Ryžovo-Pohánková špecialita

03.11.2013 18:23

Radi by ste ochutnali výborné, zdravé a jednoduché jedlo? Máte ho tu.  Varená prírodná ryža Natural s pohánkou na cibuli zmiešaná s panenským olivovým  olejom, ochutená červenou mletou sladkou paprikou a bio dochucovacím korením.

 

Ako na to?

Dáte variť za dva hrnčeky prírodnej ryže-Natural /pololúpaná, či hnedá ryža/  V ďaľšom hrnci pripravíte pohánku v pomere 1:2, teda jeden hrnček pohánkRyža, Pohánka, Cesta k sebe, gašparík, y po okraj a dva hrnčeky vody + môžete ešte trochu vody pridať. Pohánku však len priveďte do varu a vypnite. Nechajte ju dôjsť pod pokličkou tak 15-20 minút - aj dlhšie.

 

  • Ryžu varte ako cestoviny. Do vriacej osolenej vody jednoducho vsypte dva hrnčeky prírodnej ryže- Natural a varte do mäkka.
  • Keď máte všetko uvarené, na panvicu dajte väčšie množstvo olivového oleja a nakrájajte dve veľké cibule. Cibule pridajte veľa, robí tam dobrú chuť. Trochu ju osmahnite a nasypte na panvicu uvarenú ryžu. Potom pridajte pohánku. Drevenou vareškou to všetko zamixujte do seba, premiešajte.
  • Oheň pod panvicou kľudne vypnite. Teraz nasypte veľa červenej papriky a dva polievkové lyžice bio dochucovadla /nakupujem túto mimoriadnu vegetu v DM -drogerii/.  Môžete pridať i zázvor. Všetko dobre premiešajte a pridajte ešte olivový olej, aby zmes pohánky s ryžou bola zlepená a trošku mastná od oleja. Je to olivový olej, len Vám prospeje.

pohánka

 

Dobre premiešajte a zakrite pokličkou. Pár minút nechajte odležať, aby sa chute zmiešali a potom podávajte najlepšie s domácou kyslou kapustou, či uhorkami.

 

Vynikajúce je posypať si jedlo mletými ľanovými a sezamovými semenami. Pre odvážnejších doporučujem morské riasy vo forme vločiek- Nori.  Dajú jedlu rybaciu chuť. Výborné je pridať trošku tekvicového oleja.

 

Toto jedlo má značnú výživu. Pohánka je malý zázrak na cievy a kŕčové žily, spevňuje cievne steny Rutínom. Prírodná ryža-Natural, obsahuje plnohodnotné bielkoviny, vitamíny, minerály a vlákninu. Biela leštená a brúsená ryža je maximálne nevyhovujúca potravina i z hľadiska chuťového i výživového. Neobsahuje takmer nič...

 

  • Mleté sezamové a ľanové semená Vám dodajú veľa omega 3 a 6 nenasýtených  mastných kyselín, ktoré potrebuje Vaše srdce. Navyše je to jedlo veľmi sýte, prírodná ryža urobí svoje. Nezaťaží Váš žalúdok, pretože je to i dobrá kombinácia. Ľahko sa strávi a ste dlho nasýtení. Ak radi škatuľkujete, tak je to vegánsky pokrm.

 

Jednochuché jedlo... No a?  Veď o to ide!

Možno si myslíte, že je to príliš jednoduché jedlo. Áno, je jednoduché a preto ho telo výborne strávi. Práve jednoduché jedlo je to, čo náš tráviaci systém potrebuje. Prehnané kombinácie mäsa, syru, šunky a salámu v jednom - sú úplnou pohromou pre celé trávenie a psychiku.

Ako prílohu odporúčam kvasené uhorky, alebo len kvalitné zavárané. Dobrá je aj domáca kvasená kapusta, či čalamáda. Dobrú chuť.

 

UPOZORNENIE:

Vzhľadom na vysoký obsah purínov v pohánke, odporúčam ľudom majúcim ochorenie dna, konzumáciu pohánky prekonzultovať s Vaším lekárom.

 

 

 

Pozrite si aj ďaľšie články.