Ako sa za 10.minút o sebe dozvedieť viac než za 3.mesiace? - 2.časť

22.03.2016 19:58

 

 >>> prejsť na začiatok článku...

 

Čo sa stane potom?    

                                                                                                            

Asi v polovici cvičenia myšlienky začnú opadať. Budú zriedkavejšie. Začnete CÍTIŤ a POČUŤ TICHO. TO TICHO BUDE VO VÁS, NIE V OKOLÍ. Budete to cítiť aj v tele. Uvoľníte sa a môže Vám byť NAOZAJ DOBRE. Tento stav sa bude prehlbovať. Zrazu ucítite niečo, čo ste ešte predtým necítili. Bude tam TICHO A POHODA. Odrazu bude všetko prázdne, no aj plné. Tak zvláštne iné.

 

A o to ide. My sa potrebujeme dostať do stavu prázdna- /alebo- čím viac prázdna, tým lepšie/

 

Prečo prázdno?

 

Pretože 3.najväčšie tajomstvá mysle sú- Ticho, Prázdnota a Sústredenie. Bude o tom ďalší článok.

 

Prečo to hovorím a čo je hlavným účelom tohto cvičenia?

 

Počas dňa sme naozaj zahltení obrovským množstvom informácií. Telka, billboardy, emaily, rádio, ľudia, naše myšlienky, ruch, hluk, mobil, počítač, rodina, deti, práca- je toho veľa. To nás zahlcuje a zapratáva nám myseľ. Zaprataná myseľ nedokáže efektívne a sústredene premýšľať. Spravidla len reaguje. Ťažko niečo vytvorí a ak aj vytvorí, tak len na základe toho, čo už v nej je.

 

Ak tam máte odpadky, vytvorí ďalšie smetisko. Keď tam máte užitočné zámery a myšlienky, čo chcete a po čom túžite, pomôže Vám ich vytvoriť. Ak máte doma smetný kôš a je plný, idete ho vyniesť. Ak máme myseľ plnú zbytočných informácií, ťažko do nej už niečo nové dáme. Nezmestí sa. Preto je dobré aj myseľ čistiť a vynášať odpadky. Toto je jedna z ciest ako na to.

 

 

Vydýchnite si. Dôležité!

 

Áno, toto je dôležité. Ak budete počas státia cítiť nejaké tlaky, alebo vám príde na um ťažká myšlienka, či si na niečo nepríjemné spomeniete- NEROBTE S TÝM NIČ, LEN TO POZORUJTE A VYDÝCHNITE TO VON. Tie výdychy potrebujú byť silnejšie než obyčajne, dajte na to dôraz a predstavujte si, že to z Vás odchádza. /napríklad vo forme čierneho dymu/ Pretože tu už nie ste iba pozorovateľom, ale aj tvorcom.

 

Čo dosiahnete týmto cvičením?

 

  • Väčšiu stabilitu v myslení aj postojoch. Nebudete už tak zahltení mnohými myšlienkami.
  • Naučíte sa sústrediť.
  • Zistíte, že oveľa viac toho urobíte ak budete 10.minút v tichu, než naháňať sa a tlačiť na pílu.
  • Budete viac pokojnejší a lepšie zvládať náročnejšie situácie.
  • Budete uvoľnenejší a ľahší.
  • Začnete si viac uvedomovať svoje telo. Byť sebavedomejší.
  • Zlepší sa vám spánok, nálada, zdravie a trávenie.
  • Prestanú migrény a uvoľní sa Vám hlava a krčná chrbtica.
  • Uľaví sa aj stuhnutej šiji.

 

 

OK a čo ďalej?

 

Možno sa pýtate ako zistíte, že už ubehlo 10.minút, keď máte zatvorené oči? No, mohli by ste si natiahnuť budík. Neodporúčam. Ak to urobíte, budete celý čas premýšľať, kedy už zazvoní, aby ste to už mali za sebou. Je to hlúposť. Ja chcem, aby ste do toho šli s ľahkosťou a tak ako ste s ľahkosťou začali, tak i skončíte.

 

Prezradím Vám tajomstvo- Nie je to 10.minút...

 

10.minút som napísal preto, aby ste to pochopili. Aby to mozog vedel zatriediť a predstaviť si. V skutočnosti to môže byť viac i menej. Na tom nezáleží. Preto stojte tak dlho, pokiaľ sa budete cítiť príjemne. No nešvindľujte. Pozrite sa na toto...

 

Pozor na toto.

 

Nekončite predtým, pokiaľ neodíde väčšina myšlienok. Pokiaľ nezacítite uvoľnenie či príjemný pocit ľahkosti, ticha a pokoja. Ak si spomínate na ten príklad s parkom a ľudmi o ktorom som písal vyššie- napíšem to obrazne- „nechajte ten park vyprázdniť a užite si chvíľu samoty a pohody, keď v ňom budete len vy.“

 

Rozumiete? Potom môžete pomaly otvoriť oči a... a svet sa Vám bude zdať krajší, pretože VY budete krajší. Čím krajší sme vnútri tým sa nám zdá /a aj je/ krajšie aj všetko okolo nás.

