebe viac. Máš viac síl ako si si myslel a zvládneš oveľa, oveľa viac ako si si myslel. A táto skúsenosť je na nezaplatenie, pretože ju máte nažitú vaším srdcom a telom. Môžete ju uplatňovať aj v živote, škole, rodine, vo vzťahu, práci. Môžete si dávať cBehanie, beh, Peter,  Gašparík, Trenčíniele o ktorých by ste ani nesnívali. Postupne sa k nim dostanete. Beh utužuje ducha- zoceľuje ho. To, že si dáte záväzok- Idem a bez zastávky - je určitá výzva. Človek rastie hlavne výzvami. Ak ich splníte, je to skvelé a výsledkom je, že si viac veríte. Ste istejší a sebavedomejší. Ak už beháte, možno ma budete chcieť v niečom doplniť, alebo s niečím nebudete súhlasiť. Napíšte mi Váš názor. Ak ešte nebeháte, možno tento článok bude pre Vás istou motiváciou. A Vy, ktorí chcete začať behať a neviete sa k tomu odhodlať- bežte. Najlepšie ešte dnes. Pretože ak to budete odkladať, k behu sa nedostanete. Veď nakoniec všetko je o našom rozhodnutí.

 

Keď bežím v určitom bode sa dostanem do stavu, keď vnímam iba seba. Akoby nič iné nebolo. Len ja, moja duša a bežiace telo. Jeden pohyb, všetko v súlade. Mám priezračnú myseľ a srdce spieva. Cítim ako bije a napĺňa ma radosťou. Vtedy dokážem bežať najlepšie. A práve z tohto stavu som dokázal odbehnúť všetky moje rekordy... A cítim, že všetky krásne veci na tejto zemi, ktoré nás pretrvajú, všetky diela, stavby, všetka krásna hudba, umenie, všetky dotyky, všetko, čo takto vytvoríme- musí, jednoducho musí byť vždy krásne, plné a živé- keď je vytvorené z tohto stavu duše.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...