Ako zlepšiť svoj život "obyčajnou" chôdzou?

04.06.2015 16:33

Vedeli ste o tom, že môžete zlepšiť Váš život už len obyčajnou chôdzou? Byť kľudnejší, mať na seba čas? Chcete vedieť ako sa to dá? Poďte sa pozrieť...

 

Možno doma nemáte čas na seba. Deti potrebujú pozornosť, veľa práce, varenie, škola... Rozumiem tomu. Preto teraz zbystrite a zistíte ako sa môžete venovať sebe počas bežnej chôdze, kde nikto od Vás nič nechce.

 

Tému tohto článku môžete využiť vždy keď niekam idete. V jeho závere si ukážme, že je to v skutočnosti univerzálny návod, ktorý možno využiť prakticky kdekoľvek.

 

Čo to teda je?

 

Vedomá chôdza. Vedomá chôdza je uvedomením si seba v pohybe. Taktiež byť prítomný v tom, čo sa vo mne počas chôdze deje. Byť pozornosťou vo vnútri v tele, no vnímať aj okolie.

 

chodzaKaždý z nás už niekam išiel. Do práce, na stretko, na autobus. Všimli ste si však, že mnoho krát ani nevieme, že ideme? Veľa krát ideme, no nevnímame seba. Sme akoby len v hlave, ktorá riadi všetky naše potreby a sme zameraní hlavne na to, aby sme to stihli. Prišli včas. Cestou okolo nás míňame mnoho vecí stojacich za pozornosť, všímame si buď málo, alebo takmer nič.

 

Ideme akoby na autopilota. Naša myseľ nás ženie, no telo necítime, nevieme o ňom a ešte k tomu ho akoby ťaháme so sebou ako nejakú nutnú časť. Pozeráme sa hlavne kedy na stretnutí budeme, koľko stojí na zastávke ľudí, ako vyzeráme, pôsobíme, či je vonku teplo, alebo zima. No možno povedať, že stále unikáme sami sebe.

 

Prečo to tak je?

 

Neboli sme vychovaní cez prístup do seba. Mnoho okolností od nás vyžaduje prístup od seba. Takmer všetko nás žiada o pozornosť. Obchody, reklamy, firmy, médiá. Sme tlačení na orientáciu von. Dokonca sa to deje i v kostoloch. Máme myslieť viac na iných, nemáme byť sebeckí, nemáme myslieť na seba. Nepatrí sa to... Sú to však len staré vzorce správania, odtlačok výchovy a spoločnosti. Skutočnosť je taká, že keď sme zdravo orientovaní do seba, silnieme a rastieme. A o to viac sme prínosom pre druhých. Robiť to naopak je cesta k ilúziám.

 

Ukážem Vám spôsob ako sa orientovať do seba aj pri banálnej ceste do práce, alebo na nákup. Ako stihnúť všetko, čo potrebujte, no neponáhľať sa a hlavne byť so sebou.

 

Čo robiť pri vedomej chôdzi?

 

Vyskúšajte robiť napísané nižšie, alebo sa nad tým aspoň zamyslite.

  • Dýchanie.

Dýcham plytko? Hlboko? Do brucha, alebo do hrudníka? Dýcham rýchlo, pomaly? Dýcham vôbec? Vnímajte ako sa vám rozťahuje hrudník, alebo brucho. Cítim vône?

 

  • Postoj tela.

Hrbím sa? Ak áno, prečo sa hrbím? Veď sa môžem vystrieť. Ramená. Mám ich dopredu alebo vystreté? Ako sa pohybuje moje telo? Ladne, pružne, alebo ťarbavo?

 

  • Nohy- ich dotyk so zemou.

Ako kráčam? Vnímam vôbec to, že kráčam? Vnímam ten pocit, keď sa moje nohy dotýkajú zeme a pocit, keď sa odlepujú k ďalšiemu kroku? Môžete cítiť pohyby svalov.

