Ako sa upokojiť do 2. minút?

26.06.2015 20:20

Určite existuje množstvo techník, ktoré nás dokážu upokojiť, alebo na chvíľu zastaviť. V tomto článku Vám ukážem jeden spôsob, ktorý mne funguje už vyše roka a stále sa k nemu vraciam. Je to veľmi jednoduché a zaberie Vám to cca 2.minúty... Určite to hravo zvládnete. Takže? Poďme na to.

 

Budeme len dýchať, nič viac...

 

Asi sa čudujete, čo to píšem, veď dýchame všetci a neustále. Áno, no je rozdiel ako dýchame. V joge sa nachádza sústava dýchacích cvičení nazvaných pranajáma. Už starí mudrci z východu vedeli, že dych nás spája so životom. A keď si ho uvedomujeme a pracujeme s dychom, prehlbujeme život v sebe. Keď si ho neuvedomujeme a dýchame často iba preto, že je naše telo tak nastavené, žijeme síce, no oberáme sa o veľa. Z pomysleného veľkého chutného koláča zakaždým zjeme len kúsok.

 

Ešte trochu k dýchaniu... >>> sledujte obrázok. >>>

 

 

V starom Egypte je možné vidieť hieroglyfy a skalné maľby na ktorých postavy nasávajú cez nos energiu zo Slnka. Na tomto obrázku vidíme prvého vládcu Egypta Achnatona ako nasáva energiu zo Slnka. Všimnite si, čo má pri nose. Áno je to Anch, posvätný egyptský symbol života. Na obrázku dole vľavo je aj druhá postava, ktorá má symbol Anch pri nose tiež. Akoby tým bolo povedané- "Ja dýcham život. To, čo dýcham je posvätné". Verte mi, že egypťania nevytvárali tieto výjavy len tak pre srandu. Verili a vedeli, že to, čo nás spája s božstvom je v skutočnosti práve dych.

 

Dych nie je len obyčajný nádych a výdych. Ak mu dáme pozornosť, dokáže nás liečiť, uvoľniť a očistiť nielen naše telo, ale aj myseľ. Hlboké, plynulé a cieľavedomé dýchanie výrazne pomáha nielen v každej meditačnej technike, ale aj bežne v živote.

 

K čomu pomáha toto dýchanie? Čím zlepšuje náš život?

 

  • Výrazne upokojuje myseľ
  • Očisťuje hlavu od zbytočných myšlienok
  • Očisťuje našu auru, či biopole
  • Pomáha nám lepšie sa sústrediť
  • Zvyšuje našu výkonnosť
  • Výrazne nás spája so sebou- s tým, kto skutočne sme

 

Pripravení? Ideme na to...

 

Chcem sa s Vami dohodnúť. Až keď si prečítate tento článok, potom skúste toto dýchanie. Na začiatok si len vyskúšame jednotlivé fázy, aby ste to lepšie precítili na tele aj mysli.

 

Poloha tela.

 

Mali by ste sedieť, alebo stáť. Chrbát je vystretý a chodidlá sa Vám pevne dotýkajú podlahy. Bude lepšie ak budete naboso, alebo aspoň v ponožkách. Chodidlami trochu ohmatajte zem, cíťte ako vás drží. Cíťte to spojenie so zemou. Trochu zakrúžte ramenami a 3x sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite. Uvoľnite svoje telo. Pomykajte hlavou, uvoľnite ramená. Máte? Super. Ako sa cítite?

 

Prostredie.

 

Malo by Vám byť teplo a mali by ste mať okolo seba kľud. Nikto by Vás nemal rušiť, ani by nemala byť pustená hlasná hudba či TV, alebo rádio. Môžete si pustiť hudbu bez slov, alebo aspoň v jazyku, ktorému nerozumiete. Alebo seďte v tichu.

 

Prvá fáza: Nádych do brucha.

 

Len si to na začiatok skúste. Nadýchnite sa do brucha tak, aby sa Vám rozprestrelo ako menší balón. Netreba sa siliť, či nejako tlačiť, stačí sa len plynule a hlbšie nadýchnuť. Vnímajte ako sa pri nádychu vaše brucho zväčšuje. Niekoľkokrát si to skúste. /upozorňujem, že treba sa nadýchnuť do brucha. Nie do hrudníka/

 

Druhá fáza: Uzamknutie hrádze.

 

Možno sa vám toto slovné spojenie zdá čudné, no je to jednoduché. Teraz si vyskúšajte stiahnuť svaly medzi pohlavnými orgánmi a konečníkom. Tomuto miestu sa hovorí aj hrádza. Je dobré stiahnuť aj konečník. Ak ste to ešte nikdy neskúšali, bude to pre vás nové, no zvládnete to. Pohrajte sa s tým a uvidíte, že to pôjde. Sústreďte sa na hrádzu a svaly panvového dna. Všetky svaly, ktoré tam sú stiahnite, počkajte 1-2 sekundy a uvoľnite. Zopakujte niekoľko krát. Nezabudnite, zatiaľ len cvičíme.

 

Tretia fáza: Vzduch stúpa po chrbtici nahor.

 

Vysvetlím. Teraz sa budeme trochu hrať. Budete si jednoducho predstavovať ako pri výdychu vychádza vzduch z Vášho tela nie nosom, ale od kostrče, cez stavce chrbtice nahor. Až ku hlave. Cez hlavu opúšťa Vaše telo. Vyskúšajte si to. Nadýchnite sa ako bežne no trochu hlbšie. A teraz si predstavujte ako vydychovaný vzduch stúpa od kostrče stúpa po chrbtici až ku hlave. Cez hlavu opúšťa Vaše telo. Vyskúšajte to niekoľko krát. Je to zaujímavé. Čo poviete?

 

Až keď to budete mať vyskúšané, prejdite so mnou k samotnému dýchaniu, kde si to všetko spojíme dokopy.

 

Už máte? Aké ste mali pocity? Tak si to poďme zhrnúť dokopy.

 

 

Najprv si to prečítajte, zatiaľ nič neskúšajte.

 

  • Sedíte pohodlne na gauči, či stoličke. Nohy sa vám chodidlami dotýkajú zeme. Cítite zem pod nohami. Chrbát máte vystretý a Vaše telo je uvoľnené. Kľudne skúste urobiť aj niekoľko smiešnych grimás na tvári. Uvoľnia sa Vám aj mimické svaly. Pomykajte ramenami a úplne uvoľnite celé telo. Skutočne úúúúpppllllllnnnnneeee uvoľnite telo...

 

  • Ste v prostredí, kde je Vám dobre, cítite sa bezpečne a máte kľud.

 

  • Nadýchnite sa nosom do vášho brucha. Vnímajte ako s brucho rozťahuje. Vzduch v bruchu na sekundu zadržte a stiahnite svaly hrádze a konečníka. Teraz pomaly vydychujte ústami a predstavujte si ako vydychovaný vzduch prechádza od kostrče cez chrbticu nahor. Keď príde až ku hlave, vydýchnite ústami, no v skutočnosti si predstavujte ako vydychujete hlavou. Toto dýchanie zopakujte 9x.

 

  • Po ukončení dýchania zostaňte sedieť. Budete vnímať veľký pokoj a pravdepodobne sa vám ani nebude chcieť dlhší čas nadýchnuť. Vaše telo bude okysličené a očistené. Ak zacítite potrebu nadýchnuť sa, dýchajte už len veľmi jemne a bežným spôsobom. Prídete do stavu, keď si začnete hlbšie uvedomovať seba a svoju veľkosť. Je to vynikajúci spôsob ako sa nielen upokojiť, ale aj spojiť so sebou na hlbokej rovine.

 

 

??? Možné otázky, ktoré Vám asi víria hlavou.

 

 

>>> Prečo treba stiahnuť svaly hrádze a konečníka?

 

Pretože energia, ktorú prijmete nádychom do brucha, potrebuje byť v spodnej časti tela zadržaná. Len tak môže prejsť výdychom od kostrče cez chrbát nahor. Tým, že stiahnete svaly hrádze, vytvoríte akýsi uzáver-zátku a energia bude mať tendenciu stúpať po chrbtici. Ak by ste to neurobili, energia by mohla vytiecť cez panvové dno a konečník z tela von.

 

>>> Prečo výdych cez chrbticu?

 

Energia prechádzajúca nahor po chrbáte, má oživujúce vlastnosti. Oživuje nielen celý chrbát, ale aj telo, nakoľko cez chrbticu je prepojené celé naše telo. Ako energia stúpa nahor a do hlavy, čistí a vyživuje mozog a celú miechu.

 

>>> Ako často toto dýchanie robiť?

 

Keď to budete cítiť. Nie je určený presný limit koľko krát za deň. Je to na Vašej intuícii...

 

>>> Kedy toto dýchanie robiť?

 

Najlepšie ráno, keď sa potrebujete naladiť na to, čo vás počas dňa čaká. Alebo pred prijímacím pohovorom, stretnutím so šéfom, či skúškou v škole. Taktiež veľmi dobre funguje, keď ste roztržití, nervózni, alebo podráždení. Robte ho skrátka vždy, keď sa potrebujete vrátiť k sebe, obnoviť svoju silu a naladenie.

 

>>> Aké sú časové intervaly dýchania?

  • Nádych- pomaly nosom
  • Výdych- pomaly ústami
  • Nádych do brucha by mal trvať: 2-3 sekundy
  • Uzavretie panvového dna: 1-2 sekundy
  • Výdych približne: 7 sekúnd

 

>>> Počas výdychu mám stále držať stiahnuté svaly panvového dna? Alebo kedy ich mám uvoľniť?

 

Svaly panvového dna môžete začať uvoľňovať, keď Váš výdych už bude v oblasti hrudníka až krku. To, či sa tam výdych naozaj nachádza, neriešte. Opäť sa spoliehajte na Vaše vnímanie a intuíciu. Budete to jednoducho cítiť.

 

Mne toto dýchanie ako som spomínal, pomáha už dlho a používam ho takmer denne. Ak by ste mali otázky k tomuto článku, napíšte mi to do diskusného fóra pod článkom. Určite odpoviem.

 

A čo teraz? Jednoducho sa len poriadne nadýchnite a vydýchnite. Myslím si, že to je zázrak. Je zázrak, že môžeme dýchať. A ešte väčší zázrak je to, že si to môžeme uvedomovať. Ja osobne ďakujem za tento dar.

 

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...

 

Máte otázku k tomuto dýchaniu? Sem s ňou...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok