Ako zlepšiť trávenie a vylučovanie?

10.05.2015 17:03

Máte problémy s trávením? Zápchu? Nafukuje Vás? Či nepravidelné vylučovanie? Tvrdú stolicu? Upokojte sa. Hlavne kľud. Nie ste v tom sami. A už to nemusíte znášať. Môžete to zmeniť...

 

V tomto článku si ukážeme ako na to. A veľmi jednoducho...

 

Čo môžete praktizovaním tohto článku získať?

 

Evidentné zlepšenie trávenia

Pravidelnejšie vylučovanie

Vzostup vitality

Viac psychickej i fyzickej výkonnosti

Lepší stav pokožky

Môže Vám zmiznúť povlak na jazyku

Ak Vám počas dňa páchne z úst, pomôžete aj tomuto.

 

 

Kde je to tajomstvo? Ako na to?

 

Je to jednoduché. A teraz sa držte, lebo možno spadnete, alebo sa pousmejete... Keď ráno vstanete, dajte si sprchu a pripravte si teplý čaj. V množstve asi 0,3-0,5 litra. Tento čaj pomaly a v kľude vypite na lačný žalúdok. Všetok a ešte teplý.

 

To je všetko. Zdá sa vám to až príliš jednoduché, aby to mohlo takto fungovať? Vysvetlím...

 

čaj, cesta k sebe

Počas spánku naše telo spotrebováva vodu. Deje sa to pri metabolizme a dýchaní. Množstvo vody vydychujeme pľúcami a vypotíme pokožkou. Takže keď ráno vstaneme, naše telo potrebuje hlavne vodu.

 

Čo sa deje ak si dáme ráno nalačno teplý čaj?

 

Organizmus sa zavodní. Krv sa nám viac rozriedi, čo spôsobí jej lepšie zásobenie buniek a orgánov. Redšia krv rýchlejšie prúdi a viac živín bunkám prinesie. Bunky dostanú aj vodu, ktorú v noci minuli a telesné orgány tak môžu viac a kvalitnejšie pracovať. Dostanú viac živín. Voda ovplyvňuje metabolizmus buniek, takže aj odvoz odpadu. To, čo bunky počas noci vyprodukovali ako odpad- to sa „spláchne ranným čajom do čriev“. Významnejšie sa zlepší trávenie, pretože sa žalúdok pripraví na príjem potravy a črevá sa prebudia. Preto je treba vypiť TEPLÝ čaj, pretože teplo pomáha uvoľňovať, rozťahovať, vyživovať a detoxikovať naše vnútorné prostredie. Všetko sa prebudí a začína fungovať. Teplo vytvára nielen teplý čaj, ale hlavne pracujúce orgány. No práve teplý čaj im pomôže sa rozhýbať.

 

Čo sa deje ak si dáme ráno len kávu, alebo hneď raňajkujeme- bez čaju?

 

Organizmus, ktorému chýba voda, je určitým spôsobom „pod-energetizovaný“. Chýba mu energia. Káva nám vodu veľmi nedodá. Naopak ju odoberie. Krv je hustejšia a ťažšie prúdi. Môže nám byť zima, môžeme mať studené nohy a menej energie. Bunkám chýba jednak voda a aj teplo. Ak si dáme hneď na lačno kávu, tak si telo odvodníme a môžeme si privodiť aj tráviace problémy. Nemusia sa prejaviť hneď, no má to svoj čas. O téme kávy a kávy s mliekom som tu už písal. Ak hneď raňajkujete bez toho, aby ste si najprv telo zavodnili čajom, zaťažujete si trávenie a celý organizmus tým, že telo musí vydať zase ďalšiu energiu na trávenie. Pritom ste mu ešte žiadnu energiu nedodali a na trávenie používa energiu zo zásob. Teda na dlh. Žalúdok je stiahnutý, črevá v stagnácii. Telo na jedlo ešte nie je pripravené.

čaj

Aby ste to lepšie pochopili tu je malý príklad:

 

Jazda so studeným motorom.