 

Pôjdete si „postáť“ do prírody?

 

To je ešte lepšie. Nájdite miesto, kde budete sami. Alebo ak to bude pri rieke, len sa k nej otočte. Ľudia na Vás môžu dovidieť, no nik za Vami nepríde, neštuchne Vás a nespýta sa- „Ty, človeče, medituješ tu alebo čo? Ty si ale divný...Buďte pokojní. Skrátka sa len tvárte, že sa pozeráte na rieku a majte zatvorené oči.

 

Naboso?

 

Podstata cvičenia je rovnaká ako keď cvičíte vnútri, no je dobré byť aj naboso. No nemusíte, je to na Vás. Prehĺbi to však účinok cvičenia. Dobré je „stáť“ pri rieke, ktorej žblnkotanie vody Vám pomôže upokojiť sa a podporí účinnosť tejto metódy. Alebo v lese, je to na Vás.

 

Ak budete vonku, môžete sa stretnúť s trochu inými myšlienkami ako: “ Nevyzerám divne? Čo ak ma tu niekto uvidí? Čo si o mne pomyslí? Nenapadne ma tu niekto? Nepoštípe ma had? Nespadne na mňa niečo? Nespadnem? Nepríde ku mne niekto?“...

 

 

Poviem Vám čo s takýmito myšlienkami môžete urobiť...

 

Kašlite na to. Nik ku Vám nepríde, nik vás nenapadne, nik sa o Vás nebude zaujímať a pravdepodobne si Vás ani nikto nevšimne. Toto si môžete myslieť len preto, pretože nie ste zvyknutí takéto niečo robiť. Je to OK ak takéto myšlienky prídu. NAOZAJ OK. Nechajte ich len okolo seba prejsť ako tých ľudí v parku...

 

 

Majte stále zatvorené oči a len dýchajte. To je všetko.

 

 

A ČO JE NAJHLAVNEJŠIE. BUĎTE PRÍTOMNÝ ČO SA BUDE VO VÁS DIAŤ, VNÍMAJTE TO, NO NEZASAHUJTE DO TOHO. BUĎTE POZORNOSŤOU V TELE, NEZAOBERAJTE SA TÝM, ČO SA DEJE OKOLO VÁS.

 

 

Vyskúšajte. Je to vynikajúci spôsob ako na sebe pracovať, ako sa postaviť sebe samému čelom ako neutekať pred sebou, ako zosilnieť, ako mať viac energie, ako byť zdravší, ako byť pokojnejší, ako byť zameranejší a podobne.

Keď sa chcete zapísať na kurz meditácie, tak toto je meditácia, nemusíte zatiaľ nikam chodiť. Táto metóda je DOKONALOU PRÍPRAVOU NA VŠETKO LEPŠIE A KRAJŠIE VO VAŠOM ŽIVOTE.

 

Ako často takto „stáť“ ?

 

Aj každý deň. A pohrajte sa s tým. Môžete „stáť“ doma, potom vonku a porovnajte rozdiely. Dĺžka by mala byť aspoň 5.minút, no stojte tak dlho pokiaľ to bude príjemné. V pohode aj 30.minút ak chcete.

 

Prečo nemôžem sedieť?

 

Pretože ak by ste sedeli, mali by ste sklony hrbiť sa a predkláňať. Necítili by ste nohy. Keď stojíte, prirodzene vnímate svoje telo, ľahšie sa dýcha, ste vystretí. A pri stoji viac vnímate nohy, čo je stabilita, opora, smer. Skúste ich takto vnímať. Cíťte ako sú spojené s podlahou, či zemou, ako vás držia. Vnímajte v nich stabilitu. Pri tomto cvičení môžete zažiť množstvo zážitkov, ktoré budú určite jedinečné. Tak do toho!

 

Pár tipov na záver:

 

  • Počas státia si občas uvedomte prsty na chodidlách a pritlačte ich viac k podlahe. Upevníte svoju stabilitu.
  • Dajte si pozor na hrbenie. Akonáhle zacítite, že sa hrbíte, vyrovnajte sa.
  • Špičky nôh majú byť rovnobežne, nie nabok, či dovnútra.
  • Dajte pozor na kolená. Nemali by byť „zaseknuté“ dozadu. Majú byť uvoľnené.
  • Tesne pred ukončením cvičenia urobte 3. silné nádychy nosom a 3. výdychy ústami.
  • Po výdychoch trochu pohýbte rukami, nohami, aby ste si opäť uvedomili svoje telo.
  • Po otvorení očí a ukončení cvičenia, zostaňte ešte chvíľu stáť a potom vykročte do dňa.

 

Nech sa Vám darí v tom, čo robíte.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...