Zhrubnuté, popraskané päty?

10.05.2015 19:14

Určite sa Vám už stalo, že ste sa stretli na vašich chodidlách s hrubou kožou. Niekedy ak sa táto situácia nerieši, nastáva, že zhrubnutá koža praská. Postihnuté miesta začínajú bolieť a často aj krvácajú. Ak si na takéto chodidlo nasadzujete ponožku, je to akoby ste hladili neohobľovanú dosku. Dosť nepríjemný pocit aj zvuk... Pamätám si ako som raz jedného muža videl si túto zhrubnutú kožu na päte odrezávať žiletkou...

 

 

Všimol som si, že ľudia to často neriešia, berú to ako fakt. Raz to tak je a inak to už nebude... Alebo /hlavne ženy/ si dávajú robiť pedikúru a ošetrenie popraskanej a zhrubnutej kože na chodidle za poplatky v salónoch. Jasné, že aj takto sa to dá, no podľa mňa na toto každý stačí pri troche času aj sám.

Popraskané päty

 

Môj názor...

 

Samozrejme, mal som s týmto svoju skúsenosť aj ja. Päty som mal hrubé, popraskané a keď som chodil, občas to poriadne bolelo. Tiež som si odlupoval kožu a trhal ju po kúskoch. Našťastie mám toto obdobie za sebou. Až keď som začal pracovať na sebe a vytvoril si bližší vzťah k sebe- situácia sa menila. Pretože keď človek na sebe nepracuje, veľa vecí ho nezaujíma. A to, čo sa deje jemu samotnému, pokladá buď za náhodu, nešťastnú náhodu, alebo viní za to druhého.

 

Čo sa skrýva za zhrubnutou kožou?

 

Keďže všetko má svoju príčinu, aj tu sa môžeme na to pozrieť. Podľa mňa daný človek chce niečo skryť, chce sa pred svetom obrniť a chrániť. Má pocit, že svet je nebezpečné miesto a ľudia, alebo niečo iné mu môže ublížiť. Hrubou kožou si tak vytvára pomyslený pancier. Čo si o tom myslíte Vy?

 

Prirodzene, ak zmeníme naše postoje, zmení sa i naše telo. Ako som zmenil moje postoje a začal som sa o seba viac starať, koža na pätách bola v poriadku. Už nikdy neprerástla do štádia, že by som ju musel lúpať ako pomaranč...

 

Koža na chodidlách samozrejme hrubne aj z fyziologického hľadiska. Je to normálne. No normálne už nie je- ak je priveľa zhrubnutá, krváca a každý krok bolí... Ako nájsť riešenie?

 

Je to jednoduché!

 

Ak máte podobný problém, stačí si kúpiť v drogérii penzu na päty. Namočte si nohy do slanej vody a jemnejšou časťou penze obrúste zhrubnutú pokožku. Následne si nohy vysušte. Cez uterák si ich môžete aj silnejšie postláčať. Zoberte si potom kvalitný olivový, kokosový, či môj ľubovníkový olej a premasírujte si ním chodidlá. Olej je dôležitý, pretože zabraňuje vysúšaniu pokožky a vyživuje ju. A navyše tieto oleje sú prírodné. Kľudne ich môžete aj jesť.

 

Ako často "obrusovať" päty?

 

Túto procedúru opakujte vždy, podľa potreby. Preventívne  raz za 14. dní, no pri liečbe aj častejšie... Ak máte doma lunárny kalendár, tak si päty obrusujte vždy keď mesiac ubúda. Pri dorastajúcom mesiaci obrúsená koža rýchlo- až dvojnásobne pribúda naspäť!

 

Pri ťažkých prípadoch si procedúru urobte pred spaním. Premasírované chodidlá ešte mastné od oleja zabaľte do igelitových sáčkov. Upevnite ich gumičkami a spite tak. Ráno Vás prekvapí výborný pocit a výsledok.

 

Pár mojich tipov...

 

  1. Ak používate na päty krémy, náplaste z lekárne- skúste ich pokiaľ možno vylúčiť. Možno to znie tvrdo, no niektoré výrobky sú často komečne nadnesené a v tomto prípade naozaj stačí pravidelné používanie kvalitného oleja, občasné obrusovanie a masírovanie. Prípravky z lekární obsahujú totiž chémiu, ktorá cez pokožku preniká do tela. Určite je lepšie používať kvalitný olej ako krém. Olej môžete využiť aj na iné účely /narozdiel od krému, či náplaste/, takže je to dobrá investícia.

 

  1. Zistil som, že odkedy pravidelne behávam, koža na pätách a chodidlách mi takmer prestala hrubnúť. Ak totiž beháte, chodidlo sa vám prekrvuje, zrýchľuje sa výmena a odvod látok. Veľmi dobrou prevenciou nielen voči hrubnutiu a praskaniu chodidiel, ale aj detoxikačne, a pocitovo je bosá chôdza v prírode, ktorej som nadšeným "prevádzkovateľom". Odkaz na článok o bosej chôdzi nájdete nižšie.

 

  1. Hrubne Vám koža na chodidlách na špecifickom mieste? Napríklad pod palcom, v strede chodidla, či pod malíčkom? Vždy to má súvis s vnútornými orgánmi. Pretože na chodidle /no i na dlaniach, tvári, uchu, oku/, sa nachádzajú reflexné plôšky orgánov. Ovplyvňovaním, /stláčaním, masírovaním/ týchto plošiek ovplyvňujeme nielen daný orgán, ale často aj celé telo. Aby ste mali prehľad, kde sa reflexná plôška na chodidlách nachádza a aký orgán k nej prislúcha, pozrite si túto podrobnú mapu reflexných plošiek. Pochádza z webovej stránky manželov patakyových, ktorí sa reflexnou terapiou zaoberajú už dlhé roky. Učil som sa u nich aj ja sám. Takže informáciám môžete dôverovať.

 

popraskané päty, liečenie,

 

Ráno je múdrejšie večera...

 

Ak ráno vstanete a cítite sa malátni, unavení, často pomôže automasáž chodidiel s dobrým olejom. Povzbudí metabolizmus, naštartuje telo, pôsobí detoxikačne a vitalizujúco. A jednoznačne funguje ako prevencia voči hrubnutiu pokožky. Ak k tomu všetkému zapojíte pol hodinku s dobrým čajom a pozitívnym naladením do nového dňa- máte vyhraté.

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ

 

ebook zadarmo