Ako na bolesť hrdla?

10.05.2015 17:30

Jeseň a zima sú obdobím ticha. Bilancujeme, čo všetko sme stihli v lete urobiť a robíme si plány do budúcna. Naberáme sily. Aj stromy zhadzujú listy, pripravujú sa na zimu. Zhadzujú, to, čo im v zime neposlúži. Zase naopak, zhodené listy sa premenia na humus, ten vyživí ich korene a tak sa strom nasýti samým sebou. Len človek stále bedáka a zveruje svoje zdravie a život do rúk iných ľudí, ktorí často o to nestoja. V jeseni a zime upokojme našu myseľ. Nájdime si čas na zapálenie sviečky, vydymme si príbytok bylinami ako sú biela šalvia, či naše bylinky ako palina, rebríček, rozmarín. Usaďme sa v sebe.

 

V obchodoch predávajú sklené veľké guličky. Je v nich Mikuláš, alebo kôň, či niečo pekného. Tieto guličky sú naplnené tekutinou a čo je podstatné, sú v nich malé lesklé kúsočky trblietavej látky. Keď sa zatrepe guličkou, trblietka sa roztancujú, akoby snežilo. V guličke teda sneží, preto sa tam dávajú postavy Mikuláša, krajiny v zime a podobne. Prečo o tom píšem? Keď zatrepete guličkou, nastane v nej pohyb. Trblietka sa rozvíria a začnú padať dole. Ako kedy snažilo. Je to aktivita. Teda energia leta. Činnosť. Ako čiastočky dopadnú na dno, začína pasivita, fáza ukľudnenia. To je jeseň a hlavne zima. Skúsme to takto urobiť aj v sebe. Nechajme v sebe klesnúť trblietka v nás samých, nech popadajú na zem. Na jar a v lete sa zase roztočíme a trblietka sa rozvíria. Je potrebná rovnováha. Jin-Jang. Chlad-Teplo. Aktivita-Pasivita. Pohyb-Pokoj. Duchovno-Materiálno. Čierna-Biela. Rozum-Cit. Muž-Žena.

 

Čo sa skrýva za bolesťou hrdla?

 

Naše telo sa na zimu pripravuje aj čistením. To sú najmä ochorenia horných a dolných dýchacích ciest. Bolesti hrdla, priedušiek. Prečo vznikajú tieto bolesti a ako im zabrániť? Na lieky zabudnite, treba konečne liečiť príčinu. Hrdlo bolí z dôvodu znemožnenia prúdenia energií v tejto časti tela. Energia sa pohybuje od kostrče smerom do hlavy. Keďže krk je úzke miesto v porovnaní s napríklad panvou, tu sa energia hromadí a vznikajú blokády. Ako zablokovaná diaľnica. Treba ju uvoľniť. Predstavte si, že by sa výlevka vo Vašej vani vôbec nečistila. Bolo by tam kopec vlasov, nitiek z prania, čohokoľvek. Vy by ste sa rozčuľovali, prečo voda neodteká. Tu nepomáha, žiadny čistiaci prostriedok. Treba si vyhrnúť rukávy a vyčistiť výlevku. Výlevka je napríklad Váš krk a vaňa Vaše telo. Aj takto sa dá na vec pozerať. Ak Vás bolí krk, máte skrátka upchatú výlevku.

 

Potreba je tu oživiť energiu v krku jednoduchým premasírovaním krčných svalov. Preventívne dobre pôsobí aj otáčanie hlavy do všetkých strán. Tým sa uvoľňujú zapadnuté stavce a stiahnuté svaly. Vzniká voľný tok pre prúdenie energie. Pomáhajú aj bylinné čaje so šalviou, tymiánom a materinou dúškou. Tiež tinktúry z týchto rastlín. Nájdete ich v ponuke našich tinktúr. Kloktanie slanou vodou je tiež prospešné. Pomáha uvoľňovanie palca na pravej nohe. Pretože palec je spojený s krčnou chrbticou. Ten si môžeme masírovať, vykrúcať do strán, povyťahovať. Následne si premasírujme celý krk až do pocitu tepla. Otáčajme krkom a liečbu podporme bylinnými čajmi a kloktaním slanej vody, alebo vhodnej tinktúry.

 

Ak nás bolí hrdlo, môžu pomôcť aj tieto otázky...

  • Čo v sebe držím, dusím?
  • Čo mi ostalo nevypovedané?
  • Čo som chcel niekomu povedať, ale nepovedal som?
  • Čo som zamlčal?
  • Čo zo mňa chce ísť von?
  • Čo sa potrebuje vo mne prebudiť a tak prejaviť?
  • V čom sa potrebujem vyjadriť?

 

Na mliečne výrobky v prechodnom čase a v zime radšej takmer zabudnime.

 

V septembri je dominantným orgánom slezina a pankreas. Októbri vládne žalúdok a novembri zase pľúca. V decembri v tele prevažuje energia hrubého čreva. Ak sa na to pozrieme, tak v dané mesiace budeme jesť viac potraviny podporujúce každý orgán. Slezinu si zaktivujeme už len stlačením reflexnej plôšky na ľavej ruke. Tá sa nachádza na ľavej ruke  asi tri šírky prsta pod malíčkom. Podľa bolesti v tomto bode si sami odhadneme nakoľko je naša slezina v poriadku. Pankreasu nesvedčí sladké, preto sladkosti v tomto období obmedzíme, ale najlepšie je ich takmer vynechať. Mliečne výrobky spôsobujú / kravské mlieko zvlášť/  zahlienenie orgánov a slizníc v celom tele. Práve pankreas /slinivka brušná/ kraľuje týmto slizniciam.

 

Mlieko vôbec nie je pre človeka potrebné /okrem materského/ a jeho konzumácia je úmyselne tlačená mliekárenským priemyslom. Čerstvé mlieko z automatov je len záchrana, pretože klesla spotreba mlieka a týmto spôsobom zase niekto chce niekoho niekam tlačiť. Vnucovať mu, čo je pre jeho zdravie /a peňaženku/ tak dobré.  Mlieko nepijem už roky a mliečne výrobky tiež nechýbajú. Tiež viem, že jeden človek znáša mlieko lepšie, iný menej, no všeobecne mlieko je ťažký rizikový faktor. Ak sa bojíte, že budete mať málo vápnika, stačí ak si urobíte na raňajky občas kašu z ovsených vločiek, jedlá si začnete posýpať mletými sezamovými a ľanovými semiačkami, alebo začnite jesť viac orechy. Tiež parenú zeleninu. Vápnika je tam viac než v mlieku. A je bezpečný. Toto nie je len môj názor.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...