3. jednoduché spôsoby ako sa naučiť sústrediť. - 2.časť

12.08.2015 17:40

Tak ako na to? Ako sa naučiť lepšie sa sústrediť?

 

Ponúkam vám 3 moje spôsoby, ktoré používam, pomáhajú mi a sú účinné. Vo Vašej praxi ich po prečítaní môžete začať využívať aj Vy. Takže pripútať sa prosím, bude to jazda...

 

  • Prvý spôsob- "Sledovanie".

 

Tento spôsob je veľmi jednoduchý. Spočíva v neustálom pozeraní sa na jeden predmet. Ľahké však? Ľahké pre toho, kto to neskúsil. No zároveň ani nehovorím, že to je ťažké. Môže to byť určite nové a menej pohodlné. Ale ťažké to nie je.

muž a rieka

 

Ako som to robil ja?

 

Vybral som sa k rieke. Sadol si na breh a vyhliadol si kameň trčiaci z vody. Hovorím si fajn. To je ono. To je môj cieľ. Uvoľnil som sa, predýchal a začal sa na kameň pozerať. Len som sa pozeral. Necivel som naň ako na zjavenie, ani mi ten kameň nebol ľahostajný. Len som sa naň uvoľnene pozeral. Neuhýbal som očami ani o meter inde. Len na ten kameň. Po nejakom čas si na kameň sadla volavka. Teraz som sa dostal do komickej situácie.

Do kelu hovorím si. Na čo sa mám teraz pozerať? Na kameň, alebo na volavku? Na kameň. OK na kameň. No už to nebolo tak ľahké, pretože volavka sa hýbala a vnucovala si pozornosť mojich očí. Ja som mal sto chutí sa na ňu úplne pozrieť, pretože doteraz som ju skôr vnímal ako obrys. Moje oči zaostrovali na kameň. Asi po 15-tich minútach, oči skĺzli na volavku a cvičenie som ukončil. Ďalšie cvičenia už boli lepšie a viac pohodlnejšie.

 

  • Druhý spôsob- "Byť vo vnútri iba s jedným".

 

Aj napriek zvláštnemu názvu tohto spôsobu mu budete rozumieť. Spočíva v tom, že si sadnete s nohami dotýkajúcimi sa zeme, alebo podlahy. Uvoľníte sa, predýchate a... zatvoríte oči. Začnete si predstavovať IBA JEDNU VEC. Napríklad nejaký predmet, alebo seba samého ako spokojného, šťastného a bohatého. Skrátka si vytvorte cieľ svojej predstavy. Napríklad ako stojíte v mori po kolená vo vode a pozeráte sa do diaľky. To je všetko. Toto si držte a nepúšťajte sa toho. Ak Vám tam prídu rôzny myšlienky, nevšímajte si ich, ale naopak ešte viac zvýšte pozornosť na to, na čo sa sústredíte. Toto je tiež zaujímavý prístup k cvičeniu sa pozornosti a zažijete pri ňom naozaj veľa.

 

Ako som to robil ja?žena

 

Sadol som si na gauč, položil nohy na zem, predýchal sa a zatvoril oči. Začal som si predstavovať a preciťovať seba samého ako spokojného, zdravého, šťastného a bohatého človeka. Skrátka som tam bol len ja a usmieval som sa. Bolo mi fajn. Okolo mňa nič. Len NIČ a JA. /Už len táto predstava dáva našej mysli poriadne zabrať. Vyskúšajte... / A zrazu prišla prvá myšlienka, nejaké slová, predstavy. Ok hovorím si, prijímam ich a idem ďalej.

Asi minútu som vydržal len v NIČ a JA. Potom opäť myšlienky. Čím sa čas v NIČ a JA predlžoval, tým som mal lepší pocit. Čím menej rušivých myšlienok bolo, tým to bolo lepšie. Takto som vydržal asi desať minút a cítil som sa dobre.

 

Podstatou je vydržať sa sústrediť na to čo chceme. A všímať si aj myšlienok, ktoré nám do obrazu začnú skákať. No nezaoberať sa nimi, len si ich všimnúť a nechať odísť. Je to ako keď sedíte na lavičke v parku. Pozeráte na niečo pred sebou, no pred Vami na chodníku stále niekto chodí. Vy to registrujete, no nezaoberáte sa tým. Stále pozeráte na niečo pred vami... Rozumieme si?

 

Tento spôsob je rozdielny v tom, že všetko sa to odohráva vo Vašej mysli pri zatvorených očiach. O to je namáhavejší. No účinný. Vyskúšajte.

 

  • Tretí spôsob- "Gurmánska prítomnosť".

 

Áno, tu si budeme doslova užívať prítomnosť. Stanú sa z nás gurmáni a vychutnávači prítomnosti. V tomto spôsobe nebudeme pozerať na jeden predmet, ani nebudeme koncentrovaní v našej mysli. Budeme len niečo robiť.  A v tom budeme tak plno ako sa len dá. Budeme vnímať pocity, dotyky, vône, seba, naše telo a zmysly. Možno to znie trochu eroticky, ale nie je to tak. Poďte sa pozrieť, čo mám na mysli...

 

Ako som to robil ja?

rodina

Idem si robiť raňajky. Ovsenú kašu. Vnímam ako otváram potravinovú skrinku. Vyberám z nej vločky a pokladám ich na linku. Vyberám pohár do ktorého ich nasypem. Vnímam aký zvuk vydávajú, keď padajú do pohára. Nasýpam ich do rajničky. Otváram kohútik vodovodu a nastavujem pod neho prázdny pohár. Vnímam ako sa pohár plní a aké zvuky voda vydáva. Nalievam do rajničky. Voda sa zmieša s vločkami a inak sa zafarbí. Zapínam plameň na sporáku a počujem tíško syčiaci plyn.

Vločky sa ticho varia a ja pripravujem ovocie. Čučoriedky. Vyberám ich z chladničky, krájam broskyne. Pritom vnímam, ako sa vločky pomaly menia na hustejšiu hmotu. Odoberiem ich z plameňa a chvíľu nechám napučať. Do veľkej misy si nakrájam ovocie a zalejem napučanými vločkami. Zoberiem škoricu a pridám ju do vločiek s ovocím. Taktiež trochu medu. Určite si všimnem moje lepkavé prsty, ktoré mi ostanú po tom, čo chytím medový pohár. Trochu ich opláchnem pod vodou. Miešam a vnímam aké vône jedlo vydáva. Vnímam jeho farby...

 

A takto môžeme pokračovať ďalej. V hocičom, hocikde. Len si treba uvedomiť, čo teraz naozaj robím a či som v tom naplno.

 

Nemyslím však, aby sa z nás stali roboti, ktorí aj keď sa im bude vytápať kúpeľňa, budú vyrovnane pripravovať rannú kašu... Ide tu byť v prítomnosti no byť aj uvoľnení. Byť s tým, čo je a dovoliť nech my tvarujeme prítomnosť, a nedovoliť aby prítomnosť tvarovala nás.

 

Dobrá správa pre Vás.

 

Aj keď píšem tento článok, som len človek robiaci aj chyby, alebo nedokonalý. Takže aj ja sa ešte veľa potrebujem učiť sústrediť sa, aj mne mnoho krát prelietavajú hlavou rôzny myšlienky a aj ma vyrušia pri práci. Aj ja mávam pocity, keď má chuť na seba nakričať, pretože nekonám vždy disciplinovane. Preto je dôležité mať sa rád.

 

Ako často tieto spôsoby praktizovať?

 

Tak často ako to je možné. Na začiatok si to len vyskúšajte. netreba mať hneď výsledky. Ide o to, aby ste si zvykli na niečo nové. Aby si váš mozog navykol na iný rozmer. Postupne a pomaly. Keď budete mať čas a chuť, skúšajte a odmeňte sa. Všeobecne sa tvrdí, že nášmu mozgu trvá 21 dní, kým sa vytvoria neuróny podmieňajúce nový návyk. Ak to budete skúšať 21-dní po sebe, máte vyhraté.

 

O tejto téme hovorí pomerne veľa napríklad time managenent, ktorý pomáha lepšie hospodáriť so svojim časom. Alebo prokrastinácia. Práve o prokrastinácii bude v budúcnosti ešte reč.

 

 

 

Malý dodatok: Buďte na seba milí. Pretože ak začnete skúšať tieto postupy, budete si možno pripadať divne, blbo, zvláštne. Prečo? No lebo nie sme zvyknutí takto byť. To na čo sme zvyknutí je kolobeh. Ruch, chaos a podmaz v ušiach a živote. Ak máme byť v tichu a zameriavať sa len na jednu vec, noooo to už často vstupujeme na neprebádanú pôdu. Preto sa majte radi a ak Vám to nepôjde na prvý krát, skúšajte znova. V pohode a pomaly. Skúsme mať radi ticho. Tichá myseľ je oveľa silnejšia ako rozbúrená...

 

Aj keď sú tieto postupy možno zvláštne a jednoduché, majú v sebe veľa sily. Ak ich začnete používať, zmení sa Vaše vnímanie. Budete viac jednoduchší. Zameranejší, s väčšou sebadisciplínou a koncentráciou. A to sa nám hodí v každej životnej situácie. Čo myslíte?

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...