Ako začať cvičiť pohodlne a bez nútenia? 2. časť

17.12.2015 19:56

Cvičiť sám, alebo v skupine?

 

Napríklad chcete cvičiť jogu. Ak ste človek, ktorý potrebuje vedenie skupiny a nevie, čo má doma sám robiť, choďte do skupiny. No cvičte aj doma. Mnoho ľudí chodí do skupiny aj preto, lebo im chýba, alebo potrebujú motiváciu od druhých. Energia skupiny je silnejšia ako jednotlivca a skupina Vás potiahne. Keď sa Vám nechce, zatnete zuby a idete aj tak, predsa tam nebudete sedieť ako päť peňazí.

 

Keď cvičíte doma, rozvíjate Vašu vlastnú motiváciu a nie ste tak závislý od motivácie skupiny. Cvičiť sám má tiež mnoho výhod. Napríklad získate väčšiu sebadisciplínu, budete so sebou spokojnejší a mať zo seba radosť. V cvičení budete robiť pokroky rýchlejšie, keď budete cvičiť takmer denne doma, než dva krát za týždeň v skupine. Muži sú viac nastavení na to cvičiť osamote, než ženy. Ženy prirodzene viac inklinujú k skupine. To je úplne v poriadku.

 

Ste individualista?

 

Ak ste typ individualistu ako napríklad ja, skupina Vás veľmi nebude lákať. Pravdepodobne si kúpite knihy, naštudujete videá a začnete po svojom. Je to dobrý smer, no tu už potrebujete silnejšiu vôľu a väčšiu sebadisciplínu. Ak ju nemáte, prestanete s tým, pretože Vás nebude mať čo ťahať. Výhoda je, že nemusíte nikam chodiť, no nevýhodou je to, že cvičíte bez dohľadu trénera, takže niekedy nemusíte cvičiť správne. Je tiež väčšie riziko zranení, no má to svoju atmosféru.

 

Výhoda však je, že sa zocelíte a ak vytrváte, ľahko sa už do nejakej skupiny zapíšete. Ak aj neskôr zo skupiny odídete, budete cvičiť ďalej aj doma. V prvom prípade by ste cvičenie nechali tak, pretože energia skupiny bola pre vás kľúčová. Vaša motivácia závisela nepriamo na skupine. Ak nie je skupina, nie je ani cvičenie. To nie je dobré. Rozumiete?

 

Urobte tak ako cítite, no v každom prípade je lepšie cvičiť AJ DOMA a AJ V SKUPINE- než IBA v skupine...

 

 

Nemám doma miesto. /?/

 

Veľa cvikov sa dá cvičiť v stoji. Na to veľa miesta nepotrebujete. Väčšinou sa dá cvičiť aj v obývačke. Napríklad Pozdrav Slnka z jogy, či iné jogové cviky, urobíte aj v malej obývačke. Takisto posilňovať môžete aj doma a bez činiek. Veľa vecí sa naozaj dá.

 

Robte to pre seba.

 

Niekto začne cvičiť, aby sa zapáčil. Aby ohúril, imponoval, ukazoval sa. Jeho motivácia je však týmto plytká a závislá na druhých. Cvičte iba a iba pre seba. Len vtedy to má hodnotu.

 

Silná vôľa a sebadisciplína.

 

Viete prečo žijeme? Pretože kyslík je pre naše telo potreba a nutnosť. Ideme na toaletu nie preto, že chceme, ale pretože je to nutnosť a potreba na to, aby sme prežili. Jeme, no skutočnosti nie preto, aby sme si namastili bruchá, no pretože je to v prvom rade životná potreba.

 

 

A cvičenie? Ak zapojíte cvičenie ako potrebu do života- vyhrali ste. Automaticky ste víťaz a nepotrebujete žiadne motivácie, hektické heslá. Ste len vy a vy viete, že to, čo robíte nie je závislé od vonkajšku. Ide to z vás. Je jedno, čo hovoria susedia, Váš manžel, manželka, deti. Vy viete, čo robíte a robte to aj naďalej. Lenže ako sa k tomu dostať? Je to dlhá cesta, no zostane Vám na celý život. Jednou z možností je trénovať pevnú vôľu a sebadisciplínu.

 

Ako budovať pevnú vôľu?

 

Aj tým, keď skutočne počúvame svoje telo, jeho múdrosť a potreby. Nebudujeme ju vtedy, keď vyjedáme chladničku, alebo každý deň zjeme celú čokoládu. To len reagujeme na naše oslabené vnútro. Potrebujeme hlavne vytvárať. A oveľa menej reagovať. Keď zjete celú čokoládu a viete, že to nie je pre Vás dobré- tak reagujete. No keď napríklad cvičíte, vtedy vytvárate.

 

Návyky. Ako na to?

 

Bez nich to nejde. Každú novú činnosť si najprv potrebujeme zapísať do mysle a tela - a naučiť sa ju. Ide tu o to, aby sme sa naučili hodnotné návyky.

 

  • Každý deň počas týždňa vstaňte presne v rovnakú hodinu.

Ak ste boli zvyknutí vstávať o 7-mej, vstaňte o 6-stej. Je to bláznivé? Áno a poriadne. Určite sa Vám už teraz nechce. No len to vyskúšajte. Keď vstanete urobte si hygienu, dobrý teplý čaj a len tak seďte. Premýšľajte nad sebou. Naozaj nerobte nič. Len seďte. Buďte so sebou. Môžete si napríklad naplánovať deň. Získate tým hodinu navyše so sebou. To naozaj mnoho ľudí nerobí. A práve preto veľmi nerastú. Lebo premýšľajú ako väčšina. Vy týmto začnete rásť. Tým, že niečo najprv obetujete. Trochu času, úsilia, vzdáte sa trochy vášho pohodlia. Tento zvyk opakujte týždeň, alebo tak dlho, pokiaľ sa na vstávanie nezačnete tešiť. Naozaj tešiť.

 

Potrebujeme hlavne vytvárať. A oveľa menej reagovať.

 

  • Alebo druhý príklad. Vždy v rovnakú hodinu, keď budete vedieť, že máte čas, sa choďte na pol hodinu von prejsť.

Najlepšie sami. Nemusí to mať zmysel, ani dôvod. Netreba mať ani cieľ. Len sa oblečte a choďte. Za pol hodinu sa vráťte. Tým, že to robíte si jednak utužujete zdravie prechádzkou, ste sami so sebou a môžete nad sebou premýšľať. Máte čas pre seba a vytvárate si nový návyk. Po čase to začne byť automatické a vy sa oblečiete a idete. Za pol hoďku ste doma a všetko je OK. Prvé dni sa asi budete do toho nútiť, no vydržte. Po týždni to pôjde automaticky a Vy sa začnete tešiť, pretože si na prechádzke oddýchnete.

 

Je však potrebné, aby ste boli na seba na začiatok aj trochu prísnejší. Pretože čím máte menšiu sebadisciplínu, Vaše telo začne vytvárať geniálne výhovorky, len aby ste tam nešli. Treba si povedať, že ak nič nezmeníte v sebe, nezmení sa ani nič okolo vás. Športovci nemajú zlaté medaily po týždni tréningu a kulturisti veľké svaly za mesiac. Každý musel vložiť nejaké úsilie, energiu a čas. Potom sa mu to vráti mnoho násobne, no každý začiatok je ťažký. Preto vytrvajte. Inak nič nezmeníte. Ja to poznám veľmi dobre...

 

Prečo vstávať o hodinu skôr?

 

Touto činnosťou si začnete vytvárať nové návyky. Veľmi Vám to pomôže v cvičení, pretože na cvičenie je treba pravidelnosť. Keď zvládnete pravidelne vstávať o hodinu skôr, či pravidelne sa len tak vybrať na prechádzku /či vonku je taký čas a či sa vám chce-nechce/ budete silnejší. Zosilniete v pevnej vôli a predsavzatí. Keď potom začnete pravidelne cvičiť, určite to oceníte a pomôže Vám to.

