Pavel "Hirax" Baričák - Ekvádor- kniha

26.05.2015 18:49

Máte radi dobrodružstvo? Návštevy nových krajín? Nové chute a vône?

 

Potom si túto knihu určite zamilujete. Hirax je známy autor románov, motivačných kníh, no okrem nich píše aj básne a cestopisy. A práve jeden cestopis z jeho „cestopisnej kuchyne“ bude zdrojom toho článku.

 

Kniha Ekvádor je cestopis. Opisuje osudy, stretnutia, náhody-nenáhody, nachádzania i hľadania muža, ktorý sa rozhodol na vlastnú päsť precestovať túto krajinu. Nemal naplánovaný nocľah, nespal v luxuských hoteloch a nejedával kaviáre. Nechodil po značkovaných trasách a nevozil sa luxusným autom. Je to kniha od človeka, ktorý namiesto asfaltovým chodníkom väčšiny, kráča úzkou pútnickou cestičkou, no o to viac vidí a zažije. A popravde- na stránkach knihy je to cítiť.

 

Prečo ma hiraxov Ekvádor očaril?horax, ekvádor

 

Poznáte to, keď autor píše tak, aby zaujal? Aby sa to páčilo, prilákalo ľudí, alebo aby sa kniha čo najlepšie predávala? Tak toto dajte teraz bokom. Pretože Hirax píše tak ako mu ruka, alebo srdce narástlo. Kniha je  autentická, vôňavá, príjemná, vzrušujúco-zábavná a ľahko stráviteľná. Text je na stránky vkladaný takým spôsobom, že už neviete dočítať jednu stranu, tak veľmi sa tešíte na druhú.

 

Ponoríte sa do nej ako do rieky a ešte aj keď z „knihy vyjdete“, ste stále „mokrí od slov v nej“... A nechcete sa osušiť.

 

Nekecám...

 

Dielko som čítal so stále narastajúcim smútkom, pretože čím viac som čítal, tým viac som sa blížil k záverečnej... V kapitole, kde Hirax pristál na letisku vo Viedni, som tam bol s ním a celý výlet som končil zároveň aj ja. Hľadanie nocľahu, stopovanie, jazda bicyklom v hustom lejaku, dobývanie zasnežených štítov v rifliach, výlet v jaskyni, či obrad v pralese, to sa len tak ľahko nevidí.

 

Paľo detailne opisuje všetky trampoty i šťastia, ktoré ho na ceste stretli a to úplne spôsobom jemu vlastným. Čitateľ sa chvíľu smeje, potok sa zamyslí, zase sa začíta, upúta ho skvelá fotka a knihu na chvíľu odloží len preto, aby si to v sebe urovnal. O chvíľu ju znova otvorí a jazda sa začína odznova.

 

Hirax sám hovorí, že zo všetkých troch jeho cestopisov, si tvorbu Ekvádoru užíval najviac.

 

O čom je ešte táto kniha?

 

Možno poviete cestopis. No pre mňa osobne je okrem krásneho a zaujímavého výletu či dobrodružstva aj sebaspoznávanie. Je to ponor do duše človeka na jednej strane spisovateľa, na strane druhej bradatého pútnika s palicou, skrývajúceho pod pazuchami premočený zápisník. Taktiež cesta k odvahe, spontánnosti, nezaujatosti, nachádzanie radosti v každom človeku a prírodných krás navôkol.

 

Ekvádor nám ukazuje aj iný život, než ten ktorý máme nalinajkovaný a dáva mnoho podnetov k zamysleniu sa. No taktiež som sa pri nej veľa nasmial. Autor svojsky opisuje všetko čo zažil, podelí sa s Vami o jeho autentické pocity, nálady /ktoré nie vždy sú v hladine meditačnej/ nadáva, modlí sa, je zvedavý, bojí sa, verí si. Je skrátka človek.

 

hirax, baričákV čom je ešte Ekvádor skvelý?

 

Tým, že nerozpráva kravatovou rečou. Aká to je kravatová reč? Nerozpráva uhľadene, prvoplánovo so snahou o čo najčistejší dialekt a zapáčenie sa. Človek v tejto knihe nestojí pred Vami v naučenej póze poznačenej  frázami.

 

Je tu v zašpinených rifliach s pár škrabancami a modrinami, ktoré počas cesty utŕžil. No v sebe má čo ponúknuť. Je ľudský. A taká je aj táto kniha. Hovorí jeho jazykom. Nech je akýkoľvek. Každý si v ňom nájde aj tak svoj vlastný obraz.

 

Navyše je vo veľmi kvalitnom prebale s množstvom fotografií priamo od autora. Spoznáte v nej mnoho viac ako sa na prvý pohľad môže zdať.

 

Prajem Vám, aby Vás táto kniha chytila za srdce aspoň tak ako mňa.

 

Kde si knihu môžete kúpiť?

 

Tento výborný cestopis si môžete poľahky kúpiť tu.

 

  • Kniha viazaná s prebalom
  • Počet strán- 225
  • Rok vydania- 2013
  • Vydavateľstvo : Hladohlas

 

KAM ĎALEJ? - PREČÍTAJTE SI AJ...

 

ebook zadarmo