Ako si dopĺňam energiu?

02.01.2019 15:42

Veľa z ľudí, ktorých masírujem sa ma pýta ako sa udržujem v kondícii, alebo odkiaľ čerpám energiu. Aby ste si nemysleli, že som stále plný síl, tak nie som. Nemôžem napísať, že som vždy v pohode, alebo, že vždy mám veľa energie. Ale... Ale cítim, že po istých skúsenostiach viem ako na to a viem si energiu doplniť a pracovať s ňou. Preto Vám napíšem 3. spôsoby, ktoré mi fungujú a podľa ktorých sa riadim. Možno Vás prekvapia. Sú jednoduché a hlavne- sú účinné na každého človeka...

 

  • ZAMERIAVANIE POZORNOSTI.

 

To na čo sa zameriavame, to rastie. To ovplyvňuje a tvorí náš život. Bez toho, či to chceme, alebo nie. Znamená to, že nepozerám TV, nenechávam sa ohlupovať reklamami, nepočúvam rádio, ani doma, ani v aute. Na internete si hľadám len to, čo ma zaujíma a to, čo potrebujem k svojmu rastu. Filmy si sťahujem z internetu a pozerám ich bez reklám. Samozrejme, občas niečo neustrážim, no mám pocit, že viem byť k sebe zásadový.

 

Veľa ľudí venuje pozornosť /obrovskú časť pozornosti/ veciam vonku /TV, rádio, smartfóny, facebook, sociálne siete/, a to ich stojí veľa energie. Ich myseľ je zahltená. /predstavte si vašu obývačku plnú starín, zbytočností, ktoré by sa váľali po dlážke a stále by ste ich museli prekračovať. Žilo by sa Vám takto dobre?/ Nečítajte ďalej, ale skutočne si odpovedzte...

 

Rovnako to funguje s našou mysľou. Ak sme zahltení, nevieme sa sústrediť, robí nám problém len tak sedieť v tichu, potrebujeme podmaz z telky alebo rádia, aby sme mohli fungovať. To sú zbytočné informácie do hlavy. Ja to jednoducho nerobím a snažím sa zameriavať svoju myseľ konštruktívne a čo najviac zjednodušene.

 

V tichu je veľká sila. Tam sa dozviete takmer všetko. Preto veľa ľudí nemá rado ticho, lebo nevedia, čo majú v tichu robiť a boja sa toho, čo by sa im vynorilo v hlave pokiaľ by sa stíšili.

 

Je dôležité uvedomovať si, čo práve robím a aké to bude mať následky, pre môj život a život ľudí okolo mňa. Napríklad ak by som hral celý večer počítačové hry, zblbol by som z toho. Zahltil by som si myseľ hlúposťami. Večer by som nezaspal, ráno vstával nevyspatý. Radšej si zoberiem knihu, alebo robím čokoľvek, čo je konštruktívne. Čo mi prinesie pokojnú myseľ v prítomnosti a možné výsledky do budúcna.

 

Jednoducho si vyberám, čo jem, čo pijem, akú hudbu počúvam s kým sa stretávam o čom čítam a podobne. Až tak ma nezaujímajú názory väčšiny, či davu- vždy si ich preosejem cez svoj filter a nachádzam pod povrchom. Napríklad ak by som sa chcel učiť o masážach, nekúpim si obrázkovú knižku s veľkými písmenami z vydavateľstva IKAR, ale pozriem si na internete ľudí, ktorí sú v tomto obore dobrí a zoženiem si ich knihy. Bez lesklých obrázkov a s informáciami, ktoré idú do hĺbky.

 

Takýmto spôsobom môžete pristupovať ku všetkému. Napríklad chcete začať behať. Neuspokojte sa s názormi ľudí na Facebooku, alebo siahnite napríklad po audioknihe "Zrozeni k běhu."  Hľadajte vždy pod povrchom, ďalej od davu...Pretože myslenie davu, názory davu, stravovanie davu, pôžitky davu, myšlienky davu- Vás nikdy neprivedú k pokoju. Vždy to bude len ilúzia pokoja.

 

Zhrnutie prvého bodu:

 

Ak obmedzíte rušivé vplyvy, ktoré zaplavujú Vašu myseľ, /TV, smartfón a podobne/ zostane Vám veľa energie na to, čo potrebujete. Budete viac sústredenejší a celkovo budete mať viac síl. Podstata je jednoduchosť. Robte jednoduché veci, myslite jednoducho a uvedomujte si na čo práve myslíte.

 

 

  • STRAVA.

