3. tipy ako mať ľahšiu hlavu a jasnejšiu myseľ.

01.09.2018 13:11
  • Predstavte si, že by ste všade so sebou nosili 5. kilovú debničku piesku.
  • Predstavte si, že máte doma taký neporiadok, že sa nedá cez izby prechádzať.
  • Predstavte si, že vo Vašom aute je plno zbytočností a Vy si nemáte kde sadnúť. Nemôžete auto používať, pretože na sedadlách v kufri a dokonca aj na sedadle vodiča je všetko možné, len nie miesto na sedenie...

 

Páčilo by sa Vám to?... Veľa ľudí to takto má. Ich myseľ je ťažká, preplnená a nič nové sa do nej už nezmestí... Je to náklad, ktorý si nosíme všade so sebou ako hrkotajúce konzervy.

 

Všimli ste si napríklad..

  • Prečo chodievajú muži na ryby?
  • Prečo sa ľudia len tak prechádzajú v parku a sedia si tam?
  • Prečo vidíte ľudí sedieť pri rieke?

 

Všetko by sa to dalo nazvať akousi meditáciou. Vždy sa snažíme vypnúť, odľahčiť hlavu. Dá sa to aj takto. No väčšinou výsledky nie sú dlhodobo udržateľné, pretože naša práca nie je zacielená. Jednoducho nevieme čo so sebou.

 

Možno sa pýtate, prečo si máme očisťovať myseľ? Načo je to dobré?

 

Zdá sa nám to divné, pretože sme naučení, že existuje len to, čo vidíme. Ak vidíme neporiadok na našej dlážke, sme si toho vedomí a snažíme sa to upratať. Ak máme špinavé auto, vidíme to a chceme ho umyť. Ak sme spotení a páchneme, vidíme a cítime to tiež. No našu plnú myseľ zrakom nevidíme. Preto nám nepripadá dôležité sa tým zaoberať.

 

No v skutočnosti je práve toto oveľa dôležitejšie, než umyté auto, či nejaký neporiadok na dlážke. Z našej mysle totiž všetko začína.

 

Ako to myslím?

  • to ako sa nám darí
  • ako sa cítime, v akej sme pohode
  • aký máme finančný príjem
  • akú máme prácu, či nás napĺňa, alebo nie
  • aké máme vzťahy
  • aké máme zdravie
  • ako žijeme

to všetko spadá pod to ako máme nastavené naše myslenie, vnímanie a pohľad na sebe a svet. Ukazuje to, kde je zameraná naša pozornosť. Toto je úplné gro, alfa a omega všetkého.

 

Ponúkam Vám 3. spôsoby ako si pomôžete.

 

Všetky fungujú. Kvalita ich funkčnosti a výsledok, je priamo úmerný tomu ako veľmi budete chcieť na tom pracovať. Ako budete vytrvalí, ako sa s tým pohráte a koľko dôvery a času do toho vložíte.

 

Podotýkam. Niekomu sa uvedené spôsoby môžu zdať malicherné, detské, či akékoľvek. Je to vaša vec ako sa k tomu postavíte. Nakoniec, to ako dokážeme vnímať a prijímať aj „zdanlivo čudné“ veci, hovorí o tom ako sme otvorení životu a sebe samému.

 

  • Prvý spôsob

Postavte sa, alebo si sadnite. Predstavte si samého seba cca 2 metrovom pohári vody. Pohár je sklenený a voda je čistá, vlažná. Teraz si predstavte ako v tom pohári ste. Jednoducho stojíte v pohári po krk vo vode v ktorej plávajú kúsky čerstvého ovocia. Môžu tam byť černice, maliny, jahody, broskyne.. čokoľvek, čo chcete. Ovocie je úplne čerstvé, voňavé a sladké. V pohári je miesto na to, aby ste sa ponorili pod hladinu. Urobte, čo budete cítiť. Máčajte sa, špliechajte vodu, ponorte sa pod hladinu. Robte to dovtedy pokiaľ sa Vám bude chcieť. Uvidíte a ucítite ako to zafunguje. Sledujte hlavne Vaše pocity. Zmenila sa nejak farba vody? Zmenili sa vaše pocity? Ako ste sa cítili pred a po?

 

  • Druhý

Ak Vás bolí hlava, predstavte si plné umývadlo vody. Kalnej, špinavej. V umývadle môže byť tiež čokoľvek, čoho sa chcete zbaviť. Myšlienky, predstavy, veci.  Počkajte na vhodný okamih a ponorte doň ruku aby ste vytiahli zátku. Chytíte ju a vytiahnete. V tom okamihu začne voda a všetko z umývadla odtekať. Počujete zvuk vody vo výlevke. Vodíte ako sa vytvorí vír a voda odteká. S tým odteká aj všetko nechcené z Vašej mysle. Keď všetka voda odtečie, umývadlo umyte. Ako sa cítite s čistým umývadlom?  /teda s vašou očistenou mysľou?/

 

  • Tretí

Ak máte okamihy, že to akoby nie ste ani vy, alebo sa necítite dobre- predstavte si, ako všetky nepríjemné myšlienky či spomienky vypúšťate z Vašej hlavy v malých balónikoch. Jednoducho ich pustite von a sledujte vaše pocity. Balóniky stúpajú nahor. Môžu byť rôzne veľké, farebné a môže ich byť aj veľmi veľa, alebo iba zopár. V každom z nich je niečo, čo Vás bolelo, ťažilo. S každým odleteným balónikom sa cítite lepšie a ľahšie. Tento spôsob môžete použiť nielen na myseľ, teda hlavu, ale napríklad ak Vás bolí žalúdok, koleno, či kríže. Predstavte si ako balóniky stúpajú priamo z toho miesta, ktoré Vás bolí.

 

Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek spôsob, je dôležité, aby ste sa mu venovali minimálne 10.minút. Mali zatvorené oči, dýchali uvoľnene a Vaše chodidlá sa dotýkali podlahy. Mali by ste mať okolo seba ticho a byť čo najviac sústredený.

 

 

Podobné články v Užívateľskej sekcii: