Ako si o 40% predĺžiť život?

14.09.2016 20:54

Viete o tom, že dýchanie je naša najdôležitejšia životná funkcia? A viete taktiež o tom, že správnym dýchaním si môžete predĺžiť Váš život až o 40%? Napríklad racionálnym a zdravým stravovaním si možno predĺžiť život o cca 20%, no lepším a hlbokým dýchaním až na spomínaných 40%. Zdá sa Vám to nereálne? Ale je to tak. Začítajte sa do tohto krátkeho článku a zaručene v ňom nájdete spôsob ako si môžete predĺžiť život. Smelo do toho.

 

  • Koľko vydržíme bez jedla?asi mesiac
  • Koľko bez vody?asi 5-6 dní.
  • A koľko bez vzduchu?  … asi 3 minúty...

 

 

Dýchanie je najdôležitejší proces, ktorým si možno zabezpečiť trvalé zdravie, vitalitu a pohodu. Všetko v nás potrebuje kyslík. Krv, orgány, tkanivá, svaly. Všetko. V starej Číne sú oddávna pevné názory na trvalé zdravie. Hovoria- „ Dýchajte zhlboka a budete dlho žiť“ alebo " Ak sa nadychujete ústami, kráčate v ústrety smrti..."

 

Múdrosť východu...

V indickej ajurvéde sú spôsoby ako dýchať. Nazývajú sa pranajámy. Každý, kto kedy cvičil jogu sa s tým stretol. V čínskej tradičnej medicíne a v čínskych vnútorných umeniach ako Tai Chi, Chi-Kung, či Osem kusov brokátu- Ba Duan Jin,  je dýchanie veľmi dôležité a vždy sa naň upriamuje pozornosť.

 

 

 

Ale veď ja dýcham- poviete si...

Áno dýchate. To je jasné. No len tak, aby ste prežili. Všetci tak dýchame, to je OK. Ja viem, znie to divne, no je to tak. Veľa z nás si totiž neuvedomuje, že dýcha. Robíme to automaticky. Nevnímame to. Náš dych si všimneme až keď sa zadýchame pri behaní, cvičení. Preto je dôležité si ho začať všímať a len sa spýtať...

 

„Ako teraz dýcham?“

 

Spýtajte sa teraz seba túto otázku- „Ako teraz dýcham?“ Keď to urobíte, ihneď zameriate pozornosť na Váš dych a akoby presuniete pozornosť do tela a pľúc. Pravdepodobne zistíte, že dýchate plytko.

 

Teda ľudovo povedané, dýchate na autopilota. Toto dýchanie nám zabezpečuje pokrytie základných životných funkcií, no nevyživuje nás, nepodporuje a nevytvára trvalé zdravie.

 

 

Ako teda na to?

  • Urobte si pohodlie. Posaďte sa či stojte. Pár krát sa nadýchnite a vydýchnite. Pokrúžte ramenami a krkom. Cítite uvoľnenie? Výborne. Ideme na to. Ale najprv trochu vizualizácie.
  • Pri tomto procese je dôležité uvedomovať si, že dýchate /môžete si pre seba povedať- „Dýcham a vnímam, že dýcham. Ja som mojím dychom“ To zabezpečí, že presuniete mentálnu pozornosť z hlavy viac do tela a uľaví sa Vám.
  • Zatvorte oči.
  • Teraz sa nadýchnite do brucha tak, až sa naplní vzduchom ako balón. Nádych je nosom a trvá cca 3.sekundy. Na 2 sekundy zadržte dych a urobte výdych ústami v trvaní 6.sekúnd
  • Toto celé zopakujte 5 až 8x.

 

 

Aké to bolo?

 

Čo ste si všimli? Uľavilo sa Vám? Pravdepodobne ste sa stíšili a začali samého seba viac vnímať. Uvoľnili ste sa a možno ste za ten krátky čas vnímali akoby TICHO vo Vás. Také spojenie so sebou. Je to silné, však?

 

 

To je len začiatok.

 

Jestvuje mnoho dýchacích účinných techník a toto bola len jedna z nich. Hlboké a vedomé dýchanie pri ktorom nič nerobíte, nehovoríte, nečítate, nepozeráte- LEN STE SAMI SO SEBOU je cesta k sile o ktorej len snívame. No ona je tu a je skutočná. Je v nás.

 

 

Aký je najdôležitejší zmysel dýchania?

 

Dýchaním /myslím tým vedomým dýchaním/ privádzame vedomie do nášho tela. Zamyslite sa nad tým. Vedomie. Čo to znamená?

 

Ak sme nevedomí, reagujeme. Ak sme nevedomí, ideme s davom. Ak sme nevedomí, robíme to čo väčšina. Ak sme nevedomí, sme ovca, ktorá ide kam ju pošlú. Ak sme nevedomí, sme slabí a predávame druhým moc nad sebou. Ak sme nevedomí, myslíme si, že tabletka vyrieši naše zdravie. Ak sme nevedomí, sme opustení aj medzi stovkou ľudí. Ak sme nevedomí, hodnotíme, obviňujeme a hovoríme „To on-ona, štát, politici, kňazi, lekári môžu za to aký mám život“...

 

A naopak...

 

Ak sme vedomí, vytvárame. Vytvárame. Prestávame obviňovať a sťažovať sa pretože preberáme zodpovednosť. Rozlišujeme. Ak sme vedomí, spoliehame sa na svoju múdrosť a rozlišujeme. Ak sme vedomí, robíme to, čo nás robí šťastným bez ohľadu, čo si o tom myslia iní a väčšina. Ak sme vedomí ideme často lesných chodníkom ako hlučnou diaľnicou... Ak sme vedomí, máme moc nad sebou samými a nemôže nás nikto ovládať, či manipulovať. Ak sme vedomí vytvárame zvnútra-von. Nikdy nie naopak...

 

Ak sme vedomí, vieme, že tabletka nám môže niekedy pomôcť, no nehľadáme v nej spasenie. Vieme, že svoje zdravie si tvoríme my a je len na nás čo s tým urobíme. Ak sme vedomí ,sme stále prepojení. Sme ON LINE so sebou a všetkým čo je. Sme v spojení. A môžeme byť sami na pustom ostrove, a nebudeme sa cítiť nikdy opustení.

 

Dýchanie je zázrak.

 

Na duchovnej úrovni sme dychom spojení so Stvoriteľom a vedeli to už starí Egypťania. Pozrite sa na kresby zobrazujúce prvého faraóna Achnatona. Všetky lúče smerujú k nemu, no len jeden lúč na ktorom je posvätný symbol Ankh mu smeruje k nosu. To je dych. Život. /Poznámka- obrázok som schválne nechal trochu väčší, aby ste to lepšie videli/

 

 

Dýchanie v každodennom živote.

 

Teraz sa ma iste chcete spýtať ako teda máte dýchať? Odpovedám- Tak ako doteraz. Naozaj. No urobte malé zmeny. Najprv nič veľké nemeňte, pretože všetci často dýchame povrchne. Tu ide hlavne o to, UVEDOMIŤ SI AKO DÝCHAM A HNEĎ TO ZMENIŤ.

 

Taktiež ide o to vedieť že dýchanie je tu stále s nami a je to SKVELÝ SPÔSOB AKO SA UPOKOJIŤ, NADVIAZAŤ SO SEBOU KOMUNIKÁCIU A MAŤ VIAC SÍL. ÁNO DOSLOVA A DO PÍSMENA SI NAOZAJ PREDĹŽIŤ ŽIVOT.

 

Dýchacie cvičenie z Vietnamu pre Vás.

 

Ako malý bonus, tu mám pre Vás cvičenie, ktoré je veľmi zábavné a tvorivé. Áno správne, uhádli ste... Budete dýchať.

