Vianočná koleda-2009 a Ako vycvičiť draka -2010

03.11.2013 19:23

Prvý film -  Vianočná koleda- 2009

 Pojednáva o starom, zatvrdnutom mužovi-starcovi, ktorý má najcennejšie na svete- peniaze a majetok. Vianočná koleda, Cesta k sebe, Gašparík, Peter, Keď zomrie jeho obchodný spoločník, ten ho ako duch príde navštíviť a povedať mu o nezmyselnosti jeho života. Povie mu veľa vecí z ktorých vychádza aké plytké je hromadenie majetku za každú cenu a keď sa pozriete na toho ducha, uvidíte ako je zviazaný reťazami. To je presne to, čo ho ťaží. A takto to funguje naozaj aj po smrti v realite. Čokoľvek k čomu je človek pripútaný za života, ho ťaží aj po smrti.  Starec je nakoniec navštevovaný tromi duchmi a tí mu ukážu scénky z jeho života, kde sa choval k iným veľmi nepríjemne. To ho natoľko poučí, že sa jeho život a myslenie od základov zmení.

 

Pointa filmu- užívať si život, hrať sa ako dieťa, žiť ako v posledný deň života. Tiež nezmyselnosť hromadenia majetku za cenu iných nešťaVianočná koleda, Cesta k sebe, Gašparík Peter, stí. Film je úžasne stvárnený, kde hlavnú postavu hrá Jim Carrey. Je celý animovaný a ponúka silné zážitky, efekty a myšlienky.

 

 

 

 

 

 

Druhý film- Ako Vycvičiť draka- 2010

Tiež úžasný animák, krásne výpravný zážitok s drakmi a Vikingami. Vikingovia už storočia bojujú s drakmi, pretože im kradnú jedlo a unášajú ľudí. Obe strany sa navzájom ničia. Príde malý chlapec, ktorý ako jediný nechce zabíjať. Ako vycvičiť draka, Cesta k sebe, Gašparík, Peter Jedného dňa zostrelí obávaného draka a nájde ho v lese zraneného. Vycvičí si ho a spozná, že draci sú o niečom inom, než ako ich vidia iní. / Drak v symbolike znamená silnú duchovnú ochranu a sú to bájne bytosti naozaj žijúce v iných sférach/ Začne na ňom lietať a príde až do hniezda drakov, kde uvidí prečo všetci draci spúšťajú ulúpené jedlo do žeravej priepasti... Keď má bojovať s iným drakom v aréne, verejne odoprie boj a snaží sa ukázať iným ako si môže s drakmi rozumieť. Časom totiž zistí, čo na drakov platí a že sú v podstate veľmi priateľské bytosti. Keď vypovie poslušnosť ako bojovník, celý kmeň ho zavrhne. Až do okamihu, kedy prichádza rozhodujúci boj s tajomným drakom z priepasti. Zvláštne je, že hrdina tu utrpí veľké zranenie, čo nebýva tak často v takýchto filmoch. Celý film je krásne urobený a silne motivujúci. Je poučný, teda aspoň pre mňa a získal veľa dobrých ohlasov.

 

Pointa filmu- Akoby symbolicky znázorňoval boj Svetla  s Temnom. No ukazuje aj iné-  Keď sa priblížime k podstate nášho protivníka, zistíme, že potrebuje lAko vycvičiť draka, Cesta k sebe, Gašparík, Peteren pochopenie a lásku. Boj je len ilúzia.  Akonáhle to poznáme, začneme spolupracovať a vytvárať inú realitu.- tento film ukazuje, že nie je treba boj, ale len pochopenie a odvahu. Odvahu byť iným ako núka šablóna aj za cenu výsmechu. No pravda sa vždy ukáže. Stačí len pochopiť a vidieť, že to, čo je temné a zlé - v skutočnosti potrebuje len pochopiť a pozrieť sa na vec z inej strany. Správny vodca sa nehodnotí, koľko armád porazil, ale  koľkých spojencov má...