Telo sa potom môže správať tak ako sa správa vaše auto v zime, keď jazdíte so studeným motorom. Naštartuje, rozbehne sa. No má vyššiu spotrebu energie z batérie. A minie viac paliva. Aj sa viac opotrebováva. Každý dobrý vodič vie, že ak jazdí na studenom motore, je dobré zbytočne nezvyšovať otáčky, ale postupne plynule ísť, až kým motor nedosiahne prevádzkovú teplotu. Vtedy je výkon motora a spotreba paliva v norme.

 

Rovnako je to aj u nás- v našom tele.

 

Ak sa „za studena“ po prebudení napcháme jedlom, pre telo je to šok, pretože by radšej privítalo vodu na zavodnenie a postupné naštartovanie funkcií. A trpí tým aj naša výkonnosť, ktorá sa odrazí fyzicky i psychicky.

 

Vylučovanie...

Toto všetko samozrejme brzdí aj vylučovanie, pretože ak v črevách ráno chýba energia, ťažko sa tam niečo udeje. Energiu je tam treba dodať. A to buď teplým čajom, alebo cvičením. Potom ide všetko ľahko a predídete zápcham, nafúknutiam, nepríjemnému dychu, či bolestiam brucha.

 

Teplý čaj ráno a nalačno, naozaj veľa vyrieši a dodá nám mnoho potrebnej stimulácie. Je to spúšťač.

 

Raňajkovať by sme mali až vtedy, keď naozaj cítime hlad...

čaj,

 

Ako to mám ja?

Vždy ráno po sprche si robím čaj. Tento zvyk už mám niekoľko rokov a v mnohom sa mi osvedčuje. Čaj je pre mňa niečo ako rituál. Snažím sa ho vypiť horúcejší, alebo mierne teplý. Niekedy ak je čas cvičím Pozdrav Slnka, /surja namaskar/ alebo iné cviky a počas nich popíjam čaj. Je to skvelé pre telo i pre trávenie. Keď nie som ráno hladný, nejem. Najem sa až keď naozaj cítim hlad.

 

Otázka- No dobre, ale ja vstávam skoro ráno a nemám čas na cvičenie.

Jasné, aj ja som vstával ráno o 4-tej. Poznám to. Prešiel som si tým. No vždy môžete vstať o 20.minút skôr a pripraviť si čaj. Ak sa potrebujete ráno hneď najesť, môžete si jedlo pripraviť večer a ráno ušetríte čas s jeho prípravou. Podstatné je, že telo získa pozitívny návyk. Teplý čaj, ktorý urobí divy.

 

Otázka- Ja ráno nemôžem veľa piť. Idem na autobus a mal by som potom nutkanie...

Ok. Nič vám nebráni si ráno privstať a urobiť si čaj do termosky. Ak prídete do práce, môžete ho popíjať. Tam už záchody sú:)

 

Možno sa to zdá až príliš jednoduché. No koľkí z nás po prebudení nepijú a nejedia vôbec nič? Koľkí z nás idú na záchod raz za dva dni? Alebo koľkým z nás diagnostikovali ochorenie čriev, či problémy so žalúdkom, či dvanástorníkom?

 

Aký by to mal byť čaj?

Podstatné je, aby bol teplý a vy ste ho aj teplý vypili. Tiež aby ste ho vypili v pohode a s časovou rezervou, bez náhlenia. Môže to byť bylinkový, čierny, či zelený. Lepšie sypaný ako šáčkový. A malo by ho byť aspoň 0,3-0,5 litra. Niekto odporúča piť ráno liter teplej vody. Súhlasím a má to svoj význam. Nám však pomôže ak zostaneme pri zlatej strednej- pre nás dostupnejšej ceste.

 

Tak čo? Už viete aký čaj si dáte ráno?

 

Poznámka- Zápcha a problémy s vyprázdňovaním sú často aj psychického rázu. O tejto téme som písal v rubrike Časté otázky. Otvorte si ju a nájdite si otázku- „Čo robiť pre zdravé hrubé črevo, aby mal človek pravidelnú stolicu?“ V tomto článku netvrdím, že všetky Vaše problém vymiznú, keď si dáte ráno teplý čaj. Tento text ponúka iba možný začiatok na zmenu, ktorá potrebuje čas a pravidelnosť, aby sa prejavila i navonok.

 

Pozrite si aj ďaľšie skvelé články: