Ako sa mať viac rád? alebo 3. príklady, ktoré Vám ukážu ako sa máte radi.

28.07.2016 10:58

Ako sa mať viac rád? Dnes sa o tom často píše a hovorí. Sebaláska. Mať rád samého seba, pristupovať k sebe s láskou. Čo to však znamená a ako rozpoznať, či k sebe pristupujeme s láskou, alebo nie?

 

V tomto článku si ukážeme jednoduché príklady z praxe na ktorých bude zrejmé ako na tom so sebaláskou sme.

 

Na začiatok si napíšme, čo to sebaláska je. Čo si myslíte? Zamýšľali ste sa nad tým niekedy?

 

Čo to je sebaláska?

 

Podľa mňa je to spôsob k akým k sebe pristupujeme. Mať rád samého seba znamená uvedomovať si svoje možnosti a svoju hodnotu. Vedieť o svojich plusoch a mínusoch a pracovať na nich. Správať sa k sebe s úctou a s úctou sa správať aj k druhým. Ustáť si svoje hranice, postarať sa o seba, byť k sebe zodpovedný. Zodpovedne jednať v prospech seba samého bez toho, aby sme ubližovali druhým akýmkoľvek spôsobom. Taktiež schopnosť, či neschopnosť urobiť si na seba čas- súvisí so sebaláskou.

 

Vonku, alebo vnútri?

 

Často chceme niečo zmeniť a pre danú zmenu veľa robíme na vonkajšej úrovni. No na vnútornú úroveň zabúdame. Ako to myslím? Tu je malý príklad pre lepšie pochopenie...

 

Mnoho žien chce schudnúť. Tak začnú robiť všetko preto, aby kilá zhodili. Potia sa vo fitku, držia diéty, merajú si obvod pása. VYVÍJAJÚ VONKAJŠIU ČINNOSŤ. No keď sa večer pozrú v sprche na svoje nahé telo, kde im ovísajú napríklad boky, či stehná, povedia samej sebe- „Bože ja ale vyzerám hrozne. Tie kilá, to brucho, tie prsia, hrozné.“

 

Jednoducho neprijímajú seba samého. Veta- „Ja ale vyzerám hrozne“ znamená aj nelásku k sebe. To je práve znak, že naša VNÚTORNÁ ČINNOSŤ smerujúca k sebe - zaostáva. A dôležité je práve vnútro. Od vnútra sa odráža navonok. Nikdy nie naopak.

 

Takže čo je riešením?

 

Riešením je to, že daná žena si povie- “Áno naozaj potrebujem schudnúť, no aj napriek tomu vyzerám úžasne. Mám sa rada, cením si seba a správam sa k sebe ohľaduplne. Som šarmantná a krásna. A mám rada aj svoj tuk na stehnách. A už teraz s ľahkosťou chudnem.“

A bude si to hovoriť stále, každú chvíľu. Každý deň, každé ráno- neustále.

 

Čo sa tým docieli?

 

Vyladíte sa ZVNÚTRA. Prestanete so sebou bojovať. Pretože ak na vonkajšej úrovni chceme niečo zmeniť /v našom prípade schudnúť/ ale na vnútornej úrovni sa nemáme radi, - je to tlak a protitlak na seba samého. Jednoducho chudnutie nebude účinné, pretože neprijímame seba samého takého akí naozaj sme.

 

 

Zamerajte sa na svoje silné stránky.

Zameranie sa na svoje silné stránky vedie k rastu osobnosti. Nadobúdaniu sebaistoty a radosti zo seba samého. A potom všetko a všetka naša činnosť bude zapnutá na TURBO. >>>>>

 

 

Otázky pre Vás:

  • Aké mám silné stránky?
  • V čom som dobrý / dobrá?
  • Čo mi ide ľahko?
  • Za čo sa môžem mať rád / rada?
  • Čo v sebe obdivujem?

 

Zamerajte sa na toto a napíšte si odpovede na tieto otázky. Uvidíte, že nájdete v sebe veľa pozitívnych vlastností o ktorých ste doteraz ani netušili.

 

Vráťme sa ešte k našej žene, ktorá chce schudnúť.

 

Teraz si predstavte tú istú ženu ako stojí pred zrkadlom a pozerá sa na svoje nahé telo. Hovorí si. „No tie boky, prsia, ramená, áno potrebuje to zhodiť, no aj napriek tomu milujem svoje telo a milujem seba samú. Starám sa o seba s láskou a už teraz sama seba vidím ako šťastnú, zdravú a chudšiu.“

 

A s takýmto nastavením ide cvičiť, zlešovať stravu alebo čokoľvek vonkajšie. Píšem VONKAJŠIE, pretože to VNÚTORNÉ už má nastavené. A vtedy sa jej bude dariť schudnúť. Ale nielen schudnúť, no aj zlepšovať čokoľvek ostatné.

 

Viac o tejto téme píšem v mojom ebooku, ktorý si môžete stiahnuť zdarma tu na tomto odkaze.

 

 

Príklady z praxe: Máme sa radi? / Nemáme sa radi?

 

A teraz už spomínané príklady, ktoré Vám hneď ukážu ako na tom ste so sebaláskou k sebe samému.

 

 

Nosíte roztrhané ponožky?

 

Môžete si povedať. No a čo, aj tak to nikto nevidí. Lenže ak nosíte roztrhané ponožky, vyžarujete do okolia - „Mám roztrhané ponožky, nemám na nové a mne také stačia“. To znamená, že sa nemáte dostatočne radi natoľko, aby ste si na seba za každých okolností dali nové a dobré ponožky. Nové a dobré ponožky ale si určite dáte, keď idete na návštevu, pretože nechcete, aby známi ku ktorým idete videli vaše vykúkajúce palce. No doma Vám to nevadí. Tak ako sa vlastne máte radi? Nie je to len pretvárka?

 

Hovoríte si, že ponožky nie sú dôležité? ALE SÚ. Či sú to ponožky, alebo niečo iné- princíp je rovnaký, ponožky sú len príklad. A ideme na ďalší...

 

 

Napijete sa zo špinavého pohára?

 

Ste smädní a doma máte sklený pohár, ktorý by bolo dobré vyleštiť, pretože je celý dochytaný a už doň ani takmer nie je vidieť. No vy si doň dáte vodu a napijete sa. OK. Lenže dali by ste sa napiť z takéhoto pohára návšteve, ktorá by ku vám prišla? Pochybujem. Takmer vždy všetci leštíme poháre, príbory, keď ku nám niekto príde, aby bolo všetko čisté. No pre seba si často „doprajeme“ aj dochytané.

 

Kde je potom naša hodnota? Nebolo by Vám príjemnejšie napiť sa k krištáľovo čistého pohára za KAŽDÝCH OKOLNOSTÍ?

 

 

Nosíte po dome zakyckané tričko, na ktoré Vám kvapla omáčka aj naďalej?

 

Áno veľa z nás je takých. Nosíme, pretože je to domáce oblečenie a to je OK. Von by sme si také tričko nedali, pretože už by sa to nepatrilo. Ako by sme vyzerali pred ľudmi? No doma to znášame. Ale tu nejde o to, či sme doma, alebo vonku. SME STÁLE SAMI PRED SEBOU A STÁLE SAMI SO SEBOU - či sme doma, alebo vonku medzi ľudmi.

 

Ak nosíme zakyckané tričko, hovoríme tým o sebe toto- „Stačí mi to. Nemám takú hodnotu, že by som chcel mať na sebe čisté tričko.“ To znamená na vnútornej úrovni- Nemám sa rád. Nezaslúžim si.

 

Chápete?

 

To sú úplne základné praktické veci s ktorými sa istotne stretávame všetci. Ak toto nemáme zvládnuté, ako potom môžeme niečo viac? Napríklad AKO chceme začať cvičiť, vzdelávať sa, meniť čosi veľkého, keď máme problém dať si na seba čisté tričko? Keď v tomto maličkom naša sebaláska a vzťah k sebe zlyháva?

 

Všetci totiž vieme, že sa potrebujeme hýbať, cvičiť, no málokto z nás to tak aj robí. A viete prečo to ľudia nerobia? Lebo nám chýba láska k sebe. Ak by sme ju totiž mali, hravo by sme vedeli, že cvičenie posiluje náš život a lieči telo aj dušu. No ten, ktorý má rezervy vo svojej sebaláske, sa ťažko do cvičenia nakopne. Pretože on sám sebe za to nestojí. Ja viem- drsné, no občas to treba takto pomenovať.

 

Tu môžete vidieť aké ilúzie a aké mantinely máme sami v sebe. Na to, aby sme ich odstránili, môžeme začať s úplnými maličkosťami. Všímať si z akého pohára pijeme, alebo či máme dobré ponožky. Ak budete teraz piť, pozrite sa na čistotu pohára a ak sa Vám ho nebude chcieť vyleštiť, či umyť, spýtajte sa- TO NAOZAJ NESTOJÍM SÁM SEBE ANI ZA TO, ABY SOM SI ZASLÚŽIL NAPIŤ SA Z ČISTÉHO POHÁRA?

 

Rád by som však napísal, že nech už to je akokoľvek. - NIE JE TO VAŠA CHYBA. Boli sme tak vychovaní a naučení. NIE JE TO NIKOHO CHYBA, ČI VINA. Neprináleží sa nám na niekoho hnevať, či hľadať vinníka. Nik nie je vinníkom.

 

TU JE LEN SKRAT V PROGRAME. TREBA HO LEN AKTUALIZOVAŤ. TAK AKO AKÝKOĽVEK PROGRAM VO VAŠOM POČÍTAČI. VŽDY MÁME VŠAK VOĽBU. A to je dobré si zapamätať. Mám voľbu. Vždy a všade. A moja voľba určuje - aký bude môj život v budúcnosti.

 

Poznámka- Keďže chcem, aby ste po tomto článku zostali sústredení na tému, nebudem Vám sem dávať odkazy na podobné články ako to robím stále. Namiesto toho si odpovedze na otázky, ktoré som v článku spomínal. Zistíte o sebe veľmi veľa. Napíšte si všetko, čo Vás napadne.

 

P.S. Odpovedali ste si už na tie otázky?

  • Aké mám silné stránky?
  • V čom som dobrý / dobrá?
  • Čo mi ide ľahko?
  • Za čo sa môžem mať rád / rada?
  • Čo v sebe obdivujem?