 

Vtiahnite vzduch nosom, pričom sa Vám brucho roztiahne ako balón. Zadržte dych na dobu 1-2 sekundy a potom pomaly vydýchnite. Pri výdychu sa snažte maximálne vtiahnuť brucho a potom znova nasleduje zadržanie vzduchu po dobu 1-2 sekundy. Máte v tom chaos?

 

Pozrite sa na dychový vzorec:

  • Nádych- 2 sekundy
  • Zadržanie dychu- 2 sekundy
  • Výdych- 4 sekundy
  • Zadržanie dychu- 2 sekundy

 

V prvom týždni opakujte 10x. V druhom týždni 15x a v treťom 20x. Tento spôsob je ideálny pre automasáž tráviaceho ústrojenstva, čriev a podporuje vylučovanie. Pomáha taktiež pečeni a pankreasu. V tomto vietnamskom dýchaní dýchajte len nosom. To znamená nádych aj výdych nosom.

 

 

Všeobecné informácie k akémukoľvek dýchaniu.

 

Dýchajte. Uvedomujte si to.

  • Ak ste v miestnosti je dobré, aby tam bol čerstvý vzduch. Nie klíma.
  • Odporúčam zatvoriť oči.
  • Nádych je vždy nosom a výdych môže byť aj ústami, alebo nosom.
  • Výdych by mal byť dva krát tak dlhý ako je nádych.
  • Ak budete vydychovať nosom, dosiahnete uvoľnenie jemnejším spôsobom.
  • Výdych ústami odporúčam ak sa chcete rýchlo upokojiť a nemáte čas na krátke sedenie so sebou.
  • Dýchajte hlavne do brucha.
  • Brucho sa pri nádychu zväčšuje...
  • Pri výdychu vťahuje dovnútra...
  • Ak máte pri dýchaní veľa myšlienok, je to OK. Vtedy robte len to, že sa sústredíte na nádych a výdych. Nádych a výdych. Nádych a výdych. Vnímajte pohyb Vášho brucha a celú pozornosť na to zamerajte.
  • Za krátko sa úplne upokojíte a v tomto stave sa možno ani nespoznáte. Dýchajte takto tak dlho ako budete cítiť.

 

 

Dýchanie v bežnom živote.

 

Samozrejme nie vždy máme počas dňa čas a miesto na to byť sám so sebou a vedome dýchať. Môžete si pomôcť, tak, že si začnete vedomejšie všímať ako dýchate. Chcete príklady?

  • Stojíte v MHD? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Čakáte na zastávke? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Šoférujete? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Kráčate po meste? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Varíte? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Umývate riad? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Nakupujete? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Pozeráte film? - spýtajte sa seba Ako dýcham?
  • Ste na prechádze so psom? - spýtajte sa seba Ako dýcham?

 

Ako vidíte vždy je čas na sebe začať pracovať. Vždy je čas. Vždy je čas... Vždy ho máme.

 

 

Dýchanie ako pomoc.

 

Ak ste naštavaní, nervózni, bojíte sa, cítite stres, odporúčam Vám vtedy nič nerobiť, len nájsť si trochu miesta pre seba /napríklad ak ste v práci choďte na WC aby ste boli sami/ a dýchajte. Zhlboka a vedome. Do 2 minút sa upokojíte a myseľ sa Vám vyjasní.

 

 

Tááákže:

 

Vidíte, vždy sa dá nejak začať. Nájdite si pohodlné a tiché miesto doma, či v prírode, posaďte sa, či stojte a dýchajte. Pretože prečítať nestačí. Počíta sa hlavne to, čo sa urobí... Život si možno zlepšiť hlavne praxou.

 

Hrajte sa s tým, kombinujte, skúšajte. Je to skvelý spôsob ako si zlepšiť a pozóóóóŕrr až o 40% si predĺžiť život. Hurá na to!

 

 

Pozrite si aj ďaľšie podobné články: