3. jednoduché spôsoby ako sa na jar prečistiť a mať viac energie.

02.04.2016 17:01

Určite aj Vy viete, že na jar je mnoho receptov ako si očisťovať telo, či naštartovať organizmus. Ja Vám tiež jeden ponúkam. Možno bude trochu netradičný, no ak si z neho len čosi vyberiete a zapojíte do života, tak to bude pre Vás len dobre.

 

Pečeň v hlavnej úlohe.

 

Na jar je z pohľadu tradičnej čínskej medicíny najaktívnejšia pečeň so žlčníkom. Pečeň okrem klasickej úlohy detoxikačného orgánu v západnej medicíne však plní aj mnohé iné úlohy. Dohliada aby všetky tekutiny a procesy správne prebiehali. Zabezpečuje priechodnosť celého organizmu. Taktiež uschováva a reguluje množstvo krvi.

 

Podľa vzhľadu nechtov spoznáme v akom stave je práve pečeň. Ak máme problémy s očami, je za tým najčastejšie zase pečeň. Ak máme stuhnuté šľachy a väzy, zase je to o nej. Ak sme nervózni, hnevliví až agresívni, to je celé o pečeni. Žlčník sa viac podieľa na trávení a podporuje našu rozhodnosť a odhodlanie. Samozrejme, je toho ešte viac, no ako vidíte, mali by sme našej pečeni venovať trochu pozornosti. Veď bez nej by sme nemohli žiť. Čo myslíte?

 

Ako môžeme pečeni pomôcť?

 

Má rada kyslú chuť. Horká zase podporuje trávenie. /Trávenie a pečeň spolu nepriamo súvisia/ Na jar by sme preto mali do jedálnička zaradiť aj kyslé chute ako kvasenú zeleninu Pickles, kvasené uhorky „kvašáky“, červenú repu, /výborná je šťava, no môžeme ju jesť na akýkoľvek spôsob/ či kravský tvaroh. Ovčia žinčica je tiež výborná. Alebo plody Goji- kustovnice čínskej.

 

Pečeň totiž často trpí nadbytkom jangu-tepla a má sklony byť viac v prebytku. Deje sa to aj tým, že máme málo krvi a krv ochladzuje telo. Ak je v pečeni krvi málo, oheň nemá čo udržiavať v norme a tak stúpa nahor. Preto nás často pália oči, bolí hlava a máme stuhnuté ramená a šiju. Aj to je o pečeni. Preto si ukážeme spôsoby, ktoré pečeni pomôžu a navyše ju zastabilizujú, takže bude viac v rovnováhe.

 

Spomeniem 3. spôsoby, ktoré odporúčam.

  • Jedenie púpavy
  • Užívanie jablčného octu- kyslej a horkej chuti všeobecne
  • Chodenie naboso

 

>>> Púpava- skvelá voľba!

 

Púpava je sama o sebe celá liečivá. Od koreňa až po kvet. Môžete ju zjesť úplne CELÚ, aj so stonkou, či mliekom, ktoré z nej vytečie. Je dobré ísť na nejaké miesto, kde rastie a normálne sa napásť. Znie to divne, no má to obrovský význam pre trávenie, pečeň, žlčník a očistu tela.

 

Množstvo, ktoré môžete zjesť je také pokiaľ Vám chutí. Kľudne aj 2-3 plné hrste. Púpava má sama o sebe viac horkejšiu chuť a práve preto veľmi dobre podporuje aj pečeň a srdce. V čínskom pentagrame je pečeň matkou srdca. Ak zjeme hrsť púpavy, podporíme teda nielen matku-pečeň, ale aj dieťa-srdce.

 

Okrem toho púpava výrazne ochladzuje oheň v pečeni, takže ak ste typ, ktorý sa rýchlo potí, je silnejší, zavalitejší, páchne Vám pot, jete veľa mäsa a vyprážaných jedál, púpava Vám pomôže. Alebo ak ste nervózni, podráždení, púpava je úplne pre Vás. Takmer všetci máme sklony mať pečeň v nadbytku, takže ak budeme na jar pravidelne jesť púpavu, urobíme len dobre.

 

Príroda je múdra a v každom ročnom období nám ponúka to čo najviac potrebujeme. Na jar sú to hlavne očistné byliny ako žihľava, medvedí cesnak a púpava.

 

>>> Jablčný ocot.

 

Výborná vec na jar. Kúpte si kvalitný jablčný ocot, nemal by byť pasterizovaný. Každé ráno si dajte cca jednu kávovú lyžičku na 2dcl teplej vody /mala by mať teplotu tela/ a vypite. Tento nápoj môžete užívať hocikedy aj počas dňa. Je veľmi osviežujúci a dodáva energiu. Dobre zaháňa smäd. Osobne na jar jablčný ocot míňam vo veľkom, pretože mi chutí.

 

Ak sa vám zdá divné piť ocot, je to prirodzené. No jablčný má predsa len inú chuť ako klasický. Vyskúšajte. S dávkovaním experimentujte. Môžete si ho dať menej a viac vody, alebo viac octu a menej vody. Na túto tému Vám odporúčam  článok z inej stránky. Určite si ho prečítajte.

 

>>> Chôdza na boso.

 

To je krásna a jedinečná príležitosť ako sa skutočne cítiť súčasťou všetkého. Nebudem tu o tom písať viac. Akiste viete, že mám o tejto téme na stránke rozsiahly článok.  Obsahuje mnoho informácií, ktoré môžete využiť v praxi. Ak ste ho ešte nečítali, smelo do toho. 

 

Majte sa krásne. Všetko dobré.

 

Pozrite si aj: