Odvážlivci.- USA ,2011, 101.min, réžia Alex Kendrick

04.11.2013 14:42

Nepovedal by som, že sa jedná o kresťanský film. To mu dáva len zbytočné hranice  a bráni zaujatým ľuďom pochopiť jeho zmysel. Alex Kendrick je známy svojím náboženským cítením a jeho pocity, odkazy dáva i do jeho filmov. Odvážlivci sú jeho najnovším výtvorom. Môžete ho poznať aj z pre mňa výborného snímku „Vzoprieť sa obrom“, kde hrá trénera tímu amerického futbalu.

 

Keď som čítal recenzie na jeho filmy, neuniklo mi, že sa k jeho tvorbe pristupuje nanajvýš opatrne. Prečo? Cítim istú zaujatosť pretože Kendrick dáva do svojich snímkov práve náboženský podtón. Pre niekoho to môže byť úzke, pre mňa je to veľmi rozširujúci pojem. Aj keď otázku viery v Boha si viem predstaviť viac rozšírenú. Film ponúka veľmi cennú tému. Okrem poukazovania na dôležitosť viery v našich životoch, ukazuje ako s vierou pracovať. Ale aj ako ju získavať. Odhaľuje nám i tienistú stránku otcovstva a zmyslu pre hlbšie hľadanie človeka. Scéna, kde sa Kendrick pýta jeho kolegov policajtov, kedy sa naposledy nad sebou zamysleli a kde im ukazuje Prehlásenie, ktoré napísal, hovorí jasnou rečou. Vnímame tu ako táto otázka prebudila vedomie mužov. Tiež im ukázala, že nie sú až tak dobrí ako si sami mysleli. Že je na čom pracovať.  Jasne prichádza niečo na povrch. To, čo bolo v každom mužovi väčšinou zranené. A to vzťah s otcom. Muži sa otvárajú a vnímajú, že „niečo je zhnitého v kráľovstve dánskom“ ako hovorí Shakespearov Hamlet. A skutočne.

 

Muži sú privádzaní pozrieť sa do seba a prevziať za seba aj zodpovednosť. Stretajú sa s problémami a skúškami. Výborne je zmapovaná scéna-skúška v továrne na vlákna sympatického Mexičana. Vo filme hlavný hrdina prežíva stratu jeho dcérky, ktorá tragicky zahynie pri autonehode. Práve tu sa môže zdať, že je koniec. Rodina zažíva šok a kolaps. No je to práve mŕtva dcérka, ktorá dá podnet jeho otcovi /Kendrickovi/- konať. Uvedomí si, že sa  nechoval dobre ani k svojej rodine /mohol sa o ňu viac zaujímať, bral život povrchnejšie/, no nechoval sa dobre ani k jeho synovi. /ako sa len jeho syn poteší, keď s ním chce jeho otec behávať a kúpi mu bežecké topánky.../ Smrť dcérky mu otvorí oči aj srdce. Viera v Boha mu v tom pomáha a on napíše spomínané Prehlásenie.  Dokument obsahuje state ako by sa mal chovať muž- otec k sebe, Bohu a svojej rodine.

 

Dokument veľmi silne zasiahne do života aj jeho kolegov, ktorí sa tiež pasujú s ich vlastnými tieňmi. Film jasne ukazuje ako dôležitá je viera v Boha, ako potrebný je vzťah syna s otcom, /keď sa pri scéne pri stole jeho syn rozplače so slovami, že mohol byť lepším bratom, Kendrick a jeho manželka vstanú a objímu ich syna. Kendrick mu hovorí, že je na neho hrdý a že tu bude vždy pre neho... Koľko takýchto chvíľ sme my muži zažili od svojich biologických otcov...???/ alebo aj vzťah muža s nebeským Otcom.

 

Ukazuje aj postavenie sa realitám života a zvládanie skúšok. /černošská banda, záverečná akčná  prestrelka/ Vnímame aj rozpor mladého černocha, ktorý nenechá, aby člen gangu zastrelil otca dievčaťa, ktoré sa mu páči. Film graduje záverečnou scénou, kde Kendrick hovorí k mužom na zhromaždení a oprašuje staré hodnoty. Jeho reč je priama a silná. Podľa mňa, žiadneho muža, ktorý chce ísť dopredu a zaujíma sa aj o hlbšie veci, nenechá chladným. Aj keď film aj tieto hodnoty ukazuje ako kresťanské, ja ich chápem a cítim rozsiahlejšie. Film hovorí oveľa viac o Viere ako kresťanstve. Celkový dojem som mal vynikajúci. Snímka nás pozýva zamyslieť sa nad sebou, svojim životom, postojom k sebe, tvárou k realite. Otvára nám otázku potreby viery v Boha a ukazuje nám, že cesta k Bohu a sebe- vedie iba cez naše srdce.

 

Podobné témy na tejto stránke:

 

Pozrite si recenziu na tento film

 

Ďaľšie filmy A. Kendricka-