Ako skutočne chudnúť?

10.05.2015 17:11

Dnes je chudnutie veľkou témou. Zo všetkých strán na nás číhajú reklamy o chudnutí, štíhlych modelkách, kokteiloch na chudnutie, cvičeniach a dokonca aj štipľavých papričkách, ktoré síce neštípu- ale chudne sa po nich. Toto všetko je fajn, no nič z tohto nebude mať zmysel ak do toho nezapojíte aj informácie z tohto článku. Viem... Je to výzva, no je to tak...

behanie, chudnutie,

Tento text sa dá podľa vašich možností aplikovať aj na iné situácie vo Vašom živote.

 

Čo budem v článku preberať?

 

  • Prečo chceme chudnúť?
  • Čo tým chceme dosiahnuť?
  • Aký zámer nás posúva k tomu, aby sme si dali záväzok- Chcem schudnúť?

 

Čo sa tu ešte dozviete?

 

Jediný a skutočný zámer, ktorý sa oplatí mať pred sebou keď chceme schudnúť. A dozviete sa aj aké chyby robí v tomto smere väčšina ľudí.

 

Príbeh z tlače...

 

Včera som čítal jeden časopis s krátkym príbehom ženy túžiacej schudnúť. Písala, že je to pre ňu ťažké, ale chudnúť chce. A tak hľadala spôsob. Našla ho v behaní. No nechce sa jej behať samej, tak behá so susedkou. Písala, že behanie ju ani veľmi nebaví, po behu ju bolí celé telo a je to pre ňu boj. No schudnúť chce a tak v behaní pokračuje... a bojuje ďalej...

 

 

Je dobré ak si dáme záväzok „chcem schudnúť“. Čo vtedy väčšina z nás urobí? Mnohí začnú cvičiť, jesť kaše, piť šťavy, behať, plávať, chodiť na zumbu, power jogu- aj preto, že to je cesta k štíhlejšej postave. Ich hlavný zámer /vo väčšine prípadov/ prečo toto všetko robia je jasný- aby schudli. Ale...

 

Ale niečo tu nesedí...

 

Predstavte si spisovateľa, ktorý chce napísať román. Určite ho chce vydať. Pracuje na tom. No jeho hlavný zámer, prečo píše román je- chcem mať viacej fanúšikov, tak napíšem román. A píše romány cez tento zámer. Nepíše ich preto, aby niečo zo seba vydal a ponúkol svetu, ale aby mal viac fanúšikov. Bude tento človek aj naďalej písať? Vydrží mu takýmto spôsobom jeho motivácia? Alebo čo ho bude posúvať ďalej? Čo keď napíše jeden-dva romány a zistí, že cez fanúšikov svoje vnútorné potreby nenaplní a zabalí to? Akú mal tento človek prioritu písania? Bol jeho zámer zladený aj s jeho vnútorným presvedčením?

 

<<< Prinajmenšom môže dopadnúť ako tento chlapík na obrázku...

 

No a keď nášho spisovateľa prehodíme na človeka túžiaceho schudnúť, čo sa stane? No- začne cvičiť, behať. Ako o život. Prečo? Lebo chce schudnúť. Nebehá ani tak preto, že sa chce cítiť výborne, mať dobrú kondíciu. A aj keď áno, často tento zámer nie je na prvom mieste. Takto sa nikam nedostane, nanajvýš bude znechutený zo svalovice.

 

 

Ako to mám ja? Alebo, čo je jadrom tohto článku?

 

Ja nebehávam preto, lebo chcem schudnúť, pretože to ani nepotrebujem. No tiež nebehávam preto, aby som mal silné nohy. A už vôbec nie preto, že sa to má. Že to je "in".  Behanie na škole som výslovne neznášal. Vždy som sa celý spotený s jazykom po kolená doplazil posledný. Neznášal som dvanásťminútovky, alebo tisícpäťstovky... No dnes je to iné. Behám lebo ma to baví a páči sa mi to. Napĺňa a pozdvihuje to moju osobnosť. Beh pomáha mojim cieľom. Otvára nové možnosti vo mne. Keď behám, zároveň na sebe aj pracujem. A že sa mi zvyšuje kondícia, ubehnem desať krát viac ako na začiatku a mám silnejšie nohy?- to je len dôsledok behania. No nie je a ani to nikdy nebol môj hlavný cieľ.

 

Taktiež som zistil, že človek k akejkoľvek aktivite, činnosti, potrebuje dozrieť sám. Nie v dave. Možno ho na chvíľu môže niečo motivovať. Napríklad kamaráti, zlý zdravotný stav, obezita, či tento článok. Možno začne cvičiť, behať, to je jedno čo. Ale či pri tom aj zostane? Zostane pri tom, keď sa mu nebude chcieť, alebo bude vonku zima? Alebo nikto s ním nebude môcť ísť behať, cvičiť? Zostane pri tom aj keď počiatočné nadšenie opadne? Ak áno, jeho vnútorná motivácia pramení z jeho vnútra a už ho nič nezastaví. Už môže pršať, obuje si tenisky a ide. Už môže byť unavený, no vie, že vietor vo vlasoch mu dá energiu. Už môže mať svalovicu, no vie, že práve vtedy by sa mal hýbať. Už môže byť v depke, no vie, že práve pohybom si vyčistí hlavu a naladí sa na seba. Už sa môže stať čokoľvek.., pretože vie, že to čo robí - ho posúva. Nielen v  zdraví, ale aj v živote. Dáva sebe iný rozmer. A o to tu ide. Rozumiete tomu?

chudnutie, behanie

Cítiť sa radostne, nič viac...

 

Ak začneme cvičiť iba preto, aby sme schudli podvedome blokujeme skutočný regeneračný proces v tele. Povedané po lopate. Je to akoby ste skackali na jednej nohe namiesto toho, aby ste chodili normálne. Týmto spôsobom našu aktivitu podvedome degradujeme nálepkou- „Cvičiť sa mi vôbec nechce, no musím to robiť, aby som schudla-schudol“. Myseľ nás blokuje, pretože robíme niečo, čo chceme robiť, no nerobíme to spontánne. Máme očakávania a predstavy ako by to malo byť. Namiesto toho, aby sme do toho jednoducho šli. So všetkým s tým čo v nás je. Nepozerali sa na váhu, ani na obvody brucha. Práve naopak. Vykašlali sa na to! Oveľa dôležitejšie je to ako sa pri tom cítime a koľko pohody nám to prinesie do života. A kilá?  Tie pôjdu dole aj samé. A určite ľahšie a prirodzenejšie. Týmto naštartujete celé telo, myseľ a podvedomie. Spojíte všetko do jedného.

 

Ak chcete schudnúť, zabudnite na to, že chcete schudnúť.

 

Robte nové veci, zmeňte myslenie, postoje, návyky. Upravte, či zmeňte stravu a hýbte sa. No všetko by malo byť v rovnováhe a Váš celkový zámer prečo to robíte by mohol byť-

"Chcem sa so sebou cítiť radostne a už teraz vyzerám štíhlo. Cvičím preto, aby som bol-a šťastný-á. Cesta k štíhlej postave ide vždy cez moje pocity. Nastavujem sa na príjemné podnety, súzniace s mojím vnútrom. A akékoľvek vedľajšie prejavy ako bolesti nôh, svalovicu, čiastočnú únavu, vďačne vnímam ako prostriedky pomáhajúce mi ku Zmene.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...