Ako sa za 10.minút dozvedieť o sebe viac než za 3.mesiace? - 1.časť

22.03.2016 19:13

Ako viete v Užívateľskej sekcii nájdete vždy netradičné články. Nie je mojím zámerom prispôsobovať sa trendom, písať tak, aby sa to páčilo, či aby som bol nejak ospevovaný. Dôležité je, aby ste si tu vždy našli články jednoduché, hlboké, netradičné a hlavne, aby vám pomohli vo Vašom živote. Aby ste ich mohli hneď aj „ovoňať a vyskúšať“ v praxi.

 

Takže čo myslím tými desiatimi minútami v nadpise? Aj keď sa to zdá jednoduché, má to v sebe hĺbku a pomôže m dozvedieť sa o sebe zaujímavosti. Väčšinou to budú veci, ktoré by ste si predtým vôbec neuvedomili, pretože boli skryté pod povrchom.

 

Táto metóda vám pomôže vyplaviť na povrch málo viditeľné. Vy sa tak môžete bližšie spoznať, odkryť to, čo Vás nejakým spôsobom blokuje a pozrieť sa na to. Častokrát totiž až vtedy keď si niečo uvedomíme, môžeme to z hlavy vypustiť. Buďte pokojní, je to veľmi fajn metóda a môže to byť dokonca aj zábava. Veď uvidíte.

 

 

Čo dosiahnete týmto cvičením?

  • Väčšiu stabilitu v myslení aj postojoch. Nebudete už tak zahltení mnohými myšlienkami.
  • Naučíte sa sústrediť.
  • Zistíte, že oveľa viac toho urobíte ak budete 10.minút v tichu, než naháňať sa a tlačiť na pílu.
  • Budete viac pokojnejší a lepšie zvládať náročnejšie situácie.
  • Budete uvoľnenejší a ľahší.
  • Začnete si viac uvedomovať svoje telo. Byť sebavedomejší.
  • Zlepší sa vám spánok, nálada, zdravie a trávenie.
  • Prestanú migrény a uvoľní sa Vám hlava a krčná chrbtica.
  • Uľaví sa aj stuhnutej šiji.

 

Čo k tomu nepotrebujete?

  • špeciálne školenia
  • kurzy meditácií
  • drahé pomôcky
  • druhých ľudí
  • telocvičňu, alebo veľa miesta
  • veľa času

 

Čo potrebujete?

  • zvedavosť dozvedieť sa o sebe nové veci
  • možno trochu odvahy
  • 10.minút Vášho času
  • kľudné a tiché miesto, či už doma, ale najlepšie v prírode
  • a Vás samozrejme...

 

Pripravení? Takže o čo tu ide?

 

 O TO, ŽE BUDETE 10.MINÚT STÁŤ SO ZATVORENÝMI OČAMI.

 

To je všetko?- krútite hlavou, ale už moje články poznáte, takže viete, že to bude niečo zaujímavé... Odpovedám- Áno, to je všetko. 10.minút.

 

Opíšem Vám to v praxi:

 

Ste doma. Máte kľud a ste si istí, že Vás počas 10.minút nikto nebude rušiť. Oblečiete sa tak, aby vám to bolo pohodlné, ponožky si môžete dať dole, aby ste boli bosí /no nie je to podmienka/ Postavíte sa nohami rozkročenými na šírku ramien a niekoľko krát sa zhlboka nadýchnete. Nádych je nosom - hlboký a pomalý. Výdych asi 3x tak dlhší ústami. Nádych a výdych by mal byť aj počuť, takže sa do toho môžete aj oprieť. Vypnite si hudbu ak niečo počúvate, takisto mobil, alebo si ho dajte na tichý režim.

 

Počas týchto 10.minút nikam neodbiehajte, nech si zvoní kto chce. OK? Je dobré ešte trochu pohýbať telom, ramenami, nohami, nech sa svaly uvoľnia. Stáť by ste mali uvoľnení, nie napnutí a stuhnutí. Trochu sa uvoľnite v bedrách, aby ste nemali úplne našponované kolená.

 

Dýchanie.

 

Dýchate prirodzene, voľne a zľahka. Nerobte nič, len stojte. Ak cítite, môžete sa niekoľko krát aj silnejšie vydýchať. Vždy je nádych nosom a výdych cca 3x tak dlhší ústami. Keď cítite potrebu dýchať rýchlejšie, robte to. Telo Vám dá samé vedieť.

 

Postoj.

 

Keď už stojíte, zatvorte oči. Ste v tichu a ruky máte voľne vedľa tela. Počas trvania celého cvičenia sa môžete trošku hýbať napríklad v kolenách, či ramenami. No mali by to byť len pohyby, ktorými si telo udržuje rovnováhu, pretože oči máte celý čas zatvorené. Veľké pohyby, napríklad čupnutie, otáčanie, hýbanie hlavou do strán, hýbanie rukami, dvíhanie rúk- to nerobte.

 

K čomu je dobré takto stáť?

 

Počas státia, nepočúvate nič z okolia. /ak ste v prírode tak iba vietor, rieku, les/ Nevidíte nič z okolia, nejdete nikde, iba stojíte. Zrazu máte priestor pre seba. Keď nič nerobíte, nič nepočúvate a nič nevidíte, prirodzene presúvate pozornosť dovnútra- a o to nám ide. Pretože stále sme zvyknutí niečo robiť, na niečo zameriavať pozornosť, niečo riešiť, rozprávať sa, počúvať, hýbať sa. Dávať pozornosť von. Tu ste IBA VY A VAŠE MYŠLIENKY. Veľmi rýchlo sa s nimi stretnete.

 

Tie myšlienky môžu byť aj takéhoto rázu: „Tebe šibe? Čo tu stojíš? Veď to je blbosť, kašli na to. Pripadám si čudne, no ale keď už to ten Gašparík napísal..., Je mi smiešne. Škriabe ma na boku. Šteklí ma na brade" a podobne.

 

Dôležité je, že vy sa počas tohto cvičenia ničoho nezúčastňujete. Teda nereagujete na myšlienky, neškrabete sa, neošívate- skrátka NEROBÍTE NIČ.

 

Stojíte tvárou v tvár sebe. Už to je dosť sila. Na to veľa ľudí odvahu nemá, pretože je ľahšie celý deň robiť čokoľvek, aby som prehlušil svoje vnútro, než sa na 10.minút postaviť, vyjsť zo svojej komfortnej zóny a pozrieť sa čo vo mne je.

 

Čo sa s Vami bude diať?

 

Prvých cca 5.minút bude prechádzať veľa myšlienok so snahou zaujať vašu pozornosť. Budete sa cítiť sami pred sebou zvláštne, pretože nie ste zvyknutí na takéto niečo. Možno niečo príde, čo sa bude vymykať vášmu bežnému stavu. Pocit v tele, zmena nálady. TO JE OK. Neposudzujte to. Nehodnoťte a hlavne nehodnoťte seba. Majte sa práveže radi, pretože toto veľa ľudí nerobí. Vy áno, tak už to je pokrok.

 

Čo robiť s myšlienkami počas státia? - Modelová situácia

 

Predstavte si, že sedíte v parku na lavičke pri chodníku po ktorom chodia ľudia. Nerobíte nič. Len sedíte a ľudia chodia okolo Vás. Oni sú akoby vaše myšlienky, chodia okolo, vidíte ich, no nezaoberáte sa nimi. Nechávate ich len prejsť okolo. Nezastavujete ich a nedávate sa s nimi do reči. Len ich pozorujete. Nehodnotíte, neposudzujete, nekritizujete, nenálepkujete.

 

Čo sa stane potom?

 

Asi v polovici cvičenia myšlienky začnú opadať. Budú zriedkavejšie. Začnete CÍTIŤ a POČUŤ TICHO. TO TICHO BUDE VO VÁS, NIE V OKOLÍ. Budete to cítiť aj v tele. Uvoľníte sa a môže Vám byť NAOZAJ DOBRE. Tento stav sa bude prehlbovať. Zrazu ucítite niečo, čo ste ešte predtým necítili. Bude tam TICHO A POHODA. Odrazu bude všetko prázdne, no aj plné. Tak zvláštne iné.

 

A o to ide. My sa potrebujeme dostať do stavu prázdna- /alebo, čím viac prázdna, tým lepšie/

 

Prečo prázdno?

 

>>> pokračovanie článku...