Ako si nájsť čas na seba a byť kľudnejší?

01.10.2016 13:49

               ... Tento článok je zvláštny už z toho dôvodu, že jeho text bol rozposlaný stovkám ľudí v mojej databáze. Bol to totiž najprv email. Keď som ho poslal a prečítal znova, prišlo mi na um urobiť z neho článok. Áno, pravdepodobne som teraz porušil moje pravidlo, nezdieľať obsah Užívateľskej sekcie verejne, teda neregistrovaným ľudom, no keď som to posielal, nevedel som, že bude z toho článok v Užívateľskej sekcii  :)

 

  • Najprv obyčajný email a teraz je z toho článok. Preto ste ho už možno aj čítali, /teda aspoň tí z vás, ktorí odoberáte moje emaily/

 

No to je OK. Veľmi neplánovane tu teda prvý krát pridávam článok, ktorý sa zrodil takouto formou. Jeho téma je podľa mňa VEĽMI dôležitá. Takže pozrite sa na to... No ešte bonus pre Vás.

 

  • BONUS pre Vás:  Keďže však sme v Užívateľskej sekcii, kde vždy dávam viac-  text som doplnil o nové odstavce a pridal odkaz na skvelý rozhovor s Markom Dzirasom, ktorý Vám odporúčam pozrieť. To v emaile nebolo, takže zase máte viac :)

 

 

Ako si nájsť čas na seba a byť kľudnejší?

 

Včera v obchode som počul jednu pieseň s textom- "Som na tebe závislý. Nedýcham a nemyslím..."   /??????/

 

Ešte raz text...

 

 "Som na tebe závislý. Nedýcham a nemyslím..."

 

Je to známa pieseň a mnoho ľudí si tento text spieva, bez toho, aby uvažovali, čo vlastne spievajú a ako to ovplyvňuje ich myslenie a život... Ako vidíte, okolo nás je mnoho rušivých vplyvov, ktoré ak prijmeme za svoju realitu, dokážu deštruktívne pôsobiť na náš život. Nedýcham a nemyslím- je toho dobrým príkladom...

 

 

Neviete, kde je v tomto pointa?

  • Koľko je okolo Vás rušivých vplyvov? 
  • Máte zapnutú telku len tak na podmaz, aby "niečo išlo"? 
  • Keď nemáte zapnuté rádio, zdá sa vám akoby Vám niečo chýbalo? 
  • Keď je okolo Vás ticho, znervózniete a zdá sa Vám to neprirodzené?


 

To je odpoveďou na to ako sa upokojiť a nájsť si čas na seba.

 

Nájsť rušivé vplyvy vo vašom živote. Uvedomiť si ich a začať selektovať. Nahradiť ich tým, čo Vás podporuje a pomáha rásť.

 

 

Ďalšie príklady rušivých vplyvov:

 

  • Surfujete na nete bez cieľa, len tak...
  • Počúvate v aute rádio, kde Vám vtĺkajú do hlavy podobné nezmysly ako som napísal na začiatku- Nedýcham a nemyslím....
  • Nechávate pustenú TV len tak "aby niečo išlo"
  • Pozeráte večerné správy a počúvate správy v rádiu.
  • Neselektujete, iba do seba púšťate to, čo momentálne je.
  • ............................................... čo by ste si tu doplnili Vy?


 

OTÁZKA PRE VÁS.

 

>>> Vpustili by ste do Vášho domu, bytu len tak niekoho? Alebo hocikoho? Ak áno, ako by váš byt potom vyzeral?


 

 

Jasné, že to nerobíte. Každý má kľúče a púšťate iba známych a návštevy. Nie všetkých okolo... No s našou mysľou to robíme  a potom na to doplácame... Púšťame takmer všetko bez rozmyslu...

 

 

 

 

Keď ste roztržití a nesústredení, jednoducho nemáte čas na podstatné veci. Vám sa zdá, že ten čas nemáte, no je to len ilúzia.


Ako z toho von?


Selektujte a vyberajte si, čomu budete čas venovať - a času budete mať určite viac ako teraz.


 

Ak sa nad tým zamyslíte, počas dňa sme vystavovaní obrovskému množstvu zbytočných informácií, ktoré vôbec, ale vôbec nepodporujú náš život. Len nás zahlcujú. Ak ste nervózni, prchkí, nestáli, náladoví, podráždení, máte hyperaktívne deti, pozrite sa na to a selektujte, čo k sebe pustíte a čo nie.



  • Ako povedal Mark Dzirasa /svetový rečník a motivačný leader/- / Poznámka- ak potrebujete do života zmenu, odporúčam vám pozrieť si jeho videá na You tube, či zohnať jeho knihy. Aj keď je černoch, je to rodený Čech a mne jeho slová vždy veľa dajú/.

 

"Všetci hovoria, že mám veľa sily, ale ja nemám toľko sily. No ja nepozerám len tak niečo. Nepočúvam len tak niečo. Nestretávam sa len tak s niekým. Nevenujem pozornosť len tak niečomu. Nejem len tak niečo. Nepijem len tak niečo..."


 

Zamyslite sa nad tým. Podľa mňa je to maximálne dôležité a bez toho sa jednoducho ďalej ísť nedá.


 

Ak totiž nevedome prijímame všetko, čo k nám ide, stávame sa zbernou nádobou všeličoho a máme potom aj všelijaký život. Väčšinou taký, ktorý nechceme.

 

 

Zábavka pre Vás:

 

Sledujte sa jeden deň a pozorujte, čomu venujete väčšinu vašej pozornosti.
 

  • Koľko času trávite na nete?
  • Koľko času s niekým voláte?
  • Čo čítate? Knihy, články...
  • Aké filmy pozeráte?
  • Aké videá na nete Vás zaujímajú?

 

Zamyslite sa nad tým.

 

Položte si otázku: /a buďte k sebe úprimný/ - Naozaj, ale naozaj podporuje to, čo robím v mojom voľnom čase môj život, moju prácu a moje zdravie? Alebo robím ani neviem poriadne čo a nechám, nech čas beží....?

 

Som si istý, že nájdete mnoho vecí, ktoré môžete selektovať a triediť. A zrazu uvidíte, koľko vecí ste doteraz robili a ktoré vôbec Váš život nepodporovali. Keď ich vypustíte, zostane Vám veľa času na to, čo potrebujete a čo má hodnotu do budúcna. A nie, čo je len chvíľkovou zábavkou.

 

Prečítajte si aj:

 

Ako začať nový život?