Aké sú zdravotné účinky masáže?

24.09.2014 08:20

Mnohí z Vás si možno v súvislosti s masážou kladú otázku- „ Ako ešte inak pôsobí masáž okrem uvoľnenia a relaxu?“

Dnes si povieme práve o tomto.

 

Účinky masáže na ľudské telo i myseľ možno rozdeliť do troch skupín:masáže

 

  • Mechanické účinky
  • Chemické
  • a Reflexné

 

Môžete sa tešiť, pretože tento článok nebude suchá teória. Podelím sa s Vami o moje znalosti tak, aby ste to pochopili aj keď ste napríklad na masáži ešte nikdy neboli. Poďme na to.

 

Mechanické účinky.

Pri masáži sa aktívne pôsobí na pokožku. Odlupujú sa zrohovatené bunky kože, vytvára sa teda známy peeling. Pokožka sa stáva hladšou, mladšou a lepšie dýcha. Áno naša koža dýcha cez kožné póry. Práve odlupovaním starých zrohovatených buniek sa zlepšuje dýchanie pokožky a zrýchľuje sa napríklad odvádzanie škodlivín cez kožné póry. Manuálna masáž priaznivo vplýva na činnosť nielen mazových a potných žliaz, ale aj krvných a lymfatických ciev. Masážou sa až desaťnásobne zrýchľuje odvádzanie toxínov cez lymfatický systém /zrýchľuje sa pohyb lymfy/ a do tkanív je účinnejšie privádzaná okysličená krv.

 

Aj po rokoch si ešte pamätám na nášho učiteľa M. Masára v Piešťanoch, ktorý aj keď niekto na skúškach vedel všetko o mechanických účinkoch masáže- no nespomenul prísun novej krvi do tkanív- bol z toho značne nespokojný. A jeho nespokojnosť bola oprávnená. Prečo? No pretože je to práve nová krv, ktorá príde cez masáž do tkanív. Ona pomáha vyplavovať toxíny z buniek, odnášať odpady /napríklad zvyšky liekov, antikoncepcie/ a hlavne privádza do buniek kyslík. Tie potom lepšie pracujú. Krv do buniek privádza tiež živiny. Bunkám pomáhajú rásť a obnovovať sa. Celkovo sa tomuto procesu hovorí bunkový metabolizmus. Pokožka sa samozrejme nielen prekrvuje, ale aj pretepľuje, čím sa vyživuje, detoxikuje a regeneruje.

 

Chemické účinky.

Adrenalín, acetylcholín, hystamín. Zvláštne názvy však? No práve aj tieto chemické látky sa v tele počas masáže vyplavujú. Hystamín je napríklad zodpovedný za rozširovanie krvných ciev. Krv lepšie prechádza, zvyšuje sa krvný tlak. Acetylcholín je tzv mediátorom nervových vzruchov. Celkovo sa človek počas masáže väčšinou cíti viac uvoľnene, má pocit zaspávania a uvoľnenia. Je viac ako isté, že aj na týchto prejavoch sa podieľa zvýšené vylučovanie týchto látok počas masáže.

 

masážeReflexné účinky.

Celé telo je podrobná mapa stoviek reflexných miest. Čo to je „reflexný“? Môžete si predstaviť tento pojem napríklad aj takto. Ak zatlačíte nechtom na mieste, ktoré sa nachádza nad hornou perou v strede pod nosom, celkom určite preberiete človeka z kolapsu. Alebo stlačíte svalový val pod palcom pravej nohy a pôsobíte na krčnú chrbticu. Takýchto „reflexných“ mieste je veľmi veľa. Počas masáže sa mnohé tieto miesta cielene, ale „necielene“ ovplyvňujú a dochádza nielen k okamžitému účinku na danom mieste, ale aj na ďalšom, napríklad aj na opačnom konci tela. Týmto spôsobom sa dajú ovplyvňovať i všetky vnútorné orgány.

 

Významné je napríklad reflexné pôsobenie počas masáží chrbáta, kde sa v značnej miere ovplyvňuje meridián močového mechúra, alebo žlčníka. Takže masáž pomáha cielene ovplyvňovať a stimulovať aj vnútorné orgány. Niekoľko krát sa mi stalo, že po reflexnej masáži chodidiel mi časom zákazník povedal, že ho po masáži prehnalo. Výborný detox, čo poviete?

 

Okrem tohto masáž ešte pomáha rovnomerne rozdeľovať energiu v tele. Vyrovnáva energetiku, no tu treba vedieť ako na to. Energetika a masáže sú však tak úzko prepojené, že by sme sa nezmestili do rozsahu tohto článku... Masážou sa účinne pomáhajú odstraňovať psychické i emočné bloky, ktoré sa môžu prejaviť fyzicky v bolestivosti krížov, či krčnej chrbtice.

 

Na záver...

 

Účinnosť celej masážnej procedúry je veľmi podmienená aj...

 

  • Druh a dĺžka masáže
  • Technika a odbornosť prevedenia hmatov masérom
  • Smer hmatov- hlavne u lymfatických a kozmetických masáží
  • Druhom hmatov
  • Postupnosť hmatov
  • Efektivitou, tlakom a počtom hmatov
  • Stavu masírovaného
  • Prostredia pri masáži /teplota, ticho, hudba, aromaterapia, hygiena/
  • Odbornosťou a prístupom maséra
  • Druhom masážnych olejov a iných prostriedkov pri masáži používaných

 

Určite som v tomto článku nespomenul všetko. No myslím, že sa už teraz na masáž budete pozerať aj trochu z iného uhlu pohľadu. Z mojich skúseností naozaj viem, že masáž je v prvom rade zdravotný zákrok. A pri začiatočnej pravidelnosti môže veľmi významne ovplyvniť zdravotný stav človeka v pozitívnom smere. Mnoho spokojných zákazníkov, ktorí prešli mojimi rukami a riadili sa aspoň sčasti mojimi radami sú toho dôkazom.

 

 

Pozrite si aj ďaľšie skvelé články:

 

Anketa

ebook zadarmo