 

  • Telo.

Vnímam, čo sa robí v mojom tele? Kde cítim napätie? Kde pokoj a kde nekľud?

 

  • Myšlienky.

Na čo myslím, keď kráčam? Na čo sa zameriavam? Podporujem týmito myšlienkami môj život, alebo nie?

 

 

Toto sú povedal by som základné piliere vedomej chôdze. Môžete si tam kľudne ešte niečo dosadiť. Ak budete takto kráčať, pocítite ten rozdiel. Je to niečo úplne iné ako obyčajná chôdza, pri ktorej vláčime so sebou často krát len našu hlavu a náhlime sa od bodu A do B.

 

Ako teda vyzerá Vedomá chôdza v praxi?

 

Vyjdete z domu a vnímate vzduch okolo Vás. Ako na Vás pôsobí. Vtiahnete ho do pľúc. Kráčate s pocitom, že Vaše telo je vystreté a silné. Nechodíte však ako páv, ale ako človek, ktorý má seba rád a vyzná sa v sebe. Je so sebou. Vnímate ľudí, domy, cestu, autá okolo Vás, no ste viac so sebou. Ste pokojnejší. Občas si uvedomíte to ako kráčate. Ako Vaša noha dopadá na chodník. Vnímate aj svoje myšlienky. Myšlienky nevnímajú a nevedú vás. To vy vediete a vnímate svoje myšlienky. V tom je rozdiel.

stromy

Vidím to aj v mojej masérskej praxi. Ako veľmi sme odpojení od signálov nášho tela. Ako sa oň málo staráme a málo mu venujeme pozornosť. Tým, že pri Vedomej chôdzi vnímate to, čo sa vo Vás deje a ako sa pri tom cítite, spájate sa sami so sebou na hlbšej rovine.

 

Je to niečo ako meditácia, hoci máte oči otvorené. Môžete telefonovať, môžete sa ponáhľať, môžete sa s niekým rozprávať- no budete viac uzemnení a viac v sebe. Budete cítiť celé Vaše bytie v tele. To, že ste. Že žijete.

 

 

Ako som to mal ja?

 

Roky som chodieval akoby mimo svojich zmyslov. Nevidel a nepočul okolo a v sebe nič. Ako som sa začal venovať viac osobnému a vnútornému rozvoju, uvedomil som si, že potrebujem pracovať aj s telom. Že nestačí len meditovať, predstavovať si a niečo urobiť. Ale, že všetko to, čo robím potrebujem akoby viac vnímať a cítiť vo svojom tele. Prepojiť to s telom. Keď sedím, stojím, chodím. Vždy.

 

Zvládnete to.

 

K tomuto článku som sa doviedol po rokoch, takže ak si teraz hovoríte, že to nezvládnete a že to je len pre xy ľudí- mýlite sa. Zvládnete to rovnako dobre ako ja a možno aj lepšie. Len to skúste.

 

Čo vám Vedomá chôdza prinesie?

 

  • Väčší kľud na tele i v mysli.
  • Oveľa väčšiu rozhľadenosť v sebe. Vaše vedomie sa tým akoby rozšíri. Predtým bolo často v hlave. Týmto sa rozplynie viac do celého tela.
  • Začnete sa cítiť. Vaše telo, nohy, ruky, dych. Budete viac vnímať, že ste.
  • Prestanete sa zaujímať ako Vás vidia iní ľudia, pretože Vám stúpne sebahodnota.
  • Budete uzemnenejší. Vaše reakcie sa akoby spomalia, nebudete tak emotívni, prchkí. Budete konať s väčším nadhľadom a prehľadom.

 

Možné argumenty.

 

  • Nemám na to čas.

Nezdá sa vám to ako výhovorka? Pretože keď niekam kráčame, takmer vždy máme čas. Čas možno nemáme v práci, na stretnutí, či škole. No keď ideme z bodu A do bodu B, čas si dokážeme nájsť oveľa ľahšie.

 

  • To mám byť ako v tranze? Konať roboticky? Chodiť zasneno?

Môžete konať a správať sa tak ako doteraz. Môžete kráčať ako doteraz. Nehovorím, že to je zlé, alebo, že to máte zmeniť. No pokiaľ niečo nezmeníte, zostanete v tom starom a ani ďalej sa nič nezmení. Nemusíte sa správať roboticky. Správajte sa ako doteraz. Len si viac všímajte svoj dych, vaše myšlienky, postoj tela, nohy. Viac si všímajte čo sa vo Vás deje. Nebuďte len v hlave, ale v celom tele. Rozlejte pozornosť do celého tela a hlavne nôh.

 

  • Nerozumiem tomu, čo mám robiť. Ako to mám chodiť?

Nevadí ak tomu nerozumiete. Z článku si zoberte len to, čo dokážete pochopiť a nacítiť. Na začiatku môžete počas chôdze iba vnímať viac svoje telo. To úplne postačí.

 

  • To akože budem zahľadený do seba a nevšímať si okolie?

Možno sprvoti viac áno. No je to niečo ako keď sa učíte šoférovať. Spočiatku ste nervózni, pretože je to niečo nové. Vaše telo a myseľ si na to potrebuje zvyknúť. Spätné zrkadlá, spojka, plyn, brzda, svetlá, križovatka, semafor, prednosť v jazde, predbiehanie, chodci, tma, dážď. Ste nervózni. Ja som bol tiež, keď som si robil vodičák... teraz šoférovanie milujem.

 

No keď si to osvojíte a čím viac jazdíte, tým ste lepší, pokojnejší a prvky nervozity opadávajú. To, čo ste predtým zvládli za 5 sekúnd, zvládnete za sekundu a rovnako dobre. Ste viac efektívnejší. Stále jazdíte a stále musíte dávať na ceste pozor, no už si jazdu užívate. Počúvate hudbu, zhovárate sa, no ste prítomný. Viete, že šoférujete a tak sa potrebujete sústrediť.

 

A to isté je aj s vedomou chôdzou. Na začiatku budete možno v nepohode, no keď vytrváte, získate kľud, pokoj a hlavne- budete cítiť svoje telo a začnete stíhať. Seba.

 

Osobne mám s touto chôdzou skvelé skúsenosti. Samozrejme aj ja sa niekedy ponáhľam no teraz viac ako inokedy si uvedomujem, že ponáhľanie je často len v našej hlave. Núti nás ísť rýchlejšie a núti nás vytvárať v tele stres. Telo sa napne, brucho stiahne a krv sa vleje do nôh. Musíme sa ponáhľať... veľa krát je to len v našej hlave. Ak nájdeme v sebe tú silu uvoľniť tento tlak, zistíme, že prídeme rovnako načas ako keď by sme sa ponáhľali. A v ešte väčšej pohode. Môžeme zrýchliť krok, môžeme bežať, no aj tu môžete ísť vedome.

 

Kde môžete tento princíp použiť?

 

Hoci je témou článku vedomá chôdza, môžete sa nechať inšpirovať. Rovnako sa tento prístup môže použiť vo vlaku, električke, autobuse, alebo keď niekde čakáte. Síce stojíte, alebo sedíte, no aj tu si môžete všímať svoje myšlienky. Vaše telo. Ako stojíte, sedíte. Dotýkajú sa Vám chodidlá zeme, alebo máte nohy prekrížené? Podupkávate nohami? Ste nervózni? Iritujú Vás ľudia okolo? Aké máte myšlienky?

 

Je mnoho možností ako na sebe pracovať. Vyskúšajte.

 

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...


K tomuto článku dám iba jedem tip a to článok o chôdze naboso. Ak spojíte Vedomú chôdzu s chôdzou naboso- získate tú najlepšiu kombináciu s najlepším výsledkom.