 

Tak jednoduché. Ráno takmer vždy teplá kaša varená na vode. Z ovsených, špaldových vločiek, či dobrá pšenová. Jednoduchá strava sa ľahko strávi a telo stojí málo energie, kým ju spracuje. Naopak prekombinovaná ťažká strava /vajíčko so šunkou, syr a pečivo, párky s pečivom a horčicou/ je zaťažujúca, vytvára sa z nej veľa odpadu. Obsahuje veľmi málo výživných látok. Človek je po takýchto raňajkách malátny, pretože jeho telo potrebuje veľa energie na to, aby takéto raňajky strávilo a spracovalo. Takáto strava je zahlcujúca a nefunkčná. Stojí nás veľa energie a získavame z nej tiež veľmi málo energie.

 

To isté sa týka aj pitného režimu. Načo budem piť umelé sladké nápoje, keď mi to nič neprinesie? Že to je sladké a dobré? Že to chutí? Nezaujíma ma to. Sladké a dobré sú aj iné nápoje, takže aj tu je dobré k veci pristupovať vedomejšie. Čistá voda z prameňa, pokiaľ ju nemáte, dajú sa kúpiť rôzne filtre na vodu, či žiariče, ktorými sa voda energetizuje. Čo pijeme to sme. Sme totiž zo 70 % voda. Akú vodu pijeme, takí sme.

 

Najhoršie je ak používate mikrovlnku na ohrievanie vody, alebo jedla. V jedle, ktoré hrejete v mikrovlnke je tiež voda. Pijete a jete ožiarené jedlo, ktoré už nemá v sebe žiaden život. Áno, môže chutiť. Viete, čo presne robí mikrovlnka s Vaším jedlom? Viete, čo sa deje a atómami v jedle, ktoré potom zjete? A že aj po tom všetkom jedlo chutí? No koho to zaujíma ak je to jedlo mŕtve? Takže- čo jeme, to sme. Skutočne, pozrite si na internete články o vplyve mikrovlnky na jedlo a uvidíte sami. Nepoužívajte mikrovlnku. Urobíte viac ako dobre nielen sebe, alebo aj vašim súčasným, či budúcim deťom.

 

Sladké nápoje, kola, fanta a podobne- to všetko sú otrávené vody. Doslova. Viete, čo je skvelé? Že ak si uvedomíte prvý bod Zameriavanie pozornosti a vytrváte pri ňom, zrazu zistíte aké neprirodzené a dysfunkčné je piť sladké nápoje, či jesť hlúposti. Zrazu Vám bude stačiť jednoduché jedlo a budete sa po ňom cítiť oveľa lepšie.

 

Zhrnutie druhého bodu:

 

Všímajte si aké potraviny nakupujete. Aký majú pôvod, odkiaľ sú? Aké jedlo Vám robí dobre a aké nie? Všímajte si aj k akému jedlu máte závislosti, či mu neviete odolať. Začnite so zmenou. Ja viem, veľa ľudí nemá to slovo rado. Zmena. No a? Zmena je dôležitá. Zmenu nemajú radi len tí, ktorí na sebe nechcú pracovať. Zmeňte na začiatok Vaše presvedčenie o jedle. Napríklad to, že kaša na raňajky je málo sýta. Je to hlúposť. A prídete na to vtedy až keď si ju začnete pripravovať. Vaše skúsenosti Vás naučia. Ranná kaša je skvelá, no ja tu o tom môžem písať ďalšiu hodinu, nebude to mať pre Vás taký význam, pokiaľ nevstanete a nepripravíte si ju ráno sami. Zmeňte len raňajky a to ostatné príde samo. Urobte to. To jediné sa počíta.

 

  • POHYB.

 

Bez cvičenia sa nikto, kto sa chce sebou viac zaoberať jednoducho nepohne ďalej. Bez cvičenia nebudete v pohode, bez cvičenia sa nepohnete ďalej. Kludne si túto vetu prečítajte znova. Bez cvičenia sa nikto, kto sa chce sebou viac zaoberať jednoducho nepohne ďalej. Bez cvičenia nebudete v pohode, bez cvičenia sa nepohnete ďalej.

 

Pohyb je dôležitý pre vyrovnanie našej energie a spriechodnenie celého tela. Nielen na fyzickej, ale najmä na energetickej úrovni. Preto napríklad milujem čínske cvičenia Čhi kung, Tai Chi, pretože vedome pracujú s energetikou tela. Neoddeľujú myseľ od tela ako bežné druhy športu, ktoré sú často rituálnym bojom muža proti mužovi /futbal, basketbal, hokej- pozrite sa čo robia fanúšikovia na štadiónoch, aká je tam bojová atmosféra/

 

V bežnom športe potrebujete viac zapájať hlavu a telo vnímate menej. Alebo ho vnímate vtedy ak ste unavení, či Vás niečo bolí. Bežný šport postupne vyčerpáva a spaľuje energiu obličiek. Prečo si myslíte, že vrcholoví športovci hrajú len do určitého veku a potom im odchádzajú kĺby? Alebo strácajú výkonnosť? Pretože bežný šport sa sústreďuje len na výkon svalov, rýchlosť, súťaženie.

 

Bežný šport je samozrejme dobrý. Prebehnúť sa pri futbale, vyvetrať si hlavu, máte lepšiu kondíciu. To všetko je dobré. No bežný šport nejde do hĺbky. Oddeľuje myseľ od tela. Tým si však nemyslím, že by bol nevhodný. Naopak. Ak robíte takýto šport je to skvelé. No ak hľadáte cestu sebapoznania a chcete rásť, je dobré hýbať sa aj inak...

 

Ako? Pohyb pri ktorom zapájate vedome celé telo a vypínate hlavu je aj forma liečenia a osobnostného rastu. Tam ste prítomný. Vnímate seba a uvedomujete si svoje telo. Yoga, Tai Chi, Kung Fu, Chi-Kung, beh. /Keď napríklad cvičím Tai Chi a myslím na niečo iné, teda nie som s tým čo robím v prítomnosti- nedarí sa mi. Keď sa nechám unášať a vypnem hlavu, ide všetko ľahšie/ Pohyb robí naše telo pružnejším. Potom je aj naša myseľ pružnejšia. Ľudia s pružnou mysľou sú ochotní viac na sebe pracovať, prijímajú nové veci ľahšie, radi sa niečo nové učia. Sú bdelejší, uvoľnenejší a vedomejší.

 

Ľudia s menej pružnou mysľou žijú akýsi bežný život väčšiny. Hlasná telka, rádio, hluk, bežná strava, bežný stereoptyp. Bežné názory, bežné choroby. Sú závislí na svojom smartfóne /nosia ho so sebou aj na záchod/, reagujú. Veľa vecí sa ich dotýka. Sú urážliví. /ako mi to mohli urobiť, vieš kto som ja? / Dávajú veľa svojej energie a pozornosti von. Necvičia, nehýbu sa, alebo ak sa hýbu, tak neúčelovo. Ich myseľ potom neprirodzene stuhne, podobne ako ich telá.

 

Ja Vás nehodnotím. Tiež som z toho vyšiel. Vôbec netvrdím, že život, ktorý žijem ja, je najlepší na svete, alebo, že ho máte žiť aj Vy. Že máte robiť presne to, čo ja. To vôbec nie. Mám však pocit, že ak viac cítime to, čo sa deje v nás a menej si všímame to, čo sa deje okolo nás, nám môže v mnohom vyriešiť veľa iluzórnych problémov.

 

Viete, čo je dobrou správou? Môžete to zmeniť. Hneď teraz. Ako? Rozhodnite sa pre to.

 

Hýbte sa. Hýbte sa v radosti. Cvičte, choďte medzi stromy, do prírody k vode, prechádzajte sa po tráve. Pozorujte, vnímajte. Vedome sa pár krát denne nadýchnite. Cíťte Vaše telo, pľúca. Žite s vedomým, že všetko okolo nás môže byť naším učiteľom- ak to dovolíme. Vták, kvet, skala, rastlina, strom, hora, počasie. To všetko sú veľkí učitelia.

 

Zhrnutie tretieho bodu:

 

Ak sa po prečítaní tohto článku budete chcieť hýbať, cvičiť, môžete urobiť napríklad nasledovné. Dajme tomu, že Váš celkový pohyb bude 100%. Z toho by bolo dobré 30% posilňovanie svalov /veľa ľudí má ochabnuté svaly, ktoré potom nedržia telo/, 20% ľahký beh /tým si vyvetráte hlavu, prídete na iné myšlienky/ a zvyšných 50% naťahovacie a uvoľňovacie cvičenia .

 

Môže to byť Joga, Tai Chi, čokoľvek, čo je pomalé, uvoľňujúce. Takmer v každom meste sú už kurzy jogy, či Tai Chi. Mnohé fungujú tak, že sa len prídete pozrieť a uvidíte, či to je pre Vás. Ak sa rozhodnete, tak sa zapíšete a cvičíte. Podotýkam však, že toto rozdelenie na percentá je veľmi všeobecné, no podľa mňa spĺňa nároky a potreby väčšiny ľudí. Pri výbere pohybu sa vždy riaďte vašou intuíciou. Teda k čomu Vás to ťahá, pri čom sa cítite dobre. Na začiatok to môže byť aj futbal, či chodenie s trekingovými palicami. Len treba začať. Všetko ostatné príde neskôr.

 

Podstata je stíšiť sa. Obmedziť rušivé, zbytočné a hlučné vplyvy, ktoré nás rozptyľujú a oberajú nám energiu. Naopak, zastaviť sa. Jedna stará taoistická múdrosť z Číny hovorí:

 

"Ak sa nehýbeme- zjaví sa nám tisíc vecí. Ak sa hýbeme, nevidíme nič."

 

Každý z nás v týchto slovách môže vidieť niečo iné. Ja cítim, že stojí za to byť chvíľu s nimi.