Ako šťastne chudnúť?

03.11.2013 16:13

Bojíme sa hladu. V snahe mať plný žalúdok, rýchlo a často hocičo zjeme. Vôbec nemyslíme na to, koľko má jedlo minerálov, či vitamínov. Zvykli sme si kupovať umelé vitamíny a nenapadlo nás, že v potravinách sú tieto zložky v pôvodnej forme. Jeme očami. V chvate, rýchlosti, strese. Sme unavení, dáme si sladké. Nemáme energiu, dáme si sladké. Ak Vás trápia žalúdočné či tráviace problémy,  tento článok Vám je schopný pomôcť, pokiaľ tomu dovolíte.

 

Von z bludiska.

Pocity ako – „ niečo by som si dal/a“, sú len klamlivými predstavami a návnadami našej mysle. Telo potrebuje oveľa menej jedla ako si myslíme. Počúvajte svoje telo, riaďte sa ním, doprajte mu najviac to, čo potrebuje. Kľudne raz za čas aj zhrešte mastnejším a sladkým jedlom, zákuskom, klobásou, no majte už nový smer.  Naštudujte si niečo o jedle. Aká potravina je výživná a ktorá nie. Zaraďte do svojho jedálnička kvalitné raňajky, ovsenú a špaldovú kašu. Myslite na obilniny. Sú jedny z najlepších potravín a sú pre telo prirodzené. Vylúčte nevhodné jedlá a návnady.

 

Čo to je návnada? Tatárska omáčka, chemické ochucovadlá, majonéza, sladkosti, bravčové mäso, mäsové paštéty a konzervy, dressingy, polotovary. Ak myslíte, že diéta funguje, ste na omyle. Je založená na samo potláčaní. Je dobré očistiť myseľ od bludných viet –„ Už nič nejem. Držím diétu. Ale som pribral. Toto nemôžem, lebo mi bude zle“. Môžete jesť veľa vecí, keď poznáte kedy, ako, kde a čo jesť. Začnite vymedzením si hraníc, pozorovaním. Ak príliš silne dupnete na brzdu a nemáte pás, hrozí Vám, že vyletíte z auta. Keď postupne pribrzďujete, všetko dopadne lepšie.

 

Kde začať?

Obmedzte Váš energetický príjem. Ráno kaša z obilnín. Bez cukru s medom. Začnite cvičiť. Urobte si hladovku, či klystír. Sú to veľmi silné očistné procedúry. Vždy jedenásty deň po nove a splne Mesiaca je jogínsky pôst. Je zaznačený v lunárnych kalendároch. Tento deň je najsilnejší na očistu tela i mysle. Je vhodné držať sa kombinácií jedla delenou stravou. Keď jete mäso, snažte sa so zeleninou. Teda škroby ako chlieb, cestoviny, múka, zemiaky, bez živočíšnych bielkovín. Zlepší sa Vám funkcia žalúdka, vyčistia sa črevá. Rovnako jedzte viacej vlákniny. Pšeničné sušené klíčky a otruby v rannej kaši, Vám veľa pomôžu. Vynikajúca je prírodná, nelúpaná ryža- Natural. Ráno vypite nalačno pol litra vlažnej vody s citrónovou šťavou. Dobre Vás to prečistí. 

 

Ak obmedzíte príjem jedla na tri krát denne, budete raňajkovať chutné obilné kaše, ktoré Vás nasýtia množstvom vitamínov, minerálov, energie a vlákniny, začnete sa hýbať v joge, tai-chi, alebo iných aktivitách, uvidíte výsledky. Správna kombinácia jedla posilní Vašu energetiku i psychiku. Telo nemusí vynakladať toľko energie na spracovanie nesprávnej kombinácie, potrava sa strávi rýchlo a kvalitne. Vyčistia sa Vám sliznice čriev. Tenké črevo bude lepšie absorbovať živiny zo sliznice do krvi a pečene, hrubé sa očistí od kalu. Často krát zanesené hrubé črevo spôsobuje otravu celého organizmu. Zápach z úst, vyrážky, nespavosť.

 

Každá potravina má svoju energiu, ktorou vplýva na psychiku. Večer je dobré dať si pohánku so zeleninou. Ráno špaldovú kašu. Samozrejme nie je to povinnosť. Staré návyky si môžete občas pripomenúť. Dajte si aj čokoládu, či to, načo má chuť Váš jazyk, ale držte sa už nových zásad. Teraz v zime pite teplú vodu, teplý čaj. Tropické ovocie konzumujte s mierou, pretože ochladzuje a nie je prirodzené pre naše telo v zimnom čase. Jednou z výnimiek tvorí pomaranč a citrón. Pôsobia zásadito, čiže neutralizujú často nadbytočné kyseliny v tele /vzniknuté nesprávnym stravovaním, myslením, stresom, nevhodným časom jedla/.

 

Ráno si dajte striedavú teplú a studenú sprchu. Otužujte svoje telo a samé sa privedie k vyšším výkonom. Skúste jesť keď máte hlad. Uvidíte o koľko zjete menej. Nemenej dôležité je dobre jedlo požuť. Potrava sa totiž trávi už v ústach a ušetríte žalúdku kopec práce s rozmeľnovaním jedla. Pokojným a vyrovnaným jedením, predídete žalúdočným problémom, vredom, páleniu záhy.

 

Jednoduchosť.

Nezáleží koľko zjeme, ale čo a ako jeme. Špaldová kaša s klíčkami, otrubami, vločkami a medom, prebudí celé telo a do obeda nebudete hladní. Bude to rozdiel oproti raňajkám s bielym rožkom a  salámou. Menej ochucujte jedlá, nesoľte! Soľ je všade. Tá, čo je v potravinách bohato postačí. Soľ zadržuje v bunkách vodu, ktorá v nich hnije, kde spôsobuje bunečnú smrť a starnutie. Zbavte telo jedov. Čistite si ráno a večer jazyk od povlaku  stierkou na jazyk. Prestaňte používať telové mlieka, krémy na chemickej báze. Miesto nich sa natierajte panenským olivovým olejom. Aj kozmetiku Vaše telo konzumuje, len cez pokožku.

 

Keď si telo natriete značkovým telovým mliekom, obsahujúcich plno chemických látok, ktoré sa ani nevedia prečítať, je to rovnako akoby ste telové mlieko zjedli.  Pokožka vsiakne všetku chémiu do tela. Olej vám urobí oveľa lepšie a ešte k tomu aj ušetríte. Jedzte len vtedy, keď ste hladní. V klude, pohode. Nie pri televízii, počítači. Doprajte si naň čas. Jedlo je Boží dar. Hladovka, klystír, správna kombinácia jedla, dobré raňajky, pohyb, dýchanie. Veľa olejnatých semien. Slnečnicové, tekvicové, sezamové, ľanové. Len v čistom stave. Žiadne pražené a solené. Čo najmenej chémie a najviac prírody. Jednoduchosť. Jednoduché jedlo zložené z maximálne troch zložiek telu postačí. Jedzte menej ako by ste chceli a prebudíte Vaše zmysly. Už nebudete musieť chudnúť.

 

Uvidíte veci z iného pohľadu a budete vidieť, že nik za Vás neschudne, len vy. Ani diéty, bederné pásy na ovládanie, ktoré cvičia za Vás, či lieky. Oddeliť ilúziu od reality je často veľmi ťažké... Možno sa zdá, že je toho veľa a vyžaduje si to mnoho času aspoň niečo z tohto zaradiť do svojho dňa. No ak uvážime koľko času venujeme veciam na ktoré o chvíľu zabudneme a ktoré nás neobohatia ničím / prepínanie televízie a sledovanie programov z pozície, čo tam je, to pozerám, počítačové hry.... často krát stačí desať minút zo dňa na to, aby sme urobili niečo pre seba. To, čo si zapamätáme a obohatí nás.

 

P.S. tento článok je staršieho dáta a uznávam, že pár myšlienok sa môže zdať radikálnych. No zlatá stredná cesta je potrebná aj tu. Byť uvoľnení. Nebrániť sa novému, vyjsť mu v ústrety, no dopriať si všetko, po čom telo túži. Je dobré rozlišovať, čo je potreba a čo  návnada. Tiež je fajn rozšíriť svoj pohľad a vedieť, že veľa veciam potrebujeme najprv uveriť, len potom ich môžeme uvidieť.

 

ebook zadarmo