Ako upiecť domáci chleba? 2.časť

12.05.2015 11:43

Prvú časť tohto článku nájdete tu.

 

Kysnutie cesta.

Takto vymiesené cesto prikryjem čistými dvomi útierkami a nechám ho stáť v teple asi 40. minút. Potom ho znova premiesim a snažím sa doň zapracovať čo najviac vzduchu, aby bolo čo najvzdušnejšie. Takto ho nechám stáť ďalších 25. minút. Asi v polovici času druhého kysnutia si pripravím plech a papier na pečenie. Tiež si dám do pohárika trošku soli a vody. Pripravím aj pierko na potieranie. Ďalej slnečnicu, tekvicové semená a ľanové. Zapnem sporák a dám ho vyhriať na teplotu- 210. stupňov. Keď má rúra okolo 100. stupňov začnem s váľaním chleba.

 

Váľanie chleba.

Váľanie chleba je pekársky termín a značí vypracovať z vykysnutého cesta bochník. Na pomúčenú dosku si doslova vylejem vykysnuté cesto a jednou rukou ho spracúvam do formy bochníka. Je to zodpovedná práca a je potrebné cesto dobre na doske rukou prehnietiť a vypracovať. Tento úkon je dôležitý a rozhoduje o kvalite chlebíka. Pri váľaní cesta sa Vám na strane od Vašej ruky vytvorí súvislý povrch cesta. Vyzerá to ako kvapka vody. S touto súvislou stranou /hornou stranou pomyslenej kvapky/  položíte bochníček na plech smerom NAHOR. Teda spodnou stranou „kvapky“ sa bude cesto dotýkať plechu a vrchnou súvislou bude nahor.  Inak sa Vám stane, že cesto sa v peci rozpukne. Ak máte na plechu už pripravený bochníček- potrite ho ešte pierkom namáčaným v slanej vode. Nasypte naň semiačka a podľa tuhosti cesta buď doň pichnite vareškou, alebo ak je veľmi tuhé /pridali ste pri miesení menej vody/, narežte ho nožom. Ak je cesto príliš voľné a na plechu sa Vám hneď rozteká, nerobte s ním už nič a rýchlo do trúby.

 

Dôležité. Ak už máte bochníček pripravený, nasypané na ňom semiačka, sporák už musí byť vyhriaty na 210 stupňov! Ak necháte takýto bochníček čakať, kým sa Vám sporák vyhreje, chleba sa Vám v peci zdvihne veľmi málo. Je preto dobré si naplánovať váľanie chleba tak, aby sa Vám stihla nahriať rúra a Vy ste do toho času stihli urobiť všetko, čo potrebujete. Ak bude sporák stáť s už vyhriatou teplotou aj 5 minút, je to vždy lepšie ako by mal 5. minút čakať Váš chlebík na vyhriatie sporáka.

 

Pečenie.

20. minút sa tento chlebík pečie na spomínaných 210. stupňov. Je to preto, aby sa zapiekol a hlavne zdvihol. Počas tohto času neotvárajte dvierka sporáka ani za nič. Chlebík potrebuje túto teplotu ako soľ. Môže sa Vám stať, že sa Vám strana chlebíka vyduje, alebo sa rozpukne. Je to v poriadku. No ak sa také niečo stane, chlebík potreboval o niečo viac vody ako ste dali. Keď ho zase zdvihne málo, potreboval vody menej. Po 20 minútach  znížte teplotu na 160. stupňov a pečte 50. minút. Menej určite nie. Aj keď si nájdete na internete, alebo  inde kratší čas pečenia, zvážte, že máte v peci obrovský bochník, ktorý obsahuje veľa celozrnej múky. Táto múka potrebuje dlhší čas na pečenie ako biela. Chlebík to bude hustý, je tam veľa cesta. Je to úplne iný chleba ako z obchodu v sáčiku! Preto ho pečte 50. minút. Počas pečenia ho tak tri krát potrite pripravenou slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavejšia. Po uplynutí 50. minút vypnite sporák a asi 5-10 minút nechajte chlebík dopekať vo vypnutej trúbe. Potom ho vytiahnite a máte zázrak pred očami...

 

Domáci chlieb, Gašparík, Peter, Cesta k sebe,

Pár poznámok na záver.

Chlebík sa Vám zväčší tak, že Vám zaberie celú dĺžku plechu na pečenie. Bude naozaj obrovský, ak ste ho dobre pripravili. Počítajte s tým, že prvé pečenie nemusí byť úplne naj naj. Práve prípravou viacerých chlebíkov získate cit s pridávaním vody, váľaním cesta. Chlebík je beťár. Je to živý organizmus, je háklivý na teplotu, hýbanie počas kysnutia, prievan, kvalitu múky.  Je úžasné, že miesením a váľaním cesta dávate do neho vlastné energie. Môžete sa pri celej príprave modliť, ako to niekedy robím ja. Potom bude v ňom ešte väčšia sila.  Chlebík takto upečený je najlepšie jesť až na druhý deň. Viac si sadne a je silnejší. Skúste ho takto pripraviť a napíšte Vaše skúsenosti. Prajem Vám veľa nových poznatkov a dobrú chuť k tomuto zázraku.

 

Nové poznámky k článku.

  • Zemiaky v chlebe. Na začiatku som do cesta pridával zemiaky, neskôr som to zúžil na jeden zemiak. No vidím, že chlebík je lepší, ak tam zemiak nie je. Cesto je viac elestickejšie a upečený chleba je pevnejší. Má lepšiu štruktúru. Pri prítomnosti zemiakov v ceste bol upečený chleba viac mokrejší. Kto však chce skúsiť ako chutí chlieb so zemiakom, odporúčam tak jeden, maximálne dva menšie na kilo múky.
  • Múky môžete kombinovať aj tak, že  celkové kilo múky si rozdelíte aj na 400g. hladkej bielej múky a 600.g celozrnnej pšeničnej. Chlebík bude hutnejší, no treba rátať, že bude pýtať pri miesení viac vody.
  • Droždie v letných mesiacoch môžete dávať aj menej ako jednu kocku. Jestvuje aj chlebík bez droždia, no ten ma ešte len čaká.

 

Domáce pekárničky.

Chlebík v domácej pekárničke je polovičný s týmto. Aj energiou i veľkosťou. Pekáreň Vám ho vymiesi, vykysne a upečie, bez Vašej účasti. Tento chlebík nemá Vaše energie. Je nimi ochudobnený. Ak máte doma pekárničku, skúste v upiecť v pekárničke  a aj spôsobom uvedeným v článku. Určite pocítite rozdiel. Alebo ani nie.  Týmto ale pekárničky rešpektujem, no hovorím, že tento chlebík prekonáva aj chleby z pekárničiek.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...