 

Poznám tiež jedného pána. Každý deň, nech je akékoľvek počasie, sa zoberie, vezme svoje barle a chodí na hodinu von. Naozaj za každého počasie. Či sneží, je leto, alebo prší. Je vonku. Tento človek naozaj vie prečo chodí von a určite mu to pomáha. Možno to má nariadené od lekára, no na tom nezáleží. Lekár ho aj tak kontrolovať nemôže a on ide. IDE. Každý deň. Nerobí to pre lekára, ale pre seba. Takisto ani vy nebudete cvičiť pre nikoho iného len pre Vás.

 

Nechce sa mi cvičiť. Malý TRIK pre Vás.

 

Tento bod rieši celý tento článok, no napíšem vám, čím sa riadim ja. Samozrejme, že niekedy sa mi cvičiť nechce. Trik je v tom, že keď už ZAČNETE, BUDE sa Vám CHCIEŤ. Napríklad bežne cvičíte 30.minút. Keď sa Vám naozaj nebude chcieť, môžete si povedať. OK dnes sa mi veľmi nechce, budem cvičiť len 10.minút. Tým si to akoby zľahčíte a Váš mozog to prijme a vyhodnotí „akože dobre, 10.minút je pohoda.

 

Do cvičenia tak budete vstupovať s tým, že naozaj 10.minút a dosť. Tým budete mať ľahšiu pozíciu. Vy si tú pozíciu vytvoríte, že trochu oklamete svoju myseľ. Túto pozíciu si však v tomto prípade potrebujete vytvoriť, pretože bez nej by ste nezačali vôbec. No akonáhle ZAČNETE, zohreje sa Vám telo, predýchate sa, prídu endorfíny a vy sa toho chytíte. Budete cvičiť ešte viac ako 10.minút a možno viac ako 30.minút.

 

A keď aj budete cvičiť len 10.minút je to vždy oveľa lepšie ako necvičiť vôbec. Je to len o našej hlave. Skúste tento trik a uvidíte, že funguje.

 

Čo cvičiť?

 

Mnoho ľudí ak majú stuhnutý chrbát začína behať. Nevedia však, že beh svaly skracuje a tak budú mať chrbát stuhnutý ešte viac. Preto ak beháte, cvičte aj naťahovacie cviky ako Pozdrav Slnka, či Päť Tibeťanov. Preto je potrebné vedieť čo cvičiť a čo cvičením chcete dosiahnuť.

 

  • Ak máte stuhnutý chrbát, kríže a krk, máte sedavú prácu- najlepšia je joga, Pozdrav Slnka, Päť Tibeťanov, naťahovacie cvičenia, kalanetika, pilates, SM systém, Tai Chi
  • Ak chcete schudnúť- začnite pomaly behávať, potrebujete viac kardia a viac sa spotiť
  • Ak chcete nabrať svaly a fyzickú silu- posilujte, šprintujte,
  • Ak sa potrebujete energeticky vybiť- cvičte karate, behajte, robte angličáky, korčuľujte, bicyklujte
  • Ak sa potrebujete učiť koncentrovať a harmonizovať- cvičte Tai Chi, Chi Kung, Osem brokátov,

 

Je dobré aj kombinovať.

 

Pretože každé cvičenie ovplyvňuje určité svaly v tele a ostatné menej. Napríklad ak Vás bolia kríže cvičte Pozdrav Slnka, či Päť Tibeťanov. No na druhý deň ak budete cítiť prebytok energie, Pozdrav Slnka Vám až tak nepomôže. Choďte si zabehať. Nemusíte dlho. Stačí na 15.minút. Alebo len skáčte na jednom mieste ako na švihadle. Je to výborné cvičenie na rozprúdenie energie a lymfatického systému. Kľudne môžete aj v obývačke- aké je to jednoduché. Internet je tiež plný návodov na cvičenie- inšpirujte sa.

 

Koľko a ako často cvičiť?

 

>>> POKRAČOVANIE ČLÁNKU