Ako pomôcť našim nohám?

12.05.2015 11:41

Tematika unavených nôh pomerne často zamestnáva každého človeka. V tomto príspevku sa dozviete ako jednoducho, účinne a ľahko, môžeme našim nohám pomôcť. Či dlho v práci sedíte, stojíte, kráčate, alebo ste boli na pešej túre - je tu pomoc. Túto techniku môžete použiť aj keď máte slabé, alebo začínajúce kŕčové žily.

 

Unavené nohy.

 

Únavu nôh spôsobuje ochabovanie svalov, medzi ktorými prúdia cievy, žily a tepny. Krv sa v nich hromadí. Vytvára narastajúci tlak na cievy a žily. Telo na túto situáciu využíva cholesterol, ktorý máme všetci v pečeni a slúži ako zásobáreň energie. Aby boli cievy pružnejšie a odolávali stále väčšiemu tlaku krvi, vystlú sa práve cholesterolom. Tým sa telo snaží brániť a cievy odpružiť. No na druhej strane tým dochádza k ich zužovaniu... a to práve už spomínaným cholesterolom. Na jednej strane pomoc, na druhej nie najvhodnejšie riešenie. Výsledkom býva, že kruh sa opakuje. Krv sa hromadí, cievy sa vystielajú cholesterolom, ale zužujú sa. Vplyvom zúženia ciev vzniká ešte väčší tlak na steny a odtiaľto býva už len krok ku kŕčovým žilám. V iných prípadoch tieto okolnosti vyvolávajú aj infarkty, keď krvná zrazenina vytvorená hlavne z cholesterolu upchá dôležité tepny...

 

Ako tomu predchádzať?

 

Medzi prevenciu radíme pohyb, masáže, cvičenie, posilňovanie, zdravá strava, dostatočný pitný režim a podobne. No v tomto článku Vám ukážem techniky, ktorými si môžete od bolesti a únavy nôh ľahko pomôcť- okamžite. Prvým spôsobom je indická- vadžra-ásána.

 

Vadžra-ásána- Výborný sed!

 

Tento tajomný názov je v skutočnosti názvom jogového sedu. Ak si takto sadnete, nahromadená krv z nôh vplyvom váhy Vášho tela, bude opätovne pulzovať z nôh do celého organizmu. Nohy sa veľmi výrazne odľahčia a zrýchli sa Vám metabolizmus. Tento sed je liečivý. Účinne predchádza vzniku kŕčových žíl a zlepšuje pružnosť cievnych stien. Ak máte žalúdočné a črevné ťažkosti- sadnite si do tohto sedu. Cesta k sebe, Gašparík, Peter, Trenčín, Nohy, Pomoc, Veľmi pomáha pri odvádzaní vetrov zhora i zdola a uvoľňuje žalúdočné ťažkosti. Možno sa vám zdá ľahký... V skutočnosti ho však neurobíme všetci, nakoľko má väčšina ľudí skrátené svaly na nohách... Pri pohľade na prvý obrázok, je na ňom poloha vadžra-ásána zobrazená najvyššie položenou červenou postavičkou. Jedná sa teda o normálny sed na kolenách. Samozrejme z tejto pozície, môžete prevádzať aj ďaľšie dve polohy, ktoré sú zobrazené na prvom obrázku.

 

Odporúčania.

Tento sed treba cvičiť. Niekto si takto sadne ihneď, iný nie. Ak máte s tým problém, spustite sa na kolenách najnižšie ako sa dá. S výdychom sa snažte klesať so zadkom až ku kolenám. Tým si naťahujete svaly na nohách. Ak budete cítiť miernu bolesť, môžete chvíľu pokračovať, no iba krátko, pár sekúnd. Potom sa postavte a začnite opäť.

 

 

Sukha-ásána. Turecký - Krajčírsky sed.

 

Turecký sed pozná každý. Aj táto poloha účinne pomáha vyplavovaniu nahromadenej krvi z nôh. Je prijateľnejšia, no menej účinná v porovnaní s vadžra-ásánou, kde na kolená tlačí váha celého tela. Zatiaľ čo pri tureckom /krajčírskom/ sede sú nohy skrížené pred telom. Teda váha zvyšku tela na kolená nepôsobí. Tento sed je zobrazený na druhom obrázku.

 

Keď som pred rokmi pracoval v jednom závode, museli sme tam stáť. Sedieť sa dalo iba občas. A keďže som mal prácu pri ktorej som stál, nohy ma veľmi boleli. Mal som ich ťažké a nemotorné. Vždy keď som cítil únavu a dalo sa mi, sadol som si na kolená /vadžra-ásána/. Ostatní sa ma pýtali, čo to robím. Keď som im povedal, čo presne, sadli si tak tiež a vzdychali úľavou...

Gašparík Peter, Masáže, Nohy, Joga, Pomoc, Trenčín,

Upozornenie.

 

Ak máte slabo vystúpené kŕčové žily môžete skúsiť aj vadžru-ásánu, no pozorujte sa a kontrolujte. Pri tomto cviku totiž pôsobí na steny ciev pomerne značný tlak, ktorý by mohol poškodené cievy roztrhnúť. Nestáva sa to často, ale treba o tom napísať. V tomto prípade skúšajte tento cvik iba striedmo, alebo vyskúšajte turecký sed. Pri operovaných, vystúpených a zapálených kŕčových žilách je zakázané sedieť vo vadžra-ásáne! Ak si však sadnete do tureckého sedu /sukha-ásána/ aj tu pozorujte svoje nohy. Nepreceňujte sa.

 

Ak sedíte v jednej , alebo druhej polohe, vždy dbajte o vystretý, rovný chrbát.

 

Každý deň...

 

Ak trpíte bolesťami nôh je nanajvýš výhodné a vhodné sedávať kde len môžete /teda hlavne doma/ v týchto dvoch polohách. Pretože klasické dlhé státie alebo sedenie v práci, prispieva ku mnohým neduhom nôh a ochoreniam cievneho systému. Ak dlho v práci sedíte, alebo stojíte, tak aspoň po príchode domov si sadnite do takejto polohy na desať minút. V tejto polohe môžete sledovať televíziu, čítať knihu, zhovárať sa , alebo meditovať. Klasické odpočívanie so zdvihnutými nohami má podobný, no oveľa nižší liečebný efekt... Ako vidíte bežná stolička je vynálezom modernej doby a vôbec neprispieva ku zdraviu našich nôh. Veď aj všetky prírodné národy sedávali na zemi so skríženými nohami... stále sa máme čo učiť.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ..